03-06-2014, 10:46 | #1292 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,864
|
@ heyyamola , bu kadar çeşit çiçek, sebze vs. için hazırlıkları (tohum ekme, şaşırtma) yayladaki serada mı yapıyorsunuz. |
03-06-2014, 23:23 | #1293 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
10 Mart--1 Nisan arası; Serada tohum ekimi 25 Nisan--30 Mayıs arası; Fidelerin dış ortama, asıl yerlerine şaşırtılması En önce patlıcan, biber gibi geç büyüyen çeşitleri evde kalorifer peteği üzerinde çimlendirip, hemen bol ışıklı kapalı balkonumuza alıyoruz. Serayı daha çok plastik bardaklara şaşırttığımız fidelerin bir an önce gelişmeleri için kullanıyoruz. Aslında sadece fide yetiştirmek için, ikinci bir sera yapmak farz oldu. Hem ürün almak, hem de fide yetiştirmek amacıyla kullanmaya kalkınca işler sarpa-sarıyor. Çimlendirme kablarımız , evde tohum ekimi, çimlenme sonrası, fidelerin gelişimi, serada tohum ekimi, gelişmiş fidelerin şaşıırtılması, seraya ekilen tohumların gelişimi, |
|
03-06-2014, 23:44 | #1294 |
Ağaç Dostu
|
25 Mayıs 2014' den Mart sonunda yerini değiştirdiğimiz minyatür gülümüzün ilk gülücüğü.. Aynısafa, kendi-kendine çoğalıp, yayılmış Komşu bahçeden alınan fide çiçekleniyor. Hüsnüyusuf mu acaba? Sabah açıp ertesi gün solan, narin yapraklı adi gülümüz... Yoğun kokulu... Reçelini tadan zor vazgeçer... Düzenleyen heyyamola : 27-02-2015 saat 23:02 |
04-06-2014, 14:05 | #1296 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,864
|
@heyyamola, kaloriferin üzeri sıcak olmaz mı çimlenme için? Benimde evin yaylaya olan uzaklığı 15 km. Yanılmıyorsam sadece pazar günleri gidiyorsunuz. Peki bir hafta boyunca serada herhangi bir sorun oluşmuyor mu? Nemini kaybetme, aşırı ısınma, soğuma vs. Ben plastik kap yerine plastik bardak kullanıyorum. Tek tek müdahale, takip daha kolay oluyor ancak tabi bu durumda ayrılacak yer, zaman ve ilgi artıyor. |
05-06-2014, 00:23 | #1297 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Serada tohum ekimi direk geniş alandaki toprağa yapıldığından ve zamanlaması iyi ayarlandığından pek sorun oluşturmuyor. Plastik bardaklarda veya viyollerde gelişen fideler için; nem kaybı ve aşırı ısınmayı önlemek adına, bunları muhtelif boylardaki dörtgen plastik küvetlerin içinde muhafaza ediyoruz. Küvetlerin içini 2-3 cm yüksekliğinde suyla doldurup, sera tabanına yerleştirdiğimizde genelde sorun yaşamıyoruz. Hızlı gelişmesini istediğimiz fideleri, küvetleriyle beraber zeminden 80 cm yükseklikteki raflara alıyoruz. Dışardaki sıcaklık - 5 dereceye düşerse, sera içinde soğuk zararı oluşabilir. Şimdiye kadar yaşamadık. Mayıs ayı başından itibaren, çok sıcak geçen günler olursa, kontrol amaçlı akşam kaçamakları yapıyoruz. Seramızda ikisi çatıda olmak üzere toplamda yedi tane pencere var. Hava durumuna göre gerektiği kadarını açık bırakıyoruz. |
|
05-06-2014, 01:05 | #1299 |
Ağaç Dostu
|
1 Haziran 2014' den Yolunu mu şaşırdın? Yeni yeşeren bamya ve baş soğanlara zarar vermiş Patatesler, bir haftada epey yol almış. Davetsiz dört ayaklının tepelediği kısım yaya kalmış... Dereotu, artık biçilebilir. Bir kısmı daha önce biçilen yaprak marul, yeniden sürüyor. |
05-06-2014, 12:50 | #1300 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Sayın heyyamola, köstebek mi yapmış o delikleri? |
05-06-2014, 17:17 | #1302 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
