agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Beğeni Düzeni26Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-05-2007, 13:59   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Ayçiçeği Tarımı

YAĞLIK AYÇİÇEĞİ TARIMI



ÖNEMİ
Ayçiçeği ülkemizde önemli bir yağ bitkisi olup yağ tüketimimizde 1. sırayı almaktadır. Ülkemizdeki yağ bitkisi üretimi tüketimi karşılamadığı için bu açık ithalat ile kapatılmaktadır. Bu sebeple Tarım Bakanlığı tarafından Ayçiçeği, prim ödenen bitkiler arasına alınarak Ayçiçeği üreticisine kilogram başına destekleme primi ödenmektedir.


Türkiye’ deki ayçiçeği ekiliş alanlarının %73’ ü Trakya-Marmara, %13’ ü İç Anadolu, %19’ u Karadeniz, %3’ ü Ege ve %1’i Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindedir. İlimizin de içinde bulunduğu içanadolu bölgesi ayçiçeği tarımının yapılabilmesi açısından önemli avantajlara sahiptir.Bu sebeple rahatlıkla tarımı yapılabilir.


İklim ve Toprak isteği:
Ayçiçeği yetişeceği toprak tipi yönünden çok seçici olmamasına rağmen organik maddece zengin, derin ve su tutma kapasitesi iyi topraklarda yüksek verim potansiyeline sahiptir. Ayçiçeği, asitliği (pH) 6.0 ile 7.2 arasında olan topraklarda en iyi yetişir.


Ayçiçeği yüksek ve düşük sıcaklıklara gelişme dönemine bağlı olarak oldukça toleranslıdır. Tohumlarının en iyi çimlenebilmesi için 8-10 derecelik toprak sıcaklığı gerekir. Ayçiçeği bitkisi fideleri rozet devresinde -4 derece sıcaklığa dayanabilir. Ayçiçeği için en iyi yetişme sıcaklıkları 21 ile 24 derece arasıdır.Ayçiçeği bitkisi kazık kök yapısına sahip olduğu için diğer tarla ürünlerine göre kurağa oldukça toleranslıdır. Yetişme sürecinde yağışların sağlayacağı veya sulama ile toprağa verilecek 450 mm dolayında su en iyi verimi alabilmek için yeterlidir. Sulanmadan tarımını ekonomik olarak yapılabilmesi için yıllık yağışın 500-600 mm civarında olması gerekir.


Ekimi ;
Ekim zamanı toprak ısısı ile yakından ilgilidir. Çimlenmenin iyi olabilmesi için toprak ısısı en az 8-10 derece olmalıdır. Bundan daha yüksek sıcaklıkta tohumların çimlenme ve çıkışı daha hızlı olur. Ayçiçeği ekimi, kuru şartlarda yapılacak bir üretimde iklime bağlı olarak olabildiğince erken yapılmalıdır. Erken ekimler, ayçiçeğinin Kış ve İlkbahar yağışlarından daha iyi yararlanmasını sağlar. İlimizde en uygun ekim zamanı15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasıdır.


Ekim Pnömatik (havalı) mibzerle 70 cm sıra arası 25 cm sıra üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinde 5-6 cm derine yapılmalıdır. Tohum iriliğine göre değişmekle beraber dekara 400-500 gram tohum gerekir.




Gübreleme:
Gübre isteği bakımından kanaatkar bir bitki olan ayçiçeği saf madde olarak dekara 10 kg Azot,8 kg Fosfor ve 12 kg Potasyum tüketir. Ayçiçeği diğer kültür bitkilerinden daha fazla olarak topraktan potasyum kaldırır ve bu elementi saplarında depo eder. Ayçiçeği sapları bu sebeple hasattan sonra parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Topraklar tahlil ettirilmeli ve tahlil sonuçlarına göre azotlu gübrenin yarısı ve diğer gübreler ekimle beraber verilmelidir.





