agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Seracılık (Örtüaltı Yetiştiriciliği)
(https)




Beğeni Düzeni77Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-12-2006, 13:08   #1
Palmiyeci :)
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 7
Arazide Amatör Sera Yapımı

Arkdaşlar herkese merhaba.
Umarım aranızda serası olanlar vardır
Çiftliğimde bir dönümlük boş bir arazim var. Yön ve ışık sorunum yok.
Bu alanı biraz hobi biraz da ****** ek bir gelir getirmesi düşüncesiyle sera olarak değerlendirmek istiyorum.
Bu kadar küçük bir alanda en azından maliyetlerimi çıkarması açısından hangi sera malzemelerini kullanmamı ve ne yetiştirmemi önerirsiniz? Daha önce orkide yetiştirmem konusunda birkaç öneri aldım.
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Emre Uysal
Peyzaj Mimarı

aliemreuysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 13:17   #2
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Burdan bende bahçemde sıfırdan bana sera kurabilecek birini aradığımı belirteyim...
bazılarınızın da bildiği gibi ticar bir amacım olmadığından hobi amaçlı bir "küçük" serayı kurabilecek planlı proje ile... bu işlerlde deneyimi olan biri veya birileri varsa iletişime girebilirsek sevinirim.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 13:52   #3
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Galeri: 5
Seralar hakkında size basit fakat işe yarar olduğunu düşündüğüm birkaç bilgi verebilirim.

En ucuz sera:
Ahşap çatı malzemesi
Çeşitli özellikte bulabileceğiniz değişik plastik kaplama örtüsü
Mazot yakabileceğiniz basit metal sobalarla ısıtma
Yetiştireceğiniz bitkiye göre damla sulama **** yağmurlama sulama sistemi
Sulama yaparken aynı zamanda gübreleme de yapabilmeniz için 1 tonluk su deposu
Temiz suyu bulunan bir su kuyusu
Aklıma ilk gelenler...

Biraz daha teşkilatlı olsun derseniz:
Damla sulama sistemi için timer ayarlı bir elektronik tablo
Nem ölçer kullanabilirsiniz
Ahşap yerine metal çatı kullanabilirsiniz Çelik olabilir
Plastik olan örtülerin damlama önleyici özellikte olanları mevcut
Ömürlük ve kaliteli olsun derseniz cam kullanmak en güzeli ama pahalı

Isıtma için değişik alternatifler bulabilirsiniz:
Plastik kalın saydam naylon boruların içinden sıcak su geçirerek ısıtma yapılabilir
Kombi sistemi tarzında bir ısıtma ile içinden sıcak su geçen
metal borular sera içinde dolaştırılarak ısıtma yapılabilir...

Bunları size fikir olsun diye yazdım. Bu konular üzerinden araştırma yaparak daha geniş bilgilere ulaşmanız mümkün olur... Unuttuğum konular olabilir. Saygılar...

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 14:07   #4
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sağolun turunç,

bunların tümünü göz önünde bulunduracağım...
ancak benim de bir eklemem olacak o da bendeki bakılacak olan bitkilerin çok özel istekleri...
bunlarla uğraşıcak yani teker teker hiç vaktim yok belki anahtar teslim gibilerden düşünüyorum ancak kazıklanma olasılığı, malümalimiz... ise de.

asıl sorun bir kez çatının oturmuş olması ahşap derken bunun yere oturacağı podestler önemli. aluminyum ne kadar pahalıya çıkar bir de polycarbonat levhayı olmazsa olmazlardan görüyorum seranın büyüklüğü (küçüklüğü)nü düşünürsek bu pahallılık tahamül sınırlarımın içinde kalabilir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 14:36   #5
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Galeri: 5
Yüksek nem isteyen bitkiler için sisleme sistemi kurabilirsiniz. Benim tavsiyem Çelik konstruksiyon kullanmanız ve ilk birkaç yıl kullanabileceğiniz plastik örtüdür.
Anahtar işine gelince bütçenizi bilmiyorum ama elekrtonik kontrol paneli ile ayarlayarak sulama ve ısıtma işlemlerini yapabilirsiniz ve kimseye anahtar bırakmanıza gerek kalmaz. Hatta yüksek nem için sisleme bile yaptırabilirsiniz. Bir kez kurduğunuz zaman uzun yıllar kullanıma bağlı olarak dayanacak bir sisteminiz olur.
Örtü malzemesi için plastik örtüler ortalama 2-3 yıl veya bilemediniz en sağlamı 4 yıl dayanıyor. Bu sırada bütçenizi toparlayınca çelik üzerine cam kaplama yapabilirsiniz.
Sera kuracağınız yerin iklim şartları yer yöney nedir bilemediğimden şimdilik bu kadar fikir yürütebildim.. Kolay gelsin..

