agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   İrfan Çayı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/36917.htm)

MeyveliTepe 03-04-2015 01:28

İrfan Çayı
 
Geçen yıl yaz boyunca yaptığım hidroponik denemelerinde bitki besini olarak kimyasal bileşiklerden elde edilen besin eriyiği yerine, yetiştirdiğim sebzeleri tek başına beslemeye yetecek organik bir bitki besleme yöntemi bulabilir miyim diye çaba sarfettim.

Bunun için öncelikle tüm dünyanın yaptığı gibi kimyasal bileşikler kullanarak besin eriyiği yapmayı öğrenmem, mineraller arasındaki dengenin büyümekte olan sebzelere nasıl bir etki yaptığını gözlemem, kısacası klasik hidroponiği a'dan z'ye öğrenip bu yöntemlerle de bir kaç nesil bitki yetiştirmem gerekti.

Bunun son derece öğretici (didaktik) bir deneyim olduğunu söylemeliyim. Bu bakımdan yetiştiriciliğe gönül vermiş ya da yetiştiricilik ile iştigal eden herkesin küçük bir ölçekte bile olsa mutlaka bir hidroponik denemesi yapmasını, bir sezon da olsa hidroponik ile sebze yetiştirmesini, sebzelerin izole edilmiş bir ortamda, toprak gibi başkaca bir besleyici olmadan, sadece sizin verdiğiniz ve sizin sağladığınız koşullarla nasıl geliştiğini ya da gelişmediğini gözlemenizi kuvvetle öneririm.

Böyle bir deneyim, bizzat sizin hazırladığınız bir mineral kompozisyonun, tüm koşullarını sizin yarattığınız bir ortamın bitkilere ne gibi etkilerinin olduğunu kavramakta çok etkili olacaktır. Bu deneyimin yaptığınız topraklı ve organik yetiştiricilikteki kavrayışınızı, bakış açınızı, vizyonunuzu doğrudan etkileyerek bir kaç adım ileri taşıyacağından kuşkum yok.

Hidroponik denemelerimin bir aşamasında esas amacım olan kimyasal besin eriyiği yerine organik bitki besleme yöntemi üzerinde çaba sarfetmeye başladım. Forumda bunların detaylarını tekrarlamayacağım, blogda epey uzun bir yazı dizisi ile yayınladım zaten, ilgi duyanlar okuyabilirler.

Hidroponik denemelerden de çok söz etmiyeceğim. Forum hidroponik bitki yetiştirilmesi hakkında zaten çok donanımlı bilgi içeriyor, onlarca farklı uygulama ve deneyim gayet güzel anlatılmış.

Organik bitki besleme yöntemi olarak vardığım sonuç, İrfan Çayı adını verdiğim ve yabani otlardan özel bir yöntem uygulanarak elde ettiğim bir çaydan ibaret.

Mantığı son derece basit. Bahçelerimizde zaten yaşamakta olan, her şarta her koşula başarıyla direnen, çoğu zaman yetiştirmeye çalıştığımız sebzelerden bile daha iyi gelişen yabani otlar, yetiştirmeye çalıştığımız sebzelerin ihtiyaç duyduğu besinleri, kendileri için gerekli miktarlarda ve doğru bir dengede topraktan alıp yapraklarında, gövdelerinde depoluyorlar.

O halde, bu mineralleri yabani otların yapraklarından alıp sebzelerimizi yetiştirmeye çalışırsak başkaca hiç bir bitki besleme ürününe, gübreye ihtiyaç duymadan, hatta toprak bile olmadan sebzelerimizi, çiçeklerimizi yetiştirebiliriz.

Isırgan vs. gibi otları suyun içinde 3-4 hafta kadar bekleterek elde edilen sıvıyı gübre olarak kullanmak çok eski bir yöntem ve kuşkusuz faydalı.

Solucan gübresi veya benzeri başka bir kompostu çay yapmak da bilinen bir yöntem. Özellikle Dr.Ingham'ın standartlaştırdığı yöntemlerle kompost çayı yapmak son yıllarda organik bitki besleme yöntemleri içinde önemli bir yer aldı.