Yabancı ot mücadelesi ve Çapalama:
Yabancı ot mücadelesi kimyasal yolla ve çapalama şeklinde yürütülmelidir. Ekimden önce dekara 200 ml Triflularin etkili maddeli ilaçlar tarlaya pülverize edilmeli ve kültivatör - tırmık ile 10-12 cm derinlikte karıştırılmalıdır. Eğer daha derine karıştırılır ise ilacı etkisi azalacak ve istenen sonuç alınamayacaktır. Eğer çıkış sonrası yabancı ot ilaçlaması yapılacak ise yabancı otlar 2-4 yapraklı dönemde iken yapılmalıdır. Ayçiçeği bitkileri 25-30 cm olduğunda kaz ayağı gibi ara çapa makinaları ile işlenmesi, hem yabancı ot mücadelesi yapılması açısından hem de toprakta bulunan kapilerite denilen buharlaşma borucuklarının kırılması açısından çok önemlidir.


Eğer iş gücü uygun ise makinalı ara çapasından sonra sıra üzerinde kalan otların el çapası ile temizlenmesi gerekmektedir. Azotlu gübrelemenin 2. kısmı bitkiler 50 cm boya geldiğinde 2. çapada boğaz doldurma ile birlikte verilmelidir.




Sulama:
Ayçiçeği ekim döneminde toprakta yeterince rutubet yok ise bir çıkış sulaması yapılabilir. Bunun yanında bitkinin erken gelişme dönemlerinde eğer tarla toprağındaki faydalı su azaldığı diğer bir deyişle bitkilerin kuraklığı duymaya başlayıp solgunluk belirtileri göstermeye başladıkları dönemlerde yaklaşık 15-20 gün aralarla 3-4 sulama yapılabilir. Dikkat edilecek sulama zamanları olarak ilk tabla oluşumu, çiçeklenme başlangıcı ve danelerde süt olumu başlangıcı zamanını sayabiliriz.


Hasat ve Depolama:

Ayçiçeği hasadı biçerdöver ile yapılır. Ayçiçeği, havaların sıcak veya yağışlı gitmesine ve çeşidin erkencilik durumuna bağlı olarak çiçeklenmeden 45 ile 60 gün sonra hasat olumuna gelir. Ayçiçeği hasat olumuna geldiğinde bitkilerin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengine dönüşür. Hasat öncesi ayçiçeği tablalarındaki danelerinin rutubeti % 9.5’i geçmemelidir. Rutubet yüksek olduğunda hasat edilen ürünün kurutulması gerekir. Ayrıca hasadın fazla geciktirilmesi kuş zararını ve tane dökülmesini artırarak kayıplara neden olabilir. Emniyetli bir depolama için ayçiçeği danelerinin rutubeti % 9.5’i geçmemelidir.

Hastalık ve zararlıları:
Ülkemizde Ayçiçeği mildiyösü, Solgunluk, Ayçiçeği Pası, Ayçiçeği yaprak lekeleri gibi hastalıkları bilinse de ilimizde bu hastalıklar henüz ciddi boyutta gözükmemiştir.


Kuş zararı : Ayçiçeği bitkisi kuşlar tarafından çok sevilen bir bitki olup bazı tarlalarda kuş zararı %80’lere ulaşabilmektedir.Kuş zararına karşı tablalarını yere çeviren çeşitleri tercih etmek gerekmektedir.Bununla beraber bir bölgede ayçiçeği tarımı yapılacak ise toplu ekilişlerin tarla başına düşecek kuş zararını dağıtabilmek için tercih edilmesi gerekmektedir.Tek başına ayçiçeği tarımı yapılmamalıdır.Kuş zararına karşı tavsiye edilen kimyasal mücadele metodu yoktur.


Kaynak: Konya Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Broşürü

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2007, 21:42   #2
Ağaç Dostu
 
Salinta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 220
Ayçiçeği toprağı çok fazla sömüren bir bitkidir bunu unutmayalım. Aslında normal şartlarda 2 yıl üst üste ekilmemesi gerekir ama çok iyi biliyormuş gibi her sene yetiştiriyoruz halk olarak...

Salinta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2008, 18:01   #3
Ağaç Dostu
 
hexus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-07-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 240
Çukurovada da ekimi yaygınlaştı Mine hanım ... Hemde Çok hızlı bir şekilde Yakında Çukurova Türkiyede üretim de üst sıraları alabilir. Çünkü Dekara 450 kg alan bölgeler var burda
Trakyada Ayçiçegi tarımını yakından izledimde Verim gerçekten de düşük .

hexus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2008, 11:25   #4
Ağaç Dostu
 
cagatayyucel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 307
merhaba hexus dekara 450 kilo nasıl almışlar acaba? gerçekten 450 kilo müthiş bir rakam.
bir de bir sorum olacak ayçekirdeğini ikinci ürün olarak eksek nasıl olur? bu konu hakkında bilgisi olan var mı?

