![]() |
|
![]() |
#541 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Alıntı:
http://209.85.229.132/search?q=cache...&ct=clnk&gl=tr Tabi 43 kadar çeşidi olan nergislerin tümünü baharın mis kokulu çiçekleri arasına almak doğru değil..Karaburun çeşidi veya bendeki nergisler bu sıralamaya girebilir. Siz koku olayını gece-gündüz sıcaklık farkına bağlamışsınız..Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı acaba çok mu yoksa az olunca mı koku salgılama artıyor?Denizden uzaklaştıkça ve karasal iklim kuşağına girdikçe gece gündüz arasındaki ısı farkı çoğalır..Eğer bu sav doğruysa bendeki nergisleri veya Karaburun nergislerini Konya,Erzurum,Ankara gibi gece-gündüz ısı farklarının çok olduğu yerlerde ekecek olanların duyacakları nergis kokuları nisbeten az olacaktır.. Gece-gündüz arasındaki ısı farkı deniz kıyılarında azalır.Karaburun,Mordoğan'da öyle..Benim Çanakkale'de öyle..Anavatanı Avrupa olan Nergis'in en çok tür zenginliğinin İspanya ve Portekiz olması da bu savı destekler mahiyette..Bu ülkeler de Akdeniz iklimine sahip ülkeler..Acaba o müthiş kokunun kaynağı bu mu?Bence bu durum tek başına açıklayıcı değil.. Tek başına bu iklim faktörünün etkili olduğunu sanmıyorum.. Bana kalırsa yarı gölgeli alanlarda da iyi sonuçlar alınan nergis yetiştiriciliğinde en önemli faktör topraktır.. Benim kanaatime göre nergis saksı gibi dar ekim alanını sevmiyor.. Saksıya ekseniz bile koyduğunuz toprak çok önemli..Aşırı sulama negatif etki yapabilir.. Nergis,kumsal geçirgen toprağı seviyor.. En önemlisi toprağın potasyum,özellikle de çiçeklerin gelişimi için şart olan fosfor açısından zengin olması gerek(Ben her yıl 2 defa 15+15+15 kompoze gübre atarım nergislere dikimden sonra....Kalsiyumu zengin olması da önemli.. Azot yüklemesi fazla yapılmamalı.. Her çiçek güzeldir..Bazıları çok çok güzeldir.. Bendeki nergislerin Hocam forumdaştan aldığım ve Karaburun olarak lanse ettiği nergislerden çok daha güzel koktuğudur.. Ama onlar da güzel..Aldığım için pişman değilim;bana ikinci bir kokulu nergis kazandırdı. Hocam'dan aldığım nergisleri bu yıl sadece İstanbul'da saksıda ektiklerimden kokladım.. Fidanlığa ektiğim 90 adedinin kokusunu duyamadım bu yıl..Seneye inşallah saksıdaki ve topraktaki koku durumlarını kıyaslama imkanı bulacağım. Çünkü benim nergislerde bile İstanbul'daki saksıda olanlarla Çanakkale'de fidanlıkta ekili olanlar arasında koku bakımından baya bi fark var.Bunun nedenleri üzerine ileride biraz daha duracağım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#542 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Pria forumdaşım, Nergisi ikinci sıraya yerleştirmem kokusunun yayılması, yoğunluğu ile ilgili. Örneğin Gece yasemini'nin kokusu esinti ile bahçeden gelir seni bulur. Hangi kokuyu beğenirsin sorusunun cevabında sıralama kişiye göre değişebilir. Bitkide/ağaç da gündüz depolanan enerjinin, gece soğukluğunun yüksek seviyesi sebebiyle harcanamayıp, meyvelerin üstün lezzeti ve çiçeklerin güzel kokusu olarak bize geri dönmesi iklimin önemini ortaya çıkarıyor. Nergis'e azotlu gübre verilmesi (ben vermem) sapının uzun, koyu yeşil renk alması ve sap içinin boş ve kırılgan olması sonucunu doğurur. Kireçli toprak'da sap rengi yeşilden sarıya döner, içi jel ile doludur sap kısa kalır ve sapı kırılgan değildir. Kumlu/süzek toprak nergis soğanını çok iyi besler be güçlü çiçek yapar. Bunlar benim eski gözlemlerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#543 |
Ağaç Dostu.
|
Önce fidanlığımın fotosuyla başlıyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#545 |
Ağaç Dostu.
|
Ben gelmeden önce akraba çocukları özellikle iri nergislerimin çiçeklerini kesmişler..Kalanları kesip eve götürmeden önce fotolarını çektim bende.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#546 |
Ağaç Dostu.
