agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (http://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   Kuzu Göbeği mantarı üretimi (http://www.agaclar.net/forum/mantar/24627.htm)

liberty_caps 05-06-2011 09:53

Kuzu Göbeği mantarı üretimi
 
5 Eklenti(ler)
kuzu göbeği mantarı üretilebilir mi?

liberty_caps 05-06-2011 09:55

5 Eklenti(ler)
devamı..

liberty_caps 06-06-2011 07:37

Kimsenin ilgisini çekmemiş sanırım..

KAPTANzst 06-06-2011 07:44

Günaydın.
Benim ilgimi çekti mesela.
Ama istediğim bilgiyi bulamadım, benimde bilgim yok:o
Bu fotoğraflarla ne anlatılmak istenmiş, oda yok.:confused:
Açıklayıcı bilgi olsa takip edenler artar.
Saygılarımla

liberty_caps 06-06-2011 08:46

ilk iki fotoğrafta mantarın sporlarının alınışı var. Doğadan toplanan mantarlarda böcek ve kurt olabileceği için bir gece buzdolabında bekletmek gerekiyor ki eğer kurt böcek vs. varsa mantardan ayrılsın. Daha sonra mantarlarımızı alkolle sterilize ettiğimiz uygun cam kaplara mantarın kendisi temas etmeyecek şekilde (kürdan ayaklar) yerleştirip üzerini alüminyum folyoyla kapatıyoruz. Ancak folyonun az birşey hava alması gerekiyor ki mantarlar kururken oluşacak nem cam kaba dökülen sporlara zarar vermesin. Mantarlar kuruduğunda cam kaba sporlar dökülecek (beyaz sis benzeri tabaka oluşacak. Youtube da "morel spores" diye arama yapıldığında bu olay izlenebilir.

liberty_caps 06-06-2011 08:53

Besi yerinin hazırlanması için yaşadığım şehirde çavdar bulamadığım için çim tohumu ve ballı cornflakes karışımı kullandım. cornflkesteki bal ve dekstroz ideal besin ortamı sağlıyor. Bir gece önceden suda bekletilmiş çim tohumuyla karıştırıp uygun kavanozlara 2/3 oranında dolduruyoruz daha sonra üzerine nemlendirilmiş çiçek toprağı (2 parmak kalınlığında) koyarak kavanozları düdüklüde 1 saat 15 dk sterilize ediyoruz.

liberty_caps 06-06-2011 08:57

Süre dolunca düdüklünün kapağını açmadan soğuyuncaya kadar bekliyoruz. Sterilize edilmiş kavanozlara steril olarak sporları aşılıyoruz. Aşılanan kavanozları 21 C derece sıcaklıkta 5 hafta kadar ışık almayacak şekilde bekletiyoruz. Bu aşamada eğer bakteri kontaminasyonu olmamışsa mantar miselleri kavanozun içini saracaktır.(6. fotoğraf)

liberty_caps 06-06-2011 09:01

5. haftanın sonlarına doğru miseller farklılaşarak sclerotia oluşumuna başlayacaktır. Bu evreye gelince %50 si organik materyal (soya unu çim tohumu, ağaç talaşı vb.) %20 kum, %30 da çiçek toprağından hazırlanan meyvelenme besi ortamını hazırlıyor ve gene hazırladığımız toprak karışımını sterilize ediyoruz

liberty_caps 06-06-2011 09:06

Uygun bir plastik kabı oksijenli suyla sterilize ederek 3 parmak kalınlığında sterilize edilip soğutulmuş meyvelenme toprağı koyuyoruz. Bunun üzerine sclerotia oluşumu gözlenen kavanozdaki miselleri steril bir çatalla toprağın üzerine yayıyoruz ve gene üzerine 3 parmak kalınlığında meyvelenme toprağı ile misellerin üzerini kapatıyoruz. ve 21 C derecede sclerotia oluşumu gerçekleşinceye kadar bekletiyoruz. Bu sırada mantar miselleri bakteriyal bulaşma yoksa toprağın üzerini kaplamaya başlayacaktır.

liberty_caps 06-06-2011 09:08

Ben de henüz bu aşamaya geldim.

üzüm 06-06-2011 10:26

Sayın liberty_caps, güzel bir çalışma oluyor; takip edeceğim.

Üretimini denediğiniz başka türler var mı?

liberty_caps 06-06-2011 10:34

Bazı Panaeolus türlerinin üretimi yapmıştım. Ama kuzu göbeği mantarı ekonomik değerinin yüksek oluşuyla dikkati çekmektedir. İlk fırsatta deneyeceğim tür ise domalan (trüf mantarı). Bu iki çeşidi kültür ortamında yetiştirebilen çok fazla kişi olduğunu sanmıyorum. mycorrhizal mantarla birlikte geliştikleri için sanırım

eylems 06-06-2011 10:58

Çalışmanız benim çok ilgimi çekti.Dikkatle yeni mesajlarınızı bekliyeceğim.

