12-07-2006, 18:56 | #1 |
agaclar.net
|
Domates (konserve, kurutma, sos)
Domatesi kışa hazırlama yolları
__________________
. | *** işaretli kelimeler için bakınız: Yanlış yazdığınız için görünmeyen kelimeler | | Forum Kuralları | Forum Yardım | Forum Kullanma Kılavuzu | Fotoğraf Yarışması Kuralları | Satış İlanı Kuralları | Düzenleyen malina : 19-07-2006 saat 16:07 |
13-07-2006, 11:57 | #2 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
gün kavurması domates
iri domateslerin kabukları soyulur. ceviz iriliğinde doğranır çekirdekleri ayıklandıktan sonra..biraz süzgeçte bekletirir. suyu aksın.. tuzla harmanlanır güneşte kurumaya bırakılır.karıştırılarak. normal salçadan farklı tatta içinde parçacıklar olan bir salça olur . yapımı daha kolay yemeklerde de farklı bir tat oluyor.. |
19-07-2006, 15:26 | #3 |
agaclar.net
|
Gün kurusu domatesi evde kendi kullanımınız için üretmek istiyorsanız kurutmaya uygun domatesler (sert, etli, salçalık, kuru maddesi yüksek çeşitler) seçmelisiniz. Domatesi dörde bölüp tuzlayıp güneşe serersiniz. Domatesi önce sirkeye batırıp sonra tuzlayarak bu işlemi yapmanız da mümkün. Tercih sizin. |
19-07-2006, 15:40 | #4 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
mine hanım sizin tarifiniz hani sonradan ipe dizilen domatesler var onlar mı oluyor.sizinkini okuyunca benim tarifimi tamda anlaşılır yazmadığımı düşündüm. benim tarifimde kapta kalmalı domatesler çünkü salça olacak aslında. içinde domateslerin parçalar halinde olduğu bir salça |
19-07-2006, 16:28 | #5 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
19-07-2006, 16:32 | #6 |
agaclar.net
|
Bir de kuru domatesin yağlısı var. O tümüyle kuruduktan sonra mı yağa konuyor? |
19-07-2006, 18:08 | #10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-06-2006
Mesajlar: 71
|
Mine Hanım her zamanki gibi doğru bilgilendiriyor bizi.Ufacık bir öneri de benden,salçanın küflenmemesi için kavanozdan alırken kullandığımız kaşığın temiz ve kuru olmasına dikkat etmeliyiz. Burada temizden kastım,pişirme esnasında kullanılmayan kuru bir kaşık tabiiki. Selam ve sevgiler .. |
20-07-2006, 00:12 | #11 |
agaclar.net
|
Domates Konservesi,Ketçap
Domates Konservesi Olgun, beresiz, çatlak olmayan domatesler seçilir. Bol suda iyice yıkanır. İp fileye konarak sıcak suya 1-2 dakika süreyle batırılır. Sonra soğuk suya daldırılıp, kabukları soyulur. Yeşil kısımları kesilir. Küçükleri bütün, büyükleri 2-3 parçaya ayrılır. şırası ile birlikte kavanozlara doldurulur (Kavanoz ve kapakları iyice yıkaynıp, 5-10 dakika sterilize edilmiş olmalıdır). Üzerine 1 çay kaşığı tuz konur. Havası çıkarılır. Kavanoz ağızlarında 2-3 cm.lik boşluk bırakılır. Ağız ve kapaklar kurulanır ve kapatılır. Kaynamakta olan suda 45 dakika pastörize edilir. Bir gün bekletilip, soğuyan kavanozlar serin, kuru ve cereyansız yere kaldırılır. Ketçap yapımı Ketçap yapımıcı gerekli malzemelr; 6 kg. olgun domates, 3 adet orta boy soğan, 8-10 adet kırmızı sivri biber (acı), 5-6 adet dolmalık kırmızı biber, 2 yemek kaşığı sirke, 1,5 yemek kaşığı kırılmış tarçın, 1 yemek kaşığı tane karanfil, 3 diş iyice dövülmüş sarmısak, 1 tatlı kaşığı şeker, 2,5 tatlı kaşığı tuz. Dometesler iyice yıkanır. Sap yerleri kesilir. Küçük küçük doğranır. Soğanlar soyulup, ince ince domateslerin üzerine doğranır. Acı ve tatlı biberler yıkanır. Sap yerleri ve tohumları ayrılır, ince ince doğranır. Domates, soğan ve biberler hepsi ezilecek hale gelinceye kadar kaynatılır (ara sıra karıştırılır). Karışım değirmenden geçirilir. Değirmenden geçirilen karışımın içine bir tülbent içine bağlanmış olan tarçın, karanfil ve döğülmüş sarmısak katılır. Bu baharatlı karışım yarı yarıya azalıncaya kadar karıştırılarak kaynatılır. İçine şeker, sirke, tuz konur. Kuvvetli ateşte istenilen koyuluğa gelinceye kadar kaynatılır. Temiz kavanozlara doldurulur (sıcak, sıcak). Ağızları kurulanıp, kapatılır. Not: Baharatın toz halinde kullanılmaması gerekir. Toz baharat ketçapın rengini karartır. Alıntı: Karışık turşu, domates konservesi ve ketçap yapımı Aynur ÇETİNKAYA Ev Ekonomisi Tek. |
