agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-01-2010, 20:31   #211
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-09-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi isthar Mesajı Göster
iyi günler orkidem cicek icin 2 tomurcuk verdi biraz büyüdüler ama ne yazikki döküldü ama sapi yeşil yanlisim ne acaba?
Merhaba,
Kısaca,sulama,bulunduğu ortam ısısı tomurcuk dökmesinin nedenidir daha detaylı bilgiler önceki mesajlarda mevcut biraz gerilere baksanız daha bilmediğimiz neler varmış diyeceksiniz eminim(ben öyle oldum)

kaanca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2010, 21:36   #212
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Sayın kerimgünay,

Evet bitkiniz ciddi bir kök hastalığına yakalanmış, ancak atlatmış gibi görünüyor. Çürüyen kökleri sağlıklı köklerden siz de çok güzel ayırd etmiş, gözlemlemişsiniz. Kök temizliği ve saksı harcını değiştirmek uygun olur.
Karaçamdan ben son yıllarda vaz geçtim. Mümkünse Sarıçam v.d. devamlı saydığım türlerin kabuklarına dikin.
Karaçam da kullanabilirsiniz ancak bu kadar genç kabukları asla.
Yaşlı pinus sınıfı ağaçların kalın kabuklarını ufalayıp fırınlayın. Kabuk kalınlığının en az 1 cm ve üzerini kullanın.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 12:19   #213
Ağaç Dostu

fevziye's Avatar

Giriş Tarihi: 03-11-2007
Galeri: 134
Merhaba orkide severler. Sn. Praecox orkidemin resmini yüklüyorum. Geçen yıldan beri orkide bakıyorum. Geçen yıl çok güzel çiçek açmışlardı. Çiçek dalı bayağı uzundu ve açan çiçekler aylarca üstünde kaldılar. Çiçekler kuruyunca dalını kestim. Bu yıl sadece bir orkidem çiçek açtı. Diğerinde en ufak bir gelişme yok. Bu açan orkidemin alt tarafında sararma var. Acaba ne yapmam gerekiyor.?

Eklenen Resimler

fevziye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 12:27   #214
Kaybettik...

praecox's Avatar

Saksı harcı miadını doldurmuş. Bitki saksıdan taşmış. Saksıyı değiştirmeniz ve sharcını yenilemeniz gerekli. ancak şu anda çiçekte olduğundan riskli bir zaman.
Sararn yer yumuşak mı?
Mantari bir rahatsızlığı olabilir. Sulamaya azami özen gösterin. Önleyici bir mantar ilacı yapmanız uygun olur.

Eski 16-01-2010, 12:31   #215
Ağaç Dostu

fevziye's Avatar

Giriş Tarihi: 03-11-2007
Galeri: 134
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Sararan yer yumuşak değil. Mantar ilacı önerebilir misiniz? Haftada bir toprağı biraz ıslanana kadar su veriyorum. Acaba yeterli midir?

fevziye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 13:04   #216
Kaybettik...

praecox's Avatar

Ziraai ilaçları öneremiyorum, ancak eski mesajlarımda bazıları geçmişte telafuz edilmişti.
Sulama konusunu da çok işledik hafta da bir sabahları saksı bolca sulanıp süzülmeye bırakılması bir yöntemdir. Azar azar ıslatmak harçı nemli tutmak kışın sorun oluyor.

Eski 16-01-2010, 19:11   #217
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-03-2009
Ölmeye başlayan orkidem :(

