06-06-2011, 08:46 | #5 |
Ağaçsever
|
ilk iki fotoğrafta mantarın sporlarının alınışı var. Doğadan toplanan mantarlarda böcek ve kurt olabileceği için bir gece buzdolabında bekletmek gerekiyor ki eğer kurt böcek vs. varsa mantardan ayrılsın. Daha sonra mantarlarımızı alkolle sterilize ettiğimiz uygun cam kaplara mantarın kendisi temas etmeyecek şekilde (kürdan ayaklar) yerleştirip üzerini alüminyum folyoyla kapatıyoruz. Ancak folyonun az birşey hava alması gerekiyor ki mantarlar kururken oluşacak nem cam kaba dökülen sporlara zarar vermesin. Mantarlar kuruduğunda cam kaba sporlar dökülecek (beyaz sis benzeri tabaka oluşacak. Youtube da "morel spores" diye arama yapıldığında bu olay izlenebilir. |
06-06-2011, 08:53 | #6 |
Ağaçsever
|
Besi yerinin hazırlanması için yaşadığım şehirde çavdar bulamadığım için çim tohumu ve ballı cornflakes karışımı kullandım. cornflkesteki bal ve dekstroz ideal besin ortamı sağlıyor. Bir gece önceden suda bekletilmiş çim tohumuyla karıştırıp uygun kavanozlara 2/3 oranında dolduruyoruz daha sonra üzerine nemlendirilmiş çiçek toprağı (2 parmak kalınlığında) koyarak kavanozları düdüklüde 1 saat 15 dk sterilize ediyoruz. |
06-06-2011, 08:57 | #7 |
Ağaçsever
|
Süre dolunca düdüklünün kapağını açmadan soğuyuncaya kadar bekliyoruz. Sterilize edilmiş kavanozlara steril olarak sporları aşılıyoruz. Aşılanan kavanozları 21 C derece sıcaklıkta 5 hafta kadar ışık almayacak şekilde bekletiyoruz. Bu aşamada eğer bakteri kontaminasyonu olmamışsa mantar miselleri kavanozun içini saracaktır.(6. fotoğraf) |
06-06-2011, 09:01 | #8 |
Ağaçsever
|
5. haftanın sonlarına doğru miseller farklılaşarak sclerotia oluşumuna başlayacaktır. Bu evreye gelince %50 si organik materyal (soya unu çim tohumu, ağaç talaşı vb.) %20 kum, %30 da çiçek toprağından hazırlanan meyvelenme besi ortamını hazırlıyor ve gene hazırladığımız toprak karışımını sterilize ediyoruz |
06-06-2011, 09:06 | #9 |
Ağaçsever
|
Uygun bir plastik kabı oksijenli suyla sterilize ederek 3 parmak kalınlığında sterilize edilip soğutulmuş meyvelenme toprağı koyuyoruz. Bunun üzerine sclerotia oluşumu gözlenen kavanozdaki miselleri steril bir çatalla toprağın üzerine yayıyoruz ve gene üzerine 3 parmak kalınlığında meyvelenme toprağı ile misellerin üzerini kapatıyoruz. ve 21 C derecede sclerotia oluşumu gerçekleşinceye kadar bekletiyoruz. Bu sırada mantar miselleri bakteriyal bulaşma yoksa toprağın üzerini kaplamaya başlayacaktır. |
06-06-2011, 10:34 | #12 |
Ağaçsever
|
Bazı Panaeolus türlerinin üretimi yapmıştım. Ama kuzu göbeği mantarı ekonomik değerinin yüksek oluşuyla dikkati çekmektedir. İlk fırsatta deneyeceğim tür ise domalan (trüf mantarı). Bu iki çeşidi kültür ortamında yetiştirebilen çok fazla kişi olduğunu sanmıyorum. mycorrhizal mantarla birlikte geliştikleri için sanırım |
06-06-2011, 13:58 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
|