cagatayyucel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2008, 02:09   #5
Ağaç Dostu
 
osmann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 320
Peki biz şimdi alsak kavrulmamış çekirdek, eksek çıkmaz değil mi? Özel tohumluk olmalı herhalde. E biz nerden buluruz bunu? Ben tarım düşündüğümden değil ama çiçeklerini çok sevdiğimden düşünüyorum da dikmeyi. Yani diyorum ki tohumları nerden bulabilirim? Ya da ekip de çimlendirebileceğim kolay bulunabilir bir tip var mı?

Not: Bu soruma başka bir başlıkta cevap vermişler, şimdi gördüm. Afedersiniz sorularımı geri alıyorum.

osmann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2008, 11:12   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Minik bir soru : Trakya bölgesinde AYÇİÇEĞİ TARIMINA önderlik eden ,bilimsel çalışmalarla çiftçiye örnek olan gururlu ,onurlu ,yürekli bürokrat kimdir bileniniz varmı?

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2008, 20:40   #7
Ağaç Dostu
 
deep78's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2008
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 194
ayçiçeğinden tohum alsak olurmu ya da tohumluk ayçiçeği farklı mı?tohum alma zamanı en uygun hangi dönemdir acaba?

deep78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2009, 00:56   #8
Ağaçsever
 
tolgayarici's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 71
Galeri: 3
Ateş kırmızısı ayçiçeği

Bugün Yurt dışından getirilmiş ateş kırmızı renginde ayçicek tohumları edindim. Bakalım ben sadece dekoratif amaçlı kulanacağım ama başarılı olacakmıyım bilmiyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum

Eklenen Resimler
 
tolgayarici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2009, 19:39   #9
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Kırmızı ayçiçeğim sonunda açtı, ancak daha çok turuncu rengi andırıyor. Sağda görünenler de dev ayçiçekleri. Sayın Ömer Tüfekçi tohumlar için çok teşekkür ederim. Gerçekten dev gibiler. Boyları 4 metreye doğru gidiyor.

Eklenen Resimler
  
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2009, 13:50   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Teddy bear sunflower- ayıcık ay çiçeği

Süs Ayçiçeği...

Teddy Bear Sunflower farklı görünüşü, en fazla 60 cm’ye kadar uzaması ve çiçek kısmının yumuşacık, ponpon şeklinde olmasından dolayı özellikle çocuklar tarafından çok beğenilen bir ayçiçeği türüdür. Kuru toprakta dahi dayanıklıdır ve yetiştirmesi çok kolay, hızlı büyüyen bir bitkidir.

Alıntı: Gittigidiyor..

Eklenen Resimler
   
mrduran beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2009, 13:38   #11
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hexus Mesajı Göster
Çukurovada da ekimi yaygınlaştı Mine hanım ... Hemde Çok hızlı bir şekilde Yakında Çukurova Türkiyede üretim de üst sıraları alabilir. Çünkü Dekara 450 kg alan bölgeler var burda
Trakyada Ayçiçegi tarımını yakından izledimde Verim gerçekten de düşük .
Çukurovada ayçiçeği yetiştirilmesi Çarşamba Ovasında fındık Bafra Ovasında buğday yetiştirilmesi kadar yanlış bir kullanımdır. Verimi yüksek ovalarımızda eyimli arazilerde yetişen meyve sebzeler ekilmesi yerine, eyimli arazide tarımının yapılamıacağı meyve sebzeler ekilse kazanç daha fazla olur. Saygılar...

mrduran beğendi.
Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2009, 13:13   #12
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
hükümet ayçiçeği ile izlediği yanlış politika ayçiçeğin sonunu hazırlıyor
bu sene buğdayı 540 liradan sattım ayçiçeği 670 liradan
buğdayın dekarından 400 kg aldım ayçiçeği dekarından 160 kg
bana birisi söylesin bu fiyatlarla nasıl ayçiçek ekerim
bende bundan sonra buğdaya dönme kararı aldım
yaklaşık tüm tarlalarımı buğdaya çevirdim
taaki ayçiçeğin gerçek fiyatını verilene kadar böyle gidecek halkımdan özür diliyorum

mrduran beğendi.
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2009, 22:50   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 934
Sn, İdris Şenol,
Çok haklısınız. Bereketli olsun. Selamlar..

