agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Çilek Yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/3170.htm)

malina 21-10-2006 15:34

Çilek Yetiştiriciliği
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zulf
merhaba, size G.antep'ten yazıyorum. çilek tohumu aldım, ektim. şimdi 5 tane dal verdi. ve her dalda 3 tane yaprak var. ne zaman çilek vereceğini öğrenmek istiyorum sizden. bir de bunu gelecek seneye tohum olarak kullanma imkanı var mı? şimdiden değerli çabalarınız için teşekkür ediyor, iyi günler diliyorum.

Bana gelen soruyu buraya ekledim... :)

Ateş Öztan 22-10-2006 00:28

Yaklaşık 250 kök osmanlı çileğim var. Yaklaşık 10 yıldır fide almadan, hiç kendim tohumdan üretmeden kendi kendilerine ürüyorlar.
Baharda çiçek açar, yazın meyva verir!
Osmanlı çileği bir kere meyve yapıyor. Meyveleri hoş kokulu fakat dayanıklı değil.
Üreme ise ( amatörce anlatım ile); Sonbaharda ana gövdeden çıkan 30 cm lik sürgünler toprağa değdiği yerde yeni bir çilek yapıyor. Köklendikten sonra anaç ile arasındaki bağı kesebilirsiniz.
Başka yere ekecekseniz etrafına koyacağınız saksılarda da köklendirebilirsiniz.

Ateş Öztan 22-10-2006 00:31

Önemli nıokta; Çilek meyvesi toprağa değdiği zaman hemen çok fazla topraklanıyor hem de kolayca çürüyor.
Bahçemde eğimli bir yüzeyi, çim taşı denilen, araba park yerlerinde kullanılan, delikli beton taşlarla kapladım. Bir iki göz boş bırakarak çilekleri ektim. Her yıl verdiği sürgünleri aradaki boş gözlere yönlendirdim.
3 yıldan sonra çilek verimsiz oluyor. Yenilenmesi gerekiyor.

Ateş Öztan 22-10-2006 19:15

1 Eklenti(ler)
genel görünüş

Ateş Öztan 22-10-2006 19:16

1 Eklenti(ler)
Yeni sürgünler ve detay
Resimler bugün çekildi.

Ateş Öztan 22-10-2006 19:17

1 Eklenti(ler)
Bir kökten çıkan sürgünler, toprağa değdiği anda verdiği kökler

Halit Togay 22-10-2006 21:44

Boş gözlere birer ufak kutucukla kapak yapmak nasıl olur ? Hem topraksız çilek yenir , hem diğer otlar üremez. Sürgünleri köklendirmek isteyince kapak açılır , anakök verimsizleşince sökülür ve o göze kapak kutusu kapatılır.

Ateş Öztan 22-10-2006 22:40

Çilekler konusunda bir sorun olmuyor. Toprağa deymiyor.
Kapak olabilir. Fakat, sulamada bu gözlerden de su diğer gözlerdeki çilek köklerine gidiyor. Bir de sayı az değil!

Ateş Öztan 25-10-2006 20:56

1 Eklenti(ler)
leredemir'e vermek üzere birkaçını yerinde saksıya diktim. Anaçtan ayırmadım. Diğerlerini de ya saksıya aldım ya da direkt olarak toprağa ektim.

malina 25-10-2006 22:15

Ne çok çilek çeşidi varmış...

Aliso

Meyve iri, meyve eti sert, verimli, tat kalitesi orta,bitkisi kuvvetli,meyvenin saptan kopması oldukça kolay, erkenci ve serada yetiştiriciliğide uygun bir çeşittir.Meyve uçlarında şekil bozukluğu görülür.Reçel, marmelat ve meyve suyuna oldukça uygun, sarılığa oldukça duyarlı bir çeşittir.Kışları ılık bölgeler için uygundur.

Tioga

Orta mevsimde olgunlaşır.Meyve iri, verimli, meyve eti çok sert, tat kalitesi orta, derin dondurma ve gıda sanayii için oldukça uygun, meyveninsaptan kopması güç, botrisite dayanıklı, sarılığa duyarlıdır.Yetiştiriciliği bütün bölgelere önerilir.Taşımaya dayanıklıdır.

Pocahontas

Erken - orta mevsim çileği, derin dondurmaya ve sanayiye uygun, tad kalitesi orta, meyvenin saptan kopması.
Kolay, meyve eti sert, sarılığa dayanıklı, meyve çürüklüğüne duyarlıdır. Yetiştiriciliği bütün bölgelere önerilir.

