![]() |
|
![]() |
#1442 |
agaclar.net
|
Başka söze ne hacet. Size ağabeyimizin bahçesine diktiğim sellukadan söz etmiştim. ![]() ![]() Yer: Çeşme -Alaçatı Yöney: Tüm öğleden sonra tam güneş, güney batı konumu Toprak: Bahçe toprağı ve atık mantar kompostu karışımı Sulama: Damla sulama sistemi Verilen gübre: Demir sülfat, kompoze gübre, deniz yosunu. İlaçlama: Yaprak biti ve kırmızı örümcek mücadelesi. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1443 |
Ağaç Dostu
|
Evin içinde, yarı aydınlık bir yerde. Pek sulamadım, zaten ortam kapalı olduğı için rutubet kaybı olmuyor. Şeffaf, kapaklı bir kapta yapmıştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1444 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Ada seninki nasıl benimkinde yine sarı benkler olmaya başladı.Bu akarlarla başım belada.He bu arda yani birşey öğrendim. akarlardan kurtulmak için tuzak.Sarı bir elişi kağıdını saksı içine sığacak şekilde küçük parçalara bölüp sarı kısma bolca vazelin dümdüz olarak sürüp saksı içine yerleştiriyoruz.Akarlar sarı renge aşıkmışlar.Kağıta gelip vazeline yapışıyorlarmış.Bugün bir arkadaştan öğrendim.Eve gidince uygulama yapacam.Belki sonuç alabiliriz.Gelişmelerden haberdar ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1445 |
Ağaç Dostu
|
He bu arda yani birşey öğrendim. akarlardan kurtulmak için tuzak.Sarı bir elişi kağıdını saksı içine sığacak şekilde küçük parçalara bölüp sarı kısma bolca vazelin dümdüz olarak sürüp saksı içine yerleştiriyoruz. Ben bunu hobi bahçemde sebzeler için kullandım. Benim kullandığım 10 cm genişliğinde ve 5 m uzunluğunda floresan sarı renkde kumaş. Üzerine de fare yapışkanı sürdüm. Kumaşın üzerinde şu anda onbinlerce akar, böcek, sinek ölüsü var. Sebzelerime yaprak bitleri zarar veremedi. Bu önlemi nisan-mayıs ayında almamın faydasını gördüm. Sellukamda hiç akar olmadı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1446 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Dün sellukaya banyo yaptırdım.Leğen içine arapsabunlu su hazırladım.Akşam vakti.Selluka kendinden geçmiş aldım elime arap sabunlu su içine koydum.Bir kaç dakika beklettim.Güzel bir terapi uyguladım.Bakalım üzerinde akarlar devam edecek mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1448 |
Ağaç Dostu
|
Şöyle söylemek gerekirse sevgili lerdemir, göz kararı aslında..Önceleri ben spreyle yaparken şuydu..100 ml lik bir parfüm şişesine 1 çay kasığı kadar yağ. 1 çay kaşığı kadarda sabun koyup çalkalayıp fıffıslıyordum sonrada bitleri peçetelye silip tekrar fıslatıp kendi haline bırakıyordum.Benimki böyle....Ama biberlerim ve bitlerim hala yaşıyor gitmeye hiç niyeti yok gibi.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1451 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2007
|
Saksıda selluka büyüten arkadaşlar var mı? Yoksa hepsi bahçede mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1453 |
Ağaç Dostu
|
Şu yaprakların sasarıp elle dokunur dokunmaz düşmesine nasıl çare buldunuz? Sulasak da, sulamasak da arada böyle kayıplar oluyor sellukamda; özellikle de yaşlı yapraklarda. Bir yandan da yeni sürgün ve yaprakcıklar vermeye devam ediyor. Bahsettiğim kayıplar neye işarettir? Nasıl tedavi edilebilir ya da önlenebilir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1454 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1455 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2007
|
Arkadaslar,moralim bozuldu benim simdi sizinkiler 2 metreyi bulmus cicek yok benim daha 10cm.Yani simdi bende hic cicek olmayacak bu durumda öylemi.Sellukaların ömrü uzun olmadıgına göre. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1456 |
