12-06-2008, 23:22 | #61 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bakınız burada geçen yıl Kuzey Kıbrıs başlığında yaptığım tanım ve fotoğrafı görebilirsiniz. Fotoğrafta görüldüğü gibi ceviz macununun çatalı özeldir. Tabağına bakmayınız geçen yıl evime yeni taşındığım için özel macun tabağını bulamamışım kahve fincanı tabağına koymuşum. İkram edilirken mutlaka 1. fotoğrafta görüldüğü gibi bir bardak su üzerine çatal konur, tabakta da ceviz macunları vardır. Çatal ile su bardağını alan, isterse ceviz macununu suya koyarak yer, isterse de macunu bir lokmada yeyip üzerine afiyetle suyu içer. Bu arada cevizler ayıklanırken eğer eldiven giyilmezse parmaklar kararabilir. |
|
16-06-2008, 14:11 | #63 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu arada ceviz macunu, ağızda oluşan uçuklara çok iyi geliyor. |
|
16-06-2008, 18:04 | #64 | |
Ağaç Dostu
|
İncir Reçeli
Alıntı:
İncirlerin acısını almak için suda haşlıyorsunuz.Soğuyunca incirleri avucunuzda sıkarak içlerine giren suyu çıkarıyorsunuz.Derince bir tencerede 1'e 1 su, şeker karışımını kaynatıp koyulaşıca içine incirleri atıyorsunuz.İncirlerin içinde kalan su, şerbeti sıvılaştırıyor.Bu sebeple biraz daha kaynatıyorsunuz.Limon sıkmayı unutmuyorsunuz.Reçel kıvamına gelice karanfil atıp ocağı kapatıyorsunuz. |
|
17-06-2008, 12:17 | #66 |
Ağaç Dostu
|
Buket hanım uçuklara iyi geldiğinide öğrendiğimiz iyi oldu . İncir sütünde çok etkili asit var . Siğilleri tedavi amaçlı kullanıyorlar . Ellere değdiği zaman acayip kaşındırıyor . İncir reçeli yapımını denedim . Çok oyuncaklı bir iş zahmetinede değmiyor doğrusu . |
18-06-2008, 01:58 | #68 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Penelophe,size anlattığım tarifi bizde olmamış yeşil incirler için uyguladık.İki farklılık var.Birincisi biz kabuğunu soyduk,diğeri kireçte bekletmedik.(Halihazırda kireç olmamasından dolayı.İncirleri akşam gezintisi esnasında toplamıştık.) |
18-06-2008, 13:37 | #70 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili penelophe ; İncirlerin ceviz büyüklüğünde olması gerekiyor . Bu ayda incirler büyümüş ve çekirdeklenmiştir bile .(reçel için uygun değil ) Ben kabuklarını alacalı şekilde hafif soydum ( görüntüsü daha güzel oluyor ). kireç kullanmadım . Kireci incir reçeli için değilde kayısı reçeli için kullandıklarını gördüm . ( 1 kaşık kireç yeterli oluyor ) İncir reçelinde bence kireç kullanımı şart değil . Zaten çok sert zor pişiyor . Bazılarıda incir reçeline renk versin diye aktarlarda satılan göztaşından koyuyorlar ( incir reçelinin rengini daha yeşil yapan boya ve fazla kullanımı zehirlenmeye neden oluyor ) birkaç tanede karanfil güzel kokulu bir reçel için yeterli . Ben olgunlaşmış bal damlayan incirlerden reçel yapmayı deneyeceğim . |
18-06-2008, 15:39 | #71 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 54
|
Olmus mu. |
18-06-2008, 18:17 | #72 |
Ağaç Dostu
|
ErtanGM, bahçedeki incirler şuan ceviz büyüklüğündeler hatta biraz daha ufakları bile var. Aradığım tarifi biraz daha bulamazsam büyüyecekler ama. Kabukları soyulmadan ve bir gün kireçte bekletilerek yapılan tarifi bulmam lazım.. |
18-06-2008, 22:42 | #73 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-12-2007
Şehir: K.K.T.C.