Fakat, yaşayan taze yapraklardan çay yaparak, arzu edilen mineral kompozisyona sahip, her zaman aynı mineral kompozisyonun elde edilebileceği, kullanırken suda çözünmüş toplam mineral miktarı bakımından dozu kolaylıkla ayarlanabilir, tam mineral içeriğinin yanısıra bol çözünmüş oksijen ve zengin aerobik mikroorganizma içeriğine sahip bir gübre yapımı bilinen, uygulaması olan bir yöntem değildi.

İrfan çayı, bir çok denemenin sonucunda tüm özellikleri taşıyan, topraksız ortamda dahi tek başına bitki beslemek için yeterli, kimyasal bileşikler kullanılarak hazırlanan besin eriği ile beslenen bitki ile aynı gelişimi ve verimliliği sağlayan bir organik bitki besleme ürünü olarak böyle doğdu.

Ürün derken elbette satın alabileceğiniz bir üründen bahsetmiyorum. Zaten hem tüm mineralleri ve iz elementleri olması gereken miktar ve dengede içeren, aynı zamanda çözünmüş oksijen ve mikroorganizmaları da içeren satın alabileceğiniz bir gübre yok. Fakat kolaylıkla yapabileceğiniz, hem de çok az bir gider ile sürdürülebilir, kolayca ve istediğiniz miktarda yapabileceğiniz bir ürün olarak İrfan çayı var.

Yabani otlar bizim için mineralleri olması gereken dengede topluyorlar zaten, yapmamız gereken onlardan alıp, yetiştirdiklerimize vermekten ibaret.

Ulaşan geri bildirimlerden bu yıl kendi ortamlarıda İrfan çayı yapma niyetinde olanlar olduğunu anlıyorum.

Bu başlığı da bu konudaki deneyimlerin paylaşılması, sorular ve yanıtlar için açıyorum.

İrfan çayı hakkında referans bilgiler:
Chinampa’ların ışığı – 8 (İrfan Çayı)
İrfan Çayı

Önceki destekleyici bilgiler:
Chinampa'ların ışığı - 1
Chinampa'ların ışığı - 2
Chinampa'ların ışığı - 3
Chinampa'ların ışığı - 4
Chinampa'ların ışığı - 5
Chinampa'ların ışığı - 6
Chinampa'ların ışığı - 7

guppy 03-04-2015 10:29

Son durum karakafes otu+kadife çiçeği yapraklarından oluşan çay. Bu çayı yaparken belli miktarda su içinde bu bitkilerin yapraklarını doğrayıp sürekli havalandırarak 4.gün sonunda vermeye başlıyoruz. Yanlış anlamamışım değil mi?

Saygılar...

MeyveliTepe 03-04-2015 11:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi guppy (Mesaj 1367988)
Son durum karakafes otu+kadife çiçeği yapraklarından oluşan çay. Bu çayı yaparken belli miktarda su içinde bu bitkilerin yapraklarını doğrayıp sürekli havalandırarak 4.gün sonunda vermeye başlıyoruz. Yanlış anlamamışım değil mi?

Saygılar...

Karakafesotu ve dev kadifeler, biri çok derin kökleri, diğeri çok hızlı gelişen olmak üzere iki farklı özellikteki bitki ve sadece bu bitkilerin çay yapımında kullanılması gibi bir zorunluluk yok.

Her bölgenin, her bahçenin kendi koşullarında yetişen bir çok yabani bitki var ve hepsi de topraktan mineralleri topluyor.

Çay yaparken bahçelerimizde zaten var olan yabani bitkileri rahatlıkla kullanabiliriz. Tek dikkat etmemiz gereken, mutlaka farklı karakterdeki en az iki tür bitkiyi aynı anda kullanmalıyız. Bu sayede bir bitkinin az topladığı bir mineral varsa bunun diğer bitki tarafından telafi edilmesini sağlamış oluruz.

sakagun 03-04-2015 12:19

Fidelerime gübreli su vermeyi düşünüyordum. İrfan çayını seyrelterek fidelerimizde kullanabilir miyiz? Ağır gelir mi?