Merhaba,
Üç hafta kadar önce aldığım orkidenin tomurcuğunun geçen hafta büzüşüp, sonra da düştüğünü farkettim.. Açılmış olan çiçeklerden birinin arkası da ilk geldiğinde kahverengi gibiydi ama ben onu çiçeğin ömrünün bitiyor olmasına yordum.. Dün ise, bütün çiçeklerin aynı şekilde kahverengileşmeye başladığını, tomurcukların da hepsinin büzüştüğünü gördüm..
Orkidenin yeşil yaprakları hafifçe daha sarı görünen bir tanesi dışında sert, dün kökünü incelemeye çalışırken de, yanlışlıkla toprağından çıkardım.. Köklerin çoğu yeşil değil de, beyaz renkliydi.. Bilmiyorum, normali nasıl olmalı? Aldığımdan beri bir kez hafifçe su verdim, daha sonra tekrar kuru göründüğünde kovaya daldırarak, su almasını ve sonra süzülmesini sağladım.. Bu sırada çok çok ufak beyaz nokta gibi canlıların sudan yukarı tırmandığını gördüm.. Ve sanırım büyük bir hata olarak, panikleyip, az bir bulaşık deterşanını suyuna damlattım.. Bu sırada tomurcuklar zaten büzüşmüş haldeydi.. Sizce orkidemin sorunu nedir? Forumu okudum ama benzer bir sorun göremedim, orkidede gördüğüm canlılar, bit gibi görünmedi gözüme, emin olamadım, çok ufaklar çünkü.. çok teşekkür ederim, kolay gelsin..

Name:  orkide 1.jpg
Views: 5621
Size:  56.2 KB
Name:  orkide 2.jpg
Views: 5209
Size:  39.3 KB
Name:  orkide 3.jpg
Views: 6276
Size:  60.5 KB
Name:  orkide 4.jpg
Views: 6054
Size:  65.2 KB

zeynepseyma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 19:41   #218
Kaybettik...

praecox's Avatar

Bana göre bu bitkinin esas sorunu göbekten çiçek sapı verecek kadar dopinglenmiş olması. Kökler beyaz da olabilir ancak diri sert ve büzülmüş, emişlmiş gibi görünmemeli.
Basal göbek vermesi gerekiyor. Bunu yaparken de en iyi şartlarda basal bir yavru oluşturacak hatta iyisi mi iki yavru. Ve veya bir göbek oluşumu veya basal yavru.

Ben olsam derhal çiçeğini keser işi oluruna bırakırdım. Bu bitkinin acilen bir göbek oluşturması şart. Yaprakların tasfiri de iç acıdı değil doğrusu.
İyice sulayın her hafta...
sulama ile ilgili forumu inceleyin.
Üç haftada biraz sulamak başka bir şey beyaz toprak biti oluşumu ise başka bir konu.
Her sulamayı daldırma ile yapın sonra bir hafta kadar iyice kurumıya bırakın

Eski 17-01-2010, 00:25   #219
Yeni Üye

Çok teşekkür ederim bu hızlı cevap için.. Şimdi sonuç olarak, çiçek sapını kökünden mi kesmeliyim? (ikisini birden?) Yoksa üçüncü boğumdan filan mı? Aşağıdaki resimde gövdenin hemen üzerindeki ikinci ve sonra da üçüncü kü.ük yaprak görünüyor.. Bunların ikisinin de altından mı kesmeli?
Ve de sizce bu canlılar toprak biti mi, ben ona göre bir ilaç kullanayım, devam ediyorsa? Tekrar teşekkürler...
Name:  orkide 5.jpg
Views: 7758
Size:  51.4 KB

Name:  orkide 6.jpg
Views: 5559
Size:  35.9 KB

Düzenleyen zeynepseyma : 17-01-2010 saat 01:31
Eski 17-01-2010, 16:31   #220
Kaybettik...

praecox's Avatar

Ben resimlerde bir tek çiçek sapı görüyorum. Diğeri üst gözden oluşmuş bir çatal.
Asıl sorun ana çiçek sapının çıktığı yer.
Dikkat ederseniz üzerindeki göz nod.larında yapraklar var.

Eski 18-01-2010, 11:30   #221
Yeni Üye

Evet doğru, tek çiçek sapı var, ben acaba tomurcuklu olan durmalı, çiçekli olan kısmı mı kesilmeli diye, anlayamadığımdan öyle sordum... Meşgul ediyorum böyle, sanırım bir tüelü anlayamadım, kusura bakmayın ama, sonuçta, o yaprakların da altından, çiçek sapını gövdeye en yakın yerinden mi kesmeliyim? tekrar teşekkürler..

