agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-05-2012, 15:40   #1021
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
görünen ve görünmeyen faydalılar...
bu dünyayı vede özellikle memleketimizi cennet yapabilir...
Siz de bizim hem görünen hem de görünmeyen faydalımızsınız.. Görmüyoruz ama oradasınız biliyoruz.. Kalp gözümüz görüyor en azından..
Bilginizle bu dünyayı olamasa da çevremizdeki bitkileri cennet yapabilme imkânı sağlıyorsunuz bize..
Var olun

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2012, 15:41   #1022
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
atıklar dibe çöktümü olgu nlaşığına hükmede biliriz...
hava çıkışı azalacaktır ancak hava çıkışı hiç bitmez
az da olsa devam eder...
elinizdekiıle yüz kat oranına göre 500 kg suya ekleyerek kullandıgınızda
neredeyse bir sokağa yeter....
az önce tekrar kapak actım yine epeyi gaz birikimi olmustu, ama bugun üstte dahada az birseyler kalmıs, kapagı acıp gazı cıkartınca havayla birlikte dipten yukarı birseyler cıkıyor . sonra yine dusuyorlar dibe.

Vegy beğendi.
Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2012, 16:16   #1023
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Siz de bizim hem görünen hem de görünmeyen faydalımızsınız.. Görmüyoruz ama oradasınız biliyoruz.. Kalp gözümüz görüyor en azından..
Bilginizle bu dünyayı olamasa da çevremizdeki bitkileri cennet yapabilme imkânı sağlıyorsunuz bize..
Var olun
hep beraber var olalım...
dünyamızı güzelleştirelim...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2012, 16:40   #1024
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemil b. Mesajı Göster
az önce tekrar kapak actım yine epeyi gaz birikimi olmustu, ama bugun üstte dahada az birseyler kalmıs, kapagı acıp gazı cıkartınca havayla birlikte dipten yukarı birseyler cıkıyor . Sonra yine dusuyorlar dibe.
eee kanları kaynıyor demekki ....
Sizinkiler delikanlı çağlarını yaşıyorlar...
Delikanlılık çağlarının sonuna doğru durgunlaşacaklar ve
artık ağır başlı duracaklardır...
Mütevazi bir şekilde hafifçe kabardılarmı hasat mevsimi ve bitkilerimiz içinde bayram dönemi başlamış olacaktır...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2012, 20:27   #1025
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Enzim kullanımındanmı kaynaklanıyor bilmiyorum. Küçük, küçük beyaz renkli sinekler toprak yüzeyinde uçuşuyorlar : ((( Bir zararlımı acaba? Haksızlık yapmayayım belki faydalıdır. Ama bilmiyorum. Malesef resim çekmedim. yakalayabildiğim anda resim çekeeceğim. Ne önerirsiniz?

Menekşe35 beğendi.
hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2012, 23:21   #1026
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
Enzim kullanımındanmı kaynaklanıyor bilmiyorum. Küçük, küçük beyaz renkli sinekler toprak yüzeyinde uçuşuyorlar : ((( Bir zararlımı acaba? Haksızlık yapmayayım belki faydalıdır. Ama bilmiyorum. Malesef resim çekmedim. yakalayabildiğim anda resim çekeeceğim. Ne önerirsiniz?
Enzim kullanmaktan da olabilir. Toprak yüzeyini hafif kaplayan toz kükürt atabilirsiniz.

mrduran ve Menekşe35 beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2012, 23:40   #1027
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Teşekkür ederim Sayın Önen.Hemen ilgileneceğim. Nedir bu sineklerden çektiğim : ( Kompost karışımındada sineklenme olmuştu.

Bodrum Papatyasında yoğunlukta var. Başka yerlerde rastlamadım. Umarım çiçeklerime birşey yapmazlar. Saygılarımla...

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2012, 02:54   #1028
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
merhabalar, ilk 12 sayfayı okudum. İnanın bu konu hakkında bilgilerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle Sayın Saracan'ın eline sağlık. Şimdi sorularıma gelecek olursam:
Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım. Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?) birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...

himone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2012, 08:23   #1029
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım.