Ağaç Dostu
|
celalsungur aramıza hoşgeldiniz, Forumumuzdaki "arama" fonksiyonu ile çok geniş bilgiye ulaşabileceksinizdir eminim... Gelişmiş arama kısmında tırnak içinde "Oksijenli sulu solüsyon" yazıp ara tuşuna basarsanız minik bir derya ile karşılacaksınız... Yine yeterli gelmez ise, bilahire yazışırız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1457 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2006
|
Minik bir ayrıntıyı atlıyorsunuz sanırım. Selluka'nın çok yıllık bitki olduğu daha önce yazılmıştı.Evet sizin bitkiniz akranlarına göre biraz ufak kalmış ama bu yıl açmasada seneye açacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1458 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2007
|
Ama 1. sayfada Sayın Mine Pakkaner yazısında her sene tohumdan yetistirmek gerektigini yazmıs. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1459 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili dostlar Selluka muhabbeti almış başını giderken, tohumların elde edilmesinden bizlere ulaştırılmasına kadar olağanüstü gayret ve özveri gösteren değerli kardeşlerimiz memet ve Papatyam'a sonsuz teşekkürlerimi tekrarlıyorum. Sellukalarımızın son durumunu görmek, belki bizden de önce onların hakkıdır diyorum, veee.... çimlendirebildiğim iki tohumdan birinin son halini sizlere sunuyorum. Merak etmeyin hepsi açacak. (İnşallah)(Bu sene olmasa da seneye) Benim diğer tohum mu? haa! ondan bu sene ümit yok gibi. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1460 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2007
|
Merhaba arkadaşlar, uzun bir aradan sonra nihayet bende sellukamın görüntülerini sizlerle paylaşabileceğim. Sevgili Habibe'nin gönderdiği sellukam artık balkona sığmaz haldeyken, Sn. Ktepe'nin gönderdiği minicik tohumdan kendi yetiştirdiğim sellukamda ona yetişti sayılır. ve sonuç olarak şu anda iki kök sellukamda sayabildiğim kadarıyla, 5 salkım çiçek kümesi oluştu. işte ilk halleri.. inşallah açmış hallerinide görme şansım olur.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1461 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar Övgüleriniz için candan teşekkürler, ancak bizde fazla maharet yok. Her şey Allah'tan. Bu resimdeki, herhangi bir zararlı tecavüzüne uğramadı, yerini de sevmiş olmalı ki böyle coştu. Doğrusu, özel bir bakım uygulamadım, saksıda bir metre kadar olunca toprağa diktim, sürekli güneş alan havadar bir yerde, sulamayı da pek sık yapmıyorum. Kokusuna gelince, neredeyse ilk açtığında, ''çiçekleri gördük ama kokuyu duyamadık'' diyecektim. Birkaç gün sonra bir akşam serinliğinde, hafif bir esintiyle gelen nefis bir koku duyduk. İyi de, sellukanın yanında mor salkım, biraz ötede hanımeli, bunların altında yerde ful saksıları. Bu koku hangisinden geliyor? Sonunda, burun birliğiyle ![]() Ama yine de ful ve hanımeli kadar yoğun bir koku alamadığımı itiraf etmeliyim. Bu bitkiyi yeni tanıdığımız için keşfetmeye çalışıyoruz. Çiçekler önce nefis bir beyaz-eflatun karışımı açıyor, daha sonra krem-sarı renge dönüyor. Peki koku ne zaman oluyor, ilk açtığında mı, sarıya döndüğünde mi, akşam serinliğinde mi, günün her saatinde mi, bunu henüz kestiremedik. Çiçekler de yüksekte olduğu için uzanıp yakından koklayamıyorum. Alttaki çiçeklerin açmasını bekliyorum. Fakat ne olursa olsun, hiç kokmasa bile çiçeklerin görünüşü harika. Belki her tarafı çiçekle kaplandığında, bunları yazarak ona haksızlık ettiğimizi utanarak söyleyeceğiz. Selam ve sevgiler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1462 |