Eski 18-01-2010, 11:43   #222
Kaybettik...

praecox's Avatar

Kırmızı okun gösterdiği kırmızı çizgiden sapı kesmeniz iyi olur.
İstarseniz tamamen çiçeklerini döktükten sonra da kesebilirsiniz.
Name:  orkide 5d.jpg
Views: 9356
Size:  67.3 KB

Eski 18-01-2010, 19:25   #223
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2010
Merhabalar arkadaşlar.Foruma dün çok beğendiğim beyaz orkideyi alarak katıldım.Fakat nasıl sulayacağımı bilmiyorum. Orkidem şeffaf saksısında. Saksıyı suya batırıp çıkararak mı, yoksa direk suyu saksının içine dökerek sulayacağım? Bazı yerlerde orkidenin kökleri sudan uzak tutulmalı denilmiş. Suya temas etmeden nasıl sulama yapılacak bir türlü anlamadım.

Sayın Praecox şu sulama işini anlatırsanız çok mutlu olurum. Teşekkür ederim.

Düzenleyen Sevilay : 18-01-2010 saat 20:31 Neden: Cümlenin tamamı büyük harfle yazılmamalı.
tarumok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 20:36   #224
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Galeri: 92
Sorunuzun cevabı burada.

Yine de, boş zamanlarınızda orkide başlığını okumanızı tavsiye ederiz.

Böylece, zaten sorulmuş ve cevaplanmış soruları bir daha sormamış olursunuz.

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 21:43   #225
Ağaç Dostu

Teşekkür ederim. Fakat suya daldırma işi nasıl olacak? Ne kadar bekleteceğim suda? Kaç günde bir yapacağım bu işi? Çiçeğin susadığını nasıl anlayacağım?

Düzenleyen Sevilay : 18-01-2010 saat 22:04 Neden: İmlâ
Eski 18-01-2010, 22:00   #226
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Galeri: 92
Şaka mı yapıyorsunuz?

Mesajımda size orkide başlığını okumanızı önerdim, sorunuzun da cevabını buldum.

Herşeyi devletten beklemeyelim değil mi.

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2010, 22:13   #227
Ağaç Dostu

tüm forumu okudum fakat sulama olayını hala tam olarak anlayabilmiş değilim.yapraklarına yaprak gübresi sıkarak nemlendirmek orkide için iyimidir?iyi gelirse kaç günde bir sıkmalıyım?sayın praecox beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum...

Eski 20-01-2010, 09:34   #228
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarumok Mesajı Göster
Tüm forumu okudum, fakat sulama olayını hala tam olarak anlayabilmiş değilim. Yapraklarına yaprak gübresi sıkarak nemlendirmek orkide için iyimidir? İyi gelirse, kaç günde bir sıkmalıyım?
Sayın praecox beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum...
Sayın tarumok,

öncelikle bir öğretmen olarak mesajlarınızda yazım kurallarına uyarsanız biz de çok mutlu oluyoruz.

Orkidelerde yaprak gübrelemesi uygulamak kış aylarında büyük risk teşkil eder. Zaten Kışın Phal.ler hariç çoğu türün çok az gübreye ihtiyacı vardır, onu da kökden vermeniz uygun olur.
Sulama konusunda neyi tam anlıyamadığınızı anlamamakla beraber, şunu diyebilirim. Haftada bir saksıyı temiz az kireçli klorsuz su dolu bir kaba kök boğazına kadar su seviyesi yükselecek şekilde sokun. Takribi böyle 1-2 dk kadar bekletin. Sonra çıkartın 5-10 dk kadar süzülmesini bekleyin. Su süzülüdkten sonra yerine koyun.
Köklere su değmemesi kavramı köklerin uzun zaman suya temas eder şekilde durmaması anlamındadır. Kışın asla yapraklara su püskürtmeyin.

