agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni23Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-03-2011, 11:35   #61
Ağaç Dostu
 
mandalinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Ankara - İzmir
Mesajlar: 1,467
Galeri: 6
Merhaba,

Ben de yazılanları okuyunca heveslendim, Çibörek tarifi yapmaya çalışayım;

İçinin kıyması çiğden konulduğu için adı çiğbörektir, çibörek de denir, şırbörek de.

Eskişehir'de tatarların yaptıği, yediği, meşhur ettiği bir yemektir.

Su ve tuz ile kulak memesi yumuşaklığında, belki biraz daha sert bir hamur tutulur. Küçük bezeler hazırlanır, hafifçe unlanarak üstünü bezle örttüğümüz bir kaba konur.
Aynı puf böreği büyüklüğünde açılır.

Ayrı bir yerde çiğ kıyma, tuz, karabiber, rendelenmiş soğan, arzuya göre küçük kesilmiş biber, domates de konabilir. Hazırlanan harç biraz sulu olmalı.

Açılmış hamurların içine birer kaşık konur üstüne hamurun diğer parçası kapatılır, kenarları, tırtıklı bir aparat veya tencere kapağıyla sabitlenir.

Derin bir tencerede çok kızgın yağda, yağ emdirilmeden kızartılır. Kağıt peçete serilmiş tabağa alınır.
Bir kişi etler, bir kişi kızartırsa da kolayca pişirilir. Ben alıştığım için hızlıca hepsini kızartıp masada bekliyenlere sunuyorum.

Tabağa alınan çibörek ortasından ikiye bölününce harcın suyu akmalı, böylesi makbuldür. Güzel yapılan çiböreğin müdavimi çoktur, peşinizi bırakmazlar. Özel çibörek partileri yaparsınız bol bol.

Deneyecek olanlara, yapıp da yiyenlere, yiyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2011, 16:42   #62
Ağaç Dostu
 
mandalinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Ankara - İzmir
Mesajlar: 1,467
Galeri: 6
Merhaba,
Yöresel yemek başlığını görünce çiğbörek tarifini, sebze yemekleri bölümüne yazmışım. hamurişleri bölümüne nasıl aktaracağımı da bilmiyorum. Sayfanın düzenini bozdum galiba, kusura bakmayın, acemilik işte.

mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2011, 17:02   #63
Ağaçsever
 
aydınlık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 30
Yeşil domates yemeği

Geçen sene değişik yemek tarifleri ararken; tarifler arasında yeşil domates yemeğine rastlamıştım.Ama yeşil domatesin zamanı geçtiği için sonra denerim diye ertelemiştim. Dün alışveriş sırasında yeşil domatese rastlayınca hemen aldım.
Kısmet bu seneye imiş dedim.Tarifi de çok basit 2 tane çarlistonbiber,1 kapya biberini doğrayıp zeytinyağında çevirdim,1 tane büyük kuru soğan ve 2 tane şekeri kavrulması için üstüne ekledim,1 kg yeşil domates ve 1 tane kırmızı domatesi kuşbaşı doğradıktan sonra kavrulan sebzelerin üzerine döktüm çok az pirinç ve tuzunu ilave edip karıştırmadan pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte çok az su ilave ederek pişirdim.En son yemeğin altını kapattım ve bolca maydanoz doğrayıp üstüne serptikten sonra yemeği alt üst ettim ve dinlenmeye bıraktım.

Not1: Orijinal tarifte biber ve maydanoz yoktu. Ama yakıştılar.
Not2:Bu arada başta belirtmeyi unutmuşum bu yemek Ege yemeği olarak geçiyor.


