agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-08-2012, 11:08   #1141
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Mayalara bir çeşit enzim torbası gözüyle de bakabiliriz. Şekerden alkole giden yol çok basit değil. Pek çok enzimin üretilmesini ve kulllanılmasını gerektiriyor. Bence mayayı da sadece diğer fermantasyon mikroorganizmalarının besini olarak görmek de pek doğru değil çünkü mayanın salgıladığı enzimler de var ve bu enzimler diğer fermantasyon mikroorganizmalarının (laktik asit bakterisi gibi) yaşaması için uygun ortamları oluşturuyor ve onların gelişmelerini sağlıyor. Normalde ortamdaki şeker azaldıkça mayalar da azalıyor ve yerini diğer mikroorganizmalara birakıyor ama mayaların ürettiği enzimler tamamen yok olmuyor. Karışım içinde kalıyor ve bitkilerde kök hücrelerinin bölünmesine katkıda bulunuyor. Bu yüzden maya bitkilerde kök bölünmesini dolayısıyla daha büyük köklü bitkiler yetiştirilmesini mümkün kılıyor. Kanımca mayalar hem diğer mikroorganizmalar için uygun ortamı hazırlıyorlar hem de bitkilerde kök gelişmesini destekleyecek maddeler salgılıyorlar. Mayasız enzim yapılabilir mi? Olabilir. Hazırlayacağınız karışım, dışardan maya ilave etmeseniz bile havadan maya kapacaktır.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 15:15   #1142
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Enzimlerin üçünde balonlar söndü. Bu kadar kısa sürede fermantasyon tamamlanmış mıdır?
Benim enzimim de aynı şekilde, fermantasyon durmuş gibi.
Anlayabildiğim kadar şimdi bakteriler çoğalacak, bir ay sonra kullanıma hazır hale gelecektir sevgili Durul.

Bundan önceki ilk denemem hiç fermante olmamış gibiydi.
Bu gün onu dökmeye niyetlenmiştim, şöyle bir kokladım, neredeyse çok hoş bir turşu kokusu vardı, dökmeye kıyamadım, sulandırıp bitkilere verdim.
Sonucu paylaşırım.

İlk yaptığım enzimin üzerindeki beyaz bakteri tabakasını maya olarak kullanabileceğimi anladım.
İnşallah doğru anlamışımdır

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2012, 21:06   #1143
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: Milas-Ören
Mesajlar: 53
sanırım benim enzim oldu. çok mutluyum. tülbente kıyamadığım için kadın ten çorapla süzdüm. kokusu süzüldükten sonra daha güzel oldu. hafif turşumsu ama pekmez etkisinden sanırım hafif de tatlımsı kokusu var.
damla sulama sistemimde su bidonuna ilave ettim. 1 litreye 5 cc (ml) gelecek şekilde ayarladım. sanırım biraz bol oldu. suyun içinde aktiflik durumları nasıl olur bilemiyorum. evde olmadığım zamanlarda bitkileri sulamak için zaman saatine bağlı günde 2 defa sulama yapan bir sulama sistemim var. bidon 40 lt.
inşallah işe yarar ve sebzelerim güzel büyür. zira salkım domatesler (sanırım saksıda olmasının etkisi ile her ne kadar saksıları sonradan büyütsem de) minik kaldı ama tatları çok güzel.
bu işler çok keyifliymiş belki kışın da sebze üretimine devam ederim. uygun ortam için hanımdan izin alabilirsek tabi
bu sene çıraklık dönemimdi seneye daha sağlam bir şekilde girişmek istiyorum bu işlere. güzel hazırlanmış bir toprak ve düzenli sulama sistemimle. inşallah olur.

sevgiler saygılar.

civanmukti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2012, 00:47   #1144
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Sevgili agozce ve nevsune'nin hoya başlıklarındaki övgüleri hele de nevsune'nin en lezzetli yemeği kendisi yiyecekmiş gibi büyük bir iştahla enzimden söz etmesi beni de bu serüvene sürükledi sonunda

Malzemelerim :