27-07-2006, 12:04 | #12 |
Ağaçsever
|
Domatesli-Acı Biberli-Salatalıklı Turşu-sos
Domatesleri ikiye bölüp rendeleyin, çekirdeklerini ince bir elekten geçirip ayırırsanız daha iyi olur. Sonra küçük (atom) acı biber ve minik salatalıklar (adını hatırlayamadım) ekleyin. Sirke **** üzüm suyu ekleyin. Tuz ve Sarmısak katın. Çok az miktarda da sıvı yağ ekleyin. Domatesin suyu olduğu için su eklemeye gerek yok. İçindeki malzemelerin oranını siz hangisini daha çok seviyorsanız ona göre ayarlayabilir veya biber-salatalık ikilsinden birini **** hiç birini katmayabilirsiniz. 15-20 gün sonra (Ortamın ısısına bağlı) Turşu-sos tadında bir yiyecek elde edeceksiniz. Düzenleyen erkolgencer : 27-07-2006 saat 12:05 Neden: başlık silme |
27-07-2006, 12:14 | #13 |
Ağaçsever
|
Belkide malina'nın o kabukları salça yapmaya ihtiyacı yok ama bu sitenin baş aktörüde herhalde öyle davranmalıydı, doğaya ve bitkilere saygı hiç ihtyacı olmayan birisinin bişeyleri değerlendirme kaygısında gizli... |
28-07-2006, 13:02 | #14 |
Ağaç Dostu
|
KAHVALTILIK SOS: dometesler rendeleniyor, kırmızı biberler rondodan geçiriliyor, patlıcanlarda soyulup küçük küçük doğranıp tuzu eklenerek hepsi bir tencerede, kısık ateşte uzun süre pişiriliyor. kavanoza konup buzdolabında saklanıyor. lezzetli bir sos. DOMATES SUYU TURŞUSU: domatesler rendelenip suyu süzgeçten geçiriliyor bir kapta ayıklanmış sarımsakları(doğramadan) ve dometesleri kaya tuzu ile karıştırıp kavanozlara dolduruluyor. turşu olarak yeniyor. not:bu karışıma dometes ilacı denen bir şeyde katıyorlar(strik asit sanırım) ama annem bu ilacı katmadan yapardı. MENEMEN HARCI: sivri biberler yağda kavrulup üzerine doğranmış domates eklenir piştikten sonra sıcakken kapağı sıkıca kapanır. kışın menemen yapmak için kullanılır not:biraz turşu kokuyor **** bana öyle geliyor. |
28-07-2006, 18:39 | #15 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
14-08-2006, 14:10 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
sevgili eski kayınvalidem (SEK) -ondan zaman zaman bahsedeceğim için bu kısaltmayı kullanacağım artık. gerçi SEK beni daha da kısaltır ve sadece o derdi- benzerini farklı bir yöntemle yapardı. kaynattıktan sonra hemen kavanoza koyar, üzerine biraz zeytinyağı ekler, ağzını sıkıca kapatır ve kavanozu suyun içinde soğuyana kadar bekletirdi. oda sıcaklığında hiç bozulmadan 7 ay bile kalırdı. buzdolabında ise bir yıl kullanırdık. eski işyerimde bunları bolca tükettim. SEK bir sene daha yaptıktan sonra bu işten vazgeçti |
22-08-2006, 13:44 | #17 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2006
Mesajlar: 84
|
Turşu-Sos
Çok güzel bir konu açılmış, ben de yemiştim tadını tarif edemem, yalnız sanırım kornişon salatalık demek istediniz onun yerine küçük lahana parçaları vardı. Ben de tarifini arayıp duruyordum. Tarifini biraz daha ayrıntılı yazabilir misiniz? Birkaç ölçü olsa elimizde daha kolay yaparız diyelim ki bir litrelik bir kavanoz için ne kadar malzeme, sirke, yağ vb gerekir.Selamlar |
15-09-2006, 10:16 | #18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Eğer salçaya küflenmesin diye yağ koyarsanız, yağ oksitlendiği için, o güzelim kırmızı renk, koyu kırmızıdan, zaman içinde kahverengine doğru değişiyor ve bittabii tadı da bozuluyor. |
|
02-11-2006, 16:33 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Kış için domates
Biz her yaz Yalakderede bahçemizden **** çevreden aldığımız domatesler den domates suyu yaparız ve bütün kış kullanırız. Fakat sağlık açısından hiç araştırmadık. Şöyle : Domatesleri rondodan geçiriyoruz. 1Kg için 1 aspirini ezerek karıştırıyoruz. Sonra mutlaka ağzı geniş meyve suyu şişelerine dolduruyoruz. Üzerine 2 parmak kadar ayçiçek yağı koyup ağzını sıkı sıkı kapatıyoruz. Serin ve gölge bir yerde saklayıp kış boyu salça yerine domates suyu kullanıyoruz. Şimdi soruyorum bu sağlığa aykırı mı değilmi? Düzenleyen malina : 05-11-2006 saat 19:09 |
