![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-06-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 61
|
Kohlrabı (alabaş)
Merhaba İlk defa geçen yıl tanıştığım ve yetiştirdiğim bir sebzeden bahsetmek istiyorum. . Hakkında internetten biraz araştırma yaptım ve sizlerle de paylaşmak istedim.KOHLRABI Sözlüklerde turpgillerden yerlahanası, şalgama benzeyen köklü lahana olarak da tabir edilen, yumrusu yenen bir sebze türüdür. Tohum ekiminden sonra diğer lahanagiller farklı olarak kotiledon yapraklarının üzerinde, gövde dokularının kalınlaşmasıyla yumru kısmı oluşur. Brassica cinsine giren diğer yumrusu yenen türlerde yumru toprak altında oluştuğu halde, alabaşta toprak üstündedir. Yapraklar yumrunun üst kısmında meydana gelir. Yaprakların sapları diğer lahana grubu sebzelerden daha uzun ve yaprak ayası daha küçüktür. Alabaşlar yumru rengi yönünden açık yeşil ve maviye çalan eflatun renkli olanlar olmak üzere 2 gruba ayrılır. Yumru çapı ise 4-10 cm 300 g, geçci çeşitlerde ise bazen 1 kg’dan fazladır. ![]() ![]() Alabaş Bitkisinin Vücudumuza Katkısı: Vitamin ve minerali bol, kalorisi ise az olduğu için dengeli beslenmede ideal bir gıda olarak kabul edilen alabaş, içerdiği vitamin ve minerallerle astım, kanser, katarakt, yüksek tansiyon, böbrek taşı, gözde leke, sinir sistemi hastalıkları ve felce iyi gelmektedir. Bol lifli bir yapıya sahip olan alabaş; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içermektedir. Aynı familyadaki diğer sebzeler gibi, bedenin bazı kanser hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir: Bu kanser türleri arasında akciğer ve kalınbağırsak kanserleri sayılabilir.* İçeriğindeki antioksidan maddelerle kalp hastalığına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma risklerini de önemli ölçülerde azaltır. İçerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığı ve ayrıca hamile kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığı taşıyan çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir. Bol miktarda potasyum ihtiva ettiği için, yüksek tansiyonu düşürür. Ayrıca, böbrek ve safra kesesinden taş düşürmede, ses kısıklığında, bademcik enfeksiyonunda, romatizma rahatsızlıklarının hafifletilmesinde ve emzikli kadınlarda süt gelişini artırmada yararlıdır. Ayrıca sıkılarak elde edilmiş alabaş suyu, öksürüğe ve bronşite iyi gelir. Orta ve Kuzey Avrupa ile Amerika’da yaygın olarak yetiştirilen alabaş, Türkiye’de, özellikle başta Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir. Dengeli beslenme için ideal olması sebebiyle İngiltere, Almanya, Belçika ve Hollanda’da bolca tüketilen alabaşın yaprakları salata şeklinde, yumrusu ise çiğ veya pişirilerek, ya da konservesi yapılarak yeniyor. Şekli ve tadı ise biraz şalgama, biraz da turba benziyor. Burda yine herzamanki uyarımı yenilemek istiyorum. Turpgiller familyasındaki diğer sebzeler gibi, alabaş da bedenin iyot emilimini azaltabiliyor. Haftada 3-4 kezden daha sık yiyen kişilerin, iyotça zengin besinler ve iyotlu tuz almalarında yarar vardır. Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde bu durum dikkate alınmalıdıra oluyor,gövdesi de turp gibi yeniyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler, doyurucu bir bilgi. 6-7 sene önce biz de yetiştirmiştik, tadı lahana koçanı gibiydi (Ben lahana koçanı yemeyi severim.) başkaca bir yeme biçimi bulamamıştık. Birkaç sene ekip biçtik, sonra tohumlarını kaybettik. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Son senelerde satılan ve arada bulabildiğimiz alabaşı severek kullanıyoruz. Salataya doğranabiliyor ama en çok elma dilimleri gibi fakat yarım cm kalınlıkta ince ince kesip zeytinyağı ve limonla yemeyi tercih ediyoruz. Tohumu elime geçince denedim ama çok gelişeceğe benziyor, büyük bahçeler için uygun. Görünüm karalahana gibi. ![]() Sağlıklı olanlar yumru oluşturmaya başladı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Migros'ta ilk satıldığında, görevli sık sık açıklamalar yapıyor, kullanma şekillerini anlatıyordu. Bu sebze ilk bakışta çekici gözükmüyor, sadece pişirilerek kullanılacak fikrini veriyor ama tadı gerçekten güzel, yaprakları da kullanılıyor. Kısaca nerede satılırsa satılsın tanıtım gerekiyor, tanıtımın yanında tadına da baktırmak gerekir diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 16
|
Alabaş nefis bir sebzedir...
