agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Sert Çekirdekli Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni193Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-09-2020, 20:33   #211
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celalamca Mesajı Göster
Hünnapları da kendi aralarında ayırmak gerek, küçük meyveli hünnap soğuk yerlerde ölmez ama meyve de tutmaz.Büyük meyveli olanlar cinsine göre soğuk yerlerde olabilir ama tam verim alınır mı tecrübe etmek lazım.Bazı cinslerin soğuklara tam adapte olduğu sve meyve bakımından sorunlu olmadığı öyleniyor .forumda deneyenler varmı bilmiyorum.

bir de mikro klima konusu önemli.Ankaranın yanıbaşında antep fıstığı yetişen yer de var.vadi içinde.ama bu demek değildir ki ankarada antep fıstığı yetişir.
Yukarda afyonda yetişen hünnap için de bu durum geçerli olabilir.herşeyden önce eğer bu hünnabın cinsini öğrenirsek ona göre bir yorumda bulunabiliriz.
Sn. celalamca;
Kusura bakmayın. Yazınızı yeni gördüm. Cevap vermekte geciktim.
Necati hocada bulunan hünnap çeşitlerinden bazıları belki de çoğu yerde bulunmamakta. Türkiye'de olan veya yurtdışından farklı çeşitlerden edinip kendi yetiştirmekte. Bahçesi oldukça büyük. Özel türler ile ilgilenip Afyonkarahisar'da yetiştirmekte. Pikan cevizini, trabzon hurmasının yetiştiğini onda gördüm. Kendi yetiştirdiği için belki de Afyonkarahisar iklimine uyum sağladılar. Bu yıl oldukça fazla yetişmiş elmayı, geçtiğimiz yıl da çeşitli armutları sökerek yelerine hünnap ve kestane fidanları dikti. Yetişmiş hünnaplarından çok güzel meyve almakta Çeşit isimlerini bilmiyorum. Ancak ağaçları ve üzerindeki meyveleri gittiğim zaman görüyorum. Hocanın yeri ovada. Kuzey tarafında tepe bulunmakta. Ben komşumda bulunan bir hünnabı gördüğüm zaman şaşırmıştım. O bir karış boyundan büyüttüğünü anlatmıştı. Rakım 1300 metrenin üzerinde idi. İnternette araştırdığım zaman en fazla rakımın 800 metreye kadar olması gerektiği yazıyordu. Ben de bundan cesaret alıp kendi bahçeme bir sürü hünnap almıştım. Bir kısım hünnapları da komşularıma dağıttım. Bir kısmı benim gibi öldürdü. Birkısmı ise yaşattı. Komşumun yaşayan hünnabının yanından çıkan üç fidandan ikisini bana verdi. Şu anda onlar da bende yaşıyor. Komşum yukarıda resimlerini gördüğünüz iri hünnapları 1300 rakımda yaşatıp meyve alıyor.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2020, 22:14   #212
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
Ablam, İstanbul'da, balkonda, saksı içinde yetiştirdiği hünnap fidanını bana hediye etmişti. Evin yanına, korunaklı blr yere dikeyim diye beklettim. Saksısında 2 veya 3 sene geçiren fidanım her yıl 8-10 meyve verdi. Bahçem Bolu Göynük Bozcaarmut Köyünde. Rakım 1150 m ve kışları hayli soğuk. Hatta yazları bile soğuk olabiliyor. Temmuzda soba yaktığım oldu. gündüz 30 C gece 10 C olabiliyor. Kışın saksıdaki toprak muhtemelen bir kaç ay boyunca donmuştur.

Haziran gibi çiçek açtığından soğuk vurma derdi de olmadı.

Bu sene toprağa dikince çiçeklerini döktü, meyve vermedi. Ben köke çalışıyor diye yorumladım. Tabii ki sadece tahmin.

Gördüğüm tek olumsuzluk çok yavaş büyümesi oldu.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2022, 13:58   #213
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Sn. Asoo;

Hünnap toprağa dikince çiçeklerini dökmesi yeteri kadar su alamadığını gösteriyor. Benim yerim dağlık. 1300 rakımda meyve veriyor. Ancak düzenli olarak su vermek gerekiyor. Arkadaş suyu az açıp uzun süre sulama yapıyor. Ben de suyuna dikkat ettiğim için bu yıl üç hünnapta da meyve var. Bu yıl aldığım hünnaplar tüpte çiçek açıp meyve vermeye başladığı halde suyunu tam olarak veremeyince bütün çiçek ve meyveleri döktüler. Daha önce diktiğim hünnaplarda da aynı şekilde çiçek dökmüş daha sonra da kurumuşlardı. Yeterli su alamadığı için öldüğünü komşumdaki yaşadığı için öğrendim. İlk diken komşumun ağacı hepsinden büyük olduğu halde bol su vermediği ve yanında mazı olduğu için meyve verememekte. Şu anda değil gelecek yıl suyunu ihmal etmeyin. Ben sararan fidanlara mecburen su vermek durumunda kalıyorum. Toprak çok kuru ve kumlu. Su hiç durmuyor.
Kardeşim için almış olduğum hünnap tüplü fidanlarında çiçek açıp meyve verme durumu olduğu halde yeterli miktarda sulama yapamadığım için hepsi döküldü.
Organik madde miktarını ve gübreyi artırmak gerekiyor.
Geç uyandığı, yeni sürgünlerden çiçek açtığı için soğuk vurma derdi bulunmamakta.
Sonbaharda çevresine yanmış gübre ve organik madde miktarını artıracak kompost vs. ile belleyip toprağın su tutma kapasitesini artırmanız iyi olur. Suyunu da tam verirseniz büyümeye başlar. Hiç sıkıntı olmaz. Küçücük halde bile meyve verebiliyor.

