agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-02-2008, 09:32   #31
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Guzel bir tatli oldugu her halinden belli. Kokusu buralara kadar geliyor

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2008, 11:13   #32
Serhan
 
Serhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-09-2007
Şehir: Lefkoşa
Mesajlar: 95
Galeri: 7
Süper oldu süper çok beğendim, Annemin bu tatlıyı yapması için uzun zaman bekledim ama beklediğime değdi.(Ellerine sağlık)

Serhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2008, 15:51   #33
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Arkadaşlar; biraz geç oldu biliyorum ama kaç gündür bu başlığı bulamadığım için yazamadım.

Bugün saat 20:00'da Alsancak İlkokulu Yıl Sonu Etkinlikleri çerçevesinde "Geleneksel Kıbrıs Tatlıları" yarışması düzenledik. İlerleyen günlerde sanırım fotoğrafları buradan paylaşabileceğim.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2008, 09:47   #34
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Yarışma sonunda;
Karanfil rumuzu ile yarışmaya katılan Sini Katmeri 1.
Hanımeli rumuzu ile yarışmaya katılan Ekmek Kadayıfı 2.
Kalite rumuzu ile yarışmaya katılan Çıtır Pıtır 3. olmuştur.

Yarışmaya katılan tatlılar o kadar güzel ve nefistiler ki eminim Jüri üyeleri seçimlerinde zorlandılar.

Günümüzde yapımı pek bilinmeyen, unutulmaya yüz tutmuş bir çok tatlı vardı. Mesela "Buğday Tatlısını" ben çok beğendim ( dereceye girmemesine çok üzüldüm)

İşte geceden biskaç fotoğraf..

Eklenen Resimler
    
Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2008, 10:20   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Buket hanim, paylasim icin tesekkurler. Hepsi de istah acici gorunuyor.

Ben bugday tatlisini (eger soz edilen ayni tatli ise) bugday dondurmasi olarak biliyorum.

bugday dondurmasi


Yeni toplanmis (eski olmiyan, bir yillik) bugday taneleri, tas degirmende ogutulur (Annemin tas degirmeni 3 yil oncesine kadar duruyordu, belki de bircok evde, kullanilmasa bile, hala daha vardir.)

Sonra ogutulen bugdaylar temiz bir bez (tulbend) icerisine konup bugdaylar disariya cikmaycak sekilde baglanir ve bir kap icerisindeki temiz suyun icerisinde bir gece birakilir.

Ertesi gun su, bugdayin saldigi nisasta ile beyazimsi bir renk alir. Bu beyazimsi su hafif ateste karistirarak peklesinceye kadar pisirilir (Mahallebi gibi, istenildigi kadar seker de piserken eklenir.)

sonra bir tepsi icerisine dokulur, kesilecek parcalarin uzerinde bir iki badem veya ceviz olacak sekilde, bademler veya cevizler konur. Soguduktan sonra istenilen buyuklukte kesilip servis yapilir.

Icerisine, cok guzel bir bugday kokusu sinmis, Guzel ve hafif bir tatlidir.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2008, 11:08   #36
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Ali Bey haklısınız, Buğday Tatlısı ile Buğday Dondurması ayni şeymiş (ben de yarışma gecesi öğrendim)

Yapımını bilenler anlattılar, anladığım kadarı ile oldukça zahmetli bir tatlı. Birinci fotoğrafta geride üzeri bademli ve beyaz renkli olarak görülen tatlı.

Aslında tatlıların tarifleri de verildi ama Jüri tüm tarifleri aldı.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2008, 16:15   #37
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Bugün biraz vaktim vardı ve hayatımda ilk kez şamişi yapmaya karar verdim. Hamur açmayı beceremem ama yufka ile yaptım, çok beğenildi.

