19-12-2008, 16:44 | #67 |
Ağaç Dostu
|
Güler hanım. Sonunda dayanamayıp yazmaya karar verdim. Çok zevklisiniz her yaptığınız ayrı güzel.Aletlerin olması çok önemli değil onları kullanıp ortaya birşeyler çıkartmak önemli olan. Ellerinize sağlık. |
19-12-2008, 22:44 | #68 |
Moderatör
|
Sevgili nrkrkmz, teşekkür ederim. Ben eminim ki diğer pek çok arkadaşımız da güzel şeyler yapıyorlardır, ama nedense burada paylaşıma gitmiyorlar. Bense beğendiğim, sevdiğim, bana orjinal gelenleri hemen siz dostlarımla paylaşmaktan zevk alıyorum. |
15-01-2009, 14:42 | #69 |
Ağaç Dostu
|
Bir alet de ben tarif edeyim. Bende yok ama televizyonda görmüştüm. Yumuşak bir malzemeden yapılmış spatula ile kepçe arası bir şey. Hani kek, krep, mücver, puding vs. gibi yumuşak kıvamlı yiyecekler hazırlarsınız hazırladığınız kabı bir türlü hakkıyla sıyıramazsınız. Ya çocuklar parmaklarıyla bu işi halleder, ya da artık elinizle ya da kaşıkla cebelleşirsiniz. Bir otelin aşçısı bu kepçeyle, kabı hiç artık bırakmadan tertemiz sıyırmıştı. Harika bir alet. Sayın Sabah bendeki bıçağı da bir ara eklerim, unutmadım |
30-01-2009, 09:55 | #70 |
Moderatör
|
Zaman zaman gerek kaşar peyniri gerekse beyaz peynir keserken zorlanırız. Elimizin altında peynir bıçakları varsa bu iş zevkli olur, aksi takdirde keserken dağılan peynir, veya istenilen incelikte kesilemeyişi hepimizin canını sıkar. Bunlarla ilgili kullandığım aletleri ve ufak püf noktasını sizlerle paylaşmak istedim. Beyaz peynir kesme bıçağı Kaşar peyniri, gravyer peyniri kesme aleti Peynir kesme tahtası Peynir kesme tahtasında hem kalıp beyaz peyniri hem de kaşar peyniri, istediğiniz kalınlıkta kesebiliyorsunuz. Tahta üztüne oturtulan kalıp, kol ve kola bağlı tel ile rahatça kesiliyor. |
30-01-2009, 10:07 | #72 |
Moderatör
|
Bu aletleriniz yok, ama siz yine de kalıp beyaz peyniri istediğiniz incelikte ve çok düzgün kesebilirsiniz. Bunun için 30-35cm boyunda bir yorgan ipliği işinizi görür. Bu ipliğin iki ucunu, ellerinizin iki işaret parmağına dolayın ve gerin. Peynir kalıbını ekmek tahtası üzerine oturtun ve istediğiniz incelikte, gerdiğiniz ip ile kesin. İpi kalıbın sonuna dek, gergin olarak aşağı doğru indirin. |
05-02-2009, 13:00 | #75 |
Ağaç Dostu
|
Evet arkadaşlar bence de peynir kesmek için en uygun alet misina. Geçmiş günlerden bir gün Ortaköy de Trafik vakfının otoparkın da balık tutarken yanıma aşçı kıyafetli birisi geldi rast gele dedikten sonra 3-4 metre kadar misina alabilirmiyim diye sordu ilk başlar da anlam veremedim. Sonra arkadaşım hayırdır o kadar az misina ile ne yapacaksın diye sorduğum da biz misanayı mutfakta peynirleri kesmek için kullanıyoruz diye cevap vermişti. |
09-02-2009, 20:15 | #77 |
Ağaç Dostu
|
Pasta, kek vs. yaparken vazgeçemediğim aletler var. Onlar olmazsa ben bir hiçim. 1-) 100ml(1 decilitre), 15ml(tablespoon), 5ml(teaspoon), 3,75ml(1/4 tablespoon) kaşık ölçülerim. Dünya stantardı olan bu ölçüler, en çok Avrupa'da hamur işleri tariflerinde kullanılıyor. Kırmızı kısımlar, kaşığın 1/2 noktasını gösteriyor. Bunların daha gelişmiş, derecelileri var ama Türkiye'de bulmak oldukça zor. 2-) Bu kaşık ölçü seti ise genellikle Amerika'da kullanılan bir set, diğer setten ayıran özelliği ise, diğer setteki 3,75mllik(1/4 tablespoon) yerine bu sette Pinch denilen 0.5 mllik bir kaşık bulunuyor. Kaşık ölçülerini, profesyonel mutfak aletleri satan yerlerde ve İkea'da bulabilirsiniz. 3-) Silikon fırça, sıcak soslanması gereken gıdalarda sorun çıkarmıyor. Örnek olarak, fırında balık en sevdiğim şeylerden biridir ve genellikle balık pişerken arada açıp üzerine sos sürerim, eskiden plastik **** kıl fırça kullanıyordum bu iş için ama plastikler 2 kullanımda yamuluyordu ve kıl fırçalara da yazık oluyordu(pahalı olduğu için), silikon fırça bu konuda favorim oldu, ısıya dayanıklı olduğu için hiç sorun çıkarmıyor. ( Bu arada bunun pastalarla bir alakası yok, araya karışmış.) Hemen hemen heryerde mevcut. 