Mevsim sıcaklığına göre üç ayda sürebiliyor benim yaptıgım balık enzimi üç ayıda geçti.sıcaklıga göre uzayabilir.meyve kabukları için bu mevsimde yirmi
gün yetebiliyor

Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?)
elinizde ne varsa karışım şeklinde yapmak en güzelidir
birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...[/QUOTE]

karışıma koyacağınız artıkları iyice parçalayıp bidona koyabilirseniz süreniz azalacaktır 20 günde rahat olu..
balonunuzu bir kaç yerden delmeyi unutmadıysanız kapagını açıp kapamayla uğraşmanıza gerek kalmaz.

Vegy beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2012, 12:08   #1030
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım.

Mevsim sıcaklığına göre üç ayda sürebiliyor benim yaptıgım balık enzimi üç ayıda geçti.sıcaklıga göre uzayabilir.meyve kabukları için bu mevsimde yirmi
gün yetebiliyor

Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?)
elinizde ne varsa karışım şeklinde yapmak en güzelidir
birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...
karışıma koyacağınız artıkları iyice parçalayıp bidona koyabilirseniz süreniz azalacaktır 20 günde rahat olu..
balonunuzu bir kaç yerden delmeyi unutmadıysanız kapagını açıp kapamayla uğraşmanıza gerek kalmaz.[/QUOTE]

çok teşekkür ederim cevabınız için...

himone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2012, 12:23   #1031
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
yumurta kabuğunu illa ki haşlamak mı gerekiyor yoksa çiğ kabuğu da karışıma ilave edebilir miyiz?

arapsabunu beğendi.
himone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2012, 15:40   #1032
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi himone Mesajı Göster
yumurta kabuğunu illa ki haşlamak mı gerekiyor yoksa çiğ kabuğu da karışıma ilave edebilir miyiz?
yaptığımız işlem doğadan gelen kaynakları bilinçli şekilde tekrar faydalı hale getirmekten ibarettir.
Enzimde kullanacagımız tüm artıkların taze ve temiz olması gerekir
günlerce çöp kovasında beklemiş kokuşmuş nevaleleri koyamayız...
Her türlü mutfak artıgını et türleri hariç ve limon sarmısak vb gurubu hariç kullnabiliriz
sizin sordugunuz gibi kaynatmaya hiç gerek yok
direk yumurtayı kırıp kabuğunu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2012, 18:02   #1033
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
teşekkürler...

himone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2012, 08:56   #1034
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Buzdolabında tazeliği hafif gitmiş can eriklerini enzim yapmak için pet şişeye doldurmuş, biraz da pekmez eklemiştim. Hava kilidini de yarın öbür gün takarım demiştim. Sonra yurt dışına giderken bu meseleyi unutunca döndüğümde patlamış bir şişeyle karşılaştım..

Ben ettim, siz etmeyin

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2012, 09:41   #1035
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Geçmiş olsun.

Her enzimcinin başına gelebilir.

Can erik enzimi yapacaktınız öyle mi...

Safranlı beğendi.
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2012, 10:24   #1036
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Evet, kulağa hoş geliyor değil mi?

Safranlı beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2012, 22:34   #1037
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-05-2010
Şehir: dalaman
Mesajlar: 66
Benim bu cumartesi yaptığım enzimdeki balon bugün sönmüştü. Şimdi tekrar pekmez ekledim ama pek bir değişiklik olmadı. Kullandığım pekmez keçiboynuzu pekmeziydi. Acaba şeker oranı mı az geldi, ne dersiniz? Yarın kahverengi şeker eklesem mi acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.

aysozbek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2012, 01:26   #1038
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aysozbek Mesajı Göster
Benim bu cumartesi yaptığım enzimdeki balon bugün sönmüştü. Şimdi tekrar pekmez ekledim ama pek bir değişiklik olmadı. Kullandığım pekmez keçiboynuzu pekmeziydi. Acaba şeker oranı mı az geldi, ne dersiniz? Yarın kahverengi şeker eklesem mi acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.
İçine bir parça yaş maya veya 2 cay kaşığı kuru maya _ 5 lt. lik kap için_ katarsanız fermantasyon devam eder...