Ağaç Dostu
|
Ben yer darlığından mütevellit yuvarlar bir şekilde sarıp duruyorum kaç metre oldu bir fikrim yok .Ama her yerinden dallar fışkırıyor onlarıda sarıyorum.Zaten benimle beraber İstanbul'a dönecek 30 cm lik bir saksıya dikmiştim yazlıkta tek başına bırakmaya gönlüm razı olmadı.Malumunuz biliyorsunuz ben çok zor ürettim hatta ürettiğim öldü ve fide olarak yollandı.Gözümün nuru gibi bakıyorum ona.Diğer resimlerdeki çiçek oluşumlarına benzer bir şeyler var üstünde umarım çiçektir. Bu arada sayın BALIKÇI ellerinize sağlık çok güzeller kıskandım valla ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1463 |
Ağaç Dostu
|
Selluka (Vigna caracalla) Selluka, ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgelerinde rastlanılan, eski İzmir evlerinin vazgeçilmez sarılıcılarından, hoş kokulu bir sarmaşıktır. Tohumla üretildiği ve artık pek kimseler tohumdan üretimle uğraşmadığı için, zamanla kaybolmaya yüz tutmuş çiçekler içine girmiştir. ![]() Familya: Leguminosae Alt familya: Papilionaceae, Fabaceae Sinonim: Phaseolus caracalla Türkçe İsmi: Selluka, Zülf-ü aruz Yabancı dillerdeki isimleri: Schneckenbohne-Corkscrew Vine-Giant Snail Bean-Snail Vine Bitki gurubu:Sarılıcı-Tırmanıcı Menşei (Yurdu):Güney Amerika Yetiştiği Bölgeler:Tropikal ve subtropikal bölgeler Habitat: Çok yıllık, çok hızlı büyüyen, odunsu köklü. Yaprak Yapısı: Üç adet yaprakçıktan oluşan bileşik yaprak yapısına sahitir, yaprak sapı uzundur, yaprakçıkların alt tarafı oval ve uca doğru sivri 5-13 cm büyüklüğünde yapraklara sahiptir. Çiçekleri: Sap üzerinde çok sayıda çiçekler-krem,lila,pempe renklerinde ve spiral(kulak) formundadır. Kullanım Alanı: Sarılıcı ve tırmanıcı olarak pergolalar, kameriyeler, balkonlar ve separatörlerde kullanılır.Teraslar ve kış bahçeleri için hoş kokulu süs bitkisidir. Kelebekleri cezbedici yapısıyla Toprak yapısı: Tohumlar torfa ekilir. Ekim yapılmadan önce torf, 0.5 lt suya 1 tatlı kaşığı oranında oksijenli su ile hazırlanan solüsyonla sulanır. Kum-Perlit-vemikulit ilaveli geçirgen bir toprakta kullanılabilir. ![]() Tohuma uygulanan işlem: Sert bir kabuğa sahip selluka tohumları, zımpara ile hafifçe, öze inmeden inceltilir. 12 saat boyunca sıcaklığı 43-45 dereceyi geçmeyen sıcak suda bekletilir. (Sıcaklığın sabit kalması sağlanmadan bekletilecektir, yani su soğuduğunda yeniden ısıtılmayacaktır.) Ekim zamanı: Şubat sonu-Mart başı ekimler erkencilik sağlar. Doğrudan bahçeye ekilecekse Nisan sonu-Mayıs başı tercih edilir. Ekim aralığı: Selluka tohumu doğrudan bahçeye ekilecekse her tohum çukuruna iki adet tohum konur ve dikim mesafesi 1 m aralıklı olmalıdır. Çünkü selluka geniş bir alana yayılır. Balkon **** terasta bakılacaksa geniş bir saksıya bahçe toprağı+torf karıştırılarak şaşırtılmalıdır. Ekim derinliği: Tohum boyu kadar. Çimlenme sıcaklığı: 25-27 C, aydınlık bir ortam, sabit nem oranı, ama asla ıslak değil. ![]() Çimlendirme aşaması: Selluka tohumlarının ekim yapıldığı kaplara sera etkisi yapılmalıdır. Çimlendirme kabının üzerine bir gazete kağıdı onunda üzerine bir cam kapatmalıdır. Kapları sıcağa konulur.