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 14:40   #6
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Galeri: 5
Ayrıca eklemeliyim ki; havalandırma seralarda çok önemli bir konudur. Eğer havalandırma yapacak kimse olmazsa seranızın büyüklüğüne uygun bir fan ile bu sorun hallolur. Hatta alacağınız kontrol tablosunda bu özellik mevcutsa otomatik havalandırma da yapabilirsiniz..

Sera kurarken konstruksiyonu zemine betonla sabitlemeniz gerekir diye düşünüyorum. İlk şiddetli rüzgarda uçmasını istemeyiz. Ayrıca hakim rüzgar önüne set bitkileri dikebilirsiniz.

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 15:27   #7
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sera yapımı öyle basit bir şey değildir. Her ne kadar ahşaptan basit kullanışlı sera yapma olanağınız olsa da ahşabın size sunacağı hastalık etmenleri ve naylon zedelenmeleri ve etkileri yeterince uğraştırıcıdır. Böyle bir sera ancak 10-15 metrekare olmaldır. İleride yetiştiricilik esnasında yaşayacağınız sorunlar işi daha başından ciddi tutarak makul bir yatırımla halledecek bir yaklaşımla olayı değerlendirmek gerektir. Havalandırma sorunları, gübreleme sorunları, yer değerlendirme sorunları, sulama sorunları, ısıtma, rüzgar ve yağmur ve dolayısyla sel sorunları her zaman karşılaşılabilecek sorunlar.

Bunun dışında en azından konstrüksiyon olarak geliştirebilmeye uygun, temel ve çatı anlamında sağlam bir yatırım ilk başta düşünmek gerektir, hele işin ucunda ticari yaklaşımda olursa. En azından yay çatılı tünel seralar benim tavsiye edeceğim içerisinde rahat alet ekipman çalıştırabileceğiniz ergonomik, ekonomik uygun seralardır.

Sera deyince 300 metrekarelik bir alan bile içerisinde üretim yaptığınızda oldukça geniş bir alan sunabilir ve iş gücü olarakta bir kişiden fazlasını gerektirebilir. Kaldı ki uygun bir üretimde 300 metrekarelik sera doğru yaklaşımla ve dışardaki 1-2 dk araziyle bir aileyi geçindirebilir yeterki doğru şeyi üretin.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 15:38   #8
Palmiyeci :)
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 7
Isıtma için güneş enerjisi sistemleri kullanacağım o sorunu çözdüm, güneş olmayan günlerde mazota geçeceğim. Su depo, çelik konstrüksiyon gibi sorunlarım yok bunların üretimini yaptığımız bir şirketim var.
Herşeyin otomatik olması iyi olabilir, ilk yatırımı fazla da olsa işçi sayısından azalacağı için zamanla kendini amorti eder diye düşünüyorum.
O zaman bitki seçimi kalıyor. 1 dönüm gibi küçük bir alanda ne yetiştirmeliyim? Ve bir seranın kâr ettirmesi için şu kadar dönümden büyük olmalı gibi bir kural var mı mesela? Ticari bir değeri olmayacaksa hobi için sanırım meyve sebze yetiştiririm diye düşünüyorum
Bu arada serayı kuracağım yer Adana.

aliemreuysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 15:59   #9
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Galeri: 5
Adana da sera kurmak ilk maliyeti çok olsada çok akıllıca olur. Çünkü seranın en masraflı yanı ısıtma sorunudur. Kaldı ki Adana da ısıtma 2-3 ay bilemedin 4 ay olur. Çok elverişli yani..
Kendi şirketiniz böyle bir üretim yapıyorsa bizde sizden bilgiler alabiliriz bu konuda.

Daha önce takip etmiştim orkide yetiştirmek istemiştiniz. Bu konuda bende sayın preacox a katılıyordum. Bu durumda bence siz aklınızdan geçen fikir varsa söyleyiniz biz de bu fikirler üzerinden size yardımcı olmaya çalışalım.