Yalova - 9

Aliso ve Arnavutköy melezidir. Erkenci ve seraya uygun bir çeşit olup, Akdeniz bölgesi için önerilir.Meyve eti sert, verimli, koku ve tadı iyi, meyvenin saptan kopması güç,bitkisi kuvvetli olup sarılığa dayanıklıdır.

Yalova - 15

Tioga ve Arnavutköy melezidir. Meyve eti sert, verimli tat ve kokusu çok iyi ve yerli çeşitlerimizi aratmayacak aromaya sahiptir.saptan kopması çok kolay,bitkisi kuvvetli, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklı,derin dondurmaya uygundur.akdeniz bölgesi dışında tüm bölgelere önerilir.

Yalova - 104

Çok verimli ve iri bir çeşittir.Meyve eti oldukça serttir. Koku ve tadı yabancı çeşitlerden iyidir. Bitkisi çok kuvvetli olup, sarılığa dayanıklıdır. Derin dondurmaya uygundur.Ilıman bölgeler için uygundur. Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır.

Balcalı-1

Uzun konik koyu kırmızı renklidir. Meyve eti serttir,meyvenin saptan kopması zordur,sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklı, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Akdeniz iklimi ve kışları soğuk bölgeler için uygundur. Verimli bir çeşittir.

Balcalı-2

Köşeli uzun, parlak kırmızı, meyve eti sert, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Akdeniz iklimi için uygundur. Verimli ve orta erkenci bir çeşittir.

Balcalı-3

Uzun konik, parlak koyu kırmızı, meyve eti sert, meyvenin saptan kopması zor, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne orta derecede dayanıklıdır. Çok erkenci ve örtü altı sebzeciliği için uygundur.

Douglas

Konik,kırmrzı, meyve eti sert,saptan kopması kolay,aroması iyi,sofralık ve derin dondurmaya uygun bir çeşittir. Sarılığa duyarlıdır. Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Tüm bölgelerde yetiştirilir,verimlidir.

Dana

Uzun konik, parlak kırmızı, meyve eti orta sertlikte, saptan kopma kolaylığı orta,,sarılığa dayanıklılığı orta, aroması orta, meyve çürüklüğüne dayanıklı sofralık bir çeşittir . Yüksek verimli, açıkta yetiştiriciliğe uygun iri meyveli çeşittir.

Brio

Konik kırmızı, meyve eti sert, iyi aromalı, meyvenin saptan kopması zor sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Verimli, açıkta yetiştiriciliğe uygundur.

216

Yuvarlak konik, kırmızı meyve eti sert, saptan kopması orta derecede aroması iyi sofralık bir çeşittir. Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Çok erkenci, çok iri meyveli, yüksek verimli, yaprak leke hastalığına duyarlıdır.

Pajaro

Konik, koyu kırmızı, meyve eti çok sert, meyvenin saptan kopması zor, aroması çok iyi, sofralık bir çeşittir. Sarılığa orta derecede duyarlıdır. Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Orta mevsimde hasat edilen, çok verimli, orta-iri meyveli bir çeşittir.

Chandler

Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa orta derecede duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklı, aroması iyi sofralık bir çeşittir. Orta erkenci, yüksek verimli, özellikle Akdeniz ve Ege bölgesine uygundur.

Selva

Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopma derecesi ortadır. Sarılığa duyarlılığı orta, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Aroması orta sofralık, yüksek verimli, Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerine uygun bir çeşittir.

Red Chief

Uzun konik, koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklı, derin dondurma ve sanayiye uygun, iyi aromalı bir çeşittir.

Honeoye

Konik koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zordur.Aroması iyi, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Derin dondurma ve sanayiye uygundur. Soğuk bölgelere uygun bir çeşittir.

Lester

Konik, koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır. Aroması iyi derin dondurma ve sanayiye uygundur.

Kaynak

Ateş Öztan 25-10-2006 23:18

Osmanlı çileğinden sonra ticari olarak üretilenleri yemek çok zor. Osmanlı çileğini, mevsiminde Sarıyer civarında bulmak mümkün, fiyatı da epeyce pahalı,
Osmanlı zamanında sarayın çilek ihtiyacı Maslak ve civarındaki çilek tarlalarından sağlanıyormuş.
Günümüzde ticari olarak Kzd. Ereğlisinde üretiliyor.

zulf 29-10-2006 15:49

merhaba.
 
açıklamamalarınız için teşekkür ederim. fakat çilek toprapa ve suya değdiği anda çürüyor. dolayısıyla kolların toprağa deyen kısmından yeni bir çilek çıkması nasıl mümkün olacak?

