Adana da sera kurmak ilk maliyeti çok olsada çok akıllıca olur. Çünkü seranın en masraflı yanı ısıtma sorunudur. Kaldı ki Adana da ısıtma 2-3 ay bilemedin 4 ay olur. Çok elverişli yani..
Kendi şirketiniz böyle bir üretim yapıyorsa bizde sizden bilgiler alabiliriz bu konuda.
Daha önce takip etmiştim orkide yetiştirmek istemiştiniz. Bu konuda bende sayın preacox a katılıyordum. Bu durumda bence siz aklınızdan geçen fikir varsa söyleyiniz biz de bu fikirler üzerinden size yardımcı olmaya çalışalım.
Bir de seranın ticari olarak getirisi olması için alan en az birkaç dönüm olmalıdır. Örnek olarak 1 dönüm yer için harcayacağınız masrafla 5 dönüm için harcayacağınız masraf arasında fazla fark yoktur. Sistem kurduğunuz zaman aynı sistemle daha büyük alanda tarım yapma şansınız olur. Bana göre ticari bakarsak 5 dönümden az olmaması gerekir. Yapılan birim alana düşen maaliyet hesapları bu yönde olmaktadır.
Bu konulara ek olarak tarımı yapılacak ürün ne olursa olsun öncelikle piyasa araştırması yapılması lazımdır. Piyasanın ihtiyacını karşılayacak şekilde yapılan üretim her zaman tercih edilmelidir. Yani işe başlamadan araştırma yapıp, önce pazarınızı bulmanız gerekir. Pazar bulunduktan sonra gerisi kolay iştir. Bir diğer nokta da üretim yaptığınız ürünün satışa sunulacağı noktaya ulaşımıdır. Ürününüz yola dayanıklı bir şey olursa problem değil ama genelde seralarda yetiştirilen ürünlerde depolama, ambalajlama ihtiyacı doğar. Bu konuyu ancak ne yetiştireceğinize karar verdiğiniz zaman araştırabilirsiniz.
Bu durumda atılacak adımları sıralarsak
1. pazar araştırması
2. pazar bulunması
3. ürüne göre sera sistemi kurulması
4. ürünün yetiştirilmesi
5. depolama
6. ambalajlama
7. sevkiyat
Umarım bir fikir verebilmişimdir....
|