Eski 14-02-2010, 18:56   #229
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-02-2010
Merhabalar,
kesik bir dal orkide köklendirilebilir mi? Yani saksıda değil, tek dal bir orkide hediye aldım ve eğer onu köklendirip yaşatmanın herhangi bir yolu varsa öğrenmek istiyorum.
Çok teşekkür ediyorum şimdiden.

merbe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 07:50   #230
Ağaç Dostu

Eovyn's Avatar

Giriş Tarihi: 09-09-2009
Sevgili merbe,
Ev ortamında, orkideyi daldan köklendirip üretmek biz hevesliler için imkansız gibi..
Boğumları ayrı ayrı keserek elde edip, sonra uygun besi ortamlarında doku kültürü yapıyorlar, tabi ki steriliteyi elden bırakmayarak başarılı oluyor bu ancak. Yazdıklarım da teknik donanım istiyor. Dilerseniz aşağıdaki linke göz atın..

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9020

Eovyn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 09:47   #231
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merbe Mesajı Göster
Merhabalar,
kesik bir dal orkide köklendirilebilir mi? Yani saksıda değil, tek dal bir orkide hediye aldım ve eğer onu köklendirip yaşatmanın herhangi bir yolu varsa öğrenmek istiyorum.
Çok teşekkür ediyorum şimdiden.
Kesik bir dal orkide lafı bana bu orkidenin Cymbidium sp. si olacağını söylüyor.

Korkarım bu türde daldan herhangi bir üretme imkanı yok.

Ancak çiçek dalı bir Phal. türüne ait ise çiçeklenmemiş, kapalı gözleri torf da filizlendirmeyi deneyebilirsiniz. Böyle bir vaka ilgili başlıkta bu mesajda yazdığım gibi yabancı bir kaynaktan olurabilirliği açıklandı ise de yine de oran çok düşük.

Eski 16-02-2010, 10:43   #232
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-01-2010
merhaba
geçen sene çiçek açmışken aldığım orkidemi çiçegi ölünce 3. boğumdan kesmiştim ve şimdi tekrar filiz verdi fakat yaklaşık 3 haftadır filiz de hiç bir gelişme yok sulamaları da sitenizde önerdiğiniz gibi yapıorum içme suyu koyuyorum 15 günde bir orkide besini de veriyorum fakat kökleri saksıdan tasmış durumdaydı ve saksısını degiştirdim ama saksıda hava almadığını farkedince tekrar eski saksısına diktim(aynı gün içinde deiştirdim) şimdi napmam lazım filizin boyu 20-25 cm uzunluğunda ucunda tomurcuklar da var fakat 3 haftadır bir gelişme yok çiçek açması uzun mu sürüyor yoksa daha güneşli bir yere mi koyayım şu anda direkt güneş almayan camın önünde duruyor kökleri de sağlıklı gözüküyor ama saksınını deiştirirken farkettim tam bitkinin kökünün altındakiler yani tamamem toprağın içinde kalanlar sararmış diğer kökleri yeşil gayet sağlıklı.
şimdiden teşekkürler....

siinem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2010, 20:20   #233
Ağaç Dostu

gazeteci28's Avatar

Giriş Tarihi: 22-04-2009
Orkide resimlerini görünce şaşırdım. Karadeniz'de orkideyle ilgili araştırma yapan var mı? Yüksek rakımlı yerlerde mart, nisan mayıs aylarında çok sayıda orkideler hayvancıkların dolaşım sisteminde yer ediyor. İlgilenen arkadaşlara duyurulur.

gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2010, 21:08   #234
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
İlgilenen arkadaşlara duyurulur.
Nasıl yani?