MeyveliTepe 03-04-2015 12:26

Kullanabilirsiniz. İrfan çayını bitkilerinize verirken istediğiniz şekilde doz ayarı yapmanız mümkün. Bunun için de basit bir EC ölçere ihtiyacınız var. EC ölçer sayesinde çayınıza ekleyeceğiniz suyu, dolayısıyla da çaydaki mineral yoğunluğunu ihtiyacınıza göre ayarlayabilmek mümkün. Fideleriniz için hazırladığınız çayı EC 1.0 ms/cm olacak şekilde sulandırmanızın yeterli olacağını düşünüyorum.

sakagun 03-04-2015 13:32

Yabani otlardan hangilerinin zehirli olduğunu bilmiyorum. Zehirli bir yabani otu İrfan çayında kullansam bitkilerime zarar verir miyim?

MeyveliTepe 03-04-2015 15:56

Bazı bitkiler yapraklarında kendilerine has kimyasallar bulundurabiliyor. Buna iyi bir örnek ceviz yaprakları. Aromatik bitkiler de yüksek yoğunluklu uçucu yağlar içeriyorlar.

Ceviz yapraklarındaki maddenin bir bitki inhibitörü olduğunu biliyoruz, bu yüzden kullanılmamalı. Aromatik bitkilerdeki yağların muhtemelen faydası olacaktır ama fazlası da zararlı olabilir.

Bu sebeplerle şimdilik blogdaki İrfan Çayı yazısında ön araştırmasını yaptığım otlarla sınırlı kalmakta fayda var. Orada adı geçmeyen bitkiler zaman içinde teker teker araştırılıp kullanılabilirliğine bakılabilir.

Safranlı 27-04-2015 15:05

dün hava müthiş güzeldi
bahçede ailece çalıştık,
temizlik,belleme budama akşamı ettik çok ta yorulduk
akşam üzeri bahçeyi biraz gezeyim deyince
büyük dereye cephe olan bahçemizde suya yakın kısımlarda ve normal alanda türlü türlü yabanı otların ve diken diyebileceğimiz nevalenin çıktığını gördüm
çok çeşitli yabani otlar vardı..
hele bir çeşide çok gözüm takıldı
dikenleri olan büyükçe bir yabanı ottan çok çıkmış
öyle gürbüz öyle güçlü büyümüş kü anlatamam
koyu yeşil rengi ile kudurmuş şekilde büyüyor
işte tam o anda dedim ki...
bu canavardan acayip irfan çayı olur...
topla topla çay yap
benim kivilerimde deli gibi büyüsün..
makine olmadığından çekemedim...
işte hazine tam burada dedim kendi kendime..
demle demle kullan...
irfanı bulduk artık...

MeyveliTepe 04-05-2015 01:48

4 Eklenti(ler)
Bu yılın ilk parti İrfan Çayı yapımını başlattım.

Eklenti 550457

Bir el arabası yabani otu iri parçalar halinde doğradım. Bol miktarda hodan ve hızlı büyüyen otlar var.

Eklenti 550458

Otları su ve hava geçiren ama yaprakları içinde tutacak büyücek bir çuvala doldurup büyük fıçının içine koydum ve su doldurdum. Hava motorunun hava hortumlarından biri çuvalın içinde, en dipte. Diğeri ise çuvalın dışında, en dipte. Bir tahta parçasıyla çuvalın su üstüne çıkmasını engelledim.

Eklenti 550459

Kullandığım fıçı 100 lt civarında su alıyor. 6-7 gün sonra bir fıçıda daha çay başlatacağım.

Eklenti 550460

Çayın ikinci günündeki durum. Suyun rengi kahverengine dönmüş bile. Henüz EC ölçümü yapmadım. Beşinci gün ölçüm yaparak duruma bakacağım.

Safranlı 04-05-2015 10:16

değerli hocam önceki yazışmalarda geçen söğüt ve kavak sürgünlerinin çok faydalı irfan çayı olabileceğini düşündüm...bu konuda ne dersiniz...

MeyveliTepe 04-05-2015 11:02

Taze sürgünler olur tabii. Söğüt sürgünlerindeki doğal salisilik asit irfan çayı ile sulayacağınız sebzelerin doğal savunma mekanizmalarını da güçlendirecektir.

ilkhan17 04-05-2015 12:44

İrfan abi bütün paylaşımlarınızı hayran hayran okumak o kadar zevkli ve bi o kadar faydalı ki doğa için insanlık için böyle paylaşımlarda bulunmandan dolayı sonsuz saygılar,iyi çalışmalar ilgi ve merakla takipçinizim..

ilkhan17 04-05-2015 12:47

Bu çay için içeriği bakla ve yonca olan karışımı zeytin ağaçları için kullanmamız mümkün olur mu?

