agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni22Beğeniler
  • 12 Gönderen Mine Pakkaner
  • 1 Gönderen malina
  • 1 Gönderen Ozlem A
  • 6 Gönderen Taşlıbahçe
  • 2 Gönderen pria

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-06-2015, 18:20   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,718
Galeri: 99
Antakya'nın baklası

Geçenlerde Antakya' daydım. Daha önceki ziyaretimde denemediğim ama aklıma takılan "Bakla ve Humus" salonlarından birini ziyaret etmeyi hedeflemiştim.

Tarihi çarşıdaki esnafa baklacıya gideceğim kime gideyim dediğimde beni sokak arasında bir dükkana yönlendirdiler. Küçücük, eski, mutfak gibi olmayan bir tezgah ve masalar. Tahta havaneli, plastik kaplar, maşrapa, aluminyum tabaklar... Bir de tost makinesi, o da nesi diyorum. Sabah esnaftan tost isteyen oluyor diyor genç usta.

Neredensiniz diye soruyor, İzmir deyince "siz baklayı bilirsiniz ama fava yaparsınız" diyor. Humusu da biliriz ama yapmayız deyip gülüyorum.

Bir porsiyon bakla bir porsiyon da humus istiyoruz.

Kuru bakla kabuğu ile birlikte az karbonat katılarak haşlanıyormuş. Haşlanmış bakla siyah renkli oluyor. Bizim favamız sarıdır.

Usta havaneliyle önce haşlanmış baklayı güzelce dövüyor. Sakızlaşınca bir porsiyona 1 çorba kaşığı tahin koyuyor, bir diş sarımsak da eziyor. İçine isteğe bağlı acı biber de konuyor.

Sarımsak ve acı olmasın diyorum. Şöyle bir bakıyor tamam acı koymayayım ama sarımsaksız tadı olmaz diyor. Bir diş sadece diyorum, seviniyor.

Tabağa aldığı ezmenin üzerine zeytinyağı, limon suyu gezdiriyor. Bolca da maydanoz kıyıyor. Yanında tırnak pide ve taze naneyle servis yapıyor. Humusun üzerine ilave olarak domates ve salatalık da doğranmış.

Umduğumdan çok çok lezzetli bulduğum baklaya bayıldım. Humusu da ilk kez bu kadar sevdim.

Eğer yolunuz Antakya' ya düşerse sadece kebap, içli köfte künefe yemekle kalmayın, bir baklacı salonununa da uğrayın.

Name:  IMG_2841.JPG
Views: 226
Size:  56.0 KBbakla, Name:  IMG_2839.JPG
Views: 171
Size:  47.4 KB humus,

Name:  IMG_2842.JPG
Views: 156
Size:  52.9 KB Name:  IMG_2843.JPG
Views: 163
Size:  59.2 KB

Name:  IMG_2844.JPG
Views: 185
Size:  53.1 KB

 
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2015, 19:53   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,102
Galeri: 90
Kabuklu bakla bulamayacağım için fava yaptığımız kabuksuz bakla ile "bakla humus" yapmayı deneyeceğim. Bakalım nasıl olacak

Taşlıbahçe beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2015, 21:44   #3
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,722
Ben kuru fasulye ile yapıyorum, denemenizi öneririm

Mine Pakkaner beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2015, 22:08   #4
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 670
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Kabuklu bakla bulamayacağım için fava yaptığımız kabuksuz bakla ile "bakla humus" yapmayı deneyeceğim. Bakalım nasıl olacak
O halde kabuklu bakla, hasadın arkasından İstanbul yollarına çıkıyor

Ben gelemiyorum onlar gelsin hiç değilse

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2017, 00:13   #5
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,129
Atatürk’ün en sevdiği meze: Fava

Bugün yazımı Atatürk’ün anısına, onun en sevdiği meze olduğu söylenen favaya ayırıyorum. Mümkünse de Atatürk’ün anısına uygun bir duble ile eşlik edin... Mutlu hafta sonları...
Her şeyden önce, bugünkü yazıma Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan çok erken ayrılışının 79’uncu yıldönümünde bütün saygımla anarak başlamak istiyorum. Onun aydınlanmacı devrimleri olmasa bu ülkede bugün olduğumuz noktadan bile çok daha zor durumda olacağımız bir gerçek.

Bugün yazımı Atatürk’ün anısına, onun en sevdiği meze olduğu söylenen favaya ayırıyorum.

Fava bizde bildiğiniz üzere genellikle kuru bakla ile yapılır. Mevsiminde biraz zahmetli de olsa ben taze baklayla da yapıyorum. Suyun diğer yanında, Yunanistan’da fava genellikle sarı mercimek ile yapılıyor ve olağanüstü lezzetli oluyor. Sarı mercimek bulursanız denemenizi tavsiye ediyorum.

Gelelim bizim kuru bakla favamıza… Bakla protein açısından çok zengin bir baklagil. Kanserle savaş konusunda da faydaları olduğu da biliniyor. Ancak aşırı miktarda tüketimiyse tavsiye edilmiyor, favizm adında, ileri safhalarda ölüme bile varan bir hastalığa sebep olabileceği biliniyor. O nedenle çok abartmamakta yarar var.



Fava konusunda ben ünlü şef Arda Türkmen’in tarifini kullanıyorum, sizle de bugün aynı tarifi paylaşacağım.

MALZEMELER

500 gr. kuru bakla
2 adet kuru soğan – kabaca doğranmış
½ su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
Su – üzerini 2 parmak geçecek kadar

ÜZERİ İÇİN MALZEMELER

½ bağ dereotu
1 adet kırmızı soğan
Zeytinyağı

YAPILIŞI

Kuru baklayı bir gece önceden ıslatın. Ardından tüm malzemeleri bir tencereye alıp, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edip suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Blender’dan geçirin.

Bir borcama yayıp streç ile kapatın. Önce oda sıcaklığına getirin, ardından buzdolabına alıp kıvam alıncaya kadar 1-2 saat dinlendirin.
Dolaptan çıkan favayı, dereotu, kırmızı soğan ve zeytinyağı ile servis edin.

Mümkünse de Atatürk’ün anısına uygun bir duble ile eşlik edin…

Mutlu hafta sonları…

Evren AYBARS

https://www.gazeteduvar.com.tr/yazar...igi-meze-fava/

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2017