İz açıklıklarına bakılırsa at gibi bir şeymiş |
05-06-2014, 23:04 | #1303 |
Ağaç Dostu
|
1 Haziran 2014' den Tohumu direk toprağa 55 gün önce ekilen, Kalıcı ıspanak biçilmek suretiyle ilk kez hasat edildi. (Sn. MeyveliTepe'ye teşekkürler...) Roka da hasada hazır. (Tohumunu özene-bezene çok seyrek olarak ekmiştik. İyi ki öyle yapmışız, çok güzel geliştiler.) Kırmızı kıvırcık, ben de hazırım diyor. Yeşil soğanın ikinci hasadı İki ay önce köklerinden seyrek olarak şaşırtıp, ilk sürgünlerini dipten biçtiğimiz nanenin, ikinci sürgünleri yumuşacık saplarıyla beraber taze-taze tüketilecek. Sonraki sürgünler hem taze, hem kurutulmuş olarak değerlendirilecek. Biçimde dikkat edilmesi gereken nokta; toprağa sıfır biçilip, üst kısımda hiç sap artığı kalmaması... |
05-06-2014, 23:36 | #1304 |
Ağaç Dostu
|
1 Haziran 2014' den Her sene 1-2 kalem üzerine yoğunlaşıp, huyunu-suyunu iyice öğrenmeye çalışıyoruz. Bu seneki takıntımız yeşillikler... Green Star Kıvırcık Salata, boşuna bu ismi almamış. (Sn. MeyveliTepe paylaşmıştı.) Red Romaine Marul, tadını en çok merak ettiklerimizden... (Sn. h_doğan paylaşmıştı.) Sativa Kıvırcık Salata, henüz tadamadık ama, lezzet yönüyle iddialı gibi duruyor. (Sn. MeyveliTepe paylaşmıştı.) Red Salad Bowl (Kırmızı Salata), eşimin gözdelerinden... |
06-06-2014, 00:13 | #1305 |
Ağaç Dostu
|
1 Haziran 2014' den Yoğun aromasına rağmen kekik de taze-taze tüketmeye alıştığımız lezzetlerden... Daha önce biçilen kısımları yeniden süren, Maydanoz Yapraklı Tere Iceberg Marul, şimdilik nazlı gelişiyor. Yedikule Marul, bahis konusu oldu. Başını bağlayabilecek mi bakalım? Semizotu tam kıvamında.. |
07-06-2014, 00:43 | #1307 |
Ağaç Dostu
|
1 Haziran 2014' den Bu sıraya tohumdan yetiştirdiğimiz Brüksel Lahanası fideleri, ayak-karelerin ortasına bir adet olmak üzere dikildi. Sol tarafındaki sıra boyunca, patates ve brokoli var. Her-bir brokoli ve Brüksel lahanasının dört-bir yanına, baş soğan için minnacık kıskalardan dikildi. Onların yanındaki sıraya kırmızı lahana fideleri, Bu şekilde yerleştiler. Diğer adamıza da domates fideleri, üçgen şeklinde dikildi. ... |
07-06-2014, 22:45 | #1308 |
Ağaç Dostu
|
1 Haziran 2014' den Serayı hem ürün alma, hem de fide yetiştirme amacıyla kullanmaya kalkışmanın handikapları... Acilen daha küçük ölçekli bir sera yeri ve ödenek hazırlamak lazım. Fide çeşit, Ve sayısını abartma, hepsinin üstesinden gelirim yanılgısı, Zaman darlığı, elde olmayan sebeplerle kalıcı yerlerine dikimin gecikmesi, Her sene yaşadığımız pişmanlığın, yine-yeni-yeniden tekrarlanışı... Ah deli gönül ahh!.. |
07-06-2014, 23:23 | #1309 |
Ağaç Dostu
|
1 Haziran 2014' den 40 gün önce fide olarak dikilip, askıya alınan sırık salatalık, Tüm sülükleri ve koltuk sürgünleri alınınca, Sera içinde de olunca güzel gelişti ve ilk parti meyvelerini olgunlaştırdı. Kendi ellerinle toplamanın zevki başka ama... Tüm çabamız; Bütün yorgunluğumuzu unutturan, bu gülümseyişler için.... |
08-06-2014, 22:34 | #1310 |
Ağaç Dostu
|
1 Haziran 2014' den 60 litrelik saksımıza, 6 adet Chocolate Habanero biber ve ortasına feslsğen 30 litrelik saksımıza 3 adet Jalapeno biber, Yine 30 litrelik saksımıza 3 adet İtalyan reyhan bu şekilde dikildi. Duvar dibinde ahududular, orta kısımda iki sıra değişik çeşitlerden marul, en sağda dereotu var. Dereotu sırasının devamındaki ıspanak ve fındık turp daha önce hasat edilmişti. Onların yerine mini saksı domatesi (Tinny Tim) dikilecek. Dereotu biçilince marullar atağa geçecek. Marul hasadına kadar, dereotundan ikinci defa ürün almayı umuyoruz. Seramızda çıkan minik mantarlar |