Maya enzim yapılırken mutlaka konması gereken malzememiz...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2012, 16:43   #1039
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
az önce yeni enzimi hazırladım, içerisinde elma kabugu,muz kabugu, kiraz , erik ,havuc,kıvırcık,mor lahana, yumurta kabugu , patates kabugu, salatalık kabugu , domates kabugu , kabak suya katıldıktan sonra bir miktas yas maya ve bir miktar üzüm pekmezi ekleyip 5 litrelik bidonun( önceki bidonun aynısı) bogumuna kadar suyla doldurdum, balkondaki kutuların arkasındaki yerini aldı.

gultar, Safranlı ve Vegy beğendi.
Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2012, 22:36   #1040
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
daha yaklasık 6 saat oldu yeni enzim sisemin kapagını bir aralıyım dedim, epeyce gaz çıkması oldu, bu kadar cabuk değişim süreci başlar mı..

selis, Safranlı ve Vegy beğendi.
Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2012, 23:40   #1041
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. Mesajı Göster
daha yaklasık 6 saat oldu yeni enzim sisemin kapagını bir aralıyım dedim, epeyce gaz çıkması oldu, bu kadar cabuk değişim süreci başlar mı..
Süreci hızlandıran içine katılan mayadır...

Safranlı ve Cemil B. beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2012, 19:24   #1042
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 12
Merhabalar, bu konuda yazılan mesajları okumak bile çok heyecanlıydı, uygulamak kimbilir nasıl heyecanlı olur dedim ve ben de 25 Nisan da enzim yaptım. Formülüm 300 gr pekmez+2,7 lt su (bir kısmı haşlanmış makarna suyu)+900 gr organik atık (ekmek+marasa+soğan+portakal+patates+domates kabuğu)+2 dolu yemek kaşığı yoğurt+2 çay kaşığı kuru maya idi. İşlem sonrası görüntü şöyle idi.

Name:  enzim 25-04-2012.jpg
Views: 1687
Size:  50.5 KB

Balkonda defalarca patlayan balonları değiştirilen ve gün aşırı çalkalanan enzimimin son durumu şöyle.

Name:  enzim 23-05-2012.jpg
Views: 1468
Size:  62.5 KB

Bugün oluşan sıvının ph ını ölçtüm 3,5 idi, 1/100 oranında sulandırılmış karışımın ph ı ise 5,5 geldi. Sulama suyum dinlendirilmiş musluk suyu ve toprakta&yaprakta beyazlıklar oluşturacak kadar çok kireçli, sizce ph 5,5 luk karışımı bu şekilde uygulamalı mıyım? Yoksa daha seyreltmeli miyim? Deneyimli arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Ayazkızı beğendi.
bcandar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2012, 20:40   #1043
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
benim önceki sayfalarda okudugum kadarıyla , sogan portakal sarımsak limon enzime karıstırılmaması öneriliyor.

Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2012, 10:40   #1044
Ağaçsever
 
uugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
hazırlanan karışım direk güneş ışığından korunmalı mıdır?

uugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2012, 16:23   #1045
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uugur Mesajı Göster
hazırlanan karışım direk güneş ışığından korunmalı mıdır?
Konur hatta dahahda hızlanır

Yarkin ve uugur beğendi.
smarty17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2012, 13:58   #1046
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
ben gölgede tutulur diye biliyordum , benim enzim şişeleri direk güneş ışıgı almıyor, kutuların arkasında duruyor balkonda.

uugur beğendi.
Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2012, 17:03   #1047
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Ben gölgece tercih ediyorum....

uugur beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2012, 03:33   #1048
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-05-2011
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 13
Merhaba,

Geçtiğimiz yıl mutfak atıklarından yaptığım enzim (mi acaba?) . Yaklaşık 1 yıl yarı gölgede bekletilip, arada gazı alınıp, sonra unutulup geçen haftlarda akla geldip açıldıktan sonra süzüldü. Atıklar bahçenin bir köşesine gömüldü üstüne gübre+toprak serpildi. Sıvının ise bir kavanoza konularak buzdolabında muhafaza edilmeye başlandı.

Malzeme olarak eşim aklına ne geldiyse koymuş. Portakal kabuğu, soğan kabuğu (bunların tercih edilmediğini maalesef sonradan okudum), patates kabukları, patlıcan, biber, salatalık, fasulye vb. yoğurt suyu, pekmez.

An itibariyle kokusu sirkeyi andırıyor.