Bugün ilk kez Real'de gördüm ve hemen aldım. Almanya'da bu sebzenin (Kohlrabi oradaki adı) çorbasını, gratenini, oturtmasını, pane kızartmasını, carpaccio'sunu, sotesini, yemeğini, kısacası reçeli ve zeytinyağlısı hariç her şeyini yapıyorlar. Bizde de neden leziz bir zeytinyağlı alabaş yemeği olmasın? Daha ziyade Karadeniz bölgesine (serin ve yağışlı iklim) has bir sebze olduğu için bu güne kadar icat edilmemiş olabilir ama denemekte fayda var diyorum... Ne dersiniz? Bugün ben uzun uzadıya pişirmeye üşendiğim için patatesle birlikte küp küp doğradım, tavada sote yaptım, üzerine krema ve bahçe otları kattım, tuz ve karabiber ektim, balığın yanına yedik, çok tavsiye ederim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-07-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 239
|
Ben bu sebzeyi geçen yıl adanada yetiştirdim. Büyümesi soguklarda daha iyi oluyor. 40-50 cm kadar boylandı ve turp şeklinde bir gövde yapısına sahip. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 12
|
Ben de bu sebzeyi Ankara'da pazarda gördüm, aldım ve turp gib ince kesip , üzerine tuz ve limon sıkıp yedim, çok lezzetli. Ben de bu sebzeyi bahçemde yetiştirmek istiyorum, tohumlarını nereden alabilirim. Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
|
Ben de tohumlarını Çin'den getirmiştim.Pek sıcak sevmiyor.Yaz boyunca gelişmeden bekleyip sonbahara doğru atağa kalıkıyor.Ama yemeşi hoş bir sebze.Geçen güzden ektiğim alabaşlarım şimdi çiçekteler.Tohumlarını hasat edeceğim inşallah.Kuşlardan kurtarabildiklerimi tabii ki.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
|
Tohumları nereden temin ederim ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
ilk defa gördüm pazarda bugün tadı hoşuma gitti aldım, gelince bir araştırayım dedim satıcı alabaş demişti adına, tabi yine bizim sitemizde çıktı cevabı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-04-2013
Şehir: Düzce
Mesajlar: 35
|
zengarden de satılıyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,332
|
Tohum edinmişim ama atlamışım nedense. Bu saatten sonra ekilen alabaş tohumundan hayır gelir mi? Geç mi kaldım acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
|
Sayın Bahçedenn, geç kaldığınızı zannetmiyorum, ben de bugünlerde ekmeyi düşünüyorum.Çünkü sıcaklarda fazla gelişmeden bekliyor ve havalar serinlemeye başlayınca atağa geçiyor. Daha önce Mayısta ekmiştim aynen öyle oldu. En azından tohumlarınızın bir kısmını denemenizde fayda var yani.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,783
|
Bu alabaşları geçen sene mayıs ayında dikmiştiim, yaz boyunca hiç gelişmediler kışa doğru biraz hareketlendiler ama yumru oluşturmadılar, söküp atmayı düşünüyordum sonra vazgeçtim gelişmelerini izlemeyi tercih ettim. Ve bu günkü halleri, güçlendiler ve tohum vermeye karar verdiler, hayırlısı ile bir sürü tohum olacak inşallah, kısmetse tohum takasa hazırlık olacaklar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,332
|
Alıntı:
![]() Sıcaklardan dolayı baş oluşturmadan tohuma kalkan bitkinin verdiği tohumlardan yetiştireceğimiz ürünlerin baş oluşturmama ihtimali nedir acaba? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
|
Toprakta üzerinden kış geçen alabaşlar soğuklama ihtiyaçlarını tamamladıkları için ertesi yıl yumru yapmadan doğrudan çiçeğe kalkıp tohum veriyorlar. Bu tohumlardan oluşacak fidelerin tekrar yumru yapmadan tohum vermeleri için soğuklama ihtiyaçlarını tamamlamaları gerek. Yani normal olarak yumru yapmaları gerek.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,332
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
|
Sayın Bahçedenn, alabaş, her ne kadar taze yaprakları da kullanılabiliyor ise de yumrusu için yetiştirilen bir sebzedir. Elbette yumru yapması istenir. Sizin elde ettiğiniz tohumlar normal olarak yumrulu bitki üreteceklerdir. Tohum almak istediğiniz zaman bitkinizi topraktan sökmeden üzerinden kış geçmesini sağlarsınız. Soğuklama ihtiyacını tamamlayan bitkiniz baharda sıcakları görünce doğrudan yumru yapmadan çiçeklenmeye gidip tohum yapacaktır. Umarım anlaşılmayan husus kalmamıştır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,783
