agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni539Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-08-2015, 20:10   #61
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Sizin söylediklerinizden çıkardığım,enzim ve çay yapımlarında beklediğim sonuç verdiğim maddelerin içerdikleri değerlerin tam miktarlarıyla alakalı oluyor ki buda bir kimya konusuna doğru götürüyor işin akışını.Yapılan karışım dengeli olmazsa bitkidede dengesizliğe yol açar diyorsunuz gibi anlıyorum.O halde benim bu kadar çırpınıp durmam illaki boşa değildir ama çok fazlada kayda değer olmaz denilebilir.

Peki siz ustalarımızın tavsiyesiyle hareket edelim o zaman.Şartlar belli şehir apartman dairesi elimde sıvı kimyasal gübreler var önceden alınmış ama ben artık kullanmıyorum.Bu sene itibari ile organik ürünler yetiştirmenin derdine düştüm.Organik olarak bulabileceğim malzemeleri tahmin edersiniz az çok internetten sipariş edilebilecekler,pazardan alınabilecekler öyle bahçe mahçe bulmak pek mümkün deil.

Sonuç itibari ile her sene toprağıma solucan gübresi katkısı yaparak zenginleştirmeye devam etmekle birlikte illaki ek gübreleme isteyecektir.Bu kısımı nasıl halledelim?Solucan gübresi çayı yapmak orada bişey dengelemeye pek gerek kalmıyor.Enzim yapmak,ki onuda yaparken koyduğumuz malzemeler önem arz ediyor gene geldik npk dengesi olayına.İllede kendim yaparsam daha iyi olur diyorum yoksa organik gübrelerde var ama insan ne koyduğunu bilmek istiyor.

Son olarak gübreleme ihtiyaçlarını ne şekilde gidermemi tavsiye edersiniz?
Solucan gübresi çayının haricinde pazarda markette ne bulabilirimde dengeli irfan çayı yapabilirim mesela?

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2015, 20:46   #62
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Organik yetiştiricilikte yetiştirme ortamının organik maddesinin yüksekliği çok önemli.

Yanmış veya tercihan kompostlanmış ahır gübresi, içinde bulunduğu döngünün doğal sonucu olarak hem çok çeşitli mikroorganizma hem de bütün mineralleri içerir.

Solucan gübresi çayı, enzim vb. malzemeler mineral içeriklerinden çok mikroorganizma içerikleriyle öne çıkarlar. Mikroorganizmalar içinde bulundukları besin ağının bir fonksiyonu olarak pek çok minerali vücutlarında depolarlar ve kendi dünyalarındaki bir üst seviye tarafından tüketildiklerinde vücutlarındaki minerallerin bir kısmı bitki köklerine bırakılır. Bu bakımdan son derece önemlidirler.

İrfan çayı uygulanabilir çeşitli yöntemler içinde kolay yapılabilirliği, mikroorganizma içeriği ve dengeli olması garantilenmiş besleyici mineral içeriği bakımından öne çıkar. İrfan çayını pazardan marketten alacağınız şeylerle yapmak çok mantıklı değil. Normalde bahçenizde veya civarınızda kolayca bulabileceğiniz sağlıklı yabani otların sürdürülebilir bir şekilde değerlendirilme yöntemi olarak düşünmek gerekir. Böyle bir ortam yok ise İrfan çayı yerine kompost, vermikompost, kompost çayı, enzim, bokashi gibi şeylere yoğunlaşmak daha doğru olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2015, 21:06   #63
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
İrfan çayı basit ve mantıklı olsada şu an için imkanlarım dahilinde zor gözüküyor.Bana en uygunu solucan gübresi ve enzim gibi gözüküyor.Gerçi enzime koyduğumuz maddelerde denge açısından gene farklılığa yol açacaktır neyse bugün kafayı daha fazla yormayayım onunda nadasa ihtiyacı var.

Birde bahar gelirken sadece ısırgan otundan bir irfan çayı yapsak azot zengini olarak yeni yetişen fideler için nasıl olur?