Şam İşi


Malzemeler:

Muhallebi için;
1 Buçuk bardak irmik
Yarım paketcik mezdeki( damlasakızı)
1 bardak şeker
4 bardak su

Bir paket Yufka

Üzerine;
Pudra Şeker

Muhallebi malzemeleri ateşte karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Öte yandan yufkalar 3-4 parmak genişliğinde şeritlere ayrılır. Şeritleri ben bir de ortadan ayırdım. Yani yaklaşık 20 cm uzunluğunda 4-5 cm genişliğinde şeritler olarak düşünün. Şeritlerin kenarına, hazırladığım irmik muhallebisinden bir kaşık yerleştirdim ve ardından muska şeklinde kıvırarak şeritin sonun kadar katladım. Tüm malzemeyi sardıktan sonra yağda kızarttım. Üzerine pudra şeker serptikten sonra. Şamişi yemeye hazır oldu.

Şamişi yaparken fotoğraf çekmek aklıma gelmedi ancak yemeye hazırlanırken fotoğraf çekmek aklıma geldiği için işte yemeye hazır şamişi fotoğrafı. İnşallah bir dahaki sefere yapılışının da fotoğrafını çekebilirim.

Eklenen Resimler
 
Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 16:54   #38
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
TURUNÇ MACUNU

Hani geçtiğimiz günlerde bir yazımda bahsetmiştim. Bütün gün turunç macunu yapmakla geçirdim diye… Evet işte yukarıdaki resimde bulunan şahane şeyler benim yaptığım macunlardan Beklediğimden çok çok lezzetli oldu. Aynı geçtiğimiz sene İsmet teyzenin yaptığı gibi. O yazımı okumayanlar için kısacık bahsedeyim. Bahçemizdeki turunç ağaçlarındaki meyvalardan ne yapılır edilir bilemediğimden çaresizdim. İsmet Teyze beni turunç macunuyla geçtiğimiz sene tanıştırdı. Bu sene de bahçemizdeki turunçları toplayıp bende yapacağım dedim. Bir sabah elektrikler gidip 8-9 saat gelmeyince kendimi turunç macunu yaparken buldum. Ama bu olay insanı insanlıktan çıkarıyor gerçekten. Her tarafım turunç koktu. 2 gün çıkmadı üzerimden Olsun varsın şahane güzel turunç macunlarım oldu. Yapımı oldukça güç, zahmetli ve zaman alan birşey. Kıbrıs’ta bu macunları misafiriniz geldiğinde küçük çay tabaklarında küçük çatallarla kahveden sonra sunuyorlar.

Size hemen tarifi aktarayım. Turunç bulamasanızda, büyük limonlardan, (ki geçen sene limondan yapmıştım küçük bir kavanoz) portakaldan yapılabilir.

Malzemeler: (40 adet turunç macunu için)

10 turunç kabuğu (iri turunç)
6 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1/2 limon suyu

Hazırlanışı:

1) Turunçları portakal soyar gibi 4′e bölüyoruz. Kabuklarını yırtmadan soyuyoruz. İçindeki çilpikli kısmı çıkarıyoruz. Sonra yukarıdaki resimdeki gibi her kabuğu buruyoruz. Ve iğne yardımıyla ipe diziyoruz. Bir tencerenin içinde ipe dizip kolye gibi bağladığımız turunçları duya yatırıyoruz. Acısını çıkarmak için. Su turunçların üzerini tamamen kaplamlı. Üzerine ağırlık koymanızı tavsiye ederim. 7 gün boyunca hergün 1-2 defa suyunu değiştiriyoruz.
2) 7. günün sonunda tencereyi yeniden suyla doldurup turunçları koyuyoruz ve kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra suyun döküp yeniden su doldurup kaynatıyoruz bu işlemi 3-4 defa yapıyoruz. En sonunda ipten tüm turunçları çıkarıyoruz. Başka bir kaba alıyoruz.
3) Bir tencerede toz şeker ve su ile koyu bir şerbet yapıyoruz. Ocaktan inerken limon suyu ekliyoruz. Turunçların tamamını şerbete ekliyoruz. Sonra da reçel kaplarına koyup buzdolabında muhafaza ediyoruz…
Afiyet olsun …


