![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Sergül, Kıbrıs'ta birde karpuz kabuğu reçeli yapılırmış.Bir tv de birkaçyıl evvel izlemiştim.Kabukları soyup kireçli suda bekletiyorlar ve birkaç kez haşlıyorlardı.Yapmaya çalışmıştım olmamıştı.Siz biliyormusunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 171
|
Sevgili Penelophe ,olgunlaşmamış incirler toplanıp soyularak sudolu bir kapta 8 gün boyunca suyu her gün değiştirilerek bekletilir. 8,gün sonunda 4 kez her seferinde suyu değiştirilerek kaynatılır.Kaynatılan incirler 6 saat boyunsa kirece yatırılır.Kireçten alınan incirlerin ortaları şişle delinerek içine karanfil koyulur ve limonlu suda 1-2 saat bekletilir.Limonlu sudan çıkarılan incirlerin üzerine her 100 incire 1 kilo şeker konularak 6 saat dinlendirilir.Daha sonra kısık ateşte kaynatılır.Kıvama gelince soğutulup üzerine limon ilavesiyle bir kez daha kaynatılır.Soğuyunca kavanozlara konulur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Wyzx, çok teşekkür ederim fakat ben kabuğu soyulmadan yapılan reçelin tarifini arıyorum, şimdi şöyle diyebilirsiniz, sende aynısını kabuğunu soymadan yap fakat kabuğu soyulmadan yapılan reçelin yapılış tarzı farklıymış, hem tadı, hem rengi, hem de kokusu daha güzel oluyor, bu yüzden ısrarla kabuğu soyulmamış olan reçelin tarifini arıyorum.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
http://adanasofrasi.blogspot.com/feeds/posts/default adresinde kabuklu ve kabuksuz incir reçeli tarifi buldum. Umarım işinizi görür. Kirece yatırılma sebebi kabuk kısımlarınında yenebilir olmasını sağladığı için diye biliyorum (emin değilim ama öyle aklımda kalmış). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Yıllar önce ablamla Anamur da yazlıklarında kalırken incir reçeli yapmaya kalkışmıştık. Sağolsunlar bahçelerden toplamamıza izin verdiler ama bizi hiç uyaran olmadığı için biz onları bir güzel çıplak elle toplayıp reçelleri ortaya getirdik ama bizim bütün parmak uçlarımız delik deşik olmuştu ve bir hafta iş yapamaz halde kıvrandık. İncir reöçelinin böyle bir anısı vardı paylaşmak istedim..Antakya tarflarında kabkla yapılan ama kireçte bekletilen reçelin tadını çok sevmiştim. Acaba bilen var mı? Bu reçelde kullanılan ne tür bir kabak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Yok yapmadım, çok istememe rağmen yapmayacağım da. Çünkü, ben yeşil kalan reçel istiyorum bunun için de göztaşına yatırmam gerekiyor ama korktum, göztaşı etkili bir zehirmiş, ne kadar kullanmam gerektiğini bilmiyorum. Bunu daha önceden yapan birinin bulmadıkça da, sadece okuduklarımla yapmak istemiyorum. İncirler de şu an tam reçellik.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,906
|
Ereğli çileği
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Çilek Reçeli
Ben bugün çilek reçeli yapıyorum her yeri kokusu sardı.Manav osmanli çileği dedi ama kandıramadı beni.Zonguldak'taki öğrencilik yıllarımdan hatırlıyorum Ereğli'de çilek festivali yapılırdı ve Osmanlı Çileği; ufak,açık pembe,oval ve kokuludur.Yanılıyormuyum arkadaşlar? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-05-2008
Şehir: ordu
Mesajlar: 3
|
Ceviz Reçeli
Bu tarif güzelmiş ama kireci anlayamadım acaba bildiğimiz kireç mi ve nereden bulabiliriz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Ceviz Reçeli
Oralarda cevizlerin durumu ne? Kıbrıs'ta cevizler Mayıs sonu Haziran başı bol bol bulunur ve Kıbrıslılar ceviz macunu yaparlar. Market veya manavlarda cevizler tane ile satılır. (Genellikle 100 tane) Daha önce Kuzey Kıbrıs başlığında da bahsetmiştim. Ceviz macunu. Yeşil cevizler ayıklanıp suya konur ve 4-5 gün, her gün suyu değiştirilerek, suda bekletildikten sonra bir şiş yardımıyla delinir. Daha sonra bir beze sarılmış kireç, suya atılır ve 2 saat kireçli suda bekletilir. Kireçli sudan çıkartılarak yıkanan cevizler tencereye konularak üzerlerini örtecek kadar su ilave edilir. İlk su kaynamaya başlayınca değiştirilir. Cevizler yumuşayana kadar (çok da yumuşamamalıdır) kaynatılır. Sonra soğuk suya atılıp, yarım limon sıkılır. Başka bir tencerede 1 kilo şeker su ile karıştırılır, içersine cevizler ilave edilir ve 7-8 saat bekletildikten sonra 15 dakika kadar kaynatılır. Sonra yine 7-8 saat bekletilir ve tekrardan kaynatılır. (Ayni işlemi en az 4 kez tekrar yapmak gerekir.)Son kaynamada içine ½ limon suyu sıkılır ve tane karanfil ilave edilir. Kıbrıs geleneklerinde gelen misafirler için her zaman evde hazır olarak bulunan macunlar çok önemli yer tutar . Ceviz Macunu da macunlardan hemen hemen en sevilenidir. Bunun dışında mevsimine göre Karpuz, Kabak, Patlıcan, Turunç Macunları da yapılır. Herkese afiyet olsun... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu arada ceviz macunu, ağızda oluşan uçuklara çok iyi geliyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bakınız burada geçen yıl Kuzey Kıbrıs başlığında yaptığım tanım ve fotoğrafı görebilirsiniz. Fotoğrafta görüldüğü gibi ceviz macununun çatalı özeldir. Tabağına bakmayınız geçen yıl evime yeni taşındığım için özel macun tabağını bulamamışım kahve fincanı tabağına koymuşum. İkram edilirken mutlaka 1. fotoğrafta görüldüğü gibi bir bardak su üzerine çatal konur, tabakta da ceviz macunları vardır. Çatal ile su bardağını alan, isterse ceviz macununu suya koyarak yer, isterse de macunu bir lokmada yeyip üzerine afiyetle suyu içer. Bu arada cevizler ayıklanırken eğer eldiven giyilmezse parmaklar kararabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Vişne reçeli ve vişne hoşafı yaptım. Reçeli her zamanki gibi 1'e 1 ölçülerinde yaptım. Yani 1 kilo vişneye 1 kilo şeker şeklinde. Kaynadıktan sonra da içine birkaç damla limon sıktım. Hoşaf için yarım kilo vişnenin çekirdeklerini çıkarmadan elimle sıkarak makarna süzgecinden geçirip suyunu çıkardım. Bu suya 1,5 bardak şeker kattım. Çekirdekleri çıkarılmış 1 bardak vişneyi de içine katıp kaynattım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Kabukları soyularak yapılan, olmamış incir reçeli yapacağım. ( bu nasıl bir cümleyse artık ![]() ![]() Satıcıya bunu reçel yapımında kullanacağımı söyledim, adam bunun zehir olduğunu söyledi. ![]() -Bu madde gerçekten reçel yapımında kullanılan, göz taşı denilen madde mi? -Eğer öyleyse, ne oranda suya karıştırılıp kullanılacak? Teşekkürler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
|
Adam haklı bu zehirdir. Eskiden bahçede böceklere karşı kullanırdık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Penelophe, google'da "reçel göztaşı" diye aratırsanız, göztaşı ile yapılan reçel tarifleri geliyor. Miktar yarım nohut büyüklüğünde veya mercimek tanesi olarak verilmiş. (kabuklu reçel tarifi aradığınız için adresi göndermiştim. Göztaşının reçelde kullanıldığını bu tarifle öğrendim) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Aman Penelophe dikkat göztaşı iyi bir zehirdir.Sakın kullanma. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 270
|
Şimdiye kadar reçelleri ;bire bir ölçü kullanarak ,hangi meyve ise ,bir gece bekleterek ya da;sulanıncaya kadar bekleterek yaptım.Kireçli suda bekletme , işini hiç denemedim.Esas usulde böyle yapıldığını duymuştum. Yukarıda verilen tariflerden,ilave olarak tereyeğı katılışını öğrendim. Acaba ,kireçli suda bekletme neden yapılıyor ,bunu merak ettim.(Bizde reçel fazla dayanmıyor hemen tüketiliyor.) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 270
|
Ben sorumun cevabını aldım penelophe,teşekkür ederim.Darısı senin başına. ![]() Düzenleyen tener : 29-06-2008 saat 14:10 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili Penelophe Karaincir reçelini denedinmi? Hem çok zahmetsiz hemde çok lezzetli oluyor.Biz her yıl bir miktar yaparız. Karaincir olgunlaşmaya başladığında toplanır.Yıkanıp temizlendikten sonra(Kabuklu) üzerine bir kg. incir için 1 kg. kristal toz şeker dökülür bir gece bekletilir.Sabahleyin kısık ateşte kaynamaya bırakılır.Kıvamına gelince şekerlenmemesi için 1 adet limon sıkılır ve biraz daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır. İncir tatlısı kıvam ve lezzetinde bir reçel elde etmiş olursunuz. Afiyet olsun ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|