Ateş Öztan 29-10-2006 18:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zulf
açıklamamalarınız için teşekkür ederim. fakat çilek toprapa ve suya değdiği anda çürüyor. dolayısıyla kolların toprağa deyen kısmından yeni bir çilek çıkması nasıl mümkün olacak?

"Çilek toprağa dediği anda çürüyor" derken çileğin meyvesini kastediyorsunuz değil mi?

Yoksa, bitki, bu kolların toprağa değdiği noktada yeni ve genç bir çilek bitkisi meydana getiriyor. Gelişip çilek vermeye başlıyor. Sadece çilek meyvasının toprağa değmemesi gerekiyor.
Bunun için, en kolay tedbir altına saman yaymaktır. Profesyonel üretim yapanlar toprağa siyah naylon örtü sererek açtıkları deliklere çilekleri ekerek üretim yapıyorlar. Bu sayede yabani otlada mücadele etmiş oluyorlar.

Biz amatörler için amaç; çileği yetiştirmek ve bunun ödülü olarak bir miktar kendi çileğimizi yemektir.
Bahçesi olmayanlar için özel çilek saksıları da var. Bu saksıların çevresinda çileğin ekilebileceği delikler (yuvalar) bulunuyor. Üstten suluyorsunuz bütün çileklere su gidiyor. Çileklerin toprakla teması olmadığı için çürüme de olmuyor. Ayrıca, çokta dekoratif.

FUSNUR 09-02-2007 13:18

Çilek Yetiştime
 
Saksıda çilek yetiştirmeyi deneyen varmı :confused: Eğer var ise deneyimlerini paylaşmak isterim .Bu hafta sonu Aydın -Atça'dan çilek fidelerim gelicek:)

FUSNUR 09-02-2007 13:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan (Mesaj 47567)
"Bahçesi olmayanlar için özel çilek saksıları da var. Bu saksıların çevresinda çileğin ekilebileceği delikler (yuvalar) bulunuyor. Üstten suluyorsunuz bütün çileklere su gidiyor. Çileklerin toprakla teması olmadığı için çürüme de olmuyor. Ayrıca, çokta dekoratif.

Ateş Öztan, bu saksıları nerden temin edebileceğimizi söylerseniz çok sevinirim.Ayrıca bahçenizin resimlerine bayıldım. Bizim de İzmir- Urla'da bahçeli bir evimiz var ve önümüzdeki yıl taşınmayı düşünüyoruz.Evimizin yolu bu parkelerle döşeli ,aynısını ben de uygulayacağım.Ellerinize ve kaleminize sağlık çok teşekkürler.

Harun Parlak 10-02-2007 16:40

arkadaşlar çilek konusunda bir öneride de ben bulunmak istiyorum,

topraksız tarım
üzerine yazılmış bir kitap okumuştum.
orada anlatılanların bir kısmı sizlerle paylaşmak istedim, konu çilek olunca çilekden bahsedelim siyah bir naylon torbaya saman, taş yünü, pamuk, sünger , vs dolduruyorsunuz .
sizler isterseniz
torf, ve hayvan gübresi ile karıştırıp doldurabilirsiniz sonra bir ağaca veya yüksek bir yere asıyorsunuz.
boru şeklindeki torbanı üzerine delikler açıp çileklere çilekleri dikiyorsunuz,

siyah torba ısıyı içeriye verdiğinden çilek kökleri ısıyı iyi alınca verimde güzel oluyormuş aynı zamanda toprağa değme ve çürüme derdide olmuyor.
bu şekilde meyvesi ağır olmayan her sebzede yetişebiliyormuş
yeri olmayanlara balkonda çilek yetişdirip yeme zevki doğmuş olur,

Harun Parlak 10-02-2007 16:53

kocaeli üniversitesi bu konuda ayrıntılı bir kitap yazmış çok güzel altarnatifler var

Harun Parlak 10-02-2007 16:58

http://www.tarimsal.com/topraksiz_ta...ksiz_tarim.htm

Ateş Öztan 10-02-2007 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FUSNUR (Mesaj 74028)
Ateş Öztan, bu saksıları nerden temin edebileceğimizi söylerseniz çok sevinirim.Ayrıca bahçenizin resimlerine bayıldım. Bizim de İzmir- Urla'da bahçeli bir evimiz var ve önümüzdeki yıl taşınmayı düşünüyoruz.Evimizin yolu bu parkelerle döşeli ,aynısını ben de uygulayacağım.Ellerinize ve kaleminize sağlık çok teşekkürler.

