Sn.Lilium, küflenmemesi tesadüf olmuş,ya da sizin orada hava çok kuru. Hurmaların kuruması neticede meyve etindeki nemin azalmasından ibaret. Nemi en iyi azaltan ortam da hava akımıdır. Aynı, çamaşırın rüzgarda iyi kuruması, kapalı yerde geç kuruması gibi. Hava akımı olmayan yerde nem de çok yavaş azalacağından (rutubet durumuna göre hiç azalmayabilir de), önce mayalar, sonra patojenler üreyerek küf yapabilir. Bu yüzden risklidir.
Sn.Akcan67, çok iyi olmuşlar, ellerinize sağlık. Kalıcı yerlerine asarken biribirlerine değmeyecek şekilde aralarını ayarlarsınız. Buralarda bir şekilde bizi uğrayıp da kurutulmuşunun tadına bakan herkes bu günlerde hurma kurutma faaliyetinde. Fiyatlar yükselecek bu gidişle :) |
göz hakkı
Alıntı:
Siz hiç merak etmeyin.Bizde pişer komşuya da düşer.Gerçekten yaptığımıza değer o bahsedilen mükemmel tadı yakalarsam size söz adresinize göndereceğim.Notumu aldım.Vakit gelince adresinizi isterim. Sn Meyvelite Bütün bu uğrasıya sebeb sizsiniz.Yukarıdaki mesajda da bahsettiğim gibi kulaklarınızı bu akşam epey çınlattık.Tavsiyelerinizi sonuna kadar dikkate alıyorum.Saygılarımla |
Afiyet olsun. Memlekette bu kadar hurma varken, yeni ve güzel bir lezzetin yaygınlaşması kadar keyif verici bir şey yok.
Kuruma işlemi uzun sürüyor. Her ne kadar bir ay sonra da renkleri hala turuncu, büyüklükleri yarıya inmiş durumda da lezzetle yenebilirse de, esas kuruma iki ay kadar sürüyor. Renkleri kahverengine dünüyor. Boyutları da üçte bire iniyor. Bu durumdaki hurmaları hijyen jelatin veya poşete aldığınızda bir sonraki kurutmaya kadar aynen muhafaza edebilirsiniz. Hava akımı olsun diye özellikle belirtmem garanti olsun diyedir. Yanlış anlaşılmasın lütfen. Çok kuru bir ortamda kapalı yerde de kurur. Söz gelimi, sizin 15 kilo hurmanın 12 kilosu buharlaşacak. Yani 12 kilo su. Bunun ortamdaki nemi arttırmadan sürekli atılabilmesi gerekir. Buna göre hesap yapabilirsiniz. |
Sn MeyveliTepe
Kurutma işlemi sırasında hurmalara masaj yapmak gereklimidir.Sanırım denizakvaryumunun bir mesajında okumuştum. |
Sn akcan67, bu kadar itinayla bu hurmaların Şam'daki kayısılardan daha iyi olacağı kesin. İyi olmak zorunda, aksi takdirde yeni bir denemeye hanımı razı etmek için benim gibi dokuz takla atmak zorunda kalabilirsiniz:))
Olumlu olumsuz gelişmeleri buradan aktararak bizleri de bilgilendirmeye devam edin lütfen. |
Alıntı:
|
O kadar yorgun oluyorum ki biri bana masaj yapsın diye bakarken sevgili hurmalarım hiç kusura bakmasınlar o yüksekliğe tırmanıp da bir de onlara masaj yapamam.
|
Bu arada, olgunlaşan hurmalardan çok güzel cevizli kek de oluyor. 2-3 tane olgun hurma kabuğu çıkartılıp blenderden geçirilip bol ceviz ile kek hamuruna katılıyor. Böyle yapılmış kekte hurma çikolata etkisi yapıyor. Yapmayı ben bilmiyorum ama bu kekin yiyicisi olarak kuvvetle tavsiye ederim :)
|
Sanıyorum kekin tarifi sayın eşinizde. Mutfak bölümüne rica edebilir miyiz?
|
Vayyy hurmacılar çoğalıyor.Nasıl gidiyor.Merak ediyorum çürüme ya da bozulma olmuyor mu ?
|
Hurmanın bu sekilde3 kurutuldugu gibi Turkmenistand da ve ozbekistanda da Kavunun bu sekilde kurutulmusunu yapiyorlar oda muhtesem bir tad oluyor. Fakat merak erttigim birsey var ki oda istanbulda bu kadar nemin yuksek oldugu bir sehirde kurutma işlemi yapmak kuf olumsadan bunu saglamak imkansız gibi!!! istanbuldakiler buna dikkat etmeli bence. Aksi taktirde kuf mantarlarından dolayı saglıksız bir işlem yapmıs olabiliriz. Patlıcan biber kuruluarı bile istanbulda kuf yapiyolar
saygılarımla herkese yesili bol guzel saglıklı bir hayat diliyorum |
Alıntı:
Hurma kurutmak bir bakıma hurmanın sadece kısa bir dönem değil, yıl boyu tüketilebilir olmasını güzel bir lezzetle sağlıyor. Aynı şekilde kek vb. şeyler için kullanımı da yine meyvenin değerlendirilebilme biçimlerinden biri. Eşim, olgunlaşmış hurmaları blenderleyip birer kek olacak şekilde dondursak mı diye düşünüyor. Bu da yine bu meyvenin uzun süreli kullanılabilmesini sağlayan bir şey. Kek konusunda mutfak bölümümüzde pek çok uzman arkadaş olduğunu biliyorum. Yaptıkları keklerde yaratıcılıklarını da kullanarak olgun hurmayı muhtelif şekillerde kullanabilirler. Hoş bir lezzetin yanı sıra çikolata, kakao etkisi yaptığını söyleyebilirim. |
Alıntı:
|
Geçen hafta havanın azizliğine uğramış ve İstanbul'da kalmak zorunda kalmıştım. Bu hafta Hurmaları toplamaya gidiyorum Pazar günü, bu konuyu okudukça sabırsızlanıyorum.. Bir de arabaya sığacaklarmı bilemiyorum :confused:...:D
|
Alıntı:
Aynı şekilde hazırladığım bir miktarı da marmelet yapıyordum, hurmadan da marmelat denenebilir. Genelde topladıklarımız yumuşak olduğundan ya da bir kaç günde yumuşadığından en uygun çözüm bu olmuştu. Kurutamadığımdan, biraz sert olanların da çekirdeklerini çıkarıp buzluğa koyuyordum, bazı tatlılarda kullanıyordum. (Belki kaynar suya batırıp saklamak daha iyi sonuç verebilir) Hurmadan da çok çeşitli faydalanma yolları olabilir, kayısıya benzer bir meyve sonunda. Not: Hurmayı hiç severek yemem, genelde de yemem ama kurutulmuşunu merak ettim doğrusu. |
HURMALAR iSTANBUL'DA.. ilgilenen olursa ?
Arkadaşlar hurmalarımı dün topladım, şansıma hava da çok güzeldi.
Çok uğraştım ama arabanın her köşesini değerlendirerek tüm Hurmaları İstanbul'a taşıdım :eek: iyi ki yalnız gitmişim.. Zaten küçük olan balkonumuzun tamamını işgal ettiler ama olsun. Akşama çektiğim fotografları yükleyeceğim. |
1 Eklenti(ler)
|
2.Faslı dün akşam bende bitirdim.Sanırım bu sene ilk ben başladım.
Yolunuz buralara düşerse buyrun ikramımız olur. |
2 Eklenti(ler)
Dün çektiğim resimlerim. İçleri halen yumuşak.
|
4 Eklenti(ler)
Hurmaları İstanbul'a getirdim demiştim ya işte bir kaç fotograf
|
4 Eklenti(ler)
Bunlarda evden, ön balkon doldu, arka balkon da yarın dolacak inşallah..Düzeneği Bauhaus'tan aldığım çıtalarla yaptım :o
|
Sizinkisi çok profesyonel olacak anlaşılan :)
|
Kasalardaki hurmalar turuncu rengini almış ,kurutulması mümkün olacak mı?
Sn.MeyveliTepe hurmaların oldukça sertken toplanmasını öneriyordu? |
Sizinki kadar değil Sn Meyvelitepe :) hepsini kurutacak yerim malesef yok. Sadece alt mesajda gördüğünüz çıtalar hepsi o ;) İstanbul'daki arkadaşlara duyurulur !
Hurmalar gayet sert öyle tutuncu göründüğüne bakmayın, Grany Smith Elma gibi sertler. |
Sn aslan k
Maaşallah.Sanki yarın pazara satışa çıkacakmışsınız gibi. |
Bir arkadaşımın bahçesinde bu meyve ağacından var ,sanırım bu konudan haberi yoktur,meyveleri mahallemizdeki bir bakkal aracılığıyla satıyor,ona da göstereceğim bu satırları,umarım ilgilenir ve uygular,bana da satın almak düşer,kurumuş hurmalardan kek yapma fikri ilgimi çekti...
|
Arkadaşlar, havalar soğumaya başladı ve nemlendi, bu mevsimde kuruma başarılı olurmu. Yağmurda arasıra yağıyor. Yumuşamadan daldan toplayıp ipliklere bağlayıp asılıyor fotoğraflardan anlaşılan başka bir işlem var mı? Ben de deneme kurutması yapacağım.
