21-10-2006, 15:34 | #1 | |
agaclar.net
|
Çilek Yetiştiriciliği
Alıntı:
|
|
22-10-2006, 00:28 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Yaklaşık 250 kök osmanlı çileğim var. Yaklaşık 10 yıldır fide almadan, hiç kendim tohumdan üretmeden kendi kendilerine ürüyorlar. Baharda çiçek açar, yazın meyva verir! Osmanlı çileği bir kere meyve yapıyor. Meyveleri hoş kokulu fakat dayanıklı değil. Üreme ise ( amatörce anlatım ile); Sonbaharda ana gövdeden çıkan 30 cm lik sürgünler toprağa değdiği yerde yeni bir çilek yapıyor. Köklendikten sonra anaç ile arasındaki bağı kesebilirsiniz. Başka yere ekecekseniz etrafına koyacağınız saksılarda da köklendirebilirsiniz. |
22-10-2006, 00:31 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Önemli nıokta; Çilek meyvesi toprağa değdiği zaman hemen çok fazla topraklanıyor hem de kolayca çürüyor. Bahçemde eğimli bir yüzeyi, çim taşı denilen, araba park yerlerinde kullanılan, delikli beton taşlarla kapladım. Bir iki göz boş bırakarak çilekleri ektim. Her yıl verdiği sürgünleri aradaki boş gözlere yönlendirdim. 3 yıldan sonra çilek verimsiz oluyor. Yenilenmesi gerekiyor. |
22-10-2006, 21:44 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Boş gözlere birer ufak kutucukla kapak yapmak nasıl olur ? Hem topraksız çilek yenir , hem diğer otlar üremez. Sürgünleri köklendirmek isteyince kapak açılır , anakök verimsizleşince sökülür ve o göze kapak kutusu kapatılır. Düzenleyen Halit Togay : 22-10-2006 saat 21:46 Neden: imla hatası |
25-10-2006, 22:15 | #10 |
agaclar.net
|
Ne çok çilek çeşidi varmış... Aliso Meyve iri, meyve eti sert, verimli, tat kalitesi orta,bitkisi kuvvetli,meyvenin saptan kopması oldukça kolay, erkenci ve serada yetiştiriciliğide uygun bir çeşittir.Meyve uçlarında şekil bozukluğu görülür.Reçel, marmelat ve meyve suyuna oldukça uygun, sarılığa oldukça duyarlı bir çeşittir.Kışları ılık bölgeler için uygundur. Tioga Orta mevsimde olgunlaşır.Meyve iri, verimli, meyve eti çok sert, tat kalitesi orta, derin dondurma ve gıda sanayii için oldukça uygun, meyveninsaptan kopması güç, botrisite dayanıklı, sarılığa duyarlıdır.Yetiştiriciliği bütün bölgelere önerilir.Taşımaya dayanıklıdır. Pocahontas Erken - orta mevsim çileği, derin dondurmaya ve sanayiye uygun, tad kalitesi orta, meyvenin saptan kopması. Kolay, meyve eti sert, sarılığa dayanıklı, meyve çürüklüğüne duyarlıdır. Yetiştiriciliği bütün bölgelere önerilir. Yalova - 9 Aliso ve Arnavutköy melezidir. Erkenci ve seraya uygun bir çeşit olup, Akdeniz bölgesi için önerilir.Meyve eti sert, verimli, koku ve tadı iyi, meyvenin saptan kopması güç,bitkisi kuvvetli olup sarılığa dayanıklıdır. Yalova - 15 Tioga ve Arnavutköy melezidir. Meyve eti sert, verimli tat ve kokusu çok iyi ve yerli çeşitlerimizi aratmayacak aromaya sahiptir.saptan kopması çok kolay,bitkisi kuvvetli, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklı,derin dondurmaya uygundur.akdeniz bölgesi dışında tüm bölgelere önerilir. Yalova - 104 Çok verimli ve iri bir çeşittir.Meyve eti oldukça serttir. Koku ve tadı yabancı çeşitlerden iyidir. Bitkisi çok kuvvetli olup, sarılığa dayanıklıdır. Derin dondurmaya uygundur.Ilıman bölgeler için uygundur. Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Balcalı-1 Uzun konik koyu kırmızı renklidir. Meyve eti serttir,meyvenin saptan kopması zordur,sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklı, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Akdeniz iklimi ve kışları soğuk bölgeler için uygundur. Verimli bir çeşittir. Balcalı-2 Köşeli uzun, parlak kırmızı, meyve eti sert, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Akdeniz iklimi için uygundur. Verimli ve orta erkenci bir çeşittir. Balcalı-3 Uzun konik, parlak koyu kırmızı, meyve eti sert, meyvenin saptan kopması zor, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne orta derecede dayanıklıdır. Çok erkenci ve örtü altı sebzeciliği için uygundur. Douglas Konik,kırmrzı, meyve eti sert,saptan kopması kolay,aroması iyi,sofralık ve derin dondurmaya uygun bir çeşittir. Sarılığa duyarlıdır. Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Tüm bölgelerde yetiştirilir,verimlidir. Dana Uzun konik, parlak kırmızı, meyve eti orta sertlikte, saptan kopma kolaylığı orta,,sarılığa dayanıklılığı orta, aroması orta, meyve çürüklüğüne dayanıklı sofralık bir çeşittir . Yüksek verimli, açıkta yetiştiriciliğe uygun iri meyveli çeşittir. Brio Konik kırmızı, meyve eti sert, iyi aromalı, meyvenin saptan kopması zor sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Verimli, açıkta yetiştiriciliğe uygundur. 216 Yuvarlak konik, kırmızı meyve eti sert, saptan kopması orta derecede aroması iyi sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Çok erkenci, çok iri meyveli, yüksek verimli, yaprak leke hastalığına duyarlıdır. Pajaro Konik, koyu kırmızı, meyve eti çok sert, meyvenin saptan kopması zor, aroması çok iyi, sofralık bir çeşittir. Sarılığa orta derecede duyarlıdır. Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Orta mevsimde hasat edilen, çok verimli, orta-iri meyveli bir çeşittir. Chandler Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa orta derecede duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklı, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Orta erkenci, yüksek verimli, özellikle Akdeniz ve Ege bölgesine uygundur. Selva Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopma derecesi ortadır. Sarılığa duyarlılığı orta, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Aroması orta sofralık, yüksek verimli, Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerine uygun bir çeşittir. Red Chief Uzun konik, koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklı, derin dondurma ve sanayiye uygun, iyi aromalı bir çeşittir. Honeoye Konik koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zordur.Aroması iyi, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Derin dondurma ve sanayiye uygundur. Soğuk bölgelere uygun bir çeşittir. Lester Konik, koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Aroması iyi derin dondurma ve sanayiye uygundur. Kaynak |
25-10-2006, 23:18 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Osmanlı çileğinden sonra ticari olarak üretilenleri yemek çok zor. Osmanlı çileğini, mevsiminde Sarıyer civarında bulmak mümkün, fiyatı da epeyce pahalı, Osmanlı zamanında sarayın çilek ihtiyacı Maslak ve civarındaki çilek tarlalarından sağlanıyormuş. Günümüzde ticari olarak Kzd. Ereğlisinde üretiliyor. |
29-10-2006, 15:49 | #12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-10-2006
Şehir: gaziantep güzel bir ildir.
Mesajlar: 2
|
merhaba.
açıklamamalarınız için teşekkür ederim. fakat çilek toprapa ve suya değdiği anda çürüyor. dolayısıyla kolların toprağa deyen kısmından yeni bir çilek çıkması nasıl mümkün olacak? |
29-10-2006, 18:32 | #13 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yoksa, bitki, bu kolların toprağa değdiği noktada yeni ve genç bir çilek bitkisi meydana getiriyor. Gelişip çilek vermeye başlıyor. Sadece çilek meyvasının toprağa değmemesi gerekiyor. Bunun için, en kolay tedbir altına saman yaymaktır. Profesyonel üretim yapanlar toprağa siyah naylon örtü sererek açtıkları deliklere çilekleri ekerek üretim yapıyorlar. Bu sayede yabani otlada mücadele etmiş oluyorlar. Biz amatörler için amaç; çileği yetiştirmek ve bunun ödülü olarak bir miktar kendi çileğimizi yemektir. Bahçesi olmayanlar için özel çilek saksıları da var. Bu saksıların çevresinda çileğin ekilebileceği delikler (yuvalar) bulunuyor. Üstten suluyorsunuz bütün çileklere su gidiyor. Çileklerin toprakla teması olmadığı için çürüme de olmuyor. Ayrıca, çokta dekoratif. |
