agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni48Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-06-2008, 23:22   #61
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Sayın Buket Aknar, yeşil cevizler buralarda daha olgunlaşmadı.Kabukları oluşmuş ama içleri sıvı halde.Tarifinizde cevizin iç kısmı kullanılmıyormu?Bu tarif içilecek bir gıdayamı ait.Macun deyince katımsı ciklet gibi bir hal aklıma geliyor ama sizin anlattığınız içilecek bir şeye benziyor tam anlayamadım.
Sevgili eylemss; bildiğiniz gibi cevizler sert kabuklu olur ancak burada bahsedilen kabukları sertleşmemiş durumda iken yapılır. Sertleşmemiş olsa da yine de şeftaliyi soyar gibi kabukları soyulur. İçilmez, tatlı olarak yenilir. Kuzey Kıbrıs Başlığında geçen yıl fotoğraf eklemiştim.

Bakınız burada geçen yıl Kuzey Kıbrıs başlığında yaptığım tanım ve fotoğrafı görebilirsiniz.

Fotoğrafta görüldüğü gibi ceviz macununun çatalı özeldir. Tabağına bakmayınız geçen yıl evime yeni taşındığım için özel macun tabağını bulamamışım kahve fincanı tabağına koymuşum.
İkram edilirken mutlaka 1. fotoğrafta görüldüğü gibi bir bardak su üzerine çatal konur, tabakta da ceviz macunları vardır. Çatal ile su bardağını alan, isterse ceviz macununu suya koyarak yer, isterse de macunu bir lokmada yeyip üzerine afiyetle suyu içer.

Bu arada cevizler ayıklanırken eğer eldiven giyilmezse parmaklar kararabilir.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2008, 00:33   #62
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 353
Buket hanım tarifini verdiğiniz ceviz macununu Antalyada ceviz reçeli olarak satıyorlar . **** restaurantlarda tatlı olarak ikram ediyorlar . Tadı bir harika 1 kavanozu tek başıma bitiriyorum.

Eklenen Resimler
 
Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2008, 14:11   #63
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ErtanGM Mesajı Göster
Buket hanım tarifini verdiğiniz ceviz macununu Antalyada ceviz reçeli olarak satıyorlar . **** restaurantlarda tatlı olarak ikram ediyorlar . Tadı bir harika 1 kavanozu tek başıma bitiriyorum.
Sevgili ErtanGM; afiyet olsun. Çok haklısınız, ben de ayni şekilde kendime hakim olmazsam bir oturuşta 9-10 tane yiyebilirim ama yemiyorum.

Bu arada ceviz macunu, ağızda oluşan uçuklara çok iyi geliyor.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2008, 18:04   #64
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
İncir Reçeli

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
Olmamış incirlerden, kabuğunu soymadan yapılan reçelin tarifini bilen var mı?
Sayın Penelophe, ben biliyorum .Yalnız biz kabuğunu soyuyoruz.İnciri toplarken sütünün teninize sürülmesine çok dikkat etmelisiniz.Zira benim koluma yer yer sürülmüştü ve yaklaşık 1 sene lekesi gitmedi.Sanırım incir sütü cildi yakıyor.Kabukları soyulmadanda bu tarife göre yapılabilir.Kabuklarını soymak isterseniz iki üç tane eldiven bulundurun çünkü incir sütü çıplak elle soyulduğunda parmak uçlarını deliyor, eldivenide parçalıyor.

İncirlerin acısını almak için suda haşlıyorsunuz.Soğuyunca incirleri avucunuzda sıkarak içlerine giren suyu çıkarıyorsunuz.Derince bir tencerede 1'e 1 su, şeker karışımını kaynatıp koyulaşıca içine incirleri atıyorsunuz.İncirlerin içinde kalan su, şerbeti sıvılaştırıyor.Bu sebeple biraz daha kaynatıyorsunuz.Limon sıkmayı unutmuyorsunuz.Reçel kıvamına gelice karanfil atıp ocağı kapatıyorsunuz.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2008, 12:13   #65
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Eylems, çok teşekkür ederim fakat benim aradığım tarif olmamış incirlerden, kireçte bekletilerek yapılan reçelin tarifi.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2008, 12:17   #66
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 353
Buket hanım uçuklara iyi geldiğinide öğrendiğimiz iyi oldu .

İncir sütünde çok etkili asit var . Siğilleri tedavi amaçlı kullanıyorlar . Ellere değdiği zaman acayip kaşındırıyor . İncir reçeli yapımını denedim . Çok oyuncaklı bir iş zahmetinede değmiyor doğrusu .

Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 01:54   #67
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
ErtanGM, kabukları soyulmadan yapılan bir reçel miydi? Kireç felan kullanılıyor muydu?