Teşekkür ederim.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2015, 21:09   #64
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Isırgan çok iyi bir kaynak, yanına bir ot daha koyarsanız çok daha iyi olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2015, 10:57   #65
Yeni Üye
 
Tangra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2015
Şehir: izmir
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Ölçüm aralıkları farklı ama düşük ölçüm aralığındaki de olur. Yapacağınız çayın EC'si maksimum 2'ye (2000µS/cm) yükselir.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. ADWA AD31 almaya karar verdim çünkü, dediğiniz gibi eğer bana 2 milisiemens/cm ye kadar olçüm yapan cihaz lazım ise bu ölçer 4000 mikrosiemens/cm = 4 milisiemens/cm ye kadar ölçüm yapıyor. Aynı zamanda AD32 den daha hassas olduğu için içme ve sulama suyumuzun EC değerini de ölçebileceğim.
Benim gibi EC ölçer seçimi konusunda tereddüt yaşayan arkadaşlara faydalı olması açısından bu kadar ayrıntılı yazdım.

Mzsahin beğendi.
Tangra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2015, 13:21   #66
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Sayın MeyveliTepe Bloğunuz'daki İrfan çayı konusunu'da okudum bir iki şey sormak istiyorum.

1-Solucan gübresi çayında yararlı bakteriler çoğalsın diye pekmez koyuluyor,İrfan çayına koymak gerekir mi sonuçda işleyiş aynı.

2-Solucan gübresi çayını sulandırmaya gerek olmadan kullanınız deniliyor ki öyle de yaptık.İrfan çayını Sulandırmamız gerektiğini söylüyorsunuz o zaman solucan gübresi çayınıda sulandırmamız gerekecektir diye düşünmeden edemedim.

3-Solucan gübresi çayı konusundan Savaş bey'in yazının bir bölümü.

"Ancak eğer topraktan uygulanacaksa içeriğinin daha çok mantar (fungi) yoğunluğunda olması gerekir. Mantarlar toprak yapısını iyileştirir ve topraktaki besinlerin bitkiler tarafından yavaş yavaş alınmasını sağlar.

Buradan çıkan sonuç, vermikompost çayı üretirken yapılan uygulama farklılığı farklı türde vermikompost çayları elde edilmesine neden olacaktır. Eğer çayın demlenme süresi 1 veya 2 günle sınırlandırılırsa suya daha çok canlı mikroorganizmalar ve besin geçecektir. Ancak mantarlar yavaş büyüdükleri için elde edeceğiniz çayın mantar yoğunluğunun fazla olması istiyorsanız o zaman çayın demlenme süresini 3-4 güne çıkarmanız gerekecektir. Ancak bu arada, çaydaki mikroorganizmaların yaşamlarını artarak sürdürmeleri için zaman zaman çaya sülfürsüz melas gibi ek besinin eklenmesi de unutulmamalıdır."

Aynı olay irfan çayı içinde geçerli sanırım?
İki işlemi kıyaslıyorum çünkü işleyiş aynı ikiside havalı ortamda olgunlaşıyor.İçerdikleri besin değerleri belki farklıdır.O zaman bir uygulamamızı 2 günlük bir uygulamamazı 4 günlük şeklinde yapmamız toprak için daha mı iyi olacaktır?Aynı soru İrfan çayı içinde geçerli.
Yoksa solucan gübresi çayı 2 günde oluşabiliyorda İrfan çayı için bu süre yeterli değil mi?Yeterli ama bakterilerin oluşması için mi daha fazla bekliyoruz?

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2015, 14:04   #67
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
İrfan çayının ve kompost çayının amaçları ve içerikleri farklı.

Kompost çayı hakkında en detaylı ve güvenilir araştırma ve bilgi Dr.E.Ingham'ın çalışmalarındadır.

Kompost çayındaki amaç, kaliteli bir komposttaki (tercihan vermicompost) mikroorganizmaların bakteri, fungus, protoza, faydalı nematod vb. Kısa sürede çoğaltılması ve toprak besin ağını zenginleştirmesi amacıyla kullanılmasıdır.