http://www.misssgibi.com/?p=136

-------------------------------
Faydaları:
1-Suyu temizlik maddesi olarak kullanılır. Kabuğun iç kısmından reçel yapılır.
2-Turunçtan yapılan şurup, mide yanmalarına karşı faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir, serinletir.
3-İştahı açma özelliğine sahip, aynı zamanda susuzluğu giderir.
4-Safra, ishal ve kusmayı keser. Çarpıntıyı önler, üzüntü ve sıkıntıyı giderir.
5-Turuncun kokusu veba sağlığını önler ve havanın temizlenmesini sağlar.
6-Fazla alınmamak kaydı ile şeker hastalığına faydalıdır.
7-Safradan mutevellit kalp çarpıntısını telkin eder. Şerbeti (suyu) içilirse mideyi temizler ve iştah açar.
8-Turuncun çekirdeği, kabuğu, yaprağı ve çiçeği insana hararet verir.
9-Çekirdeğin Panzehir özelliği vardır. İki miskal (yaklaşık) 10 gram turunç çekirdeği dövülüp akrebin iğnelediği yere konulursa ağrının kesilmesine yardımcı olur ve rahatlatır.
10-Turunçtan eğer iki miskal şurup yapılıp içilirse bütün zehirlenmelere karşı yararlı olur.
11-Sarı kabuğun turunç macunu yapılır. Macun kulunç ağrısına karşı iyi gelir, Şehveti kuvvetlendirir.
Yan etkisi: Turunç suyu sinirlere ve nefes darlığına iyi sayılmaz. Fazlası böbrekleri rahatsız edebilir

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 17:40   #39
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Kıbrıs yemek tariflerinde zeytinyağı yerine KARAYAĞ kullanılıyor.

Karayağ nasıl yapılır?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 19:25   #40
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Karayağ; zaten zeytinyağından yapılıyor. Ben karayağın nasıl yapıldığını bilmiyorum ama özellikle salatalarda tadını çok seviyorum. Umarım arkadaşlar nasıl yapıldığını bilip yazarlar.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 13:38   #41
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Bu gun anneme telofon actim, hem hatirini sormak hem de garayagin (kara yag) nasil yapildigini sormak icin. Cocukken nasil yaptiklarini bir iki sefer gormustum, yalniz ayrintilari hatirlamiyordum.

Kibrista cikarilan gara yag Kibrisin her tarafinda bilinip cikarilan bir yag degildi. Ozellikle Baf bolgesindeki koylerde, cikarilan bir yagdi (simdi bircok kimse bilip cikariyormus ve garayagin fiyati normal zeytin yaginin iki kati) Rengi kola rengine yakin bir renkte olan gara yagin, diger zeytin yaglarina benzemiyen kendine ozgu bir koku ve tadi vardir. Yemeklerde, salatalarda, kavurmalarda Kibrislilar tarafindan tuketilen bir yagdir.

garayag (kara yag)

Olgunlasmis yesil zeytinler toplanir, yaprak ve dalciklari temizlenir ve Kazanlar icine konup kaynatilan zeytinler, kazandan cikarilip suyu suzulur, temiz bir yere yigilir.

Yigilan zeytinler 4-5 gun oyle durduktan sonra, biribirlerinin ustunde olmaycak sekilde genis bir alana yayilir (bu alan koylerde duz damlar uzerine serilen carsaflar olurdu) ve zeytinler gunde bir iki kez karistirilip 3-4 gun daha bekletilir.

zeytinler artik ogulasmis zeytin rengindeki gibi siyahtir. Zeytinler kofunlere doldurulup yag degirmenine goturuluyor. Bu zeytinlerden cikan zeytin yagi da Kibrisin garayagi olur.

Garayag tarifi icin unutup atladigim bir sey varsa, Kibrisli arkadaslarim ekleme yapsin ve ya duzeltsin.

Belki, Turkiyenin zeytin yagi cikarilan bolgelerinde de buna benzer bir uygulama ile yag cikariliyordur.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 13:46   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Teşekkürler Ali Bey.

Türkiye'de buna benzer bir uygulama ne duydum ne de şahit oldum.

Bu tamamen Kıbrıs'a özgü bir uygulama olsa gerek.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 20:40   #43
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Kıbrıs tarhanasını nasıl yapıyorsunuz? Çok merak ettim. Malum yarışmada, Türkiye tarhanası bu, diye burun kıvrılıp duruldu

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 21:50   #44
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Kıbrısa giden arkadaşlar, lezzetli bir Kıbrıs yemeğinden bahsederler, Şef Ali ya da ŞeftÂli, hangisi doğru bilmiyorum.