Mesajlar: 199
|
Sevgili Penelophe, Kıbrıs'ta ceviz macunu diyoruz, Türkiye'de ceviz reçeli deniliyormuş eğer incirde de böyleyse aradığınız tarif ceviz macunu ile aynı şekilde yapılıyor. Tabi benim bildiğim kadarıyla böyle, yalnız incirler soyularak yapılır. İncir sütü yakıcı olduğundan eldiven şart. |
18-06-2008, 23:37 | #74 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Sergül, Kıbrıs'ta birde karpuz kabuğu reçeli yapılırmış.Bir tv de birkaçyıl evvel izlemiştim.Kabukları soyup kireçli suda bekletiyorlar ve birkaç kez haşlıyorlardı.Yapmaya çalışmıştım olmamıştı.Siz biliyormusunuz? |
19-06-2008, 08:30 | #75 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 171
|
Sevgili Penelophe ,olgunlaşmamış incirler toplanıp soyularak sudolu bir kapta 8 gün boyunca suyu her gün değiştirilerek bekletilir. 8,gün sonunda 4 kez her seferinde suyu değiştirilerek kaynatılır.Kaynatılan incirler 6 saat boyunsa kirece yatırılır.Kireçten alınan incirlerin ortaları şişle delinerek içine karanfil koyulur ve limonlu suda 1-2 saat bekletilir.Limonlu sudan çıkarılan incirlerin üzerine her 100 incire 1 kilo şeker konularak 6 saat dinlendirilir.Daha sonra kısık ateşte kaynatılır.Kıvama gelince soğutulup üzerine limon ilavesiyle bir kez daha kaynatılır.Soğuyunca kavanozlara konulur. |
19-06-2008, 18:40 | #77 |
Ağaç Dostu
|
Wyzx, çok teşekkür ederim fakat ben kabuğu soyulmadan yapılan reçelin tarifini arıyorum, şimdi şöyle diyebilirsiniz, sende aynısını kabuğunu soymadan yap fakat kabuğu soyulmadan yapılan reçelin yapılış tarzı farklıymış, hem tadı, hem rengi, hem de kokusu daha güzel oluyor, bu yüzden ısrarla kabuğu soyulmamış olan reçelin tarifini arıyorum.. |
19-06-2008, 20:38 | #78 |
Ağaç Dostu
|
http://adanasofrasi.blogspot.com/feeds/posts/default adresinde kabuklu ve kabuksuz incir reçeli tarifi buldum. Umarım işinizi görür. Kirece yatırılma sebebi kabuk kısımlarınında yenebilir olmasını sağladığı için diye biliyorum (emin değilim ama öyle aklımda kalmış). |
20-06-2008, 14:42 | #79 |
Ağaç Dostu
|
Yıllar önce ablamla Anamur da yazlıklarında kalırken incir reçeli yapmaya kalkışmıştık. Sağolsunlar bahçelerden toplamamıza izin verdiler ama bizi hiç uyaran olmadığı için biz onları bir güzel çıplak elle toplayıp reçelleri ortaya getirdik ama bizim bütün parmak uçlarımız delik deşik olmuştu ve bir hafta iş yapamaz halde kıvrandık. İncir reöçelinin böyle bir anısı vardı paylaşmak istedim..Antakya tarflarında kabkla yapılan ama kireçte bekletilen reçelin tadını çok sevmiştim. Acaba bilen var mı? Bu reçelde kullanılan ne tür bir kabak. |
20-06-2008, 20:00 | #81 |
Ağaç Dostu
|
Kabukları soyularak yapılan, olmamış incir reçeli yapacağım. ( bu nasıl bir cümleyse artık ) Şuradaki tarife göre yapmayı düşünüyorum. Herçeşit birşeyler satan biryerden göztaşı denilen şeyi buldum. Satıcıya bunu reçel yapımında kullanacağımı söyledim, adam bunun zehir olduğunu söyledi. Ya adamda bir yanlışlık var ya da tarifte.. Bu maddeyi daha önce reçel yapımında kullanan arkadaşlardan yardım rica ediyorum? -Bu madde gerçekten reçel yapımında kullanılan, göz taşı denilen madde mi? -Eğer öyleyse, ne oranda suya karıştırılıp kullanılacak? Teşekkürler.. |
20-06-2008, 20:41 | #82 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
|
Adam haklı bu zehirdir. Eskiden bahçede böceklere karşı kullanırdık. |
20-06-2008, 21:05 | #83 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Aman Penelophe dikkat göztaşı iyi bir zehirdir.Sakın kullanma. |
20-06-2008, 21:05 | #84 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Penelophe, google'da "reçel göztaşı" diye aratırsanız, göztaşı ile yapılan reçel tarifleri geliyor. Miktar yarım nohut büyüklüğünde veya mercimek tanesi olarak verilmiş. (kabuklu reçel tarifi aradığınız için adresi göndermiştim. Göztaşının reçelde kullanıldığını bu tarifle öğrendim) |
21-06-2008, 14:04 | #87 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
|
Şimdiye kadar reçelleri ;bire bir ölçü kullanarak ,hangi meyve ise ,bir gece bekleterek ya da;sulanıncaya kadar bekleterek yaptım.Kireçli suda bekletme , işini hiç denemedim.Esas usulde böyle yapıldığını duymuştum. Yukarıda verilen tariflerden,ilave olarak tereyeğı katılışını öğrendim. Acaba ,kireçli suda bekletme neden yapılıyor ,bunu merak ettim.(Bizde reçel fazla dayanmıyor hemen tüketiliyor.) |
21-06-2008, 21:22 | #89 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
|
Ben sorumun cevabını aldım penelophe,teşekkür ederim.Darısı senin başına. Düzenleyen tener : 29-06-2008 saat 14:10 |
|
|