Kuzu Göbeği Mantarı Üretimi Morchella cinsi mantarlar makro mantar olup mikorrhiza sınıfına girmektedir. Bu mantarlar bazı ağaç türleri ile sıkı bir ilişki içerisinde olup ağaçların köklerinde mikorrhitik olarak yaşamaktadırlar. Bu özelliklerinden dolayı çok uzun yıllar üzerinde kültüre alma çalışmaları yapılmış ancak başarılı olunamamıştır. 1982 yılında Ower isimli araştırıcı bu mantarı laboratuar şartlarında kültüre almayı başararak ve üretim tekniği üzerine patent almıştır. Bugün bu mantar türünün inokulumları hazırlanarak doğal ortamlarda populasyonu artırma yönünde uygulamalar mevcuttur. Misel Üretim Tekniği Kurutulmuş Morchella askokarpları oda sıcaklığında 6-12 saat süreyle distile suda bırakılarak elde edilen askosporlar kullanılabilir. Mantar alkolle sterlize edilebilir, steril saf su içerisine bırakılır. 6-12 saat sonra askosporlar dökülür ve misel üretimi için kullanılacak duruma gelmiş olur. Spor çimlendirmesi %2 malt ekstrakt agarda yapılır. Saf Kültür Üretimi -PDAYE 1 litre saf suya 39 g PDA, 1.5 g yeast ekstract, 1 g pepton, 1 g flor. -MEA 1 litre suya 20 g malt ekstract, 20 g bakto agar. -CYM 1 litre suya 20 g destroz, 2 g pepton, 0.5 g MgSO4. 7H2O, 1 g K2HPO4, 0.46 g KH2PO4, 0.12 g kazamino asit, 20 g bakto agar, 1 g yeast ekstract. Besi ortamlarının pH’ları 6.5′e ayarlanmalıdır. Tohumluk Misel Üretimi Çavdar, pepton, yeast ekstract, iz element solüsyonu, kazamino asit besi yerinde buğday taneleri kullanılır. Bu materyallerden karışım hazırlanır ve kavanozlara (250 ml’ lik cam kavanoz) 100′er gram ilave edilir. Bunun üzerine zayıf besleyici ortam ilave edilir. 3 kısım A. bisporus örtü toprağı (humus, perlit, kum karışımı), 1 kısım yosun, 2 kısım su karışımı bulamaç haline getirilir. pH’sı 5.8′e ayarlanıp kavanozlara doldurulup 121 0c’de 30 dakika otoklavlanır ve aşılama yapılır. Yetiştirme Tekniği Bu mantar türlerinin üretimlerine yönelik yapılan çalışmaların sonucunda çeşitli üretim metotları geliştirilmiştir. Bu metotlara kısaca değinilecektir. Üretim metodunda izlenen yol şu şekildedir. 1- Morchella spp. kültürü mantarların doğadan toplanmasıyla başlar. Doğadan toplanan mantarlar kısa sürede laboratuara getirilir ve steril kabinde besi ortamına mantarı salmak suretiyle spor aşılama işlemi gerçekleştirilir. 2- Aşılanan ortamlar 12.7-26.6 0c arasında inkubasyona tabii tutulur ve misellerin gelişmesi sağlanır. Gelişme sonrası alt kültüre alınarak tohumluk miseller hazırlanır. Bu amaçla en fazla pirinç, kenevir, cin darı ve kolza kullanılmaktadır. 3- Tohum üretimi için hububatların 24 saat suda bekletilmesi yeterli olacaktır. Kültür ortamı hazırlamada ise öncelikle 1 hacim turba toprağı, 5 hacim ıslak hububatla karıştırılır ve 110 ml’lik kavanozlara doldurulur. 121 0c’de bir saatlik sterlizasyon sonrası morchella ana kültüründen aşılama işlemi gerçekleştirilir. 4- Aşılanan ortamlar karanlıkta 20-21.6 0c ‘de 4-6 haftalık inkubasyona tutularak sclerotia gelişimi sağlanır ve tohumluk misel hazırlanmış olur. Üretim için kompost hazırlığında bir tepsiye suda şişkinleştirilmiş pirinç konarak üzeri kağıtla kaplanır. Bunun üzerine ise %50 talaş (dış budak, meşe, akçaağaç, kayın vb.) %30 turba toprağı, %20 kum, %10 pirinç kauzu, %5 soya unu ,%5 sphagnum karışımı konur, sulanır. Söz konusu karışım 121 0c’de sterlize edilir. Yukarda açıklanan tohumun bu karışıma aşılaması yapılarak 4-6 hafta 18.3-21.1 0c’de inkubasyonu sağlanır. Misel gelişme sonrası ortam 3.3-4.4 0c’de iki hafta süreyle buzdolabında soğuk şokuna tabi tutulur. İki hafta sonra üretim odasına alınarak (nem %85-95, sıcaklık 22.7-25 0c, günde 8 saat aydınlatma, CO2 miktarı 900 ppm’den az) üzerine örtü toprağı serilir ve mantar oluşumu sağlanır. Düzenleyen the_mc : 02-07-2011 saat 13:15 |