Kompost çayında bitkinin sadece kompost çayı ile beslenmesini sağlayacak alınabilir mineral bulunması amacı yoktur (veya birincil amaç değildir). Buna karşın kompost çayında da bir miktar serbest mineral bulunur ama daha çok mikroorganizmaların biyokütlelerinde bulunan minerallerin toprak besin ağı marifetiyle bitkilere bırakılması hedeflenir. Bu sebeple de mikroorganizma popülasyon patlaması yaratması için az miktarda bakteri besini kelp vb. kullanılması önerilir. Çayın demlenme süresi 24 saati geçmez. Kullanılırken de en az 1:5 oranında sulandırılır. Amaç olabildiğince çok mikroorganizmanın homojen dağılmış olarak toprağa verilmesidir.

İrfan çayında ise, yaşayan bitki dokularındaki minerallerin (ki dengeli oranlardadır) hızlı ve aerobik dekompozisyon ile doğrudan bitki köklerinin alabileceği formlarda çaya geçmesi hedeflenir. Demlenme süresi 4 gün kadardır. Bu süre dekomposizyon için gerekli ve optimum süredir.

Bu sürede özellikle bakteri nüfüsu patlama yapar. İkinci büyük mikroorganizma popülasyonu ise protoza'lardır. Fungi çok azdır. Demlenme esnasında artan bakteri popülasyonu minerallerin önemlice bir bölümünü biyokütlelerine alırlar ve kullanıldıktan sonra biyokütlelerindeki mineralleri ayrıca yavaş yarayışlı bir gübre gibi bitkilere bırakırlar.

İrfan çayında kullandığımız yapraklardan suya geçen mineraller sebebiyle çayın EC'si yükselir. Zaten dengeli olduğunu bildiğimiz çaydaki mineral yoğunluğunu istediğimiz gibi kontrol edebilmek için EC'sini ölçeriz ve istediğimiz orana sulandırarak getiririz.

İrfan çayına ayrıca başka herhangi bir katkı ilave etmiyoruz. Melas, kelp vb. katkılar bakteri besini olarak iş görürler ama kendileri de muhtelif mineraller içerirler ve çaydaki mineral dengesini istemediğimiz ölçüde değiştirebilirler. 4 günlük süre içinde kullandığımız yaprakları dekompoze ederlerken yeterli besini buluyorlar zaten.

Sulandırmanın sabit bir ölçüsü yoktur. En fazla 1:1 oranında sulandırılır. Toprakta yetişen bitkilerde EC'nin 1 seviyesinde, topraksız yetişen bitkilerde EC'nin 1,2-1,8 aralığında (bitkisine göre) tutulması uygundur. Birincil amaç, suda çözünmüş ve uygun formdaki minerallerin dengeli ve yeterli bir şekilde bitki köklerine verilmesidir (topraksız uygulamalarda da başarılı olmasının, inorganik besin eriyiklerinden geri kalmamasının sebebi bu). Bunun yanında içerdiği oksijen seven mikroorganizmaların da yavaş yarayışlı bir gübre olarak etkisini sürdürmesi ilave bir fayda.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2015, 14:33   #68
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
O zaman sonuç olarak Solucan gübresi çayı 48 saatte değil 24 saatte demleniyor (ben 48 saat demlemiştim).Çoğumuzun bildiği gibi sulandırmadan değil 1 ölçek çaya 5 ölçek su katıyoruz.
İrfan çayında demlenme 4 gün kadardır, ec ölçerimiz yoksa ve toprakta kullanacak isek 4 gün demlenmiş 1 lt çay,1 lt su ile karıştırılır (ec metre olmasada belirtilen zamanda belirtilen değerlerden fazla sapma olmaz sanırım)doğru anladım değil mi?

Peki en mantıklısı ec metre olması ama sizce solucan gübresi 24 saatte demlenip 1:5 oranında seyreltiliyorsa,48 saat demlersek oran ne olur bi fikriniz var mı?

