Konu: Nergis
View Single Post
Eski 09-03-2010, 20:29   #541
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Pria forumdaşım,

Koku hususunda Sn. Kgursan'ın bir değerlendirmesi olmuştu. Gece gündüz sıcaklık farkı (Kısaca iklimi) etkiliyormuş.

Karaburun'un o efsaneye konu olan nergisinin 3-4 çiçekli 1 adedi ortamı değiştirir. Odaya girince hemen farkedilir.

Keskin kokulu çiçekleri;
1- Gece yasemini (Melissa),
2- K.nergisi,
3- Akzambak,
4- Farezya
5- Yasemin,
6- Hanımeli,
7- Beyazgül,
diye sıralarım. Diğerleri alımasın

Yetiştiği ortam/iklim galiba kokusunu çok etkiliyor.

Sizin Çanakkale'liyi yukarıdaki sıralamada nereye koyarsınız?
Siz nergisi 2. sıraya koymuşsunuz..Sizin gibi düşünenler de öyle yapmış,ikinci sıraya nergisi almışlar..
http://209.85.229.132/search?q=cache...&ct=clnk&gl=tr

Tabi 43 kadar çeşidi olan nergislerin tümünü baharın mis kokulu çiçekleri arasına almak doğru değil..Karaburun çeşidi veya bendeki nergisler bu sıralamaya girebilir.

Siz koku olayını gece-gündüz sıcaklık farkına bağlamışsınız..Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı acaba çok mu yoksa az olunca mı koku salgılama artıyor?Denizden uzaklaştıkça ve karasal iklim kuşağına girdikçe gece gündüz arasındaki ısı farkı çoğalır..Eğer bu sav doğruysa bendeki nergisleri veya Karaburun nergislerini Konya,Erzurum,Ankara gibi gece-gündüz ısı farklarının çok olduğu yerlerde ekecek olanların duyacakları nergis kokuları nisbeten az olacaktır..
Gece-gündüz arasındaki ısı farkı deniz kıyılarında azalır.Karaburun,Mordoğan'da öyle..Benim Çanakkale'de öyle..Anavatanı Avrupa olan Nergis'in en çok tür zenginliğinin İspanya ve Portekiz olması da bu savı destekler mahiyette..Bu ülkeler de Akdeniz iklimine sahip ülkeler..Acaba o müthiş kokunun kaynağı bu mu?Bence bu durum tek başına açıklayıcı değil..

Tek başına bu iklim faktörünün etkili olduğunu sanmıyorum..

Bana kalırsa yarı gölgeli alanlarda da iyi sonuçlar alınan nergis yetiştiriciliğinde en önemli faktör topraktır..
Benim kanaatime göre nergis saksı gibi dar ekim alanını sevmiyor..
Saksıya ekseniz bile koyduğunuz toprak çok önemli..Aşırı sulama negatif etki yapabilir..
Nergis,kumsal geçirgen toprağı seviyor..
En önemlisi toprağın potasyum,özellikle de çiçeklerin gelişimi için şart olan fosfor açısından zengin olması gerek(Ben her yıl 2 defa 15+15+15 kompoze gübre atarım nergislere dikimden sonra....Kalsiyumu zengin olması da önemli..
Azot yüklemesi fazla yapılmamalı..

Her çiçek güzeldir..Bazıları çok çok güzeldir..
Bendeki nergislerin Hocam forumdaştan aldığım ve Karaburun olarak lanse ettiği nergislerden çok daha güzel koktuğudur..
Ama onlar da güzel..Aldığım için pişman değilim;bana ikinci bir kokulu nergis kazandırdı.
Hocam'dan aldığım nergisleri bu yıl sadece İstanbul'da saksıda ektiklerimden kokladım..
Fidanlığa ektiğim 90 adedinin kokusunu duyamadım bu yıl..Seneye inşallah saksıdaki ve topraktaki koku durumlarını kıyaslama imkanı bulacağım.
Çünkü benim nergislerde bile İstanbul'daki saksıda olanlarla Çanakkale'de fidanlıkta ekili olanlar arasında koku bakımından baya bi fark var.Bunun nedenleri üzerine ileride biraz daha duracağım.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön