agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Türkiye Florası > Türkiye Florası > Marmara Bölgesi
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni8Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-02-2007, 15:03   #1
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,543
Galeri: 30
Smilax excelsa (Anadolu Saparnası)

Smilax excelsa

Name:  Smilexcfr.jpg
Views: 5543
Size:  34.2 KB
Fotoğraf: http://www.biologie.uni-ulm.de

Sistematik hiyeraşisi:

Kingdom : Plantae
Subkingdom : Tracheobionta
Division : Magnoliophyta Cronquist, Takht. & Zimmerm. ex Reveal
Class : Liliopsida Batsch
Subclass : Liliidae J.H. Schaffn.
Order : Liliales Perleb
Family : Smilacaceae Vent.
Genus : Smilax Linnaeus

 
Jezebel ve mrduran beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2007, 15:18   #2
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,543
Galeri: 30
Bu çiçek hakkında pek bilgi bulamadım, yardım alabilirim

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2007, 15:44   #3
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,543
Galeri: 30
Ülkemiz denizlerini çeviren dağlarda ancak 800 metreye kadar yaygın, tırmanıcı, 20 metre kadar boylanabilen bir bitki. Taze sürgünleri sebze olarak yenebiliyor.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2007, 21:33   #4
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 724
Galeri: 130
Evet bu silcan hani ruscusların ucuna meyvesi bağlanarak yılbaşında İstanbul'da kokina diye satılan süs bitkisi. Belgrat Ormanı'nda bolca var tüm Karadeniz Ormanları'nda da var . Ege ve Akdeniz için fikrim yok.
İlkbaharda İstanbul Kasımpaşa'daki İnebolu Pazarı'nda taze sürgünleri satılır. Buradaki ismi dikenucu. Güzel yemek yapılır.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2007, 21:33   #5
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 724
Galeri: 130
Bu pazar pazar günleri kurulur.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2007, 21:53   #6
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,543
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Evet bu silcan hani ruscusların ucuna meyvesi bağlanarak yılbaşında İstanbul'da kokina diye satılan süs bitkisi. Belgrat Ormanı'nda bolca var tüm Karadeniz Ormanları'nda da var . Ege ve Akdeniz için fikrim yok.
İlkbaharda İstanbul Kasımpaşa'daki İnebolu Pazarı'nda taze sürgünleri satılır. Buradaki ismi dikenucu. Güzel yemek yapılır.
Ben de o olduğunu tahmin ettim ama emin olamadımdı Sağol.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2007, 22:17   #7
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 724
Galeri: 130
Gerçi ruscusların kendi kırmızı meyvesi var ama, her dalda bir tane oluyor. Tüketim oburu insana bir kırmızı meyve az geliyor salkım salkım istiyoruz. Halbuki o tek meyve nasıl da parlak, nasıl da diri olur. Silcanın meyvesi hemen yumuşar bozulur. Size Todor'un bahçesinden bir Ruscus Aculeatus fotografı koyayım.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2007, 22:34   #8
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 724
Galeri: 130
Ekleyemedim; sanırım site bir yazılım sorunu yaşıyor ama
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2700 #24 te koymuşum zaten.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2007, 01:05   #9
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,543
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Gerçi ruscusların kendi kırmızı meyvesi var ama, her dalda bir tane oluyor. Tüketim oburu insana bir kırmızı meyve az geliyor salkım salkım istiyoruz. Halbuki o tek meyve nasıl da parlak, nasıl da diri olur. Silcanın meyvesi hemen yumuşar bozulur. Size Todor'un bahçesinden bir Ruscus Aculeatus fotografı koyayım.
Çok iyi olur

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2007, 01:09   #10
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,543
Galeri: 30
Name:  ruscus.jpg
Views: 4624
Size:  55.8 KB