Merhaba,
Hoşgeldiniz.
Toprak saksı satan yerlerde bulunabiliyor. Urla'da muhakkak bu tip saksıları yapan atölyeler vardır. Sormanızı tavsiye ederim.
Bulabilirsem resim koymaya çalışacağım.

FUSNUR 11-02-2007 13:39

Teşekkürler Ateş Öztan. Resim koyarsanız çok sevinirim.Urlaya **** İzmire gittiğimde bu saksıları bulacağım kesin, ancak ben şimdilik Kırşehirde yaşıyorum.Zaten Urlaya gittiğimde de bu saksılara ihtiyaç olmayacak çünkü evimizin yeterince büyüklükte bahçesi var.Saksıların resimlerini görürsem belki burada yaptırabilirim diye düşündüm.İyi günler:))

kürşad 11-02-2007 14:13

pvc yağmur oluğu.

Hasan Lalezar 11-02-2007 15:58

1 Eklenti(ler)
Eklenti 7153

Sayın Ateş Öztan'ın yukarda yüklediği resimdeki çileklerden bahçemde çokca var. Sanıım bunlar Osmanlı Çileği. Rengi pembemsi ve tadı mükemmel ama dayanıksız. Bu benim yüklediğim ise yediveren diye aldım. İki senedir ne kök attı, ne kurudu ,ne de çilek verdi. Diğerlerinden görüntü farklı biraz. Bu kökün etrafında daha çok dallı bir cins gibi. Ne yapmalıyım sizce bu çileğe... güneşli sayılabilecek bir yerde.. Bu resimdeki tek bir kök gibi mesela.

limon 22-03-2007 17:06

Dün italya'dan ithal edilmiş çilek ağacı (latince adını not almayı unuttum) satılıyordu. Fiyatı 25 YTL'ydi. Üzerinde bildiğimiz çilek resmi vardı fakat tam güvenedim. Biraz önce internetten araştırdım. Çilek ağacı dedikleri yazın orman yolunun kenarında satılan üzeri dikensi kırmızı meyveler midir? Hani yiyince şu ağzımızı buran meyveler.... Eğer oysa hayatta yetiştirmekle uğraşmayı düşünmüyorum da :) İtalyanlar bildiğimiz çileği ağaçta yetiştirmeyi başarmışlar mıdır yoksa?

caploonba 26-03-2007 14:04

Merhaba.Çileklerimi el yapımı zirai ilaçla korumamın bir sorunu olur mu?
Çilekler çıkınca çilekler ıslandığında çürür mü?

limon 28-03-2007 10:58

Çileklerimin çiçeklerini farketmeden meyveleri oluşmaya başlamış bile. Erken değil mi?

aysemelike 28-03-2007 11:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 89495)
Çileklerimin çiçeklerini farketmeden meyveleri oluşmaya başlamış bile. Erken değil mi?

Çilek serin zamanların meyvesidir. Bu mevsim meyvelenmeye başlar, 7 veren değilse de yaz başı meyvesi biter... Tabii son yıllardaki sera ve özel üretim koşulları dışında.. Artık her meyveyi her mevsim yediğimiz için mevsimleride karıştırmaya başladık. Bizim çocukluğumuzda çilek ve muz kışın yenirdi, erik baharda yaz başında, armut sonbaharda, mandalin portakal sonbahar kışda.. Mevsimleri bilebilirdik böylece!!!!!!Hatta cinsleirnin bile çıkışı farklı aylarda olurdu....
Selamlar....

Sevelim 28-03-2007 14:40

Benim çileğim henüz tomurcuk, çiçek açmadı.

Ophrys 10-04-2007 14:35

Çilek
 
1 Eklenti(ler)
İşte bunlar benim çileklerim.

bitkiseli 10-04-2007 14:40

Maşaallah çok güzeller:) bu hali alana kadar neler yaptığınızı yazabilir misiniz:confused:

caploonba 10-04-2007 14:44

Benim çileklerimin meyveleri daha çok küçük.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024