agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Marmara Bölgesi (https://www.agaclar.net/forum/marmara-bolgesi/)
-   -   Smilax excelsa (Anadolu Saparnası) (https://www.agaclar.net/forum/marmara-bolgesi/3344.htm)

Müjgan 27-02-2007 14:03

Smilax excelsa (Anadolu Saparnası)
 
1 Eklenti(ler)
Smilax excelsa

Eklenti 7532
Fotoğraf: http://www.biologie.uni-ulm.de

Sistematik hiyeraşisi:

Kingdom : Plantae
Subkingdom : Tracheobionta
Division : Magnoliophyta Cronquist, Takht. & Zimmerm. ex Reveal
Class : Liliopsida Batsch
Subclass : Liliidae J.H. Schaffn.
Order : Liliales Perleb
Family : Smilacaceae Vent.
Genus : Smilax Linnaeus

Müjgan 27-02-2007 14:18

Bu çiçek hakkında pek bilgi bulamadım, yardım alabilirim :)

Müjgan 27-02-2007 14:44

Ülkemiz denizlerini çeviren dağlarda ancak 800 metreye kadar yaygın, tırmanıcı, 20 metre kadar boylanabilen bir bitki. Taze sürgünleri sebze olarak yenebiliyor.

Halit Togay 27-02-2007 20:33

Evet bu silcan hani ruscusların ucuna meyvesi bağlanarak yılbaşında İstanbul'da kokina diye satılan süs bitkisi. Belgrat Ormanı'nda bolca var tüm Karadeniz Ormanları'nda da var . Ege ve Akdeniz için fikrim yok.
İlkbaharda İstanbul Kasımpaşa'daki İnebolu Pazarı'nda taze sürgünleri satılır. Buradaki ismi dikenucu. Güzel yemek yapılır.

Halit Togay 27-02-2007 20:33

Bu pazar pazar günleri kurulur.

Müjgan 27-02-2007 20:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay (Mesaj 79206)
Evet bu silcan hani ruscusların ucuna meyvesi bağlanarak yılbaşında İstanbul'da kokina diye satılan süs bitkisi. Belgrat Ormanı'nda bolca var tüm Karadeniz Ormanları'nda da var . Ege ve Akdeniz için fikrim yok.
İlkbaharda İstanbul Kasımpaşa'daki İnebolu Pazarı'nda taze sürgünleri satılır. Buradaki ismi dikenucu. Güzel yemek yapılır.

Ben de o olduğunu tahmin ettim ama emin olamadımdı :) Sağol.

Halit Togay 27-02-2007 21:17

Gerçi ruscusların kendi kırmızı meyvesi var ama, her dalda bir tane oluyor. Tüketim oburu insana bir kırmızı meyve az geliyor salkım salkım istiyoruz. Halbuki o tek meyve nasıl da parlak, nasıl da diri olur. Silcanın meyvesi hemen yumuşar bozulur. Size Todor'un bahçesinden bir Ruscus Aculeatus fotografı koyayım.

Halit Togay 27-02-2007 21:34

Ekleyemedim; sanırım site bir yazılım sorunu yaşıyor ama
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2700 #24 te koymuşum zaten.

Müjgan 28-02-2007 00:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay (Mesaj 79229)
Gerçi ruscusların kendi kırmızı meyvesi var ama, her dalda bir tane oluyor. Tüketim oburu insana bir kırmızı meyve az geliyor salkım salkım istiyoruz. Halbuki o tek meyve nasıl da parlak, nasıl da diri olur. Silcanın meyvesi hemen yumuşar bozulur. Size Todor'un bahçesinden bir Ruscus Aculeatus fotografı koyayım.

Çok iyi olur :)

Müjgan 28-02-2007 00:09

1 Eklenti(ler)
Eklenti 7574

Ben bulup hallettim :)

Halit Togay 28-02-2007 20:43

Teşekkürler, epey uğraşmış olmalısınız.
Dikenucunun, yani esas mevzumuz olan silcanın mevsimi yaklaştı. Mayıs ayında dereiçleri ve nemli ormanaltlarında toplanmaya başlanacak, belki bir yemeğini yapar yeriz.

Sergüzen 28-02-2007 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 79112)
Bu çiçek hakkında pek bilgi bulamadım, yardım alabilirim :)

SAPARNA
Diğer Adları Smilax, Sarsaparilla
Bilgi Zambakgiller familyasından; tırmanıcı ve dikenli gövdeli, yeşilimsi çiçekli, çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları kalp şeklindedir. Çiçekleri şemsiye durumundadır. Kökünde, "Tanen" ve "Saponin" bulunur. Birçok türü vardır. Yurdumuzda Nemçe saparnası (Smilax aspera), Anadolu saparnası (Smilax excelsa) bulunur.
Tibbi Etkileri ve Kullanımı Terletir. Kanı temizler. Cilt hastalıklarında faydalıdır. Frengide kullanılır.

Müjgan 03-03-2007 23:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay (Mesaj 79548)
Teşekkürler, epey uğraşmış olmalısınız.

Bulmak çok kolaydı Halit. Arama menüsüne sadece ruscus yazdım.
Sizin açtığınız todor'u ziyaret topiğinde hemencecik gördüm. :p

Halit Togay 04-03-2007 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eyüp1 (Mesaj 79593)
SAPARNA

Tibbi Etkileri ve Kullanımı Terletir. Kanı temizler. Cilt hastalıklarında faydalıdır. Frengide kullanılır.

Esas yemeği yapılır ve yenir. kullanılan esas ismi de silcan.

YEŞİLCİ 02-04-2007 12:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay (Mesaj 79548)
Teşekkürler, epey uğraşmış olmalısınız.
Dikenucunun, yani esas mevzumuz olan silcanın mevsimi yaklaştı. Mayıs ayında dereiçleri ve nemli ormanaltlarında toplanmaya başlanacak, belki bir yemeğini yapar yeriz.

Evet mevsimi geliyor.Toplamak da zevkli ( bazen dikenleri batıyor )Biz melevcan diyoruz. Yemeği güzel olur,deneyin.

Halit Togay 16-06-2007 12:53

Evet toplandı soğanla kavruldu ve yumurta kırılıp yendi. Herkese afiyet olsun.

pancfidan 29-01-2008 18:02

Resmi gerçekten çok hoş görünüyor.Bilgiler için teşekkürler.
__________________
walnut tree nursery

banunur 29-01-2008 23:39

Ben de bilgilendirmelerinizden faydalanıyorum, çok teşekkür ederim.

çavdaroğlu 15-05-2008 12:56

Trabzon'da (Merkez) yöresel olarak zimilange-zimilanga (Smilax excelsa )olarak biliniyor. Taze sürgünlerin uç kısımları toplanarak kızartılıyor. Taze yerseniz mayhoş bir tadı var. Çocukken biz toplardık (toplarken dikkatli olmak lazım dikenleri bayağı can yakabilir) annem arada bir kızartırdı yerdik fakat tadını unuttum. Köye gidince toplamayı düşünüyorum.

Mesut Temiz 30-05-2008 23:07

Adını çok sonra (ve epey zahmetle) öğrendiğim bu bitkinin tohumlarını birkaç yıl önce ormandan toplayıp saksıda çimlendirmiş ve daha sonra bahçeye ekmiştim. Şimdi yavaş yavaş uzuyorlar. Çok güzel bir bitki. Bu yıl da ev bitkisi olarak yetiştirmek üzere birkaç tane daha çimlendirdim. Bir de bu bitkiye benzeyen fakat otsu olan "tamus communis" var. O da çok güzel bir saksı sarmaşığı oluyor.

Arzu Kasapoğlu 31-05-2008 00:05

Birinci resimdeki bitkiden Karadeniz sahillerinde bolca var. Yöresel adı mamula.

Soğuk algınlığı için kullanılıyor. Kaynar suda beş dakika kadar demlenip içiliyor.

Tadı ve kokusu ıhlamura çok benziyor.

vyssera 01-06-2008 08:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çavdaroğlu (Mesaj 236384)
Trabzon'da (Merkez) yöresel olarak zimilange-zimilanga (Smilax excelsa )olarak biliniyor. Taze sürgünlerin uç kısımları toplanarak kızartılıyor. Taze yerseniz mayhoş bir tadı var. Çocukken biz toplardık (toplarken dikkatli olmak lazım dikenleri bayağı can yakabilir) annem arada bir kızartırdı yerdik fakat tadını unuttum. Köye gidince toplamayı düşünüyorum.

Biz de zibilanga diyoruz, güzel yeniyor.

Aşık 26-09-2010 19:08

çok hoş bir görüntüsü var bilmesem kiraz diye yerim :D

zappie 30-09-2010 21:20

Bir bitkinin ayni il icinde bu kadar cok ismi olamaz herhalde! Zibilanga, zimilange, mamula... Besikduzu tarafinda kircan veya dikenucu diye bilinir. Bu yil pazarda 4 TL'nin altina dusmedi kilosu. Kavurmasi da guzel olur hani ...

yaylaboztaş 04-10-2010 23:10

Yöresel bir isim daha
 
Trabzon Maçka köy ve yaylalarında özellikle uçları toplanarak kavrulup yenen bu bitkiye, "Zirmulang" dendiğini çok iyi biliyorum.

Radik Sarsaparillae (Adı geçen bitkinin kökü,Saparna Kökü)bazı hormonların ve gebeliği önleyici ilaç etken maddesidir.

Bileşiminde, nişasta, uçucu yağ,reçine ve saponin sınıfı glikozitler bulunur.

ifteri 08-03-2011 11:54

Havilik
 
Trabzon bir başkadır. Çarşıbaşında du dikenin ismi havilik dir. Biz daha çok kırmızı meyvelerini yeriz. Hatta 40 lardaki kıtlıkta başlık parası olarak 1 Kot Havilik verildiği anlatılır. Geçen yıl Yalovada toplayıp yedim biraz ama bana çekirdekleri Trabzonda yetişenlere göre daha büyük gibi geldi.

Harun Parlak 08-03-2012 17:37

2 Eklenti(ler)
Karadeniz yöresinde menevcen olarak bilinen tiken başı da denilen. Bitki sürgünler yeni uzamaya başladığından taze filizleri toplanır. Haşlanır süzülür bol soğanlı kavrulup lezetli bir yemek olarak karadeniz mutfağında yaygındır.
Menevcen kavurması olarak aratırsanız bir çok yemek çeşidi olarak tarifleri var.

almira 21-01-2013 23:57

5 Eklenti(ler)
Akdeniz bölgesinde de bol miktarda var ama burada yenildiğini bildiklerini sanmıyorum.

Jezebel 14-08-2016 12:51

Ne olduğunu bilmeden ektim, 3 adet çimlendi.
İstilacı denince ürktüm biraz. Ne yapsam?!

Mesut Temiz 29-08-2017 13:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1476204)
Ne olduğunu bilmeden ektim, 3 adet çimlendi.
İstilacı denince ürktüm biraz. Ne yapsam?!

Smilax Aspera'larınız büyümüştür umarım.. İstilacı özellikleri konusunda hiç endişe duymayın, çünkü göreceli olarak yavaş büyüyen bir bitki.. Bahçemde iki yerde var, yıllardır çok hızlı gelişen diğer sarmaşıkların istilasından korumam sayesinde varlıklarını sürdürebiliyorlar.. Ayrıca, kırmızı meyveleri sonbaharda ve kışın fazla yiyecek bulamayan kuşlar için harika birer yedek besin işlevi görüyor... Bu coğrafyanın doğal bitkisi olduklarından, yayılmaları soruna yol açmayacak bitkiler...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025