the_mc 06-06-2011 13:58

Kuzu Göbeği Mantarı Üretimi

Morchella cinsi mantarlar makro mantar olup mikorrhiza sınıfına girmektedir. Bu mantarlar bazı ağaç türleri ile sıkı bir ilişki içerisinde olup ağaçların köklerinde mikorrhitik olarak yaşamaktadırlar. Bu özelliklerinden dolayı çok uzun yıllar üzerinde kültüre alma çalışmaları yapılmış ancak başarılı olunamamıştır. 1982 yılında Ower isimli araştırıcı bu mantarı laboratuar şartlarında kültüre almayı başararak ve üretim tekniği üzerine patent almıştır. Bugün bu mantar türünün inokulumları hazırlanarak doğal ortamlarda populasyonu artırma yönünde uygulamalar mevcuttur.

Misel Üretim Tekniği

Kurutulmuş Morchella askokarpları oda sıcaklığında 6-12 saat süreyle distile suda bırakılarak elde edilen askosporlar kullanılabilir. Mantar alkolle sterlize edilebilir, steril saf su içerisine bırakılır. 6-12 saat sonra askosporlar dökülür ve misel üretimi için kullanılacak duruma gelmiş olur. Spor çimlendirmesi %2 malt ekstrakt agarda yapılır.

Saf Kültür Üretimi

-PDAYE 1 litre saf suya 39 g PDA, 1.5 g yeast ekstract, 1 g pepton, 1 g flor.
-MEA 1 litre suya 20 g malt ekstract, 20 g bakto agar.
-CYM 1 litre suya 20 g destroz, 2 g pepton, 0.5 g MgSO4. 7H2O, 1 g K2HPO4, 0.46 g KH2PO4, 0.12 g kazamino asit, 20 g bakto agar, 1 g yeast ekstract.

Besi ortamlarının pH’ları 6.5′e ayarlanmalıdır.

Tohumluk Misel Üretimi

Çavdar, pepton, yeast ekstract, iz element solüsyonu, kazamino asit besi yerinde buğday taneleri kullanılır. Bu materyallerden karışım hazırlanır ve kavanozlara (250 ml’ lik cam kavanoz) 100′er gram ilave edilir.

Bunun üzerine zayıf besleyici ortam ilave edilir. 3 kısım A. bisporus örtü toprağı (humus, perlit, kum karışımı), 1 kısım yosun, 2 kısım su karışımı bulamaç haline getirilir. pH’sı 5.8′e ayarlanıp kavanozlara doldurulup 121 0c’de 30 dakika otoklavlanır ve aşılama yapılır.

Yetiştirme Tekniği

Bu mantar türlerinin üretimlerine yönelik yapılan çalışmaların sonucunda çeşitli üretim metotları geliştirilmiştir. Bu metotlara kısaca değinilecektir.

Üretim metodunda izlenen yol şu şekildedir.

1- Morchella spp. kültürü mantarların doğadan toplanmasıyla başlar. Doğadan toplanan mantarlar kısa sürede laboratuara getirilir ve steril kabinde besi ortamına mantarı salmak suretiyle spor aşılama işlemi gerçekleştirilir.
2- Aşılanan ortamlar 12.7-26.6 0c arasında inkubasyona tabii tutulur ve misellerin gelişmesi sağlanır. Gelişme sonrası alt kültüre alınarak tohumluk miseller hazırlanır. Bu amaçla en fazla pirinç, kenevir, cin darı ve kolza kullanılmaktadır.
3- Tohum üretimi için hububatların 24 saat suda bekletilmesi yeterli olacaktır. Kültür ortamı hazırlamada ise öncelikle 1 hacim turba toprağı, 5 hacim ıslak hububatla karıştırılır ve 110 ml’lik kavanozlara doldurulur. 121 0c’de bir saatlik sterlizasyon sonrası morchella ana kültüründen aşılama işlemi gerçekleştirilir.
4- Aşılanan ortamlar karanlıkta 20-21.6 0c ‘de 4-6 haftalık inkubasyona tutularak sclerotia gelişimi sağlanır ve tohumluk misel hazırlanmış olur. Üretim için kompost hazırlığında bir tepsiye suda şişkinleştirilmiş pirinç konarak üzeri kağıtla kaplanır. Bunun üzerine ise %50 talaş (dış budak, meşe, akçaağaç, kayın vb.) %30 turba toprağı, %20 kum, %10 pirinç kauzu, %5 soya unu ,%5 sphagnum karışımı konur, sulanır. Söz konusu karışım 121 0c’de sterlize edilir. Yukarda açıklanan tohumun bu karışıma aşılaması yapılarak 4-6 hafta 18.3-21.1 0c’de inkubasyonu sağlanır. Misel gelişme sonrası ortam 3.3-4.4 0c’de iki hafta süreyle buzdolabında soğuk şokuna tabi tutulur. İki hafta sonra üretim odasına alınarak (nem %85-95, sıcaklık 22.7-25 0c, günde 8 saat aydınlatma, CO2 miktarı 900 ppm’den az) üzerine örtü toprağı serilir ve mantar oluşumu sağlanır.