4-) Yine standart pasta, kek vs. için dünyada kullanılan bir ölçü. 240 mllik hacme sahip, adı kap(cup) ölçüsü. Kolaylığı şu, mesela bazı tariflerde 1 cup un ve 1 cup sütten bahsediyor, eğer 100 gr un 100ml süt deseydi bunu terazi de ölçmek kolay olurdu ama 240 ml yerine geçen un ve süt ağırlığını terazide hesaplamak çok zaman alıyor. Türkiye'de bulmak çok zor, çok aradım, tesadüf eseri, geçen yıl yeni aldığım ekmek makinasının ölçüsünün kap ölçüsü olduğunu farkettim. Çok şanslıyım. Eğer bulanınız varsa bana da söyleyin 1 tane daha lazım. |
09-02-2009, 20:31 | #78 |
Ağaç Dostu
|
Peynir kesmek için arkadaşımın buna benzer bir aleti vardı, kaşar rendelemekten nefret ederim, bu çok ince dilimleri, çok seri çıkardığı için çok sevmiştim fakat bulup da bana alamamıştık. Bunlar bildiğimiz klasik meyve-sebze soyucular. 1-) Ergonomik soyucu, diğerine göre ele daha uyumlu, bıçağın yaptığı hemen her hareketi yapabiliyor. Swivel olarak adlandırılıyor. 2-)Uzunlamasına soyucu, tek hareketle uzunlamasına soyuyor. Jülyen olarak adlandırılıyor. Bunları zaten biliyorsunuz, neden söylüyorum ki. Çünkü bunlar bildiğiniz yönleri, birde benim kullandığım yönleri var. (Resimdeki kaşar yaklaşık 1 aydır buzdolabında kendinden geçtiği için görünüşe aldanmayın, daha taze ve sert bir kaşarda sonuç çok daha iyi oluyor.) Ergonomik olanı, süper peynir dilimliyor, kaşar ve sert peynirlerde çok işe yarıyor. Kahvaltı, peynir tabağı vs. için ideal. Uzunlamasına soyucu ise, çok çok ince dilimler çıkarıyor, rende kaşar yerine kullanılabilir. Fırın makarna, alaking, lazanya için ideal. İki üründe fackelmann da mevcut. Yumuşak peynirler için misina kullanmaya devam. Düzenleyen Penelophe : 09-02-2009 saat 22:28 |
12-02-2009, 05:13 | #82 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, metal ve plastik uçlu olmak üzere 2 adet bez şanti sıkacağı arıyorum. Netten bulamadım, normalde bulmak çok zor zaten. Hep toptan satan yerleri buluyorum. Bilen, duyan, gören varsa, lütfen yardımcı olun. |
12-02-2009, 19:58 | #84 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-08-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 177
|
Alıntı:
Peynir kesme tahtasını nereden aldınız acaba? Bana yurtdışından gelmişti, yıllardır kullanıyorum ve çok alıştım. Şimdi çok eskidi ama yenisini bulamadığım için atamıyorum. Sizinkini görünce sevindim, umarım İstanbul'dan almışsınızdır. |
|
13-02-2009, 14:06 | #85 |
Ağaç Dostu
|
Güler Hanım, mereng kullanırken plastik uçlu gerekiyor sadece, kimyasal tepkime yapıyor metal uçlu ile. Genellikle diğer işlemlerde metal ucu kullanıyorum. Plastik ve muşamba torbalar bana göre değil. Muşambalar ilk kullanımda mefta oluyorlar ve işim de yarım kalıyor. Plastiklerin(enjektör) haznesi çok küçük, ele uyumlu değil. Profesyonel bir bez sıkacağım vardı ama çok eskidi, yıkarken bez tam uca bağlantı noktasından yırtıldı. Sıkacaksız kaldım.. Sabah, Ankara'da aradığım şeyi buldu. Burdan da teşekkür ediyorum kendisine. İlginiz için teşekkür ederim.. |
14-02-2009, 07:16 | #87 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-08-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 177
|
Güler Hanım çok teşekkürler, ilk fırsatta bakacağım.. |
14-02-2009, 13:14 | #88 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
16-02-2009, 14:37 | #90 |
Moderatör
|
Çok amaçlı açacak. Kutu kolalarını açarken, zaman zaman zorlanırız. Tırnağı uzun olan arkadaşlarımızın tırnakları sık sık kırılır. Ben bu aleti çok kullanırım. Buzdolabının kapısında yapışık olarak durur.(mıknatıslı) Bununla, kutu kola kapaklarını açtığınız gibi, soda şişe kapaklarını ve 5cm çapına kadar olan şişe kapaklarını da kolaylıkla açabilirsiniz.(kapağın çapına göre ayarlanabilir) Açacağın önden ve arkadan görünümü. |
|
|