5 litrelik plastik bidon (agözce'nin yolunu izleyip, kapağı aralayarak gaz çıkışı sağlayacağım )
Elma
Muz
Havuç
Patates
Limon
Karpuz
Pekmez
Maya

Halil Bey'in önerdiği gibi ilk denemede yeşillik koymamayı planlıyorum ancak kökü yan apartmanın bahçesinde olan ama benim balkonun güneye bakan bölgesini işgal eden 30 metre boyundaki dev avakado agacının yapraklarına da kötü kötü bakmaktan kendimi alamıyorum. Ne dersiniz eklemeli miyim?

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2012, 23:02   #1145
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Bir önceki mesajımdaki listeye 2 yemek kaşığı granül humik asit ekleyerek enzim olmasını dilediğim karışımı hazırladım.

Name:  IMG_1155.JPG
Views: 1862
Size:  44.0 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 02:12   #1146
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Benim karışım çıldırdı. Önerilenden fazla bir malzeme kullanmadım . Maya taze olmalı , 1 yemek kaşığı koymuştum, 1 saatte gaz çıkışı başladı. Kapağı mecburen çıkardım ve eldiveni delerek taktım. O da patlayacak kadar şişti.

22:30 da malzeme hazırlanıp kapak kapatıldı.

Saat: 01:40

Name:  IMG_1156.JPG
Views: 1118
Size:  45.6 KB

Saat : 01:43

Name:  IMG_1157.JPG
Views: 1136
Size:  38.5 KB

Saat: 02:00

Name:  IMG_1158.JPG
Views: 1116
Size:  40.3 KB

Uyandığımda ne ile karşılaşacağımı bilmiyorum , eldiven dayanamayıp patlayacak gibi geliyor.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 02:38   #1147
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Bu saatte yardım alabileceğim sadece Halil Bey var . O da haklı olarak şu an bu başlığa bakmıyor, bahçe başlığında....

Bu eldiven dayanmaz patlar diyerek şişeyi en az temizlik çıkaracak yere taşıyıp, yatmak lazım diye düşünsem de yatamadım Altına leğen koyup, eldivendeki delik sayısını arttırdım. Artık kendi bilir diyorum , patlayıp taşarsa toprakla buluştururum

Saat 03:30

Name:  IMG_1159.JPG
Views: 1112
Size:  40.2 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 03:52   #1148
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Halil Bey'e özel mesajla da ne yapabileceğimi sormuştum. Serin bir yere almamı önerdi. Klimalı odaya alındı, birlikte uyuyacağız

Teşekkürler Halil Bey...

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 10:04   #1149
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Sevgili maki01, durum ne dir?
İnanın sizin kadar merak ettim şimdi, süper bir enzim yaptınız sanırım

Lütfen, fermantasyonun ne kadar sürdüğünü not alırmısınız, benim yaptığım 3. günde sona ermiş gibi görünüyor.

selis ve Emre İlhan beğendi.
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 13:12   #1150
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Merhaba Adalet Hanım'cım,

Enzim olabilecek mi bilmiyorum ancak kullandığım maya miktarı fazla geldi sanırım. Mesajınızda 10 litreye 3 yemek kaşığı maya eklediğinizi yazmıştınız. Ben de 5 litreye 1 yemek kaşığı maya eklemiştim.

Karışımın ağırlıklı olarak meyveden oluşması, parçalayıcıda neredeyse püre kıvamına gelmesi ve sıcak hava mayalanma sürecini hızlandırarak ani ve çok miktarda gaz çıkışına neden oldu.

Delik sayısını arttırıp 23-24 derecelik bir odaya alınca sakinledi , gaz çıkışı çok az. Deliklerin olduğu parmakların altından eldiveni bağladım.