Ben bulup hallettim

mrduran beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2007, 21:43   #11
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 724
Galeri: 130
Teşekkürler, epey uğraşmış olmalısınız.
Dikenucunun, yani esas mevzumuz olan silcanın mevsimi yaklaştı. Mayıs ayında dereiçleri ve nemli ormanaltlarında toplanmaya başlanacak, belki bir yemeğini yapar yeriz.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2007, 23:23   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Bu çiçek hakkında pek bilgi bulamadım, yardım alabilirim
SAPARNA
Diğer Adları Smilax, Sarsaparilla
Bilgi Zambakgiller familyasından; tırmanıcı ve dikenli gövdeli, yeşilimsi çiçekli, çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları kalp şeklindedir. Çiçekleri şemsiye durumundadır. Kökünde, "Tanen" ve "Saponin" bulunur. Birçok türü vardır. Yurdumuzda Nemçe saparnası (Smilax aspera), Anadolu saparnası (Smilax excelsa) bulunur.
Tibbi Etkileri ve Kullanımı Terletir. Kanı temizler. Cilt hastalıklarında faydalıdır. Frengide kullanılır.

mrduran beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2007, 00:57   #13
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,543
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Teşekkürler, epey uğraşmış olmalısınız.
Bulmak çok kolaydı Halit. Arama menüsüne sadece ruscus yazdım.
Sizin açtığınız todor'u ziyaret topiğinde hemencecik gördüm.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2007, 13:40   #14
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 724
Galeri: 130
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eyüp1 Mesajı Göster
SAPARNA

Tibbi Etkileri ve Kullanımı Terletir. Kanı temizler. Cilt hastalıklarında faydalıdır. Frengide kullanılır.
Esas yemeği yapılır ve yenir. kullanılan esas ismi de silcan.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2007, 13:47   #15
Yeni Üye
 
YEŞİLCİ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Teşekkürler, epey uğraşmış olmalısınız.
Dikenucunun, yani esas mevzumuz olan silcanın mevsimi yaklaştı. Mayıs ayında dereiçleri ve nemli ormanaltlarında toplanmaya başlanacak, belki bir yemeğini yapar yeriz.
Evet mevsimi geliyor.Toplamak da zevkli ( bazen dikenleri batıyor )Biz melevcan diyoruz. Yemeği güzel olur,deneyin.

YEŞİLCİ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2007, 13:53   #16
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 724
Galeri: 130
Evet toplandı soğanla kavruldu ve yumurta kırılıp yendi. Herkese afiyet olsun.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2008, 19:02   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 8
Resmi gerçekten çok hoş görünüyor.Bilgiler için teşekkürler.
__________________
Fidan

pancfidan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2008, 00:39   #18
Yeni Üye
 
banunur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-01-2008
Şehir: çorum
Mesajlar: 16
Ben de bilgilendirmelerinizden faydalanıyorum, çok teşekkür ederim.

banunur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2008, 13:56   #19
çavdaroğlu
 
çavdaroğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2007
Şehir: trabzon
Mesajlar: 43
Trabzon'da (Merkez) yöresel olarak zimilange-zimilanga (Smilax excelsa )olarak biliniyor. Taze sürgünlerin uç kısımları toplanarak kızartılıyor. Taze yerseniz mayhoş bir tadı var. Çocukken biz toplardık (toplarken dikkatli olmak lazım dikenleri bayağı can yakabilir) annem arada bir kızartırdı yerdik fakat tadını unuttum. Köye gidince toplamayı düşünüyorum.

çavdaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2008, 00:07   #20
Ağaç Dostu
 
Mesut Temiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 347
Adını çok sonra (ve epey zahmetle) öğrendiğim bu bitkinin tohumlarını birkaç yıl önce ormandan toplayıp saksıda çimlendirmiş ve daha sonra bahçeye ekmiştim. Şimdi yavaş yavaş uzuyorlar. Çok güzel bir bitki. Bu yıl da ev bitkisi olarak yetiştirmek üzere birkaç tane daha çimlendirdim. Bir de bu bitkiye benzeyen fakat otsu olan "tamus communis" var. O da çok güzel bir saksı sarmaşığı oluyor.


Düzenleyen Mesut Temiz : 06-05-2014 saat 18:59
Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2008, 01:05   #21
Ağaç Dostu
 
Arzu Kasapoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,820
Galeri: 256
Birinci resimdeki bitkiden Karadeniz sahillerinde bolca var. Yöresel adı mamula.

Soğuk algınlığı için kullanılıyor. Kaynar suda beş dakika kadar demlenip içiliyor.

Tadı ve kokusu ıhlamura çok benziyor.