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 01:58   #68
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
Eylems, çok teşekkür ederim fakat benim aradığım tarif olmamış incirlerden, kireçte bekletilerek yapılan reçelin tarifi.
Sayın Penelophe,size anlattığım tarifi bizde olmamış yeşil incirler için uyguladık.İki farklılık var.Birincisi biz kabuğunu soyduk,diğeri kireçte bekletmedik.(Halihazırda kireç olmamasından dolayı.İncirleri akşam gezintisi esnasında toplamıştık.)

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 02:12   #69
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Bu bahsettiğim reçelin kokusu müthiş oluyor, hindistan cevizi ve incir karışımı bir kokusu var ama tarifi yok.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 13:37   #70
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 353
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
ErtanGM, kabukları soyulmadan yapılan bir reçel miydi? Kireç felan kullanılıyor muydu?
Sevgili penelophe ; İncirlerin ceviz büyüklüğünde olması gerekiyor . Bu ayda incirler büyümüş ve çekirdeklenmiştir bile .(reçel için uygun değil ) Ben kabuklarını alacalı şekilde hafif soydum ( görüntüsü daha güzel oluyor ). kireç kullanmadım . Kireci incir reçeli için değilde kayısı reçeli için kullandıklarını gördüm . ( 1 kaşık kireç yeterli oluyor ) İncir reçelinde bence kireç kullanımı şart değil . Zaten çok sert zor pişiyor . Bazılarıda incir reçeline renk versin diye aktarlarda satılan göztaşından koyuyorlar ( incir reçelinin rengini daha yeşil yapan boya ve fazla kullanımı zehirlenmeye neden oluyor ) birkaç tanede karanfil güzel kokulu bir reçel için yeterli . Ben olgunlaşmış bal damlayan incirlerden reçel yapmayı deneyeceğim .

Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 15:39   #71
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 54
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Arkadaşlar bu başlıkta "meyva" yazılmış ama "meyve" olması gerekmiyor mu?

Vişnelerimiz oldu sıra kayısılarda. Kayısı ile reçel-komposto dışında neler yapıyorsunuz? Mısır Çarşısında kayısının da pestili var. Tarifini bilen ve bizlerle paylaşacak olan var mı?
Olmus mu.

agachobim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 18:17   #72
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
ErtanGM, bahçedeki incirler şuan ceviz büyüklüğündeler hatta biraz daha ufakları bile var. Aradığım tarifi biraz daha bulamazsam büyüyecekler ama.

Kabukları soyulmadan ve bir gün kireçte bekletilerek yapılan tarifi bulmam lazım..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 22:42   #73
Ağaç Dostu
 
Sergül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2007
Şehir: K.K.T.C.
Mesajlar: 199
Sevgili Penelophe, Kıbrıs'ta ceviz macunu diyoruz, Türkiye'de ceviz reçeli deniliyormuş eğer incirde de böyleyse aradığınız tarif ceviz macunu ile aynı şekilde yapılıyor. Tabi benim bildiğim kadarıyla böyle, yalnız incirler soyularak yapılır. İncir sütü yakıcı olduğundan eldiven şart.

Sergül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 23:37   #74
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Sayın Sergül, Kıbrıs'ta birde karpuz kabuğu reçeli yapılırmış.Bir tv de birkaçyıl evvel izlemiştim.Kabukları soyup kireçli suda bekletiyorlar ve birkaç kez haşlıyorlardı.Yapmaya çalışmıştım olmamıştı.Siz biliyormusunuz?

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2008, 08:30   #75
Ağaç Dostu
 
Ayşe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 171
Sevgili Penelophe ,olgunlaşmamış incirler toplanıp soyularak sudolu bir kapta 8 gün boyunca suyu her gün değiştirilerek bekletilir. 8,gün sonunda 4 kez her seferinde suyu değiştirilerek kaynatılır.Kaynatılan incirler 6 saat boyunsa kirece yatırılır.Kireçten alınan incirlerin ortaları şişle delinerek içine karanfil koyulur ve limonlu suda 1-2 saat bekletilir.Limonlu sudan çıkarılan incirlerin üzerine her 100 incire 1 kilo şeker konularak 6 saat dinlendirilir.Daha sonra kısık ateşte kaynatılır.Kıvama gelince soğutulup üzerine limon ilavesiyle bir kez daha kaynatılır.Soğuyunca kavanozlara konulur.

Ayşe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2008, 14:56   #76
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Çok güzel tarif WYZX. Kirece yatırılmasının nedeni incirlerin diri kalmasıymış değil mi? Yatırmasak nasıl olur acaba?