amatör hobici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2010, 10:41   #14
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
hükümet ayçiçeği ile izlediği yanlış politika ayçiçeğin sonunu hazırlıyor
bu sene buğdayı 540 liradan sattım ayçiçeği 670 liradan
buğdayın dekarından 400 kg aldım ayçiçeği dekarından 160 kg
bana birisi söylesin bu fiyatlarla nasıl ayçiçek ekerim
bende bundan sonra buğdaya dönme kararı aldım
yaklaşık tüm tarlalarımı buğdaya çevirdim
taaki ayçiçeğin gerçek fiyatını verilene kadar böyle gidecek halkımdan özür diliyorum
İdris bey,buğdayda Tarakya için ortalama en yüksek verim nedir?
Siz dekardan 400 kg almışsınız,bu düşük değil mi biraz?
Yoksa Tarakya'daki tahıl üretimi aynen bizde olduğu gibi geçen yılın aşırı yağışlarından mı etkilendi?
Ben Çanakkale Biga'lıyım..Geçen yıl aşırı yağışlar hem taban hem bayırlardaki buğdayları çok etkiledi..
Kök çürümeleri çok oldu..
Bizim köyde bu yüzden ortalama 150-250 kg/da oldu..
Ben her yıl hasat sonunda tarlalarıma derin 5'li patlatma yaptırırım..Bu yüzden aşırı yağışlar çok etkilemiyor..Yine de dekardan 600-650 kilo aldığım tarlanın verimi geçen yıl 520 kiloya düştü..

Ayrıca geçen yıl aşırı yağışların verdiğimiz gübreleri yıkayabileceğini akıl edemediğim için gluten düşük oldu..Bu yüzden Borsa'da gluteni 27-28 olan buğdaylar 600'e giderken ben 500 liradan verdim.
Gerçi 3 ay bekletseydim glutenine falan bakılmazdı ve 600-620 liraya verebilirdim ama kısmet böyleymiş..
Ben de sizin gibi buğdaydan memnunum..
Köyden yeni geldim..
Bayramın 3. günü yağan aşırı yağmur nedeniyle bir tarlamı ekememiştim buğday..Yağışlar yine devam ediyor..İnşallah 5-6 gün yağmur yağmaz ve toprak yellenir de bizim çocuklar eker buğdayı..
Ekemezlerse mecbur ayçiçeğine kalacak..ama etrafında bu yıl hiç ayçiçeği olmayacağı için kuş zararı yüksek olur..Dekara 100-150 kilo ancak..

Bu yıl buğday ektiğim tarlalarıma ilk defa dekara 15 kilo ÜNALDI GÜBRE'nin BİOCOMP 12.12.12 organik+inorganik (%20 humuslu) gübreden kullandım.
Ben yıllardan beri her yıl ekile ekile ve her yıl suni gübre verile verile tuzlanmaya başladığına inandığım tarlalarımda humus fakirliği olduğuna inanıyorum.
Ayrıca bu yıl selektörde tohumlara rastık ilacıyla beraber DoktorTARSA'nin COMBİ iz element gübresini de kullandım.

İlerde yine yazarım..
Sizde görüş ve bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2011, 07:42   #15
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Cüce ayçiçeklerim çimlendi. Biraz daha büyüdüklerinde saksılarını değiştireceğim.

Eklenen Resimler
 
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2011, 11:36   #16
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Cüce ayçiçeğinin bugünkü durumu.

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2011, 21:27   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
Arıcılık yapan arkadaşlarım bilirler.Ayçiçeği polen bakımından zengin bir bitikidir.Hem arılar hemde arıcıların tercihidir

mrduran beğendi.
smarty17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2011, 11:41   #18
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Cüce ayçiçeği açtı.

Eklenen Resimler
 
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2012, 09:10   #19
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Bu sene erken açtılar. Saksıda da oluyormuş. Saksının yüksekliği 10 cm.

Eklenen Resimler
 
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2012, 14:07   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Benim de bu sene ektiğim ayçiçeklerim var. Bahçemde kuşların beslenmesine katkıda bulunma amaçlı olarak ayçiçeği bulundurmayı tercih ediyorum. Daha önceki yıllarda da ekmiştim. Bu sene bende de bodur, normal ve renkli varyete olanlardan ektim.