Buda yeni atık bidonu, artık acımaya başlayan marulları söküp taze yapraklarını burda değerledirmenin iyi bir fikir olacağını düşündüm.
Lakin aşağıdaki sorularımda bahsedeceğim üzere pekmezle birlikte, bir miktar şarap da ilave etmiş bulundum.



Gözlemlerim:
  • Değişik oranlarda sulandırma yapıp sebze ve çiçeklerde yapraktan spreyleme yaptım. Amaç bitkilerin yoğunluk tepkisi ölçmek.
  • Yaprak biti ve kırımızı örümcek bulunan bitkilerde bu zararlılar kısmen azalma gösterdi (belki de daha önceki günlerdeki arap sabunu+zeytin yağı uygulamasının sonucuydu) Tam emin değilim
  • Biber fidelerindeki yapraklar daha canlı ve koyu yeşil hal aldı. Çiçekler bariz sevdi.
  • Tabi bir amatör/acemi olarak başka faktörler yüzünden oluşan değişimleri enzim olayına yormam da mümkün.

Sorularım:
  1. Yeni atık bidonuna pekmezle birlikte maya kökenli diye bir miktar şarap da dökdüm. İçerdiği alkolün fermantasyona olumsuz etkisini gözden kaçırmış bulundum. Bidonu boşaltmalı sil baştan yapmalı mıyım?
  2. Yapraktan ve topraktan uygulamalarda 1/50 1/100 gibi mutabık kalınan oranlar var mıdır? Zararlılar için bu oran değiştirmek gerekir mi caba? Lakin her atık grubu, farklı malzeme ve miktarlar içereceğinden, ortaya çıkan enzimin de farklı yoğunluk ve içerikde olacağı düşünüldüğünde bu oranlar ne kadar doğru sonuç verir sizce?
  3. Sağlıklı ve yararlı bir enzim elde edildiğini anlamak için : gözlem,koku ve ph. PH dışında gözlem ve koku görece bir kavramlar. Benim evet sirke gibi kokuyor dediğime bir başkası "uf kötü kokuyor" diyebilri. Geriye ph kalıyor,
    şu ph aralıkları kesin güvenilirdir denilebirlir mi? Yoksa bu bulgularda sadece gözlem ve tecrübeye mi dayanıyor. Binde bir ihtimalle dahi olsa kendi elimizle farkında olmadan zehir üretebileceğimiz riski insanı kaygılandırıyor.
  4. Hem toprak hem sıvı için güvenilir ölçüm veren amatör bahçecilik için bir PH meter markası tavsiye edebilir misiniz?
Saygılar

Eklenen Resimler
  
Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen Entropi : 28-05-2012 saat 11:07
Entropi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2012, 10:47   #1049
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Entropi Mesajı Göster
...
Malzeme olarak eşim aklına ne geldiyse koymuş. Portakal kabuğu, soğan kabuğu (bunların tercih edilmediğini maalesef sonradan okudum), patates kabukları, patlıcan, biber, salatalık, fasulye vb. yoğurt suyu, pekmez.

An itibariyle kokusu sirkeyi andırıyor.
Sadece sevdiğiniz bir şeyi, felsefeyi koymayı unutmuş... Enzime felsefe ve edebiyat karıştırılması ile kalitesini arttırdığı görüşü son dönemlerde önem kazanmış...

Enzim yaparken meyve ve sebze atıklarını ayrı ayrı yapmak daha iyi duruyor. Çünkü bazı sebze atıkları _lahana, brokoli, ısırgan otu gibi_ ağır koku yapabiliyor.

Sirkeleşme meyve atıklarında daha çok oluyor. Hava ile temasından kaynaklanıyor. Bu durumda fazla bekletmeden topağa vermek gerekiyor.

Meyve atıklarına şarap koymanın bir zararı olmaz. Zaten meyve atıklarından yapılan enzim bir az şaraba da benzer... Kullanabilirsiniz...Enzime şarap koymamak daha iyi...

Enzimi 1/100 oranlarının üstünde kullanmak gerekir. Enzim verildikten sonra temiz su verilmeli. Yani bir boş bir dolu ...

Enzim hiç hava almayan bir kapta 1 yıl kadar bekletilebilir. Yalnız içinde tortusu olmalı...