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2015, 14:50   #69
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Kompost çayında amaç, çaya mineral geçmesi olmayıp mikroorganizmalar olduğu için aniden patlatılan popülasyonun kırılması ve oksijen yetersizliğinden patojen üremesi olasılığı vardır. Bu yüzden süre uzatılmamalıdır. Ayrıca kompost zaten dekompoze olmuş bir malzemedir, ayrıca dekompoze olmasına gerek yoktur.

erkanbey ve emrahc beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2015, 15:35   #70
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
O halde ikisininde işlevleri ayrı olduğuna göre Bir sulamayı solucan çayı,bir sulamayı boş,bir sulamayı İrfan çayı şeklinde yapmak çok hoş olacaktır.Her iki uygulama çok zahmet gerektirmeyen ama fevkalade işlemler.

İrfan çayının önemi şimdi kafamda daha netleşti.Amacımız sağlıklı organik ürün yetiştirmek ise bize lazım olan doğada zaten kendiliğinden çok çok sağlıklı yetişen bitkilerin beslenmesi için kullandıkları mineraller.Bizim yapmamız gereken bu mineralleri ayarını kaçırmadan evdeki bitkilerimize vermek bunuda nasıl yaparız?İrfan çayı ile olay net olarak budur yani.

Aslında organik ürün üretmek ne kadar kolay değil mi?Etrafımızda var olan sağlıklı bitkilerden biraz alıp eve geliyoruz,bunun haricinde gereken sağlam bir hava motoru.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2015, 15:46   #71
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Sayın MeyveliTepe solucan çayını seyreltmemiz gerektiğini söylediniz.Bunun sebebi çay demlenirken ec değeri mi artıyor(artıyorsada İrfan çayındakinden fazla artıyor galiba çünkü seyreltme oranı daha yüksek oranda yapılıyor)yani sulandırmadan kullanmak bitkide sıkıntıya yol açar mı?Yoksa başka bir amaçla mı sulandırıyoruz?

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2015, 18:54   #72
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
#67 nolu mesajın dördüncü paragrafının son cümlesine bakın lütfen.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2015, 19:01   #73
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
O halde sulandırmazsak sadece etki oranı azalır bitkide yanma gibi bir olaya sebep olmaz diyebiliriz heralde.

MeyveliTepe beğendi.
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2015, 18:15   #74
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Ben çayı çok severim sayın MeyveliTepe bitkilerimde çok sevecek diye ümit ediyorum.Bugün yarım saatlik mesefade gidebileceğim ot olan neresi olabilir derken şehrin ortasından geçen ırmağın yukarılarına doğru birşeyler bulduk.

Bunların içinden sizin tanıdığınız(adını bildiğiniz veya tecrübe ettiğiniz)varmı eğer 1ve 2 resimdekiler olursa yaşadım istemediğim kadar bulabilirim.Zaten boylarıda almış başını gitmiş baksanıza

Böğürtlen dikeninide ekledim oda sonuçta uzuyo gidiyo.Bir üstündekide akasya ağacı.

Eklenen Resimler
     
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2015, 18:18   #75
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Birkaç resim daha bir önceki mesajımdaki ikinci bitkiyle bunun birincisi aynı sanırım.İkinci resim su kamışı onlarda başı boş büyüyor,üçüncü resim belediyenin yol kenarlarına diktiği çiçek olursa ondanda nasipleniriz.Tüm bulabileceğim bitkiler bu kadar inşallah işimize yarayan çıkar.

Eklenen Resimler
   
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2015, 19:31   #76
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey Mesajı Göster
Ben çayı çok severim sayın MeyveliTepe bitkilerimde çok sevecek diye ümit ediyorum.Bugün yarım saatlik mesefade gidebileceğim ot olan neresi olabilir derken şehrin ortasından geçen ırmağın yukarılarına doğru birşeyler bulduk.