Bir de seranın ticari olarak getirisi olması için alan en az birkaç dönüm olmalıdır. Örnek olarak 1 dönüm yer için harcayacağınız masrafla 5 dönüm için harcayacağınız masraf arasında fazla fark yoktur. Sistem kurduğunuz zaman aynı sistemle daha büyük alanda tarım yapma şansınız olur. Bana göre ticari bakarsak 5 dönümden az olmaması gerekir. Yapılan birim alana düşen maaliyet hesapları bu yönde olmaktadır.

Bu konulara ek olarak tarımı yapılacak ürün ne olursa olsun öncelikle piyasa araştırması yapılması lazımdır. Piyasanın ihtiyacını karşılayacak şekilde yapılan üretim her zaman tercih edilmelidir. Yani işe başlamadan araştırma yapıp, önce pazarınızı bulmanız gerekir. Pazar bulunduktan sonra gerisi kolay iştir. Bir diğer nokta da üretim yaptığınız ürünün satışa sunulacağı noktaya ulaşımıdır. Ürününüz yola dayanıklı bir şey olursa problem değil ama genelde seralarda yetiştirilen ürünlerde depolama, ambalajlama ihtiyacı doğar. Bu konuyu ancak ne yetiştireceğinize karar verdiğiniz zaman araştırabilirsiniz.

Bu durumda atılacak adımları sıralarsak
1. pazar araştırması
2. pazar bulunması
3. ürüne göre sera sistemi kurulması
4. ürünün yetiştirilmesi
5. depolama
6. ambalajlama
7. sevkiyat

Umarım bir fikir verebilmişimdir....

feyzalp beğendi.
turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 18:52   #10
Palmiyeci :)
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 7
Arkadaşlar, umarım nickleriniz ve senli hitap etmem sizin için sorun olmaz, bu şekilde daha güzel bir sohbet olacağını düşünüyorum..

Praecox, şirketimiz ağırlıklı olarak güneş enerjisi üretimi yapıyor. İstanbul'da olman nedeniyle çelik konstrüksiyon işine giremeyebiliriz ancak güneş enerjisi sistemlerini ve ısıtmak için gerekli düzeneği yaparız. Sera ısıtması konusunda Çukurova Üniversitesi'nde Dünya Bankası'nın desteklediği bir Tübitak projesini gerçekleştirdik. Bu proje güneş enerjisi ile sera ısıtma konusunda dünyanın en büyük projesidir.
Ahşap sera konusunda Klimanjaro'ya katılıyorum, sorun çıkabilir. Umarım dediğin gibi 1-2 dk bir arazi bir aileyi geçindirebiliyordur, o zaman daha kalıcı bir sera yapmak daha doğru olur benim için
Turunc, benim aklımda salon bitkileri var ona göre tavsiyelerinizi bekliyorum. Orkide yetiştirmemi de bir tanıdığım önermişti değerli bir bitki olduğu için. Senin almak istediğin bilgiler nelerdir, yardımcı olalım.
Şuanda palmiye yetiştiriciliği yapıyorum, az isteği olan bir bitki olmasına rağmen dış mekan bana biraz daha zor gibi geliyor. Acaba yanılıyor muyum?

aliemreuysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 19:08   #11
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Burda sanırım benim sorunum tam anlaşılamadı. veyahut da anlatamadım. ben sadece tkrb. 100m2 bir alana koleksyonumdaki bitkileri koruyacağım ve geliştireceğim bir tür hobi serası kurma çabasındayım. bu tarz taahüt işi veya müteahitliğini yapıcak (yapmış olan) birilerini arıyorum. monokültürel ticari bir üretim benim için sözkonusu değil. dolayısı ile da imkanlar ona göre.

konu ile ilgili başka bir sorum olacakdı. istanbul için güneye bakan çatı eğrisinin açısını asimut veya elevasyon optimum değerleri kaçtır.

osto beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 19:19   #12
Palmiyeci :)
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 7
istanbul için güneye bakan çatı eğrisi güneş enerjisi koymak için ise, yaz-kış kullanmak için 40 derecedir. Sadece yazın kullanacağım diyorsanız 25, sadece kışın kullanacağım diyorsanız 55 derece.

aliemreuysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2006, 22:17   #13
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Serayı kendinizin yapmasını tavsiye etmem.
Bu işi yapan firmalardan almanız hem daha ekonomik hem de detayları daha doğru çözülmüş olur.
HASAD Yayıncılığın "sera yapım teknikleri" isminde bir kitabı var. Temel bilgiler olarak yardımcı olabilir. Sayın Mine hanım belki daha fazla yardımcı olabilir. Antalya'da çok sayıda sera yapan firma var.