Böbrek zarına yapılmış bir sarma veya dolma gibi bir yemekmiş, çok lezzetli olduğunu söylemişlerdi.

Yemek hakkında bildiğim bu kadar, diğer ayrıntıları bu yemeği bilenlere bırakıyorum, Sevgili Birsen hanım belki bize bu tarifi yazar.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 22:47   #45
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Mevsimi geçmeden hatırlatayım dedim. Biber salçalı, sarımsaklı, bol limonlu ve zeytinyağlı Gölevez olmadan ( siz golakaz diyorsunuz galiba) Kıbrıs sofrası olmaz diye biliyorum ama.... Ben bugün yaptım.

Siz nasıl yapıyorsunuz.

Bu sebzeyi (çok ilginç) sadece Anamur ve Kıbrıslılar biliyor. Silifke ve Alanya dahi bilmiyor.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 23:38   #46
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
Galeri: 1
KIBRIS TARHANASI

Malzemeler:
1 su bardağı kadar kadar Kıbrıs Tarhanası
6 su bardağı su
4 çorba kaşığı yoğurt (istenirse zaten karışımın içinde de yoğurt var)
3-4 dilim hellim
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz

Yapılışı:
Tarhanayı derin bir kaba alıp üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ilave din ve 15-30 dk kadar bekletin (1 gece önceden suya da koyabilirsiniz)
Tencereyi ocağa koyup içine yoğurt ve tuz koyun (fazla tuza gerek yok genelde hellim tuzlu olur çünkü)
Hafif ateşte arada karıştırarak kaynamaya bırakın.
Ayrı bir yerde küp kestiğiniz hellimi ızgarada veya teflon tavada çok az sıvıyağla kızartın.
Kaynayan çorbaya ekleyip hemen altını kapatın ve sıcak sıcak servis yapın.

..............

Şeftali kebabı konusunda bilgi burada:
http://www.agaclar.net/forum/showthr...673#post151673

..............


KOLOKAS

Kıbrıs'ın geleneksel bir kış yemeği olan Kolokas, adanin çeşitli bölgelerinde yetirştirilen patates türünde, iri yapraklı ve suyu çok seven bir bitkidir. Bu bitkinin kökü gelişir ve kolokası oluşturur.

İçindekiler: 1 kg Kolokas, 750gr Kuzu eti (Kol Kısmı), 6 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 3-4 dal kereviz sapı,1 çorba kaşığı domates salçası, Yarım Limon Suyu, Tuz, karabiber, 6-7 bardak su

Hazırlanışı: Bir tencereye yağ konur, sudan geçirilmiş ve küçük parçalara ayrılmış etler ilave edilerek kızartılır. Etler kızartıldıktan sonra tencereden alınır. Yemeklik doğranmış kereviz sapları ilave edilerek biraz soldurulur ve salça ilave edilir. Salça ve kereviz sapları harmanlandıktan sonra etler tencereye konur. Su ve tuz ilave edilerek yaklaşık yarım saat kaynamaya bırakılır.

Bu arada kolokasın üstü temiz bir bez ile silinip temizlenir, sonra kabuğu soyulur ve yine temiz bir bez ile silinir (Kolokas soyulduktan sonra yıkanmamalı, çünkü yıkanması pişirmeyi olumsuz etkiler, istenilen kıvam sağlanamaz) Soyulup temizlendikten sonra üstten başlayarak lokma büyüklüğünde parçalara ayrılır. Doğranan parçalar tencereye ilave edilerek pişmeye bırakılır. Pişirildikten sonra servis tabağına alınır arzuya göre karabiber serpilerek yenir.

msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 00:39   #47
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Tarhanın pişilmesini değil, yapılışını öğrenmek istedim.

Tarhana

Buradaki tarifler gibi...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 00:45   #48
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Kıbrıs tarhanası ile ilgili burada ufak bir bilgi buldum...

Tarhanayı araştırırken de iştah açıcı Kıprıs yemeklerinden bahseden bir blog buldum...

