agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna (http://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/)
-   -   Antakya'nın baklası (http://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/37400.htm)

Mine Pakkaner 05-06-2015 17:20

Antakya'nın baklası
 
5 Eklenti(ler)
Geçenlerde Antakya' daydım. Daha önceki ziyaretimde denemediğim ama aklıma takılan "Bakla ve Humus" salonlarından birini ziyaret etmeyi hedeflemiştim.

Tarihi çarşıdaki esnafa baklacıya gideceğim kime gideyim dediğimde beni sokak arasında bir dükkana yönlendirdiler. Küçücük, eski, mutfak gibi olmayan bir tezgah ve masalar. Tahta havaneli, plastik kaplar, maşrapa, aluminyum tabaklar... Bir de tost makinesi, o da nesi diyorum. Sabah esnaftan tost isteyen oluyor diyor genç usta.

Neredensiniz diye soruyor, İzmir deyince "siz baklayı bilirsiniz ama fava yaparsınız" diyor. Humusu da biliriz ama yapmayız deyip gülüyorum.

Bir porsiyon bakla bir porsiyon da humus istiyoruz.

Kuru bakla kabuğu ile birlikte az karbonat katılarak haşlanıyormuş. Haşlanmış bakla siyah renkli oluyor. Bizim favamız sarıdır.

Usta havaneliyle önce haşlanmış baklayı güzelce dövüyor. Sakızlaşınca bir porsiyona 1 çorba kaşığı tahin koyuyor, bir diş sarımsak da eziyor. İçine isteğe bağlı acı biber de konuyor.

Sarımsak ve acı olmasın diyorum. Şöyle bir bakıyor tamam acı koymayayım ama sarımsaksız tadı olmaz diyor. Bir diş sadece diyorum, seviniyor.

Tabağa aldığı ezmenin üzerine zeytinyağı, limon suyu gezdiriyor. Bolca da maydanoz kıyıyor. Yanında tırnak pide ve taze naneyle servis yapıyor. Humusun üzerine ilave olarak domates ve salatalık da doğranmış.

Umduğumdan çok çok lezzetli bulduğum baklaya bayıldım. Humusu da ilk kez bu kadar sevdim.

Eğer yolunuz Antakya' ya düşerse sadece kebap, içli köfte künefe yemekle kalmayın, bir baklacı salonununa da uğrayın.

Eklenti 557338bakla, Eklenti 557342 humus,

Eklenti 557339 Eklenti 557340

Eklenti 557341

malina 05-06-2015 18:53

Kabuklu bakla bulamayacağım için fava yaptığımız kabuksuz bakla ile "bakla humus" yapmayı deneyeceğim. Bakalım nasıl olacak :)

Ozlem A 05-06-2015 20:44

Ben kuru fasulye ile yapıyorum, denemenizi öneririm :)

Taşlıbahçe 05-06-2015 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1385321)
Kabuklu bakla bulamayacağım için fava yaptığımız kabuksuz bakla ile "bakla humus" yapmayı deneyeceğim. Bakalım nasıl olacak :)

O halde kabuklu bakla, hasadın arkasından İstanbul yollarına çıkıyor :)

Ben gelemiyorum onlar gelsin hiç değilse :)

pria 11-11-2017 23:13

Atatürk’ün en sevdiği meze: Fava

Bugün yazımı Atatürk’ün anısına, onun en sevdiği meze olduğu söylenen favaya ayırıyorum. Mümkünse de Atatürk’ün anısına uygun bir duble ile eşlik edin... Mutlu hafta sonları...
Her şeyden önce, bugünkü yazıma Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan çok erken ayrılışının 79’uncu yıldönümünde bütün saygımla anarak başlamak istiyorum. Onun aydınlanmacı devrimleri olmasa bu ülkede bugün olduğumuz noktadan bile çok daha zor durumda olacağımız bir gerçek.

Bugün yazımı Atatürk’ün anısına, onun en sevdiği meze olduğu söylenen favaya ayırıyorum.

Fava bizde bildiğiniz üzere genellikle kuru bakla ile yapılır. Mevsiminde biraz zahmetli de olsa ben taze baklayla da yapıyorum. Suyun diğer yanında, Yunanistan’da fava genellikle sarı mercimek ile yapılıyor ve olağanüstü lezzetli oluyor. Sarı mercimek bulursanız denemenizi tavsiye ediyorum.

Gelelim bizim kuru bakla favamıza… Bakla protein açısından çok zengin bir baklagil. Kanserle savaş konusunda da faydaları olduğu da biliniyor. Ancak aşırı miktarda tüketimiyse tavsiye edilmiyor, favizm adında, ileri safhalarda ölüme bile varan bir hastalığa sebep olabileceği biliniyor. O nedenle çok abartmamakta yarar var.



Fava konusunda ben ünlü şef Arda Türkmen’in tarifini kullanıyorum, sizle de bugün aynı tarifi paylaşacağım.

MALZEMELER

500 gr. kuru bakla
2 adet kuru soğan – kabaca doğranmış
½ su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
Su – üzerini 2 parmak geçecek kadar

ÜZERİ İÇİN MALZEMELER

½ bağ dereotu
1 adet kırmızı soğan
Zeytinyağı

YAPILIŞI

Kuru baklayı bir gece önceden ıslatın. Ardından tüm malzemeleri bir tencereye alıp, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edip suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Blender’dan geçirin.

Bir borcama yayıp streç ile kapatın. Önce oda sıcaklığına getirin, ardından buzdolabına alıp kıvam alıncaya kadar 1-2 saat dinlendirin.
Dolaptan çıkan favayı, dereotu, kırmızı soğan ve zeytinyağı ile servis edin.

Mümkünse de Atatürk’ün anısına uygun bir duble ile eşlik edin…

Mutlu hafta sonları…

Evren AYBARS

https://www.gazeteduvar.com.tr/yazar...igi-meze-fava/


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024