|
09-02-2007, 13:18 | #14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 40
|
Çilek Yetiştime
Saksıda çilek yetiştirmeyi deneyen varmı Eğer var ise deneyimlerini paylaşmak isterim .Bu hafta sonu Aydın -Atça'dan çilek fidelerim gelicek |
09-02-2007, 13:51 | #15 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 40
|
Alıntı:
|
|
10-02-2007, 16:40 | #16 |
Ağaç Dostu
|
arkadaşlar çilek konusunda bir öneride de ben bulunmak istiyorum, topraksız tarım üzerine yazılmış bir kitap okumuştum. orada anlatılanların bir kısmı sizlerle paylaşmak istedim, konu çilek olunca çilekden bahsedelim siyah bir naylon torbaya saman, taş yünü, pamuk, sünger , vs dolduruyorsunuz . sizler isterseniz torf, ve hayvan gübresi ile karıştırıp doldurabilirsiniz sonra bir ağaca veya yüksek bir yere asıyorsunuz. boru şeklindeki torbanı üzerine delikler açıp çileklere çilekleri dikiyorsunuz, siyah torba ısıyı içeriye verdiğinden çilek kökleri ısıyı iyi alınca verimde güzel oluyormuş aynı zamanda toprağa değme ve çürüme derdide olmuyor. bu şekilde meyvesi ağır olmayan her sebzede yetişebiliyormuş yeri olmayanlara balkonda çilek yetişdirip yeme zevki doğmuş olur, Düzenleyen Harun Parlak : 26-04-2008 saat 16:54 Neden: cümle ayırma |
10-02-2007, 16:58 | #18 |
Ağaç Dostu
|
|
10-02-2007, 23:27 | #19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hoşgeldiniz. Toprak saksı satan yerlerde bulunabiliyor. Urla'da muhakkak bu tip saksıları yapan atölyeler vardır. Sormanızı tavsiye ederim. Bulabilirsem resim koymaya çalışacağım. |
|
11-02-2007, 13:39 | #20 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 40
|
Teşekkürler Ateş Öztan. Resim koyarsanız çok sevinirim.Urlaya **** İzmire gittiğimde bu saksıları bulacağım kesin, ancak ben şimdilik Kırşehirde yaşıyorum.Zaten Urlaya gittiğimde de bu saksılara ihtiyaç olmayacak çünkü evimizin yeterince büyüklükte bahçesi var.Saksıların resimlerini görürsem belki burada yaptırabilirim diye düşündüm.İyi günler) |
11-02-2007, 15:58 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 345
|
Sayın Ateş Öztan'ın yukarda yüklediği resimdeki çileklerden bahçemde çokca var. Sanıım bunlar Osmanlı Çileği. Rengi pembemsi ve tadı mükemmel ama dayanıksız. Bu benim yüklediğim ise yediveren diye aldım. İki senedir ne kök attı, ne kurudu ,ne de çilek verdi. Diğerlerinden görüntü farklı biraz. Bu kökün etrafında daha çok dallı bir cins gibi. Ne yapmalıyım sizce bu çileğe... güneşli sayılabilecek bir yerde.. Bu resimdeki tek bir kök gibi mesela. |
22-03-2007, 17:06 | #23 |
Ağaç Dostu
|
Dün italya'dan ithal edilmiş çilek ağacı (latince adını not almayı unuttum) satılıyordu. Fiyatı 25 YTL'ydi. Üzerinde bildiğimiz çilek resmi vardı fakat tam güvenedim. Biraz önce internetten araştırdım. Çilek ağacı dedikleri yazın orman yolunun kenarında satılan üzeri dikensi kırmızı meyveler midir? Hani yiyince şu ağzımızı buran meyveler.... Eğer oysa hayatta yetiştirmekle uğraşmayı düşünmüyorum da İtalyanlar bildiğimiz çileği ağaçta yetiştirmeyi başarmışlar mıdır yoksa? |
26-03-2007, 14:04 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2007
Şehir: Konak/İzmir
Mesajlar: 272
|
Merhaba.Çileklerimi el yapımı zirai ilaçla korumamın bir sorunu olur mu? Çilekler çıkınca çilekler ıslandığında çürür mü? |
28-03-2007, 11:08 | #26 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Selamlar.... |
|
10-04-2007, 14:40 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-07-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 388
|
Maşaallah çok güzeller bu hali alana kadar neler yaptığınızı yazabilir misiniz |
10-04-2007, 14:44 | #30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2007
Şehir: Konak/İzmir
Mesajlar: 272
|
Benim çileklerimin meyveleri daha çok küçük. |
|
|