Sevgiler


Düzenleyen Sebahattin Sargın : 14-02-2009 saat 00:51 Neden: Ek bilgi girişi
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 03:06   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Herkese iyi gunler, yemek yapma yarismasi duzenliyen o kanal ne iyi yapmis da duzenlemis. Bir anda, bircok kisinin, Kibrisin lezzetlerini ogrenip tatmak istemesi bizler acisindan sevindirici birsey.

Malinanin ekledigi "TARHANA" eklentisinin, 3. sayfasinin 65 ve 66. numarali mesajlarinda Kibrista yapilan tarhananin tarifi var(ben oraya bulgur yazmissim, bulgur degil de istenilen kalinlikta kirilmis bugday kullaniliyor.)

Eskiden koylerde, bir yillik kulanilacak tarhana bir seferde buyuk kazanlarda kaynatilip yapiliyor ve kurutuluyordu.
Bu gunku sartlarda, ozellikle sehirlerde yasiyanlarin bunu uygulamasi zor. O yuzden ben size yardimci olur diye esimin yaptigi tarhananin tarifini vereyim.

Gunumuze uygulanmis Kibris tarhanasi tarifi.

Kibris tarhanasi

2 bardak yogurt
1 bardak kirilmis bugday
tuz ve kuru nane.

Yogurt ve kirilmis bugday birlikte bir tencereye konup hafif ateste kaynatilir, kaynarken icerisine tuz ve nane eklenir. Pilav kivamina yakin bir peklige gelen tarhana atesten indirilip sogumaya birakilir.

Soguyan tarhana pisirilecek buyuklukte parcalara ayrilarak buzdolabinin dondurucu kisminda saklanir.

Pisirilmek istendigi zaman buzdolabindan cikarilip istenildigi kadar da su eklenip pisirilir. Corba pistikten sonra mutlaka bir tavaya eklenen az yagda, hellim kavurup corba icerisine dokmelisiniz corbayi icerken, isteyen uzerine aci pul biber de koyabilir.

Bu tarife koyde yapilan tarhana tadinda olmasa da ona yakin bir lezzettedir.


Seftali kebabi Buket hanimin ekledigi, fotografla ile K. Kibris bolumunde,364, 365 ve 366. sayfarda vardir.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 10:16   #50
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Kıbrıs adasının tarihte bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olması, yemek kültürünün de gelişmesine ve değişik lezzetlerle harmanlanmasına yol açmış. İklimin de etkisi var sanırım.

Bana çok ilginç gelen bir yönü, hem et ve kebaplar, hem sebze kullanımının bir arada oluşu; ki genelde çok sebze kullanılan bölgelerde et fazla tüketilmez, et sevilen yerlerde ise sebzeye burun kıvırılır. Örneğin Ege'de sebze ağırlıklı beslenilir, ete fazla yüz verilmez. Güneydoğu Anadolu'da ise sürekli et yemekten, neredeyse herkes gut hastası olacak (Benim Mardin'li bir arkadaşım yaptığı etli sarmanın altına bizim yaprak serdiğimiz gibi koca koca kemikli et sererdi).Gerçi artık bölge ayrımı fazla kalmadı, her bölgedeki yeni nesil hamburgerci oldu

İşin güzel tarafı, Kıbrıs her iki besin türüne de sahip çıkmış.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 10:33   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Hellim ağız sütü ile mi yapılıyor? Eğer öyle ise bir daha elimi sürmem. Yazık ya o minicik danacıklara.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 11:08   #52
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Nevsune, kirmizi et Kibrista her zaman pahali olmustur, sanirim o yuzden sebzelerle et arasinda bir denge saglanmistir. Ete gore cok daha ucuz olan sebze yemekleri her evde etten fazla tuketiliyordu.

Kuru fasulye, kuru bogrulce, kuru bakla,mercimek, pirinc, bulgur ve patetes de her evin demirbaslarindandir.

Kaju, hellim agiz sutunden yapilmiyor. Keci, koyun veya inek sutunden yapiliyor.