MeyveliTepe 04-05-2015 13:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkhan17 (Mesaj 1375779)
İrfan abi bütün paylaşımlarınızı hayran hayran okumak o kadar zevkli ve bi o kadar faydalı ki doğa için insanlık için böyle paylaşımlarda bulunmandan dolayı sonsuz saygılar,iyi çalışmalar ilgi ve merakla takipçinizim..

"İrfan abi" diye bir kimse yok, çayın adı İrfan Çayı :)

Bakla ve yoncayı çay yapımında kullanabilirsiniz, fakat yanında mutlaka potasyumca zengin, derin köklü bir bitki daha kullanın.

livadi 04-05-2015 13:52

Ben de denedim irfan çayını, bitki olarak karahindiba ve yoncayı kullandım; Ağzı açık bir kova içerisinde 6 gün boyunca beklettim; ama benimkinin rengi ikinci gününde sizinki kadar kahverengiye dönüşmedi;gün içerisinde fırsat buldukça bikaç kez karıştırarak havalandırdım, sonrasında da bir ölçüye üç ölçü göz kararı sulandırarak uyguladım.

uygulamamın üzerinden iki hafta geçti, bitkilerimin soluk yeşil renklerinin koyu yeşile dönüşünü, büyüme hızındaki dikkate değer artışı buna yordum doğrusu

Bugün sabah ikinci kovayı hazırladım, biraz amatörce de olsa hem uygulama aşaması heyecan verici, hem sonuçları, umarım ciddi bir eksikliğim ya da yanlışlığım yoktur.
Teşekkürler Sayın Meyveli Tepe

MeyveliTepe 04-05-2015 14:19

Çok önemli bir hatırlatma yapmak isterim. Çayı ara sıra karıştırarak havalandırmak yeterli olmaktan çok uzak olacaktır. İrfan çayının en önemli özelliği, içerdiği dengeli mineral kompozisyonunun yanı sıra aerobik (oksijen seven) mikroorganizma içeriğidir. Bunu hiç kesintisiz, günde 24 saat hava vererek sağlayabilirsiniz. Aksi halde süreç hemen anaerobik (oksijensiz) ortama döner ve patojen (zararlı) mikroorganizmalar ürer. Bu tamamen farklı bir şeydir. Şayet anaerobik bir çay yapılacak ise, oksijensiz ortamda zararlı bakteri üremesini engelleyecek şekilde fermente edilmesini sağlamak gerekir (enzim sürecinde olduğu gibi). Bu çok temel bir ayrımdır.

Sürekli havalandırmanın bir diğer fonksiyonu dekompozisyonu hızlandırmasıdır. Sizin yaptığınız çayda ertesi gün rengin değişmemiş olmasının bir açıklaması bu olabilir. Havalandırma olmadığı durumda yaprakların dekompoze olması 3 haftaya kadar uzar.

livadi 04-05-2015 16:36

Bu endişeyi taşımakla birlikte karışımın hafif turşumsu ekşi tatlı kokusu bende güven uyandırdı doğrusu, ağzı açık kapta az miktarda olması durumu kuratrır diye düşünmüştüm, yanıldım demek...

Öyleyse akvaryumlarda kullanılan cinsten küçük bir havalandırma motoru işe yarar mı acaba yaklaşık 20 litrelik bir hacim için?

MeyveliTepe 04-05-2015 16:40

20 litrelik bir hacim için 8-10W gücünde bir akvaryum pompası uygun olur. 4W gücündekiler yetersiz kalır.

livadi 04-05-2015 21:21

Anlaşılmıştır Sayın Meyveli Tepe, teşekkürler :)

Safranlı 11-05-2015 18:41

değerli hocam...bu çayımıza kökleri de katabilirmiyiz..dün yine kivi bahçemde yabani gürbüz bir dikenimsi otları biraz temizledik..köklerini çıkardık..köklerine de kıyılacak gibi değildi..öyle güçlü büyümüş ki...neredeyse çınar ağacı gibi tutunmuş...bu canavar köklerden de faylansak mı acaba...