Hızlı mayalanmanın enzim oluşumuna olumlu ya da olumsuz katkısını bilmediğim için ben de meraktayım

Name:  IMG_1160.JPG
Views: 1090
Size:  35.8 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 14:06   #1151
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: Milas-Ören
Mesajlar: 53
acaba enzimle EMA yı aynı suya karıştırsam birbirlerini yerler mi?

civanmukti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 14:33   #1152
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
enzim yaparken en kullanılır
enzim hazır oldumu ema ile beraber kullanmaya gerek yok
bir ondan bir ondan kullanılabilir...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 00:00   #1153
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
3 gün dolmadan gaz çıkışı bitti. Oksijenle temas etmemesi gerektiğini bilsem de balonu çıkarıp kapağı taktım. Umarım bozulmaz...

Name:  IMG_1163.JPG
Views: 1342
Size:  66.7 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 14:51   #1154
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Bende de aynen böyle oldu sevgili maki01.
Gaz çıkışı en az 15 gün sürer diye düşünmüştüm, erken bitmesi "acaba"lara yol açtı.

Şimdi, Adana sıcak olduğu için sanırım Ağustos sonunda enzimi kullanabilirsiniz, ya da Eylül 7 gibi.

Ben 5. defa enzim veriyorum, sadece oxalis ve sarı kız pek hoşlanmadı enzimden, iç kısımdaki yapraklar sarardı.
Diğer bitkilerde gözle görülecek bir fark yok şimdilik.

Halil Önen beğendi.
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 15:28   #1155
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Tamamen bitmiyor Adalet Hanım'cım, kapakla bunu daha iyi izleyebiliyorum. 8-10 saatte, bir "tısssss" lık kadar gaz birikmiş oluyor.

Adana çok sıcak. Enzim şişesini Halil Bey'in uyarısıyla klimalı odaya taşıdım. Enzim oluşup oluşmadığından nasıl emin olacağız? pH 4 olmalıymış. Ph ölçerim yok, test striplerle ölçmeye çalışacağım.

3 tane narenciyem var. Sanırım topraktaki tuzlanma nedeniyle demir emilimi gerçekleşmiyor, yapraklar açık yeşil. Saksı büyük, toprak değişimi yapamıyorum. Kısıtlı bilgimle en çok onlar için beklemedeyim.

Halil Önen beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 16:29   #1156
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
..."maya kullanılarak yapılan enzimlerde fermantasyon konusunda yanılmamak gerek" diyor sevgili meyelitepe... diğer üstadların da deneyimleri, iki sayfa öncede ;

Enzim (Enzyme)

Halil Önen beğendi.
ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 19:11   #1157
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
MeyveliTepe'nin mesajını okumuştum sayın çiroz, bu nedenle hızlı mayalanma sürecinin yoğun gaz çıkışına neden olduğunu biliyorum.

Ancak bu konuda yazılan mesajların tamamını henüz okuyamadım. 2 günde 10. sayfaya gelebildim. Akademik bilgi birikimimle kimyasal formülleri anlamam çok mümkün olmuyor, yine de öğrenmeye çalışıyorum.

Konuya emek vermış olan arkadaşlarımdan özür dileyerek iki tane tekrar sorum olacak. Sorularımın yanıtı okuduğum sayfalarda yazılmış olabilir ama ben bulamadım.

1. Ortam ısısı ne olmalı?
2. Işık durumu ne olmalı?

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 20:05   #1158
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
1. Ortam ısısı ne olmalı? En az 25 en çok 35.
2. Işık durumu ne olmalı? Mümkünse karanlık veya loş.

agozce, tturt, maki01 ve 7 kişi beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 22:15   #1159
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Bilgi için teşekkürler.

Gaz çıkışı yavaşladı, siyah poşet geçirerek Adana için normal oda sıcaklığına (30-33 derece) alıyorum.

Halil Önen ve Vegy beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2012, 00:41   #1160
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Bilgi için teşekkürler.

Gaz çıkışı yavaşladı, siyah poşet geçirerek Adana için normal oda sıcaklığına (30-33 derece) alıyorum.
Mayalar yapacağını yapmıştır. Bundan sonra laktik asit bakterileri görevi devralacak. İki hafta boyunca sebze/meyve'deki glikozu parçalacak, mayaya göre çok daha yavaş ama sürekli bir gaz çıkışı devam edecek.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2012, 01:00   #1161
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Normal oda sıcaklığında gaz çıkışı biraz daha artmış durumda ama kapakla kontrol edilebilecek düzeyde.