|
Arkadaşlar yukarıda 16. mesajımda da belirttiğim gibi, yumru yapmadan kışı geçirdiler ve sıcaklar başlayınca tohuma kalktılar şu anda tohumlar olgunlaştı, peki bu tohumlardan yumru elde edilebilir mi, tohumlar fide için ne zaman ekilir? acaba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Alıntı:
![]() En azından bu yıl yapılacak olan tohum takas etkinliğine toplamış olduğum tohumları gönderip deneme şansımız var. O zaman net bilgiye sahip oluruz. Düzenleyen Lonicera : 01-07-2014 saat 18:45 Neden: imla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-07-2014
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1
|
Fena değil |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-03-2015
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 20
|
Selamlar bugune kadar yurt disinda lokantalarda yerdim ancak Kohlrabı koolrabi alabaş yer lahanasi ile birebir tanismam bugun oldu buyuk bahcem olsa muhakkak ekerdim... Cocuklugumuzda buyuklerimiz lahana veya marul kokunu temizler bizlere verirlerdi ayni tad... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 363
|
Alabaş (Kohlrabi) 1. Ekonomik önemi, Anavatanı ve Yayılma alanları Lahana grubu sebzeler içinde yer alan alabaş, gövde üzerinde oluşan yumrusu yenen bir sebze türüdür. Ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak üretim alanın ve miktarı çok düşüktür. Bu yüzden ülkemizde ekonomik anlamda üretilip tüketilmemektedir. Alabaş dış ülkelerde de fazla üretilmez. Anavatanı kesin olmamakla birlikte batı Avrupa Olduğu sanılmaktadır. Ülkemizdeki üretim alanı ve üretim miktarı hakkında kayıt bulunmamaktadır. 2. Morfolojik özellikleri 2.1. Kök 2.2. Yumru 2.3. Yaprak 2.4. Çiçek 2.5. Meyve Alabaşın lahana grubu sebzelerden ayıran özelliği sebze olarak değerlendirilen gövdesinin depo haline gelmesidir. 2.1. Kök Ekimden sonra tohumlar 5-7 gün içinde çimlenir ve bitkiler toprak yüzeyine çıkarlar. Toprak altında ana kazık kök ve bu kazık kök üzerinde saçak kökler oluşur. Köklerin boyu toprak yapısına ve yetiştirme dönemindeki ekolojik koşullara bağlı olarak değişmektedir. 2.2. Yumru Çimlenen alabaş tohumlarında, kotiledon yapraklardan sonra gövde dokularının kalınlaşması ile birlikte sebze olarak değerlendirilen gövde şişkinleşerek yumru oluşur. Alabaşta yumru toprak yüzeyinden 3-5 cm yukarıda gövdenin şişkinleşmesinden meydana gelir. Alabaşta yumru rengi açık yeşil veya maviye çalan eflatun renkli olabilir. Yumrular bitkinin gövdesi durumundadır. Erkenci çeşitlerde yumru ağırlığı 250-300 gr, geççi çeşitlerde ise bir kg’a kadar çıkabilir. Yumruların hasadı gecikirse irileşir ve ağırlıkları 2 kg’a kadar ulaşır. 2.3. Yaprak Yapraklar yumrunun üst kısmından çıkar. Yaprak sapları lahana grubu sebzelerin yaprak saplarından daha uzun, ancak yaprak ayası daha küçüktür. 2.4. Çiçek Sebze olarak değerlendirilen yumru gövdesinin üst kısmının orta kısmından çiçek sürgünleri çıkar. Çiçeklenme ve çiçek organlarının şekli lahana grubu sebzelerin genel özelliğine uyar. Çiçek sürgünleri 100 cm’ye kadar boy alabilirler. 2.5. Meyve Alabaş meyvelerinde diğer lahana grubu sebzelerin meyve özelliklerine benzer. 3. Tohum ve Çimlenme özellikleri Alabaş tohumlarının büyüklüğü ve rengi daha çok karnabahar tohumlarına benzer. 1000 tane ağırlığı 3-4 gr arasında değişmektedir. 4. Yetiştirme İstekleri 4.1. İklim istekleri 4.2. Toprak isteği 4.1. İklim istekleri Sıcaklık alabaş yetiştiriciliğinde büyük önem taşır. Çimlenmeden sonra bitkilerin 10 °C’ nin altında bir hafta kalması halinde bitkiler yumru oluşturmaz. Ancak sıcaklık istekleri bilinmemektedir. Ancak sıcaklığın optimum 22° C olması istenir. Hassas olmayan geççi çeşitler 5° C civarındaki sıcaklıklarda bile çiçeklenemez. Uzun gün koşulları çimlendirmeyi hızlandırır. Nem çok önemlidir kurak havalarda yumru gelişmesi yavaşlar, çatlamalar görülür. Yüksek nemde kalite ve verim artar. 