liberty_caps 06-06-2011 14:52

1 Eklenti(ler)
Küçük bir derin dondurucuyu sıcaklık kontrol ünitesine bağladım. Bu sayede sıcaklığı istediğim düzeyde şu an için 21 dereceye ayarlı. 23 C derece olduğunda buzdolabına elektrik gidiyor ve 19 C derece olunca durduruyor.

the_mc 07-06-2011 01:54

ısı sadece kuzugöbegi için oluşumu için yeterli olmuyor. senin gibi çok insan denedi bunu :) bende denedim. akademisyenlerde bu mantar üzerine çok ugraştılar. mantar oluşumunu tetikleyen başka faktörler var ama daha biz çözemedik sanırım çinlilerin açık alanlarda mevsimsel ürettiklerini biliyorum. bunun için bir ot türüyle beraber alana uyguluyorlar. ama o da patentli bir şey bilinmiyor yani ne otu oldugu.

liberty_caps 07-06-2011 02:11

1 Eklenti(ler)
Fotoğraftaki kişinin tekniğini deniyorum. Umarım doğrudur.

liberty_caps 07-06-2011 02:13

http://www.thefarm.org/mushroom/morel.html

liberty_caps 07-06-2011 02:24

2 Eklenti(ler)
Bazı kaynaklarda meyvelenme toprağına Streptomyces lydicus kültürü aşılanması tavsiye ediliyor. Malesef yaşadığım şehirde bulamadığım için kullanamadım.

liberty_caps 07-06-2011 02:49

Mantar oluşumunu yağmurların tetiklediği ve pH değerinin 7.1 - 7.3 olması gerektiğini yazmış. Sıcaklık ise 17 C derece.

the_mc 07-06-2011 10:58

bu fotoraflarıda o küvetlerin içinde de ot var. birde Ertugrul hocaya bu fotorafları geçen sene gösterdiğimde sahte bunlar demişti. insanın agzı sulanıyo valla fotraftakilere koparıp yiyesi geliyo insanın :D

http://www.thefarm.org/mushroom/morel.html bunu yapan adamın sonunu biliyorsundur sanırım başına neler gelmiş. ayrıca bu zaten olmuyo olsaydı şimdiye kadar marketlerde kuzu göbegini yenilirdi. zaten Türkiye kuzugöbegi zamanı topladıgımızı kendimiz yedimiz halde bir de ihraçat yapılıyor. anlaşılan avrupalı bizden daha çok yiyiyor bu mantarı.
http://www.youtube.com/watch?v=la6PRdgKUXA

liberty_caps 07-06-2011 11:25

http://www.shroomery.org/forums/show...4/fpart/1/vc/1 bu sitede detaylı olarak tartışılmış zaten.

liberty_caps 07-06-2011 11:59

4 Eklenti(ler)
Bu gün çektiğim fotoğraflar.

the_mc 07-06-2011 14:17

bireysel olarak üretim safhası kapalı ortamda başaramıyoruz o zaman o şıkkı eleyelim o zaman ormanlarda bu mantarın miktarını azaltacak kadar aşırı toplama söz konusu bizde bu mantarın miselini subart - marta kadar veya mayısta toplananı agustos - eylül arası tekrar ormana belirli bölgelere uygun şekilde her bu mantarı toplayan insanlar koysa inanıyorum ki topladıklarının 3 mislini mevsim şartlarınıda göz önünde bulundurursak toplarlar. ben bizim orda anlattıgımda, bu olay geçen seneydi ilgilenen olmuştu bu sefer faydalı olur inşallah bu konu. habitat kitini arazide nasıl uygulandıgınıda ileride irdelemek isteriz.

liberty_caps 07-06-2011 14:53

Zaten bir kısmını habitat kit olarak kullanacağım Mycorrhizal mantar kültürü de ilave edeceğim. Bence önemli olan henüz yeterli olgunluğa erişmemiş mantarların bilinçsizce toplanması. Adıgüzel barajını biliyorsunuzdur. O ekosistemde toplanan mantar miktarı sürekli düşmekte, mantar azaldıkça da köylüler kısır döngü gibi olgunlaşmamış olanları da toplamaktalar malesef firmalar da alım yapıyorlar.

liberty_caps 07-06-2011 14:55

Bu arada toğrağın üzerinde duran beyaz tabletler akvaryumcularda satılan oksijen tabletleri..

liberty_caps 07-06-2011 15:12

http://www.youtube.com/watch?v=dJvwo...layer_embedded

liberty_caps 07-06-2011 15:17

http://www.youtube.com/watch?v=dAUuNWZrGg4

Kuzu göbeği habitat kit uygulaması.

the_mc 09-06-2011 15:02

birde yazılı şekilde alsak olur mu? maddeler halide :)

SEMRA45 09-06-2011 15:23

Daha bu sene nisanın sonuna doğru toplamaya gitmiştik annemle ormana ama sadece 1-2 tane bulabilmiştik. Şimdi o resimdekileri görünce canım çekti.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024