Arzu Kasapoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2008, 09:45   #22
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çavdaroğlu Mesajı Göster
Trabzon'da (Merkez) yöresel olarak zimilange-zimilanga (Smilax excelsa )olarak biliniyor. Taze sürgünlerin uç kısımları toplanarak kızartılıyor. Taze yerseniz mayhoş bir tadı var. Çocukken biz toplardık (toplarken dikkatli olmak lazım dikenleri bayağı can yakabilir) annem arada bir kızartırdı yerdik fakat tadını unuttum. Köye gidince toplamayı düşünüyorum.
Biz de zibilanga diyoruz, güzel yeniyor.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2010, 20:08   #23
Yeni Üye
 
Aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2010
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 6
çok hoş bir görüntüsü var bilmesem kiraz diye yerim

Aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2010, 22:20   #24
Ağaç Dostu
 
zappie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-09-2007
Şehir: Samsun
Mesajlar: 375
Bir bitkinin ayni il icinde bu kadar cok ismi olamaz herhalde! Zibilanga, zimilange, mamula... Besikduzu tarafinda kircan veya dikenucu diye bilinir. Bu yil pazarda 4 TL'nin altina dusmedi kilosu. Kavurmasi da guzel olur hani ...

zappie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2010, 00:10   #25
Ağaç Dostu
 
yaylaboztaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 178
Galeri: 44
Yöresel bir isim daha

Trabzon Maçka köy ve yaylalarında özellikle uçları toplanarak kavrulup yenen bu bitkiye, "Zirmulang" dendiğini çok iyi biliyorum.

Radik Sarsaparillae (Adı geçen bitkinin kökü,Saparna Kökü)bazı hormonların ve gebeliği önleyici ilaç etken maddesidir.

Bileşiminde, nişasta, uçucu yağ,reçine ve saponin sınıfı glikozitler bulunur.

mrduran beğendi.

Düzenleyen yaylaboztaş : 05-10-2010 saat 00:12 Neden: virgül eklendi
yaylaboztaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2011, 12:54   #26
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-12-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 34
Havilik

Trabzon bir başkadır. Çarşıbaşında du dikenin ismi havilik dir. Biz daha çok kırmızı meyvelerini yeriz. Hatta 40 lardaki kıtlıkta başlık parası olarak 1 Kot Havilik verildiği anlatılır. Geçen yıl Yalovada toplayıp yedim biraz ama bana çekirdekleri Trabzonda yetişenlere göre daha büyük gibi geldi.

ifteri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2012, 18:37   #27
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,269
Galeri: 22
Karadeniz yöresinde menevcen olarak bilinen tiken başı da denilen. Bitki sürgünler yeni uzamaya başladığından taze filizleri toplanır. Haşlanır süzülür bol soğanlı kavrulup lezetli bir yemek olarak karadeniz mutfağında yaygındır.
Menevcen kavurması olarak aratırsanız bir çok yemek çeşidi olarak tarifleri var.

Eklenen Resimler
  
mrduran beğendi.
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2013, 00:57   #28
Ağaç Dostu
 
almira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-02-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 1,511
Galeri: 4
Akdeniz bölgesinde de bol miktarda var ama burada yenildiğini bildiklerini sanmıyorum.

Eklenen Resimler
     
almira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2016, 13:51   #29
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 7,793
Galeri: 11
Ne olduğunu bilmeden ektim, 3 adet çimlendi.
İstilacı denince ürktüm biraz. Ne yapsam?!

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2017, 14:30   #30
Ağaç Dostu
 
Mesut Temiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 347
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Ne olduğunu bilmeden ektim, 3 adet çimlendi.
İstilacı denince ürktüm biraz. Ne yapsam?!
Smilax Aspera'larınız büyümüştür umarım.. İstilacı özellikleri konusunda hiç endişe duymayın, çünkü göreceli olarak yavaş büyüyen bir bitki.. Bahçemde iki yerde var, yıllardır çok hızlı gelişen diğer sarmaşıkların istilasından korumam sayesinde varlıklarını sürdürebiliyorlar.. Ayrıca, kırmızı meyveleri sonbaharda ve kışın fazla yiyecek bulamayan kuşlar için harika birer yedek besin işlevi görüyor... Bu coğrafyanın doğal bitkisi olduklarından, yayılmaları soruna yol açmayacak bitkiler...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018