Eski 18-02-2010, 00:36   #235
Ağaç Dostu

gazeteci28's Avatar

Giriş Tarihi: 22-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Nasıl yani?
Orkideyi araştırırken resimlerini gören dağ köylü tanıdık, bu patlak çiçeği, bu bilmem ne çiçeği, vb. gibi isimlerle saymaya başladı. Bu çiçek falan ağacın yanında var, şu çiçek şu yerde var şeklinde konuşunca bunlar orkide ve kıymetli çiçeler diyerek açıklamada bulundum. Biz bunları karakıza yediriyoruz şeklinde konuştu. Yaşadığım bu olaydan ötürü sordum Karadeniz'de Orkideyle ilgili araştırma yapıldı mı diye. Yayla turizmi genellikle Haziran ayından sonra başlar ve bu tür çiçekler pek olmaz. Karadenizde orkidenin sevdiği iklim şartları mart, nisan mayıs ayları. O aylarda resimlerini çekmek için yaylalara çıkmayı planlıyorum. Karadenizde orkideyle ilgili daha önce çalışma yapmış arkadaşlar varsa paylaşırlarsa aydınlanmış oluruz.

gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 23:17   #236
Ağaçsever

starter's Avatar

Giriş Tarihi: 29-12-2008
1 yıldır baktığım orkidem artık ölüyor şehir değişikliği yaptık ve sanırım Çanakkale'yi hiç sevmedi. Yaprakları teker teker sararıyor. 2 hafta da bir suluyorum, saksının altına nem olması için köklerin ulaşamayacağı şekilde su koydum, aydınlık bir yerde tutuyorum ama nedense bana küstü acaba hala bir umut var mıdır?

Eklenen Resimler

starter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2010, 16:32   #237
Ağaçsever

starter's Avatar

Giriş Tarihi: 29-12-2008
sararıp düşen bir yaprağın altından yeni minik bir yaprak çıkıyor. Sanırım hala bir umut var.....

starter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 12:35   #238
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-03-2010
Kokler ve Tomurcuklar kuruyor..:((

Merhaba,

Foruma 2 hafta once aldigim orkidem sebebiyle bugun uye oldum..
Orkidemle ilgili bir sorun var ama henuz acemi oldugum icin ne oldugunu ve nasil cozmem gerektigini bilmiyorum. Internetten orkide bakimi ile ilgili bilgi edindim biraz. Direk gunes isigi almiyor, hafta 1 suluyorum (henuz seffaf kap alamadim ama koklerinin isik almasini sagladim) vs..

Orkidem ile ilgili sorunum su.. 2 hafta once aldigimizda uzerinde bircok tomurcuk vardi.. Hepsinin acmasini beklerken birer birer kurumaya ve dokulmeye basladilar. Geldiginde acik olan cicekleri hala acik. Onlarda kuruma yok. Ama nerdeyse tum tomurcuklar kurudu ve dokuldu. 1-2 gundur bakiyorum koklerinde de kurumalar var.

Ayrica koklerin diplerinde bazi beyaz pamuklanlamalar oldugunu farkettim..

Fazla su verilememesi gerektigini okumustum internetten ama bu sefer de cok mu az su verdim acaba? O yuzden mi kuruyorlar? Kokleri saksidan tasiyor, saksisi mi kucuk geldi acaba? Ne yapmaliyim yardim edin lutfen..

Eklenen Resimler

esemeral beğendi.
talanyali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 12:37   #239
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-03-2010
Kokler ve Tomurcuklar kuruyor..:((

Fotograflarin devami..

Eklenen Resimler

esemeral beğendi.
talanyali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2010, 01:41   #240
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-03-2010
Merhaba belki bir milyonuncu kez sorulan soruları tekrar ediyor olacağım ama beni forumlara yönlendirmeden cevap verebilirseniz sevinirim.
Bugün heyecanla bir orkide aldım. Eve geldiğimden beri de internette araştırmalar yapıyorum. güzelliğine kapılıp aldığım orkidenin bir sorunu olduğunu anladım. Bütün yapraklarının üzerinde kahverengi lekeler var. Bu lekelerin etrafı siyah bir halka çevrili ve lekeler kuru. 2 yaprağının yarısıda sararmış. Sorunu nedir acaba? kurumuş olabilirmi?

sheydaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025