Bilgilendirme için teşekkür ediyorum.

Halil Önen ve selis beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 09:57   #1162
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Malta eriği Enzimi...

İkinci mayalı ve bol şekerli enzim denememiz sonuçlandı, yaklaşık 2-2,5 ay süren gaz çıkışı sonunda bitti...İlk başta çok hızlı olan gaz çıkışı maya nın tüketilmesiyle yavaşladı ama daha yeni sonlandı...

Rengi, kokusu ve tadı gayet yerinde gibi. Sanki mantarlasak ilk malta eriği sarabımız da olacak gibi geldi bize

hepinize bu yolda bize tuttuğunuz ışık, gösterdiğiniz püf noktaları ve değerli bilgileriniz için tekrar tekrar teşekkürler...

Hemen kullanmak gerektiğini biliyoruz ama maximum ne kadar saklarsak faydali mikroorganizmalara zarar vermeden tutabiliriz ?

Eklenen Resimler
 
maki01, mrduran ve Vegy beğendi.
ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 10:12   #1163
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Bitkileri enzim zenginliğinden mahrum bırakmayalım
her yerde kulanabiliriz
en fazla 6 ay kalabilir
ama siz yinede bitkilere bolca verin artık onlar köklerinde saklasınlar

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 11:17   #1164
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Azadirachta indica -Neem Ağacı (Yalancı tespih ağacı)
Yalancı tespih ağacı meyvelerinden enzim yapmayı deneyeceğim.. Başlıkta birkaç bilgi var.
Tarifte sadece su ekleyin yazılmış.. Sebze artıkları da eklemek istiyorum..
Kurularının gerekli olduğunu bilmeden, yeşilleri de toplamıştım, onları da ezip ekleyeceğim ziyan olmasın..
Name:  100_2153.jpg
Views: 993
Size:  23.2 KB

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 13:01   #1165
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Pekmez ve maya eklemelisiniz

selis beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 13:27   #1166
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
Galeri: 112
Daha önce yaptığım enzimin dibinde yaklaşık 1,5 litre kalmıştı onun üzerine bu hafta sonu kavun, karpuz, salatalık, semizotu'nu blendırdan geçirerek koydum üzerine damacana su ilave ettim üzerine EM (ema değil) ilave edip yaklaşık 4 yemek kaşığı kuru maya ilave ettim pekmez eklemedim.

Yaklaık 1 saat sonra gaz çıkışı başladı günde 3-4 kere gazını alıyoruz. Yarın hava kilidini takacağız. Dün gece itibariyle her şey yolunda gözüküyordu.

Merak ettiğim ema olmamış haliyle kullandığım EM pekmez ilave edilmemiş haliyle geçmiş enzimin etkisiyle yararlı mikroorganizmalar üretmeye başlar mı? Anlattığım haliyle enzim oluşumunun gerçekleşmesi için pekmez ilave etmelimiydim?

tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 13:39   #1167
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Siz em kullandığınıza göre pekmez katmalısınız....
Yaptığınız enzim çok verimli olucaktır

Dogasever beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 14:36   #1168
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Enzim olmasını dilediğim karışımım üzerinde 5. gününde bir milyon baloncuk var. Gazın tatlı, ekşi diye tanımlayabileceğim bir kokusu var. Umarım süreç enzime uygun gelişiyordur.

Name:  IMG_1178.JPG
Views: 1037
Size:  64.4 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 15:18   #1169
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Tatlı eksi kokusunu aldıgınıza göre he sey tadında olucak demektir....

maki01 beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 19:12   #1170
Ağaç Dostu
 
Ayşe Derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
Hazırladığımız enzim karışımına hergün ilave organik madde koyabilir miyiz?
Bağışlayın bilgi eksikliğimi ama EM nedir?
Selamlar.

Ayazkızı beğendi.
Ayşe Derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024