4.2. Toprak isteği Alabaş her toprakta yetişebilir. Ancak iyi gelişme için besin maddelerince zengin toprak pH’sı 5.6-7 civarında olması gerekir. 5. Yetiştirme şekli 5.1. Toprak hazırlığı, ekim, dikim ve bakım işleri 5.2. Gübreleme Alabaş yetiştiriciliği doğrudan tohum veya fide dikimi ile yapılır. Soğuk bölgelerde fide ile üretim yaygındır. 5.1. Toprak hazırlığı, ekim, dikim ve bakım işleri Alabaş yetiştirecek alan sürülür, gerekli gübre atıldıktan sonra yetiştirme yerleri ekim dikime hazır hale getirilir. Tohumların ekileceği veya fidelerin dikileceği yerlere 60-70 cm aralıklarla açılır. Doğrudan ekim yapılacaksa sıcak bölgelerde sonbahar, soğuk bölgelerde ilkbahar ekim için uygundur. Hasat dönemine kadar kültürel işlemler aksatılmadan yapılmalıdır. İkinci yetiştirme dönemi soğuk bölgelerde uygulanan fide ile yetiştirmedir. Sıcak veya ılık yastıklar hazırlanır. Tohum ekiminden yaklaşık 4-6 hafta sonra yastıklara ekilen tohumlardan oluşan fideler dikim büyüklüğüne gelirler. Dikim büyüklüğüne ulaşan bu fideler dikkatli bir şekilde sökülerek aynen tohumda olduğu gibi karıkların boyun noktasına çamura dikilir. Gerek doğrudan gerekse fide ile yapılan yetiştirme yönteminde düşük sıcaklıklara hassas olan bitkiler düşük sıcaklık koşullarında tutulmamalıdır. 5.2. Gübreleme Alabaş yetiştiriciliğinde aşırı derecede N’li gübre uygulaması vegetatif gelişmeyi hızlandırır, hasat gecikir ve yumrularda yarılma görülür. Dekara kg N, 10-15 kg P2O5 ve 20-25 kg K2O bir defada ekim ve dikimden önce verilmelidir. Potasyumlu gübre verilmemelidir. 6. Olgunluk, Hasat ve Depolama Alabaş yumruları fazla irileşmeden hasat edilmelidir. Hasadın gecikmesi yumruların koflaşmasına neden olur. Genellikle iri olmayan yumrular tercih edilir. Erkenci alabaş yumruları düşük sıcaklıklarda 2-5 hafta sonbaharda hasat edilen geççi alabaş yumruları ise yaklaşık 2 aya kadar saklanabilir. 7. Verim Alabaş yetiştiriciliğinde ekim zamanı çeşit özelliği ve bitkiler arası mesafeler dekardan alınan alabaş verimini etkiler. Dekardan ortalama 2-5 ton arasında değişen alabaş yumrusu elde edilir. 8. Tohum üretimi İlkbahar döneminde yetiştirilen erkenci çeşitler hasat olgunluğuna geldiklerinde hasat edilemezse gün uzunluğu ve sıcaklığın artması ile alabaş bitkileri generatif döneme geçer. Yumrunun üst kısmında sürgünler meydana gelir. Daha sonra bu sürgünler zerinde çiçekler meydana gelir. Tozlanma böcekler ile olur. Bitkiler diğer lahana grubu sebzelerdeki gibi çiçeklenerek tohum bağlar. Lahana ve karnabaharda olduğu gibi hasat olgunluğuna gelmiş tohumluk bitkiler hasat edilip harmanlanarak tohumlar elde edilir. Sonbaharda yetiştirilen geççi çeşitlerde ise ya tohumluk alabaş yumrular bir başka yere şaşırtılır veya esas yetiştirme yerlerinde bırakılır. Çiçeklenen, meyve ve tohum bağlayan alabaş bitkileri hasat olgunluğuna geldikten sonra yukarıda belirtildiği gibi hasat edilirler. Dekardan ortalama 20-50 kg arasında tohum elde edilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-07-2017
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
|
Merhaba, Tohumu ne zaman ekmek gerekiyor? İlkbahar sonu toplama niyetiyle Ekim ortası gibi ektim. Yanlış mı yaptım acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,525
|
Alıntı:
Merhaba yılda iki defa dikebilirsiniz aslında temmuz gibi tohumunu diktiğinizde 1 ay içinde fide haline gelir ve daha sonra asıl yerlerine alabilirsiniz ben bu şekilde dikim yaptım şuan hasat ediyorum. İkincisi ise ocak şubat mart dolaylarında tohumunu diktiğinizde fide yetişme olasılığı 1.5 ayı buluyor sera ortamında daha sonra asıl yerlerine diktiğinizde haziran başı ve sonlarına doğru tüketime hazır oluyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-06-2019
Şehir: KIRŞEHİR
Mesajlar: 2
|
Bitkiden Tohumu nasıl alınıyor bilen var mı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|