Yalniz bir borek var ki agizdan yapiliyor "agiz boregi" ama icin rahat olarak bulursan, ondan da yiyebilirsin. Cunku, hayvandan sagilan agizin hepsi sagilmiyor yavrularin icecegi birakiliyor

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2009, 16:17   #53
eya
Ağaçsever
 
eya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2009
Şehir: KKTC
Mesajlar: 45
Ada'ya ilk geldiğim günlerde yemekleri çok değişik gelmişti. Biz Çukurovalıların biber salçası olmazsa olmazımızdır. Gelin görün ki öyle bir alışmışım Kıbrıs usulü yemek yapmaya artık benimde elim domates salçasından yana Bu arada Kıbrıs patatesinin lezzeti de hiç bir yerde yok.
Ayrıca eskiden kereviz kokusunu duymak istemezdim (tabii bizdeki kök kerevizdi) oysaki ki Kıbrıs'ta kereviz bambaşka uzun uzun sapları, helede göbeğini yıkayıp kahvaltı sofrasına ekledik mi harika bir lezzet olur. Yaz aylarını noktaladığımız bu günlerde kış gelsede başlasak kereviz yemeğe ister turşu, ister salata ister patatesli kereviz ne güzel de yenir
Sevgiyle kalın..

eya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2009, 16:55   #54
Ağaç Dostu
 
emy_83's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: kıbrıs
Mesajlar: 217
Galeri: 1
Kıbrıs yemekleri konuşuluyor arkadaşlar ama en gözdesinden kimsecikler bahsetmemiş.

Başka yerde olmayan vazgeçilmez yemeğimiz molehiya... Benim vazgeçilmezim arasında yer alıyor. Hatta Londra'da okurken annemlerin kuruttuklarından orayada götürürdüm.

Tarifini vermiyorum çünkü sanırım Türkiye'de yetiştirilmiyor. Yine de eğer varsa diyorum ki: büyüklerimiz tarifini verirse daha iyi olur onlar ne de olsa daha iyi bilirler.

Sevgi ile kalın...

emy_83 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2009, 10:33   #55
eya
Ağaçsever
 
eya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2009
Şehir: KKTC
Mesajlar: 45
Sevgili emy 83,molehiya Türkiyede bilinmiyor diye biliyordum. Geçen yıl Adana'ya gittiğimde çok sevdiğim bir ablam sizde molehiya var ben bu yemeği biliyorum deyince çok şaşırdım. Hemen nerden öğrendiğini sordum ve eskiden Mersin'de dağlık bölgelerde doğal yetişirmiş anneside toplayıp bunun yemeğini yaparmış. Bilginize...

eya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2009, 12:59   #56
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emy_83 Mesajı Göster
Tarifini vermiyorum çünkü sanırım Türkiye'de yetiştirilmiyor. Yine de eğer varsa diyorum ki: büyüklerimiz tarifini verirse daha iyi olur onlar ne de olsa daha iyi bilirler.

Sevgi ile kalın...
Emy 83, molohiya'yi pek sevmiyorum hele tavukla pisirilirse ondan uzak dururum
Ama gercekten Kibrislilarin severek tukettigi bir yemek cesidi.

Bu yemegi, seven birisi tarif ederse, daha guzel tarif edecegini dusunuyorum.
Turkiyede bilinmesi onemli degildir. Siz burda tarifini yapiniz. Turkiyeden Kibrisa tatil yapmiya gelecek olan arkadaslarin bir bilgisi olur ve firsat bulurlarsa, bilgileri olacagindan, molohiyayi denemekten cekinmezler.

Eya hanim bir de kereviz kuru fasulyeye ekleniyor ve etli yemegi de yapiliyor.
Tadmaissaniz onlari da deneyiniz.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 11:03   #57
Ağaç Dostu
 
yigit666's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
kıbrıslı arkadaşlar aranızda bikla tarifi bilen varmı? bir nevi sebze turşusu. sandaviç içine konuyor veya meze olarak tüketiliyor. içindeki malzemeler: karnıbahar , havuç , ufak boy kuru soğan , köri ,mustard , sirke , un , tuz , konuluyor. detaylı bir şekilde tarif verebilirmisiniz? hazır olarakta satılıyor ama esası ev yapımı.


Düzenleyen yigit666 : 09-01-2010 saat 16:47
yigit666 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024