|
Daha önce bahsettiğim gibi,oldukça sert kış günleri yaşanmış.. Sanırım bizim orada eksi 4-5'ler görülmüş.. Benim nergislere dikkatlice bakarsanız ne yaprakları ne de çiçekleri soğuğa yenilmemişler..Yaprakların uçlarında bile sararma yok.. Oysa,Hocam'dan aldığım 100 adet nergisin halleri pek iyi gözükmüyor..Anlaşılan çok ılıman iklim istiyorlar..Yaprakların neredeyse yarısına kadarı sararmışlar: |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#547 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Anlaşılan Hocam100 ile tatlı rekabetiniz başlıyor. ![]() Sararan Hocam100 nergislerinin bir günahı yok. Şöyleki; 1-Karaburunda değiller. 2-Açmayan soğanlar aslında yavrucuk. Gelecek yıl kuvvetli açacaklar. 3-Açma zamanları mart ayı değil. Mart ayı geldiğinde Karaburun nergisleri çoktan işini yapmış ve derin mutlu uykularına çekilmişlerdir. 4-Karaburun rüzgarlı ve serindir. Bilmem anlatabildim mi? ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#548 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-10-2008
|
Pria forumdaştan aslında yeni bir tür nergisin varlığıundan haberdar olduk bundan mutluluk duydum.Karaburun nergisini de priaforumdaş öğrenmiş oldu, iki nergisin huyları farklı bu da bir gerçek.Daha ılıman iklim isteği doğru. Çok erken açıyor bu da doğru.Bence bu özellikler bize çok şeyler kazandırır.Yılın çok ayı nergis koklamakla geçirebiliriz.Pria nın nergisini üretelim bu nergisi ülkemize kazandıralım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#550 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Böyle bir saplantı içinde olmasam dahi,''tatlı rekabetlerin'' yaratıcı,bilgilendirici,olumlu,güzel sonuçlara yol açtığına inanırım sayın Zeytinci.. Daha öncede yazdığım gibi,Hocam'dan edindiğim nergislerle ilgili bir pişmanlığım yok..İkinci güzel bir tür edindim.. Hocam forumdaşın gönderdiği soğanlar hiç te ''yavrucuk'' boyutta değillerdi..Oldukça iriydiler..Ona rağmen niye çoğunluğunun açmadığını anlayamıyorum.. Gelecek yıl Karaburunları daha iyi anlayacağım..Özellikle köydekileri gördükten sonra.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#552 |
Ağaç Dostu.
|
Bu konuda hiçbir fikrim yok sn.denizakvaryumu.. Benim bildiğim nergisler bahar çiçekleridir genellikle.. Temmuz-ağustosta çiçek açan nergis çeşidi varmıdır bilemem..Olsa bile bunlar Kuzey Avrupa gibi güneşin fazla gözükmediği,serin ülkelerde olabilir.. Onlarında doğal çeşitler olacağını sanmam;olsa olsa zorlama-hibrit çeşitlerdir. Her çiçek mevsiminde güzeldir. Domates bile öyle.. Seradakiyle yazın tarlada yetişeni arasında dağlar kadar fark var.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#553 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2009
|
benim nergizlerim bu sene oldukca büyük actı fakat sadece her soganda 1tek sap ve cicek var neden acaba katmerli ceşidinde ise hic cicek oluşmadı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#554 |
agaclar.net
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#555 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-03-2009
|
Nergis ve sümbüllerin yerini değişmek istiyorum. Bu işlemi şimdi yapsam olurmu bilgisi olan arkadaşlardan yanıt bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#556 |
Ağaç Dostu
|
Şimdi yapmayın zira soğanalrınız hemen kendini koruma moduna geçer kurumaya başlar ve küçük yumrular oluşur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#557 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-03-2009
|
Teşekkürler hocam 100 ne zaman değişmeliyim yerlerini. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#558 |
Ağaç Dostu
|
Bakın Güler Hanım'ın bahçesinde ne buldum. ![]() http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=687 http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=688 Bunlar da sayın pria'nın nergislerinden mi acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#560 |
Ağaç Dostu
|
Galiba ta kendisi. Erkenci nergis (narcissus eerlicher). Benimki tahmin, Sn. Pria sanırım doğru yorumu yapar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#561 |
Ağaç Dostu
|
Bence de ta kendisi arkadaşlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#563 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2009
|
Benimde nergislerimden biri iki gün önce çiçeklerini açtı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#564 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-05-2007
|
bunların türü ne ağaçalrı sev? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#565 |
Ağaç Dostu
|
Bu thaila nergistir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#566 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2009
|
Bende bilmiyordum türünü sayın hocam100 sayesinde öğrenmiş olduk.Acaba kaç gün böyle çiçekli kalırlar bilen var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#567 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-03-2010
|
Merhabalar, Ben de soğandan büyüttüğüm nergislerimin fotoğraflarını eklemek istedim. 12 Ekim'de ekmiştim. Artık yavaş yavaş çiçekleri bozulmaya başladı, bu fotoğraflar geçen haftaya ait. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#568 |
Ağaçsever
|
Benim daha önce bahçemde nergis yoktu fakat geçen sene hocam 100 den temin ettim. Bilecik İstanbuldan daha soğuk ve sert bi kış geçirir herzaman bunuda küçük bi not olarak yazmak istedim. Özellikle bu sene kış çok sert geçti. Öyleki kaloriferli evlerin bile su saatleri buz tutup patladı. -7 leri -10ları gördük. Bütün bunlara rağmen hocam 100 den aldığım Nergisler okadar muhteşem görünüyorlardıki inanın bukadar güzel olacaklarını bilseydim çok daha fazla alırdım. İşte fotoları; ![]() ![]() Umarım çiçekleri yetiştirmeyi başarabilmişimdir hocam100 Fikirlerinizi merak ediyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#569 |
Ağaç Dostu
|
Bahar hanım soğanlı bitkiler genel olarak soğuğu sever özellikle lale sümbül ve nergis.Hollanda da kış uzun geçtiğinden soğanlar da geç olur ve iri soğan oluştururlar.Siz şanslı bölgedeseniz daha fazla ekin güzel olurlar. Düzenleyen hocam100 : 20-09-2010 saat 13:59 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|