MeyveliTepe 11-05-2015 22:22

Kökler kısmen odunsulaşmıştır ve 5-6 gün içinde dekompoze olmazlar bu yüzden İrfan çayında yararı olmayacaktır. Çayda sadece otsu aksamı kullanmanız iyi olur.

Safranlı 14-05-2015 15:15

Tesekkur ederiz...

Tangra 01-06-2015 15:12

Sayın Meyvelitepe, blog sayfanızı yaklaşık 4 yıldır takip ediyorum, tüm yazılarınızı büyük keyifle hiç sıkılmadan okuyorum ve yaptığınız çalışmalardan dolayı hayranlık duyuyorum.
Araştırmacı, sorgulayıcı yönünüzle ülkemiz doğal, organik tarımına çok şey kattığınızı düşünüyorum. Son olarak İrfan çayı ile yine şaşırttınız, eminim rahmetli babanız sizinle gurur duyardı.
Küçük bahçemde kendi ihtiyaçlarım için domates, biber, salatalık yetiştiriyorum birkaç tane de zeytin ağaçlarım var. Yer kısıtlı olduğu için sebzeler için 10 ar metrelik 2 ada oluşturdum, sulamayı damlama boruları ile yapıyorum. Şimdiye kadar hiç kimyasal gübre ve zehir kullanmadım kullanmayı da düşünmüyorum.
İrfan çayı ile ilgili yazılarınızdan sonra ben de uygulamaya karar verdim. Akvaryumcudan aldığım ve gücünden emin olduğum alüminyum gövdeli hava pompası ve ~120 litrelik mavi bidon ile tertibatı kurdum. Bahçemdeki yabani otları, lahanaları, acılaşan marulları ve bolca bulunan nanelerden bir kaç avuç ve hepsini parçalayarak bidonun üçte ikisine kadar doldurdum. Su ile tamamlayıp hortum ucu dipte pompayı çalıştırdım. İlk üç gün taze ot kokusu geliyordu fakat 4 günden sonra hoş olmayan koku yaymaya başladı, hani ısırgan otunu oksijensiz ortamda fermente ettiğimizde oluşan koku gibi.
Bidon güneş almayan gölge bir yerde, pompa sayesinde su fokur, fokur, hava sıcaklığı ortalama 24 derece idi. Kötü bakteriler neden üstün geldi anlayamadım.
Sonuç: 6 gün sonra suyun rengi koyu yeşil ( sizin elde ettiğiniz ise kırmızımsı), PH değeri 8 ve hoş olmayan koku.
Sıvı gübre tankında yarı yarıya su ile incelttim ve ~80 lt sıvı elde ettim ( EC metre yok, kısa zamanda temin edilecek) PH değeri 7.5. Düşürmek için 150ml. humik+fulvik asit ve 400 ml. sirke kattım yine ölçtüm - 6.5 ph. Bu şekilde sabah bitkilere verdim.
Eğer işlerinizden fırsat bulur da kısacık dahi olsa bir yorum yazarsanız çok memnun olacağım.

MeyveliTepe 01-06-2015 15:52

Bahsettiğiniz problemin sebebi oksijen yetersizliği olsa gerek. Çoğalan mikroorganizmalar zaman geçtikçe daha fazla oksijen tüketmeye başlıyorlar, oksijensiz kalırlarsa ölüyorlar ve yerlerini anaerobik mikroorganizmalara bırakıyorlar.

Benim yaptığım denemelerde bahsettiğiniz durum 15-20 gün içinde gerçekleşiyor, ki o zamana kadar hazırlanan çay çoktan kullanılmış olmalı. Hava pompanızın çıkış sayısını arttırmayı deneyebilirsiniz. Bende 35W gücündeki bir pompadan üç çıkışı aynı anda 120 litrelik bidona veriyorum.

Not: 120 litrelik varil için ek bilgi: Bu hacimdeki varile yaprakları serbest halde koymuyorum. Bir çuvalın içinde koyuyorum ve çuval varilin dibine inmiyor, suyun üst hizasında duruyor. Bu da önemli bir faktör olabilir.

Tangra 01-06-2015 16:25

Teşekkür ederim, bir sonraki uygulamada önerilerinizi dikkate alacağım fakat, malum kıyı ege ve yağış çok az, yeşil malzeme çok az, 1-2 ay sonra hiç olmayacak ve hani diyorum biz hep kurutulmuş çay içeriz ve şifa buluruz da kurumuş otlardan da irfan çayı yapabilir miyiz acaba, ne dersiniz hiç denediniz mi?