Hobi için bauhauslarda da satılan 1.000-1.500 YTL'lik hazır seralar en mükemmeli. Bir arkadaşıma önerdim. Demircide kendisi yapmayı tercih etti. Bitince, serayı gören eşi bahçeden atmasını istedi, o da gidip bu seradan aldı. 1 saat içinde kurdular.

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2006, 11:09   #14
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Galeri: 5
Aliemreuysal; öncelikle belirtmeliyim ki palmiyeden pek anlamam. Salon bitkileri fikri iyidir. Fakat dediğim gibi önce pazarınızı bulun, bağlantınızı yapın ondan sonra işe koyulun. Zaman ayırıp yapacağınız bu araştırma sizin için hayati değerdedir. Diğer yandan uzmanlık alanım salon bitkileri olmadığından bu konuda size verebileceğim bilgiler kısıtlıdır.

Salon ve süs bitkileri üretimi Mersin de yaygın olarak yapılıyor. Tavsiyem VSB firmasının mersin deki seralarını gezmenizdir. Size çok fikir verebilir. Ayrıca gitmişken diğer seraları da gezersiniz. Böyle bir işe başlarken size çok kolaylık sağlayacak bilgileri gözlemlemiş olursunuz. Özellikle afrika menekşesi yaygın olarak üretiliyor. Kolay gelsin. Saygılar...

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2007, 22:38   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 341
Galeri: 1
Amatör Sera yapımı

Forum sayfalarını elimden geldiğince okumaya çalışıyorum...forum yöneticilerine buradan teşekkür etmek isterim gerçekten seviyeli ve içeriği bilgiyle donatılmış sayfalar...benim sizlere nasıl bir katkım olabilir diye düşünüyorum ama şimdiye kadar birşey de bulabilmiş degilim ancak şöyle bir fikir ortaya atsam nasıl olur ben nette dolaşırken bilhassa yabancı kaynaklarda amatörce sera yapabilirmiyim acaba diye düşündümgerci benim bahçem çok küçük sayılır..ama genede autocad de birşeyler çizmeye ve düşünmeye başladım emeklilik de var ya serde... :-) gerçi daha sürüyor çizimlerim ve araştırmalarım ama düşüncem şimdilik bu işte...

emekli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2007, 22:42   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 341
Galeri: 1
not:Ben tasarlamaktan çok hoşlanan biriyim

emekli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2007, 22:59   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
O zaman siz autocad ile bazı tasarımlar çizin, bunları yeni bir başlıkta konuşalım.
Bakalım neler çıkaracağız ortaya.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2007, 23:09   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 341
Galeri: 1
size hemen bir örnek 230 cm x 190 cm

Eklenen Resimler
 
emekli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2007, 23:18   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 341
Galeri: 1
mavi görünen yerler beton,kırmızı renkli dikmeler 10x10x150cm ahşap,gri renkli yerler 5x10 , bu yapının üstü ve etrafını ****** naylonla kaplamak gerekiyor... seranın hava alması için uygun yerlerine pencere yapılabilir...içeriye de uygun masalar yerleşirse hem alet ve edevatı hemde artık malzemelerin konabilecegi yer olur tabi bu serayı düşünürken ben sadece saksı çiçekleri için düşündüm..daha düşünmediğim bir çok eksik tarafı oldugu bilincindeyim....

emekli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2007, 23:25   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emekli Mesajı Göster
size hemen bir örnek 230 cm x 190 cm
Bunun gibi örneklerinizi bir başlık altında koyarsanız, üzerlerinde ayrıntılı konuşma şansımız olur.