Belirli tecrübeye sahip olduğunuzda enzimin pH ını aramayacaksınız. Gözleminiz yeter. Enzimden binde bir oranında bile olsa zehir üretemezsiniz. Enziminiz iyi olmadıysa daha az oranlarda suya karıştırarak toprağa veya bitkiye verebilirsiniz.

Enzimin içinde baskın oranda ısırgan otu _ ki fena koku yapar_ yoksa yaprak bitlerine etkili olmaz. Arap sabunu+zeytinyağ etkisinden yaprak bitleri etkili olmuştur.

Sn Safranlı da katkıda bulanabilecek belki...

Resimleriniz görünmüyor. Küçültüp bilgisayarınıza atmanız ve oradan siteye yüklemeniz gerekiyor.

Kolay gelsin. Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2012, 11:53   #1050
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-05-2011
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sadece sevdiğiniz bir şeyi, felsefeyi koymayı unutmuş... Enzime felsefe ve edebiyat karıştırılması ile kalitesini arttırdığı görüşü son dönemlerde önem kazanmış...
İşin felsefi boyutunu, atıkları çöpe atmakta ısrar eden, ilk başlarda bu atıkları mutfağının temizlik mahremiyetine bir engel olarak gören eşim üzerinde, "doğa, dönüşüm, organik, enzim" başlıklarında brifing vererek, yaşam<>ölüm döngüsü içerinde bizlerin birer gübre kaynağı olduğumuzdan tutun, işe ölüm>toprak> çiçek>bal faslında felsefe üzerine edebiyat sosu da katarak vermiştim.

Etki fazla olmuş olacak ki ne bulursa atık bidonuna koyar oldu. ( Veya illallah getirip, kafasını daha fazla ütületmemek için uzlaşma moduna geçti

Alıntı:
...
Meyve atıklarına şarap koymanın bir zararı olmaz. Zaten meyve atıklarından yapılan enzim bir az şaraba da benzer... Kullanabilirsiniz...Enzime şarap koymamak daha iyi...
Geçmiş yazılarda fermantasyon devresinde alkolün yararlı bakterileri baskıladığı gibi bir bilgi okuduğum hatırlar gibiyim. Zaten doğal süreçte oluşan alkole + dışardan eklenen alkol dönüşüme negatif etki eder gibi bir fikir çıkarmıştım.

Alıntı:
Enzim hiç hava almayan bir kapta 1 yıl kadar bekletilebilir. Yalnız içinde tortusu olmalı...
Evet, süzme işlemi zaten 2-3 hafta ötesine ait. Bu arada mixer, rondo kullanmadan turşu gibi küçük parçalara ayırarak ilave etmiştim.Bu yüzden her hangi birsüzgece gerek kalmaksızın sıvı rahatlıkla süzüldü.

Alıntı:
Belirli tecrübeye sahip olduğunuzda enzimin pH ını aramayacaksınız. Gözleminiz yeter. Enzimden binde bir oranında bile olsa zehir üretemezsiniz. Enziminiz iyi olmadıysa daha az oranlarda suya karıştırarak toprağa veya bitkiye verebilirsiniz.
İşte vurgulamak istediğim, istemeden küçük bir ihtimal bile olsa zehir üretme olasılığının bulunmaması. Bir news group' un sağlık köşesinde kültürel mantarlarda bile çok küçük bir ihtimal bile olsa zehirli ürün olabileceği ihtimalinden yola çıkarak, içeriğini kimsayasal ve/veya biyolojik analizine hakim olmadığımız bir konuda oluşan bir kaygı söz konusu.

Alıntı:
Resimleriniz görünmüyor. Küçültüp bilgisayarınıza atmanız ve oradan siteye yüklemeniz gerekiyor.
Kolay gelsin. Saygılar
Resimleri aslında yüklemiş, sunucu linklerini çekerek araya serpiştirmiştim.
Mesajında altına da ayrıca istek dışı ilave edildiğini görünce, ekleri silmiştim.
Sanırım script, resimleri sunucuda tutup, mesaj sonunda değil de içinde kullanmaya müsait değil . Ya bu şekilde devam edeceğim. Veya aralarda kullanmak gerekirse harici bir sunucu linki kullanacağım. Şu an için tekrar yükledim.

Cevaplarınız için teşekkürler.
Saygılar

Entropi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024