Bunların içinden sizin tanıdığınız(adını bildiğiniz veya tecrübe ettiğiniz)varmı eğer 1ve 2 resimdekiler olursa yaşadım istemediğim kadar bulabilirim.Zaten boylarıda almış başını gitmiş baksanıza

Böğürtlen dikeninide ekledim oda sonuçta uzuyo gidiyo.Bir üstündekide akasya ağacı.
İlk resimdekinin yaprakları olur, ikinci resimdekini çıkaramadım, hayvanlara yapışan dikenin bitkisi mi? Öyle ise bilmiyorum, biraz araştırmadan bir şey söyleyemem. Akasya yaprakları olur. Böğürtlenin yaprakları ve taze sürgün uçları olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2015, 19:33   #77
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey Mesajı Göster
Birkaç resim daha bir önceki mesajımdaki ikinci bitkiyle bunun birincisi aynı sanırım.İkinci resim su kamışı onlarda başı boş büyüyor,üçüncü resim belediyenin yol kenarlarına diktiği çiçek olursa ondanda nasipleniriz.Tüm bulabileceğim bitkiler bu kadar inşallah işimize yarayan çıkar.
İlk resimden çok şüpheliyim. Kamış yapraklarının dekompoze olmayacağını düşünüyorum. Son resim zakkum, kesinlikle olmaz, toksiktir.

erkanbey beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2015, 19:43   #78
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
İlk resimden çok şüpheliyim. Kamış yapraklarının dekompoze olmayacağını düşünüyorum. Son resim zakkum, kesinlikle olmaz, toksiktir.
İlk resimle bir önceki mesajımdakinin ikinci resmi aynı bitki olması lazım.Bu bitki nedir kısmına mı koysak o olursa süper olur.İlk mesajımdaki bitkiler önemli yani üçüncü resim hakkındaki fikriniz nedir siyah meyvesi olan

Üçüncü resim hakkında bilgi buldum.Bu şartlarda oda kullanılabilir gibi?

Yer mürveri (yabani mürver, yivdin) bitkisi
1-2 metre boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yaz aylarında pembemsi beyaz çiçekler açar. Siyah meyveleri bulunur. Rutubetli yerlerde, dere ve yol kenarlarında, ormanlık alanlarda yetişir. Yaprak, çiçek ve meyveleri toplanıp kurutulur. Bunlar daha sonra suda kaynatılmak suretiyle faydalanılır. Ayrıca meyveleri boya maddesi olarak kullanılır.

Tıbbi etkisi: İdrar söktürücü, terletici ve mushil etkilidir. Ayrıca kusturucu ve barsak
parazitlerini düşürücü etkisi vardır (Asımgil, 1993; Baytop, 1999). Toksik etkisine rastlanılmamıştır.
Yer mürveri (yabani mürver, yivdin) bitkisi | En Şifalı Besinler, Bitkisel Kür Tarifleri

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen erkanbey : 28-08-2015 saat 20:01 Neden: bilgi eklendi
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2015, 19:57   #79
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey Mesajı Göster
İlk resimle bir önceki mesajımdakinin ikinci resmi aynı bitki olması lazım.Bu bitki nedir kısmına mı koysak o olursa süper olur.İlk mesajımdaki bitkiler önemli yani üçüncü resim hakkındaki fikriniz nedir siyah meyvesi olan
Yakın çekim resim var mı? Resim uzaktan olduğu için anlaşılmıyor.

Bahsettiğiniz üçüncü resim de öyle, ne olduğu anlaşılmıyor.

erkanbey beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2015, 20:12   #80
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Şöyle yapayım

Eklenen Resimler
    
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2015, 21:02   #81
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Yivdin hakkında olumsuz birşey söylemediğinize göre onuda olur kabul ediyorum.

Bugün gidip daha ayrıntılı resim çektim.Pıtırakmı diye sormuştunuz,şu kanaate vardım.Bunlar iki çeşit %95 civarı pıtırak değil %5 i pıtırak.Erkeği dişisi var sanırım sert pıtırak olanlar erkek diğerleri dişi olabilir,diğerleri yumşak.Mesela ilk resimde iki cins yanyana sağdaki pıtırak.