Mesela bu koyduğunuzun çatısı ne kadar yük taşıyabilir. Çatı kirişlerine destek vermek gerekir mi? bu gibi ayrıntıları o başlıkta konuşuruz, maliyetini hesaplarız. Belki başka fikri olan arkadaşlarda fikirlerini paylaşır bizimle.

feyzalp beğendi.
Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2007, 23:46   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 341
Galeri: 1
dogru ... sözünü ettiğiniz şeyleri de düşüneceğim ama ben mimar veya mühendis değilim...ancak 5x10 ahşabın dayanıklılıgının çok oldugunu biliyorum buna ragmen ben iki kiriş arasındaki mesafeyi 55 cm çizmişim annemin yazlıgındaki sundurmadaki iki kiriş arasındaki mesafe 70 veya 75 cm ( tabi yanlış hatırlamıyorsam) tabi eksikleri veya fazlalıkları tekrar düşünmek lazım...

emekli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2007, 22:55   #22
Ağaçsever
 
sadocan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: yozgat boğazlıyan
Mesajlar: 43
merabalar bende kendi çapımda bir sera kurmak istiyorum bana yardımcı olabilecek birini arıyorum

sadocan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2007, 22:57   #23
Ağaçsever
 
sadocan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: yozgat boğazlıyan
Mesajlar: 43
bozok yaylası

merabalar bende kendi çapımda bir sera kurmak istiyorum bana yardımcı olabilecek birini arıyorum

sadocan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2007, 23:18   #24
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Hoş geldiniz sayın sadocan,

Kafanızdaki fikri yazın bizde elimizden gelen yardımı yapalım sizlere...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2007, 21:55   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 341
Galeri: 1
Nette amatör sera yapımı ile ilgili bilgileri araştırırken pvc plastik boru ile maliyeti oldukça düşük sera planına rastladım...
üstelik planı pdf formatında bedava veriyor...bilgisayarınıza kolayca indirebilir ve inceliyebilirsiniz...

http://www.pvcplans.com/pvc-greenhouse.htm

saygılarımla

emekli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2007, 23:36   #26
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Sera yapımı basit görünse de teknik bir iştir. Öncelikle teknik özellikler konusunda bilgi toplamak ve bunun üzerine bir projelendirme yapmak gerekir.

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2007, 23:58   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 341
Galeri: 1
Katkınız için teşekkür ederim..sayın ateş öztan...biraz daha açıklayıcı olursanız sevinirim... :-)

saygılarımla

emekli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2007, 00:32   #28
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Kusura bakmayın, Bilgi vermek yerine akıl vermek gibi oldu.
Meslek gereği her ne kadar amatör sera yapımı deseniz de öncelikle profesyonel bir seranın özelliklerini öğrenmek ve oradaki temel özellikleri kaybetmeden amatör bir sera yapmak gerekir diye, düşündüm.
HASAD yayıncılığın sera yapım tekniği isimli bir kitabını almıştım. Eğer bu veya benzer bir yayın temin edebilirseniz orada bütün sorularına cevap bulabilirsiniz.
Güneşlenme, havalanma, yön, ısıtma, soğutma, havalandırma... gibi
Bu işin içinde olan arkadaşlar size buradan da yardımcı olabilir.
Ben ise sera detaylar konusunda sıkıntınız olursa yardımcı olabilirim. Malzeme seçimi, birleştirme, gibi.

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2007, 10:23   #29
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili emekli, bahsettiğiniz pdf dökümanınındaki sera tekniğini kullanarak pvc boru yerine galvaniz su borusu kullanınız o zaman sizin kullanımınıza uygun ideal bir sera kurulmuş olacaktır. İlk kurduğunuzda karşınıza çıkacak sorun Türkiye şartlarında her mevsimde rüzgardır, kuracağınız sera rügarda sallanmayacak, etkilenemeyecek konstrüksiyonda olmalıdır, ciddiye almazsınız ama pvc borudan yapılan serayı bir gün havada kanatlanmış uçarken görebilirsiniz, onu göremezseniz üzerindei naylonu görürsünüz.. Bir diğer etkileneceğiniz güçlü faktör kış şartlarında kar yüküne dayanıklı olmasıdır, bulunduğıunuz yerde kar yağmıyorsa veya az tutuyorsa bir şey diyemem. Bütün bunlarla birlikte eğer içerisinde rahat hareket edebilecek genişlik ve yükseklikte ise başlangıç olarak işinizi görürsünüz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2007, 11:01   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-02-2007
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 15
Eğer küçük bir beldede iseniz o serayı size çok ucuza ve olması gereken sağlamlıkta yapabilecek olan bir sürü marangoz bulabilirsiniz. Hatta bi çok insan tahtaları temin ederseniz zevkine bu iişi yapar diye umuyorum.

ferruh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024