MeyveliTepe 01-06-2015 18:40

Muhtemelen yapılır ama mineral kompozisyonu taze yapraklar gibi olmayacaktır. Tahminimce kuru yapraklardan yapılan çayda azot eksilerek denge bozulur. İrfan çayının tüm diğer gübrelere göre üstünlüğü bitkinin gerek duyduğu iz elementler dahil tüm mineralleri, olması gereken dengede ve bitkinin alabileceği formda içermesidir.

Egede gölge ve nisbeten nemli yerlerde hodan, karakafesotu gibi çok yıllık bitkiler yerleştirilir ise faydalı olabilir.

MeyveliTepe 05-06-2015 14:19

Beş gün önce 120 litrelik varilde başlattığım İrfan çayını dün (dördüncü gününde) 200 litrelik özel bir hidroponik deposuna aktarıp boşalan varilde yeni bir parti başlattım. Depoya aldığım çaya 1/4 oranında su ilave ederek EC'yi 1,3 seviyesine getirdim.

Yeşil malzeme olarak 1/4 oranında yeşil yonca yaprağı ve 3/4 oranında karakafes otu yaprağı kullandım. Yaprakların miktarı doğranmış halde bir el arabasını silme doldurdu. Yaprakları yine temiz bir çuvala doldurdum, ağzını yorgan ipliğiyle teğelledim, ki yapraklar dışarı çıkmasın. Çuval su ve hava geçiriyor ama ayrıca biz gibi bir şeyle 15-20 yerinden deldim.

Hidroponik depoya aldığım çay da kuvvetli bir şekilde havalandırılıyor. Bu deponun içindeki küçük bir dalgıç pompa çayı, sadece İrfan çayı ile besleyeceğim ve başkaca besin içermeyen katı ortam (coco-peat) poşetlerinde çimlendirdiğim çalı fasulyelerine ve coco-peat kompost karışımına dikili tatlı patates fidelerine gönderiyor.

Zamanlayıcı prizi şimdilik günde üç kere ikişer dakika çay verecek şekilde ayarladım. Bitkiler büyüyüp hava iyice ısındığında bitkilere verilecek çay miktarını arttırabilirim.

Sekiz poşette üçer kökten 24 kök fasulye var. Böylece geçen yılın denemesi tek kök biber yerine bu yıl çayın performansı hakkında daha net bir izlenim edinmiş olacağım. Ayrıca organik beslenen tipik katı ortam hidroponik sistemi çalıştırmış olacağım. Klasik hidroponik uygulamalarında çok daha az pestisit kullanılmasına rağmen toprak ve mikroorganizma faaliyeti olmadığı için organik kabul edilmez. Fakat bu uygulama bariyeri yıkıyor gibi.

Bunun yanısıra tatlı patatesler de hayli ilginç olacak. Karışımındaki kompostta besin var, ek olarak çayla beslenmiş olacaklar.

Tangra 13-06-2015 22:57

3 Eklenti(ler)
İkinci parti İrfan çayı hazırlamak için gerekli yeşil bitki arayışına çıktım. Çevremdeki arazi deniz kenarı kurak bir yer, bitki örtüsü makilik, dikenli çalılardan oluşuyor. Bol, bol kekik ve adaçayı da var. Bir de fotoğraflardaki bitkilerden bolca var. Araştırmalarıma rağmen ne tür bir bitki olduklarına dair bir bilgiye ulaşamadım. Bu bitkilerin de çay için uygun olup olmadıklarını bilmediğim için sanırım burada durmak zorunda kalacağım.

MeyveliTepe 13-06-2015 23:53

Ot yoksa çay da olmaz tabii. Ege ve akdenizde sanırım yazın taze yabani ot bulma sorunu var. Marmara bölgesinde ot hiç bitmiyor, yaz kış kullanılabilecek ot oluyor.

Muda 14-06-2015 00:20

Ot çok elektrik olmayınca hava yok. Hele bu yağmurlardan sonra. Sararmaya başlayan yerler bile yeniden yeşermeye başladılar. Güneş çıkınca her yer ot olacak.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024