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2008, 18:40   #77
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Wyzx, çok teşekkür ederim fakat ben kabuğu soyulmadan yapılan reçelin tarifini arıyorum, şimdi şöyle diyebilirsiniz, sende aynısını kabuğunu soymadan yap fakat kabuğu soyulmadan yapılan reçelin yapılış tarzı farklıymış, hem tadı, hem rengi, hem de kokusu daha güzel oluyor, bu yüzden ısrarla kabuğu soyulmamış olan reçelin tarifini arıyorum..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2008, 20:38   #78
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
http://adanasofrasi.blogspot.com/feeds/posts/default adresinde kabuklu ve kabuksuz incir reçeli tarifi buldum. Umarım işinizi görür.
Kirece yatırılma sebebi kabuk kısımlarınında yenebilir olmasını sağladığı için diye biliyorum (emin değilim ama öyle aklımda kalmış).

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2008, 14:42   #79
Ağaç Dostu
 
şükran ünal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 432
Galeri: 8
Yıllar önce ablamla Anamur da yazlıklarında kalırken incir reçeli yapmaya kalkışmıştık. Sağolsunlar bahçelerden toplamamıza izin verdiler ama bizi hiç uyaran olmadığı için biz onları bir güzel çıplak elle toplayıp reçelleri ortaya getirdik ama bizim bütün parmak uçlarımız delik deşik olmuştu ve bir hafta iş yapamaz halde kıvrandık. İncir reöçelinin böyle bir anısı vardı paylaşmak istedim..Antakya tarflarında kabkla yapılan ama kireçte bekletilen reçelin tadını çok sevmiştim. Acaba bilen var mı? Bu reçelde kullanılan ne tür bir kabak.

şükran ünal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2008, 16:07   #80
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Uzum, çok teşekkürler, bu tarife göre yapacağım, ben o kadar arayıp bulamamıştım.


Düzenleyen Penelophe : 20-06-2008 saat 19:57
Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2008, 20:00   #81
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Kabukları soyularak yapılan, olmamış incir reçeli yapacağım. ( bu nasıl bir cümleyse artık ) Şuradaki tarife göre yapmayı düşünüyorum. Herçeşit birşeyler satan biryerden göztaşı denilen şeyi buldum.

Name:  Resim 001.jpg
Views: 5620
Size:  39.8 KB

Satıcıya bunu reçel yapımında kullanacağımı söyledim, adam bunun zehir olduğunu söyledi. Ya adamda bir yanlışlık var ya da tarifte.. Bu maddeyi daha önce reçel yapımında kullanan arkadaşlardan yardım rica ediyorum?

-Bu madde gerçekten reçel yapımında kullanılan, göz taşı denilen madde mi?

-Eğer öyleyse, ne oranda suya karıştırılıp kullanılacak?


Teşekkürler..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2008, 20:41   #82
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Adam haklı bu zehirdir. Eskiden bahçede böceklere karşı kullanırdık.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2008, 21:05   #83
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Aman Penelophe dikkat göztaşı iyi bir zehirdir.Sakın kullanma.

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2008, 21:05   #84
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın Penelophe, google'da "reçel göztaşı" diye aratırsanız, göztaşı ile yapılan reçel tarifleri geliyor. Miktar yarım nohut büyüklüğünde veya mercimek tanesi olarak verilmiş.

(kabuklu reçel tarifi aradığınız için adresi göndermiştim. Göztaşının reçelde kullanıldığını bu tarifle öğrendim)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2008, 00:58   #85
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Hımm.. Kafam karıştı..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2008, 01:03   #86
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Şuradaki tarifde, 1 çay kaşığı kullanıldığından bahsetmiş. Bu göztaşı ziraai bir malzeme olduğuna göre acaba ziraat mühendisi olan arkadaşlar beni aydınlatabilir mi?

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2008, 14:04   #87
Ağaç Dostu
 
tener's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
Şimdiye kadar reçelleri ;bire bir ölçü kullanarak ,hangi meyve ise ,bir gece bekleterek ya da;sulanıncaya kadar bekleterek yaptım.Kireçli suda bekletme , işini hiç denemedim.Esas usulde böyle yapıldığını duymuştum.
Yukarıda verilen tariflerden,ilave olarak tereyeğı katılışını öğrendim.
Acaba ,kireçli suda bekletme neden yapılıyor ,bunu merak ettim.(Bizde reçel fazla dayanmıyor hemen tüketiliyor.)

tener Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2008, 15:26   #88
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Yumuşak meyveler genelde reçel yapınlınca dağılıyor ve şekillerini kaybediyor, kireçte bekleyinde ise daha sert oluyor..

55 numaralı mesajıma bir yanıt yok mu?

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2008, 21:22   #89
Ağaç Dostu
 
tener's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
Ben sorumun cevabını aldım penelophe,teşekkür ederim.Darısı senin başına.


Düzenleyen tener : 29-06-2008 saat 14:10
tener Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2008, 12:43   #90
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Penelophe, yaptın mı incir tatlısını-reçelini? Ben de kabuklusunu çok severim ama kirece veya göztaşına yatırma işi bana pek uymuyor. Ben yatırma işini yapmadan deneyebilirim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024