10-06-2014, 00:41 | #1312 |
Ağaç Dostu
|
1 Haziran 2014' den İlk bezelye kapsülümüz, Maydanoz, adaları çok sevdi. Little Finger havuç gelişiyor. Biçilen yeşillik, yeniden yeşermekte, Kırmızı kıvırcığın sonraki yaprakları...(Açılışı tatlı-yeşil rengiyle yapıyor.) |
11-06-2014, 00:12 | #1316 |
Ağaç Dostu
|
1 Haziran 2014' den Dikine büyüme eğilimi gösteren süs şeftalisine aşılanmış, yayvan gelişme eğilimi gösteren bitirgen çeşidi kayısının, tek kökteki tezat görüntüsü... Gözlemlediğimiz kadarıyla; Çoğu erik ve armut çeşitleri dikine büyüme eğilimindeler. Genlerine kodlanmış bu özellikleri, eğme, dikleştirme, budama yoluyla tam tersi yöne kanalize ederek, daha iyi gelişmelerini sağlamak mümkün. Ancak aşırıya kaçınca ters tepiyor. 5 yaşındaki bodur kirazımızın boyu şimdilik 250 cm civarında. İlk yan dalları yerden 40 cm yüksekten başlıyor. Budama, bakım, hasat işleri daha kolay yapılabiliyor. Bu sene tam manasıyla meyve tutan sadece kiraz. 3 senedir en sona bırakıp, hep ihmal ettiğimiz asmalar, kayınpeder' in gözüne takılınca, güzel bir bakımdan geçmişler. (Budanmış, çardağa yönlendirilip bağlanmış, alt sürgünler alınmış) Bu alt sürgünlere kıyamamış tabii ki... |
14-06-2014, 00:43 | #1317 |
Ağaç Dostu
|
1 Haziran 2014' den 5 yaşındaki ayva fidanımızda, sadece bir tane meyve var. Bütün hasılat ona gidecek, 750 gramın altına düşmemesi konusunda anlaştık... Hugelkültür denemesi yaptığımız alanda kendiliğinden çimlenen ayçiçeği, emsallerinden daha hızlı gelişiyor. Dış bahçemize bir sıra yerelması dikmiştik. Yükseltilmiş adalarda yetişenlerle mukayese edilecekler. Yaklaşık bir ay önce fide olarak dikilen brokoli'ye bağ sarmaşığı rakip olmak istiyor. Kökü çok derinlerde ısrarcı bir baş belası.. |
14-06-2014, 01:19 | #1318 |
Ağaç Dostu
|
8 Haziran 2014' den Tohum ekiminden 80 gün sonra tam hasat olgunluğuna ulaşan kırmızı kıvırcık.. 10 gündür salatalarımızı süslüyordu, ama tam olgunlaşmışının tadı daha başka... Kırmızı kıvırcıktan boşalan yerlere, hemen domates, Ve biber fideleri şaşırttık. Bir hafta önce diktiğimiz çoğu fide, şiddetli rüzgar ve aşırı yağışlardan oldukça zarar görmüş. Seradaki salatalık yerinden memnun, boyu 2 metreyi aştı. |
14-06-2014, 02:09 | #1319 |
Ağaç Dostu
|
8 Haziran 2014' den Elimizin altında hala bolca fide var da, 4 haftadır kısım-kısım asıl yerlerine diktiklerimizin çoğunu kaybedince, haliyle moralimiz bozulup, şevkimiz kırılıyor. 10 gündür devam eden dengesiz yağışlar, toprağa basmamıza izin vermiyor. Ot alma, çapalama gibi bakım işlerini zamanında yapamayınca, yükseltilmiş adaların kıymetini daha iyi anlıyoruz. Aynı zamanda rüzgardan korunaklı bir yerde kurmak daha iyi olur. Kendi dengelerine aşırı müdahale edip, hükmetmeye çalıştığımız doğa, sanki intikam alıyor... Vah garibim!.. Salatalık nerde? Tamam buradaymış, çık ortaya meydan senindir. (Hatta ikinize bile fazla) |
14-06-2014, 21:19 | #1320 |
Ağaç Dostu
|
8 Haziran 2014' den Tohum ekiminden itibaren 100 günü dolduran maydanoz, Tam hasat kıvamında... Yine tohumdan yetişen 100 günlük yeşil soğan (Beyaz bilek çeşidi) 100 günde üst tarafını yeterince geliştiren havuç, yeraltına yönelmeye hazırlanıyor. 35 gün önce yumruları dikilen patates |
|
|