Birde sonuncu resimdeki nedir kullanılabilir mi?Keskin bir kokusu var.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen erkanbey : 29-08-2015 saat 09:57 Neden: resim eklendi
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2015, 00:35   #82
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu bitki pıtırak dikeni (Xanthium - cocklebur). Yaprakları toksik bir madde içerir. Yiyen hayvanlar hastalanır, bazıları ölür. Aynı madde bitkilerde inhibitör rolü de oynar. Bu yüzden çayda kullanılmamalı.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2015, 00:50   #83
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Yivdin, yabani mürver (Sambucus ebulus) yaprak ve meyveleri sebebiyle tıbbi bitkilerden sayılıyor ve çok çeşitli kimyasal, bir çoğu da toksik madde içeriyor. Bu maddelerin muhtelif etkilerine ilişkin tıbbi araştırmalar mevcut. Bu bitki irfan çayında kullanıldığında çay ile sulanan bitkilerde ne gibi etkileri olacağını kestirmek güç. Bu yüzden tedbiren kullanmamakta fayda var.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2015, 18:50   #84
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
En çok bulabileceğim bıtırak da yalan oldu desenize.Olsun en azından aradık baktık olanlar bunlarmış.Aslında bir şekilde saklama şansımız olsa köye gidip doldurup çuvalı bir seferde hallederdik işi ama.Boşuna dememişler köylü milletin efendisidir diye,köyde olanlar doldursunlar kovalarını.

Sayın MeyveliTepe bu arada aynı malzemeyi çay deilde enzim yapsanız aynı değerleri belkide daha iyisini verme şansı yok mu?Çalışan bakteriler farklı olacak ama sonuçta iki taraftada yararlı bakteriler olacak.Gerçi enzimde pekmez kullanmazsak bakterilerde çoğalamayacak sanırım koyarsak da değerler değişir diyeceksiniz muhtemelen, ama fikrinizi merak ettim genede.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2015, 19:20   #85
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Aynı yaprakları İrfan çayı yerine enzim yapsak mineral kompozisyonu bakımından benzer içeriği (melas vb. katkılar hariç) elde ederiz.

Ancak enzim anaerobik (oksijensiz) ve yaklaşık 3 haftada olgunlaşır. İçeriğindeki bakteriler de oksijensiz ortama göre.

İrfan çayı ise oksijenli (aerobik) ve 4 günde hazır hale gelir. Üreyen bakteriler de oksijen seven bakterilerdir ve toprak bakterileriyle daha uyumludur. Çaydaki çözünmüş oksijen bitki kökleri için ayrıca bir besindir.

Enzim ve İrfan çayı biribirlerine alternatif değil, ikisinin de yeri ayrı.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2015, 19:31   #86
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
İrfan çayı için organik gübreleme diyebiliriz.Kullanılan malzemeler noktasında şehirde yaşayan kişiler için sıkıntı oluşuyor baksanıza ırmak kenarında resmini çekmediğim ot kalmadı ama elle tutulur bişi çıkmadı.Köyde bahçelerde olanlar için pek sıkıntı olmayacaktır.Tamda bu noktada köye çok nadir gitme şansı olan kişiler için acaba ne yapılabilir diye birşeyler üretmeye çalışıyorum.O sebepten enzim olurmu diye sordum daha uzun sürede olması pek mühim değil aslında daha uzun dayanması noktasında sıkıntı yaşıyoruz.
Üç ayda bir kere köye gidip ısırgan,kaldirik bulma şansım varsa üç ay bununla ne yapılabilir mesela.

Bitkileri dolaba koyamayız zannedersem,çay yapsak 10 günde hepsinin işi bitiyor,kurutup sonra kullansak gene işimizi görmez.Diyeceksiniz ki yapma o zaman en son oraya geliyor zaten iş.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2015, 19:40   #87
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Enzim yapın, daha önce yazdım zaten.

Safranlı ve A_NOMAD beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2015, 14:00   #88
Yeni Üye
 
Poontherun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-10-2015
Şehir: Bozcaada
Mesajlar: 4
İğde sürgünlerini kullanmayı denemek istiyorum, çok sağlıklı ve fışkırıyorlar, zor zaptediliyor. Söğütün artı yararını biliyorum ama iğde ile ilgili bilgim yok, ne önerirsiniz?