|
Sevgili nariçi,
hurmaları ham olarak topluyorsunuz, güzelce soyup kaynayan su içine batırıp 1-2-3diyerek ona kadar sayıp, sıcak sudan çıkartıyorsunuz. Sonra saplarından mesafeli olarak bağlıyorsunuz yani hurmalar birbirlerine değmeyecek. İsterseniz önce bağlayın sonra sıcak suya batırın. Daha sonra bu ipe dizdiğiniz hurmaları üstü kapalı ama hava ceryanı olan bir yere asıyorsunuz. Çok mühim not: Hurmaları kurutan hava sirkülasyonu, mutlaka sağı solu açık olsun. Ben bütüm bu aşamaları yaptım ama İstanbul'a giderken depoya aldım, pencereleri açık bırakmam kâfi gelmedi bütün hurmalarım küflendi. Hem 95 adet hurmam gitti hem de emeklerim. |
Teşekkür ederim, sizinde canınız sağ olsun. Biz denemelik yapacağız.
|
Üstüne yağmur yağmasın fakat hava akımı olsun. Mümkünse doğrudan rüzgar yesin. Karda bile kurur.
|
Alıntı:
|
Sayın meyveli tepe konu mesajlarını baştan beri okudum. Siz bu konuda tecrübelisiniz.
|
Sn.Nariçi, kurumayı sağlayan rüzgar. Soğuk sıcak farketmez.
Geçen hafta astığımız hurmalar iki gün doğrudan lodos yedi. Büyüklükleri yarıya düştü ve afiyetle yenebiliyor. Burukluk da kalmamış. Tabii, saklanabilir hale gelmesi için kurumaya devam. Yine de gelip geçerken bir tane alıp yemesi çok hoş oluyor. |
Bende marketten aldığım en sert durumdaki trabzon hurmalarını denemekten geri duramadım. Tahmin edeceğiniz gibi kabuğunu soyunca içinde yumuşamalar vardı ve tek çare gördüğüm turbo fırında düşük ısıda gelip gidip çalıştırarak kurumasını sağlamaya çalışıyorum.
Bakalım küflenmeden sonuç alınabilecek mi? |
Geçen yıl fırında oluyor mu diye denemiştim, bir şeye benzememişti :)
|
Sevgili MeyveliTepe, yok yok bayağı kötü durumdaydılar. Hele üzerindeki binlerce sineği gördükten sonra onu yiyebilmem imkânsızdı. At sineği gibi binlerce sinek sanki tünemişti.
Ama çok olgun hurmaları ağaçtan topladım, rondodan geçirip hurma püresi yapıp derin dondurucuya ileride pastalarda kullanmak üzere depoladım. Yarı olmuşlardan da hergün üç-beş tane yiyorum. Korogaki denemesi seneye kaldı. |
Hurmalarımız tam olmaya başladı derken, bugün üzerinde minik minik oluşmaya başlayan küfleri görünce hayli canım sıkıldı.Yapılan tüm işlemler doğru olmasına rağmen neden böyle oldu anlamış değilim.Dışarıda üstü yağmur almayacak bir yerde ve her tarafı açıkbir şekilde asmıştım.Sn Meyvelitepenin dediği gibi küflü yerleri tekrar soyup kaynar suya atmayı düşündüm ama soyulması pek mümkün değil.Bir tanesini denemek istedim fakat olmadı.Gayet yumuşamış durumdalar ve bakalım bu durumu nasıl kurtarabiliriz.Durumu kurtarmak adına deneyen arkadaşların fikirlerini yazmasını bekliyorum.
Kurtaramassak gitti bizim 300 hurma |
Eyvahhh, inşallah benimkiler gibi olmaz. Acaba daha mı ham koparsaydık.?
|
Küçük beyaz noktalar mı, yoksa parça parça küf mü? Küçük beyaz noktacıklarsa küf olmayabilir, kuruma sırasında mevye yüzeyine çıkan şeker tanecikleri olabilir.
Meyve büyüklükleri en az yarıya inmiş olmalı, değil mi? Benim astıklarımın sayısı bini geçti. On günlük bir zamana yayıldığı için değişik kuruma seviyelerinde. İlk asılanların büyüklükleri 1/3'e geldi. İçleri yumuşak olabilir. Sorun değil. Bir müddet sonra o yumuşaklık azalacaktır. |
Sn MeyveliTepe
Hurmaların üzerinde görünenlerin kesinlikle küf olduğunu söyleyebilirim.Aksi halde şeker olsaydı rengi beyaz olurdu.Görülmeye başlayan küfler noktalar halinde,(biraz daha büyük) bulunduğu bölgelerde 5-6 nokta bir arada şeklinde düşünebilirsiniz. Meyvelerin büyüklüğü hemen hemen 3 te 1 e düştü.İçleride hala yumuşak.Bu arada tadına da bakmaya başladık.Şimdiden mükemmel olduğunu söyleyebilirim.En azından ağzımızda bir burukluk olmuyor. Unutmadan size şunu sorayım musadenizle :Tekrar bu şekilde kaynar suya sokup çıkarsak acaba ne olur? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024