04-11-2006, 21:34 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Teşekkürler memet dostum sağol. Bak birşey daha tarif edeyim Domatesi rondodan geçirip bir taşımlık kaynatıyoruz, patlıcanları küp küp doğrayıp kızartıp domatesle karıştırıyoruz bu karışıma bir baş sarmısak ayıklayıp rendeliyoruz birde yeşil acı biberleri rondodan geçirip hep birlikte kaynatıyoruz ( yeteri kadar tuz atmak gerekiyor) Bu karışımı ağzı dar kavanozlara **** meyve suyu şişelerine kaynar kaynar doldurup ağızlarını sıkıca kapatıp soğuk su dolu leğene ters kapatıyoruz. Soğuyunca serin yerde **** buz dolabında saklıyoruz. Acı sevenler ister meze olarak kullanın ister makarna üstü sos olarak kullanın afiyet olsun. |
04-11-2006, 22:50 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: maltepe/istanbul
Mesajlar: 541
|
Sitede gezerken arkadaşlardaki çiçeklere iç geçiriyordum. Şimdi birde tarifler çıktı bol acılı. Bu bölüm biraz sakıncalı galiba insanın azı sulanıyor canı çekiyor yahu |
05-11-2006, 16:57 | #23 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
05-11-2006, 19:06 | #24 |
agaclar.net
|
Aspirinli domatesi, arnavut biberlerini turşu yapmak için de kullanabilirsiniz. Kavanoza biberleri doldurun. İçine asririnli domates karışımını dökün. Turşudan daha iyi oluyor, suyunu(!) da sos yerine yiyorsunuz... |
10-11-2006, 07:01 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Merhaba Mine hanım . Dün akşam yedek buzdolabında sakladığımızı 'ŞİŞE DOMAT' lardan biri patladı . İnanılmaz birşey. 10 yıldır hep yaparız ilk kez böyle birşey yaşadık. İçi kırmızı bir buzdolabı düşünün evde kıyamet kopuyor.Kabahat hemen bana yüklendi dolayısı ile temizlemekte. Kızlar anneden taraf oluverdiler bir anda .Allahtan kapalı arka balkonda idi dolap şişeleri boşaltıp taktım hortumu şarıl şarıl yıkadım dolabı,şişeleri,balkonu. Hepsinin kapaklarını tekrar kontrol edip sıkılaştırdım Hepsini tek tek poşetlere koyup bağladım sıkıca bakalım ne olacak? Şişe domat hikayesini paylaşayım dedim.Selamlar |
10-11-2006, 10:03 | #26 |
agaclar.net
|
Doldurma yüksekliğinden kaynaklanıyor olabilir mi? |
10-11-2006, 10:13 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Galiba aspirin ölçüsünde bir yanlışlık yaptım **** domateslerin cinsinden kaynaklandı. |
05-04-2007, 13:06 | #28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-04-2007
Şehir: afyonkarahisar
Mesajlar: 7
|
selam arkadaşlar..domatesle ilgili herşey deniyor fakat...burda salçadan başka birşey konuşulmamış...domat nasıl yetiştirilir,hangi havayı sever,neyi sevmez filan bilgilerine gerek yok galiba....haklısınız... |
05-04-2007, 13:47 | #29 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Alıntı:
İlk mesajınızda forum kurallarını takip etmediğiniz anlaşılıyor. Lütfen forum kullanma klavuzunu izleyerek önce kendinizi tanıtınız. Daha sonra yine forumda domatesle ilgili herşeyi bulacaksınız. |
|
29-07-2007, 12:10 | #30 |
Ağaç Dostu
|
Yazın ortasını geçtik. Eli kulağındadır, yakında kış gelir. Yumurta domatesin çıkmasıyla, kış hazırlıklarına başladım. Pazardan almış olduğum yumurta domatesleri kurumaları için güneşe bıraktım. Bu sıcaklarda kısa sürede kuruyacağa benzer. Ben daha önceleri kuruttuğum domateslerin rengini hiç beğenmezdim, kahverengiye çalardı. Geçen yıl, annemin komşusu olan Adana'lı bir hanımdan bir püf noktası öğrendim. Domatesleri istediğiniz büyüklükte kestikten ve tuzladıktan sonra sıcak fırında 3-4 dakika bekletip ardından güneşte kurumaya bırakıyorsunuz. Geçen yıl uyguladım, sonuç gayet iyi idi. Rengi tam kırmızı, ekşiliği gayet iyi idi. Kuru domatesin yemeklerin dışında bir kullanımı da, sıcak suda biraz bekletip açılmalarını sağladıktan sonra, zeytinyağ, nar ekşisi(veya isteğe göre limon, sirke) ve olmazsa olmaz sarımsak üçlüsünde meze olarak veya sabah kahvaltılarında çeşit olarak yemektir. Sarımsak kokmak istemeyenler için artık her türlü koku giderici var nasılsa . Düzenleyen nevsune : 29-07-2007 saat 16:04 Neden: ilave |
|
|