06-06-2011, 14:52 | #15 |
Ağaçsever
|
Küçük bir derin dondurucuyu sıcaklık kontrol ünitesine bağladım. Bu sayede sıcaklığı istediğim düzeyde şu an için 21 dereceye ayarlı. 23 C derece olduğunda buzdolabına elektrik gidiyor ve 19 C derece olunca durduruyor. |
07-06-2011, 01:54 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
|
ısı sadece kuzugöbegi için oluşumu için yeterli olmuyor. senin gibi çok insan denedi bunu bende denedim. akademisyenlerde bu mantar üzerine çok ugraştılar. mantar oluşumunu tetikleyen başka faktörler var ama daha biz çözemedik sanırım çinlilerin açık alanlarda mevsimsel ürettiklerini biliyorum. bunun için bir ot türüyle beraber alana uyguluyorlar. ama o da patentli bir şey bilinmiyor yani ne otu oldugu. |
07-06-2011, 02:13 | #18 |
Ağaçsever
|
|
07-06-2011, 10:58 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
|
bu fotoraflarıda o küvetlerin içinde de ot var. birde Ertugrul hocaya bu fotorafları geçen sene gösterdiğimde sahte bunlar demişti. insanın agzı sulanıyo valla fotraftakilere koparıp yiyesi geliyo insanın http://www.thefarm.org/mushroom/morel.html bunu yapan adamın sonunu biliyorsundur sanırım başına neler gelmiş. ayrıca bu zaten olmuyo olsaydı şimdiye kadar marketlerde kuzu göbegini yenilirdi. zaten Türkiye kuzugöbegi zamanı topladıgımızı kendimiz yedimiz halde bir de ihraçat yapılıyor. anlaşılan avrupalı bizden daha çok yiyiyor bu mantarı. |
07-06-2011, 11:25 | #22 |
Ağaçsever
|
http://www.shroomery.org/forums/show...4/fpart/1/vc/1 bu sitede detaylı olarak tartışılmış zaten. |
07-06-2011, 14:17 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
|
bireysel olarak üretim safhası kapalı ortamda başaramıyoruz o zaman o şıkkı eleyelim o zaman ormanlarda bu mantarın miktarını azaltacak kadar aşırı toplama söz konusu bizde bu mantarın miselini subart - marta kadar veya mayısta toplananı agustos - eylül arası tekrar ormana belirli bölgelere uygun şekilde her bu mantarı toplayan insanlar koysa inanıyorum ki topladıklarının 3 mislini mevsim şartlarınıda göz önünde bulundurursak toplarlar. ben bizim orda anlattıgımda, bu olay geçen seneydi ilgilenen olmuştu bu sefer faydalı olur inşallah bu konu. habitat kitini arazide nasıl uygulandıgınıda ileride irdelemek isteriz. |
07-06-2011, 14:53 | #25 |
Ağaçsever
|
Zaten bir kısmını habitat kit olarak kullanacağım Mycorrhizal mantar kültürü de ilave edeceğim. Bence önemli olan henüz yeterli olgunluğa erişmemiş mantarların bilinçsizce toplanması. Adıgüzel barajını biliyorsunuzdur. O ekosistemde toplanan mantar miktarı sürekli düşmekte, mantar azaldıkça da köylüler kısır döngü gibi olgunlaşmamış olanları da toplamaktalar malesef firmalar da alım yapıyorlar. |
07-06-2011, 15:12 | #27 |
Ağaçsever
|
|
07-06-2011, 15:17 | #28 |
Ağaçsever
|
|
09-06-2011, 15:02 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
|
birde yazılı şekilde alsak olur mu? maddeler halide |
09-06-2011, 15:23 | #30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-04-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 27
|
Daha bu sene nisanın sonuna doğru toplamaya gitmiştik annemle ormana ama sadece 1-2 tane bulabilmiştik. Şimdi o resimdekileri görünce canım çekti. |
|
|