(Gazete camdan buharlaşma ile meydana gelecek damlamayı önlemek için.) Hergün cam kaldırılıp kap havalandırılmalıdır. İlk yaprak görüldüğü anda cam kaldırılmalıdır. Fazla sulanıp tohumda çürümeye yol açılmamalı ve toprak nemsiz bırakılmamalıdır. Kesilmiş pet şişelere minik delikler açılarak ta sera etkisi sağlanabilir. Çimlenme Süresi:2-4 hafta ![]() Ortalama bitki boyu: 2-8 metre. Çiçeklenme zamanı: Ağustos-Eylül-Ekim Su isteği: Toprak kurudukça, kireçsiz, kaliteli su ile. Aşırı sulama kök çürümesi yapar. Işık ve Yer İsteği: Tam güneş yerlerden hoşlanır, yarı gölgeyi tolere eder. Bitkinin yeri ne kadar fazla güneş alırsa ve sıcak olursa;bitki o kadar fazla çiçek açar ve açan çiçeklerin renkleri o derece koyu olur. Gübre İsteği: Mart-Nisandan Ağustosa kadar 15 günde bir kompoze sıvı gübre veya saksı harcına katılacak yavaş salınımlı bir gübre. Çoğaltılması: Tek yıllık sürgünlerden alınan çelikle, yaprak çeliğiyle, adi daldırmayla ve tohumla. Tohum Alma: Tohum kapsülleri iyice olgunlarştıktan sonra toplanıp, kurumaya bırakılır. Tamamen kuruduklarında kapsüllerden çıkarılır. Kışı geçirmesi: Çevre ısısı 10-15 C aydınlık bir yerde , zaman zaman sulama, 5 C ye kadar sıcaklıklara dayanabilir.Kökler asla susuz bırakılıp kurutulmamalıdır. Yapılmaması Gerekenler: Ekilen tohumlar kesinlikle kurcalanmamalıdır. Çimlenme sırasında toprak ıslak değil nemli tutulmalıdır. Tohumlar öze inmeden, hafifçe zımparalanmalıdır. Hastalık ve Zararlıları: Yaprak bitleri, Beyazsinek, Kırmızı Örümcek, Mantari Hastalıklar. ![]() Hastalık ve zararlılarla mücadele yolları için, Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar başlığına bakınız. Düzenleyen Penelophe : 10-09-2007 saat 13:03 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1464 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili penelope Selluka gelişip dallanmaya başladığında hepimiz yanılıp yeni filizleri tomurcuk zannetmiştik. Seni de yanıltmış olduk. Üzerinde tomurcuk yazılı olan resim Filiz olmalı. Çalışman için tebrikler. Yeni tomurcuk resimlerim; |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1466 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-06-2006
|
Arkadaşlar müjde ;çiçekler açmaya başladı.Beyaz olarak gelişen çiçek salkımı(2-3 hafta sürüyor) alt kısmındaki sarmal şeklinde birinci çiçekten açmaya başlıyor,3-4 gün tam gelişmiş halde kalan çiçek,mor renkten açık portakal rengine dönüyor ve solarken salkımdaki sıra ile 2.3.4.çiçekler gelişmeye başlıyor.Kokusu muhteşem,yasemin,ful,hanımeli diyenler oluyor ama ben gardenyanın kokusuna benzettim,hatta daha keskin diyebilirim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1469 |
Ağaç Dostu
|
Bugün, Memet, Adabayrakoglu, Hfz, Bonsaisan, ve ben, Sevgili Dkp'nin komşusu olan İlyas beyin bahçesine, sellukalarını görmeye gittik. ![]() İlyas beyden kendisine hediye edeceğimiz gardenya fideleri karşılığında selluka tohumu için söz aldık. ![]() Bol bol fotoğraf da çektik. İlk defa sellukayı kokladım ve ititraf etmeliyim ki ne ful ne gardenya Selluka gerçekten kokulu çiçeklerin cumhur-u reisi. ![]() Sellukaların aslında hepsi mor-beyaz karışımı fakat çiçekler geçmeye başlayınca sarı-beyaz bir renk alıyor.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1470 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Bu sene Selluka maceramızın ikinci yılı, önce lablab bulduk, Sonra selluka. Bir arkadaşımız bize tohum verdi. Hediye ile karşılık verelim dedik. Konuşmamız sonuca varmadı. Tohumları ilk bulan arkadaşa bir hediye vermedik. Tohumları alana kadar forumda kalan kişiler oldu. Önemli olan sellukanın dağılması diye düşündük. Bu sene tohumlar olgunlaşınca ilk düşünmemiz gereken, mümkün olan en çok tohumudan fidan elde etmek. Çünkü çok fazla tohumu çimlendirirken yaptığımız hatalarla kaybettik. Henüz yolun başındayız. Kimi forumlar kişisel siteler, bloglar, bizden yaptıkları alıntılarla sellukayı tanıtıyorlar. Daha her köşede bir selluka görecek kadar yol katetmedik. İşimiz çok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|