İrfan çayını bağda kütüklere de uygulayabilir miyim sizce, kütüğün direncini artırmaya katkısı olur ve mildiyö mücadelesinde yol aldırabilir diye geçti aklımdan, ne dersiniz?

Poontherun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2015, 16:20   #89
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bitkilerde mikroorganizmalar yardımıyla hastalıklara karşı mücadele, ya da bazı doğal hormonlar yardımıyla aktivatör işlevi mümkündür. Böyle bir çok bilimsel araştırma olduğu gibi, ticari olarak satılan ürünler de var.

Ancak bunlar spesifik bazı mikroorganizmalar veya spesifik hormonlar ile sağlanabilen durumlar.
İrfan çayının yapım süreci sonunda elde edilen çayda zengin çeşitlilikte mikroorganizmalardan oluşan bir biyolojik yaşam oluyor.

Oksijen verme süreci olması gerektiği gibi olduysa herhangi bir kötü koku, kokuşma, çürük kokusu olmuyor. Bu da genel olarak patojenlerin çayda bulunmadığını işaret ediyor.

Fakat bu, mikroorganizmaların hastalıklarla da mücadele eden organizmalar içerip içermediği, ya da bitkilerde aktivatör görevi gören hormonlar, enzimler içerip içermediği yönünde somut bir şey söylemek için yeterli olmayacaktır.

Esasen, çay yapımında kullanılan bitkiler ve bu bitkilerin yapraklarında yerleşik organizmaların ne olduğuna çok bağlı olarak çaydaki mikroorganizma çeşitliliği ve mineral kompozisyon dışındaki hormon/enzim vb. içeriklerin değişkenlik göstermesi kuvvetle muhtemeldir.

Bu sebeple İrfan çayı filan hastalıkta bitki koruyucu veya tedavi edici işlev görür ya da görmez gibi bir şey söylenebilmesi bu aşamada mümkün değil.

Hazırlanan bir çayda böyle özellikler görülebilecekken başka bir çayda görülemiyebilir. Ancak tarif edildiği gibi hazırlanan çayda her şartta görüleceği rahatlıkla söylenebilir etki, tek başına yeterli ve organik bir bitki besleme ürünü olduğudur. İçeriğindeki mikroorganizmalar ise yine bitki besleme sürecindeki besin zincirinin tamamlayıcı unsurlarıdır.

İğde sürgünlerinin durumu hakkında bir şey söylemek kolay değil. İğde sürgünleri ile İrfan çayı yaparsanız, dekompoze olduğu kadarıyla suya geçen mineraller ve mineral dışı içerikler vasıtasıyla yararlı olacaktır. Bilebildiğim kadarıyla iğde sürgünlerinde zararlı bir şey yok ama hastalıklara karşı etkili ne var ayrı bir araştırma konusu.

Bitkisel ekstreler yoluyla hastalıklarla mücadele, üzerinde bir çok bilimsel araştırmanın yapıldığı ve yapılmakta olduğu ayrı bir alan. Bu gibi extreler genellikle İrfan çayı gibi oksijenli dekompoze etme süreciyle değil, metanol yardımıyla ekstre elde edilmesiyle yapılıyor. Hali hazırda biberiye, nane, kekik vb. bir çok bitki için böyle araştırmalar yapılmış ve etkileriyle ilgili bilimsel makaleler yazılmış durumda.

Yenisu ve kbulbul beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2015, 19:20   #90
Yeni Üye
 
Poontherun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-10-2015
Şehir: Bozcaada
Mesajlar: 4
İlginiz, hızlı cevabınız ve aydınlatıcı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. İğde'yi araştırıyorum, kullanacağım, sonucu paylaşırım mutlaka.
Baharatlı bitkilerin funguslara karşı antifungal etkisini biliyorum, epey çalışmaya ulaştım. Dediğiniz gibi İrfan Çayından farklı bir hazırlama prosesi var. Bunlarda da kilit nokta, kendi toprağının bitkisi olması. Belentepe'nin bu konuda yeni ve başarılı sonuç aldığı bir çalışması var.

Tekrar teşekkürlerimle...

MeyveliTepe beğendi.
Poontherun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024