Düzenleyen aydınlık : 27-09-2011 saat 20:33
aydınlık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2012, 10:30   #64
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
TATAR

Evlerde kışlık olarak erişte kesildiğini bilirsiniz. İşte bu erişte hamurun yufkasını, 2 parmak eninde şeritlere kesin. Bu şeritleri üstüste koyun, bıçak marifetiyle kolayca üçgen üçgen kesin. Bu üçgenleri makarna gibi haşlayıp sarmısaklı yoğurt ile karıştırın, En üste kavrulmuş kıyma koyun. Mantı tadında harika lezzetli bir yemektir. Bu yemek şu Tatar yemeğine benziyor :
TATAR YEMEKLERİ: İNKAL

Belki bu yüzden adı Tatar. Aslında Kafkasya nere, Burdur nere. Belki başka bir nedeni vardır.

Burdur'da her evde kışlık olarak kesilip kurutulmuş Tatar bulunur.

Makarna hamurunun yufkasını ilk defa açmayı denediğimiz çağlarda hamur eğri büğrü oldukça, sorun değil bu hamur hemen Tatar kesiliyordu. )

Makarna hamurunu su yerine süt ile yoğurur ve yufkanızı biraz ince açarak ince ince keserseniz harika bir tel şehriye elde edersiniz. Böyle besleyici ve lezzetli bir çorba içmemişsinizdir. Denediniz , ilk etapta o da mı eğri büğrü oldu açamadınız veya kesemediniz mi ? Gene sorun değil : Elinizde ovalayın, kırmızı mercimek büyüklüğünde parçalar elde edin. Ovmaç çorbası yapın. Bu lezzet de harikadır.

Başarısız olma riski yok . Hadi deneyin. : 1kg un, 3 yumurta , su ya da süt. Afiyet olsun.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2012, 00:27   #65
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 200
ellerinize sağlık ne güzel tarifler

elve Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2019, 19:09   #66
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-09-2019
Şehir: Batman
Mesajlar: 3
Sizden bir ricam olacak! Bulunduğu yörede yılan yastığı yetişen kişiler bana gönderebilir mi? Sedef hastalığı için şifaymış. Üniversiteyi dondurdum, dışarı çıkamıyorum. Lütfen yardımcı olun🙏🏻

Kaşınan vücut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2019, 19:48   #67
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-07-2019
Şehir: Konya
Mesajlar: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydınlık Mesajı Göster
Geçen sene değişik yemek tarifleri ararken; tarifler arasında yeşil domates yemeğine rastlamıştım.Ama yeşil domatesin zamanı geçtiği için sonra denerim diye ertelemiştim. Dün alışveriş sırasında yeşil domatese rastlayınca hemen aldım.
Kısmet bu seneye imiş dedim.Tarifi de çok basit 2 tane çarlistonbiber,1 kapya biberini doğrayıp zeytinyağında çevirdim,1 tane büyük kuru soğan ve 2 tane şekeri kavrulması için üstüne ekledim,1 kg yeşil domates ve 1 tane kırmızı domatesi kuşbaşı doğradıktan sonra kavrulan sebzelerin üzerine döktüm çok az pirinç ve tuzunu ilave edip karıştırmadan pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte çok az su ilave ederek pişirdim.En son yemeğin altını kapattım ve bolca maydanoz doğrayıp üstüne serptikten sonra yemeği alt üst ettim ve dinlenmeye bıraktım.

Not1: Orijinal tarifte biber ve maydanoz yoktu. Ama yakıştılar.
Not2:Bu arada başta belirtmeyi unutmuşum bu yemek Ege yemeği olarak geçiyor.
Biz bu yemeğin yapılışını Akşehirli bir komşumuzdan öğrenmiştik. Sonra bir gazetede Niğde 'nin yöresel yemeği olduğunu okumuştum. Tarifinde sizinkinden farklı olarak soğan yağda kızartılır, yeşil domates doğranıp acısı gitsin diye suda yıkanır. Önce yeşil domates kavrulur,sonra kırmızı domates eklenir. İsterseniz soğandan sonra kıyma da ekleyebilirsiniz ki harika bir tadı olur. En son bulgur eklersiniz.Bulgur domatesin suyuyla pişince yemek hazır demektir. Üzerine dökülen sarımsaklı yoğurtla nefis olur.

Gökçeyurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020