Bodur formdakilerde tomurcuk oluşumu var, yerden 10cm yükseklikte ancak ya var, ya yok. İlk kez bodur ayçiçeği ektiğim için, ilgiyle takip ediyorum.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2012, 15:28   #21
Ağaç Dostu
 
münevver's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
Bu sene bende bolca tohum attım bahçeye ama çok az çıktı nedense.
tohumluk bir iki kelle bırakıp gerisini kuşların hizmetine sunacağım..
Seneye de bulabildiğim her yere onlar için tohum atacağım.
Tohum alabilirsem inşallah

münevver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2012, 16:59   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Ayçiçeklerinden uzun olanlar henüz tomurcuklanma yapmadı, bodur olanların fotoğraflarını ise açtıkları zaman ekleyeceğim.

Eklenen Resimler
  
mrduran beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 20:41   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Daha önceki yıllarda ekimini yaptığım ayçiçeklerinden yere bir tane bile tohumu düşüp çimlenmedi. Bir tanesini bile bırakmayana kadar kuşlara besin olmuşlar. Seviyorum bu durumu

Özellikle kuş, kelebek, arı ve faydalı böcekleri çeken bitkileri gördüğümde bahçemde yer almalarına gayret gösteriyorum. Ayçiçeği de yaz için biçilmiş kaftan. Duvar diplerinde tablo gibi yerlerini alıyorlar.

mrduran beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 22:21   #24
Yeni Üye
 
tskn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
kırmızı ayçiçeğini ilkkez görüyorum tohumunu bulabileceğim bir yer varmı ?

tskn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2012, 20:41   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Sarı ayçiçekleri...

Eklenen Resimler
     
selis, mrduran ve Angel Aki beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2012, 13:48   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-05-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2
ayçiceği

iyi çalışmalar yakın bır arkadasımın babası ayçiceğine intervix ot ilacını yaprak gübresiyle karıştırarak atmış yanan yapraklar varmış 4 gün önce atmış ilacı bugunde üst yaprakların sararmaya başladığını görmüş ayçiceği 30cm boyunda 8-10 yapraklı dönemde bitkisini nasıl kurtarabilir

ayseruscuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 01:35   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 122
Galeri: 2
Geçen sene ayçiçeği ekmiştik ama hiç biri çıkmadı, ya da çıkanları salyangozlar yedi.
Bu sene yine denedik ve bu sefer başarılı olduk.
Ayçiçekleri (günebakanlar ya da ege diliyle çiğdemler) tamamı bu kadardı.
Çoğunun içleri dolu (içi boş olanlar da var.) Allah bereket versin.

Name:  Darı ve ayçiçeği hasatı.jpg
Views: 6809
Size:  60.8 KB

kafalarını kesip, bir kısmının saplarını bıraktım. Aşağılardan tekrar sürgün vermeye başladılar.

Ya olursa.

Dünyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 16:27   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dünyalı Mesajı Göster
Ne kadar güzel bir fotoğraf karesi bu böyle...Sonbaharın renklerini taşıyan güne bakanların hasadı aynı zamanda günlerin, ve mevsimlerin de dönmeye başladığının habercisi.

Elime fırça ve boya aldığımdan da değil ama natürmort resmini yapmak için çok uygun bir fotoğraf olmuş.

Harika!

Dünyalı beğendi.

Düzenleyen kelebek çalısı : 04-09-2012 saat 20:32 Neden: cümle hatası
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2013, 09:49   #29
Ağaç Dostu
 
pomodoro's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-10-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 205
Galeri: 5
Saksıda da yetişir mi acaba? Yetişirse kaç cm derinlikte bir saksı gerekir? Çok seviyorum ayçiçeklerini; bu sene balkonumda denemek istiyorum.

pomodoro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2013, 01:16   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Sn. pomodoro,

Saksıda yetiştirme adına, eğer dilerseniz cüce türlerden ekerek bir deneme yapabilirsiniz.

25 numaralı mesajda yer alan ilk iki resimdeki tür 'teddy bear' türü ayçiçeği. Cüce olarak kabul edilebilir çünkü bendekiler 45-50 cm kadar boylanma yaptılar. Yine yan yana ekmek niyetindeyseniz, 25 cm kadar aralık bırakırsanız, saksıda da mutlu yaşayacaklarına inanıyorum.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024