Asoo ve Dutlubahçe beğendi.

Düzenleyen Muda : 23-09-2022 saat 13:15
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2022, 02:07   #214
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
Sn. Muda.

Bendeki hünnabın hemen hemen bütün dalları. geçtiğimiz kış yağan yoğun kardan dolayı kırıldı.

Bu sene tekrardan, birer metrelik sürgünler verdi. Bu kış koruyabilirsem, seneye biraz yukarıdan taç yapmasını sağlamaya çalışacağım. Kar dalları örtüp sertleşiyor, üstüne yağan yeni kar katmanlarının ağırlığı ve alttan eriyen karların oluşturduğu boşluk, sertleşen tabakanın çökmesine ve henüz gelişememiş dalların kırılmasına sebep oluyor.

Unutmazsam bir şeyler yapmaya çalışacağım.

Su işini de damlama borusu çekerek çözmeye çalışabilirim.

Gerçekten saksıyla kıyaslayınca tek fark, dikildiği yerde daha az su alması.

Tarım işi gerçekten çok zor ve sabır gerektiriyor. Bir şeyi denemek için bir yıl beklemek gerekebiliyor.

Teşekkürler.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2022, 13:12   #215
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Sn. Asoo;

Resim ekleme durumunuz var mıdır. Net olarak görebiliriz. Dallarının kışın kardan kırılması büyük olduğunu gösteriyor. Aynı şekilde bir metrelik sürgün vermesi de yerini sevip büyüdüğünün göstergesi. Bende henüz o kadar büyük sürgün yok. Tabi o kadar fazla da su veremiyorum. Su verirken damlama su ve havuz yaparak ikili şekilde sulama yapmanız durumunda çok daha hızlı bir şekilde büyürler. Sonbaharda taç izdüşümüne atacağınız yanmış hayvan gübresini bellemeniz durumunda kışın köklerin çalışmasını sağlıyorsunuz. Kış döneminde bile ağaç yaz kadar olmasa da büyüyor. Toprak yumuşuyor. Toprağın organik maddesini çoğalttığınız zaman su tutma kapasitesini çoğaltıyorsunuz. İlkbaharda çok daha hızlı bir şekilde filizlenip gelişiyorlar. Benim dut ağaçlarında bu şekilde bir çalışma yaparak çok iyi büyümesini sağladım. Tabi her ağaç için nerede ise aynı durum söz konusu. Sonbaharda gübrelenip bellenen toprak ilkbaharda yapılana göre çok daha iyi oluyor. Bir yıl kazanıyorsunuz.

Eğer dallar kırılıyor ise budama yaparsanız ince gövdenin kalınlaşmasını ve daha dayanıklı olmasını sağlarsınız. Kolay gelsin.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2022, 14:12   #216
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
Name:  hünnnap.jpg
Views: 132
Size:  75.6 KB

Maalesef fidanımız pek büyük değil.

Geçen yaz da hemen hemen fotoğraftaki gibi görünüyordu. Dallar biraz daha üstteydi, yapraklar daha az ve sürgünler 15-20 cm kadardı. Baharda ise sopa gibi kalmıştı.

Sanırım sert budama etkisi gibi oldu. Uzun sürgünleri buna yoruyorum.



Not: Sürgünler 30-80cm kadarmış. Hafıza-i beşer nisyan ile malulmüş.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2022, 05:27   #217
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Bende de fidanlar çok büyük değil. Ancak fidanınızın bariz su istediği ortada. Aşağıda bulunan ekşi karadutun yaprakları tamamen sarardı. Su vermeme rağmen. Tabi yeterli olmadığı dibine diktiğim domateslerin tamamının tam olarak büyüyememesi nedeni ile belli oluyor. Onlar da da durum kötü. Su tutan toprak ekleyip sulamasını damlama sulama ile fazla miktarda yapabilirsem bu durum ortadan kalkar muhtemel. Arkadaştan gelen geçen yıl bir tane minik meyvesi olduğu için küçük boy diye düşündüğüm hünnap bu yıl kendi küçük olsa da biraz daha meyve verdi. Meyve boyutu da büyüdü. İri hünnap olduğu ortaya çıktı. Fidan iki üç yıl köklenmeye çalışıyor. Tabi ona yardımcı olmak isteklerini karşılamak gerekiyor. Eğer karşılanmaz ise gövde odunsulaşıyor. Yeniden büyümesi çok zor oluyor. Bu yıl sulamaya daha fazla dikkat ettiğim için üç hünnapta da meyve bulunmakta. Birkaç resim ekliyorum. Umarım sizin fidanlarınız da büyür ve bol verimli meyveler verirler.

Halen yeşil haldeler. Ancak çok rahat yeniyorlar. Çok fazla değiller ancak gelecek vadettikleri bariz gözüküyorlar. Rakım 1280

Name:  Zizyphus (Hünnap).jpg
Views: 125
Size:  57.5 KB

Name:  Zizyphus (Hünnap) 1.jpg
Views: 111
Size:  70.1 KB

ahsenn beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2022, 14:05   #218
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-05-2011
Şehir: Artvin
Mesajlar: 5
Safranboluda hünnap kalemlerini kara çalıya aşlamışlar ve çok güzel sonçlar elde edilmiş. Karaçalı hemen hemen heryerde yetişebiliyor bahçenizde hünnap yetiştirecekseniz ona aşı yapın güzel sonuç alırsınız. Ben Artvindeyim şu an çevremden karaçalıları söküp arazime dikeceğim ilbahardada hünnap aşılayacağım. Çok merak ettiğim bir meyve. Bir defa yemek nasip oldu.

evandevan5 beğendi.
gandor08 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024