1 Eklenti(ler)
Bu yılın Trabzon hurmaları kurumaya başladı.
Türkiyede Trabzon hurması ne yaş haliyle ne de kurutulmuş haliyle yeterince tanınmıyor ve sevilmiyor. Bu kadar lezzetli ve faydalı bir meyvenin tercih edilmemesi ilginçtir. Yoksa, bir portakaldan veya bir muzdan aşağı kalır bir tarafı yok. Kivi bile hurmadan daha çok tanınır ve tercih edilir ve kabul görür bir meyve. Kurtulmuş hurmanın bir kuru incirden veya kuru kayısıdan aşağı kalır bir tarafı yok. Ama yine de pek tercih edilmiyor nedense. |
Alıntı:
Hurma kurutmanın ülkemizde ilk duyuruluşu 2007'dir. 10 yıl geçmiş artık binlerce kişi biliyor, borsası bile var. Usülünce kurutulmuş ve kıvamında bir hurmanın tadına bakanın tercih etmeyenine hiç rastlamadım henüz. Bilinirliği arttıkça daha da yaygınlaşacaktır. Vesile ile mevsimin başladığını duyuralım :) |
2 Eklenti(ler)
Bu sene kurutmak için hazırladığımız Hurmalar(Cennet elması).
|
2 Eklenti(ler)
Bunlarda geçen yıldan kalan hurmalar.
|
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
İplerde hurma aralıklarını hurmalar biribirlerine teğet olacak kadar daraltabilirsiniz. Böylece bir ipte 5-6 hurma bağlayabilirsiniz. Az yerde çok hurma asmak için böylesi daha pratik olur. |
2 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
Kurutulmuşu ayrı, dalında kendi kendine olgunlaşmışı ayrı güzel, değeri bilinmeyen bir meyve.
Türkiyenin yazları aşırı kurak yerleri haricinde neredeyse her yerinde yetişebilecek bir meyve iken, sonbaharda yapraklarının rengi ve yaprakları döküldükten sonra ağaçtaki harika görüntüsü sebebiyle park ve bahçelerin peyzajında kullanılabilecek iken pek de rağbet görmeyen bir meyve. Yapay olarak olgunlaştırılmış olanıyla dalında kendisi olgunlaşmış olanı arasında çok büyük lezzet farkı da bulunur. |
Valla ben değerini çok iyi biliyorum ve çok da severek yerim. Sezon boyunca en az 100 -150 adet yiyorum, hele bir kaç senedir kurusunu da öğrendik ya değmeyin benim keyfime.
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 661258 Kuruyan Hurmalar şekerlenmeye başladılar,
|
Ooo maşallah, sizinkiler bayağı sıraya girmişler, darısı başımıza.
|
bundan sonra kurumaz mı, çok mu geç kaldım acaba?
|
Denemekte yarar var,havalar açık giderse kuruyabilir.Sert olanları tercih edin.
|
|
Sayın Mad Max, yukarıda paylaştığınız video için çok teşekkür ederim. Değişik yöntemlerde hurma kurutmayı sayenizde öğrenmiş olduk. Keşke her üyemiz böyle paylaşımlarda bulunsa da bizler de üzerinde fikir yürütebilsek.
Videoyu izledim, bütün olarak kalorifer üzerinde kurutma bir derece aklıma yattı ama dilim dilim kurutma bana sanki elma armut kurutuyormuşuz hissini verdi. Arkadaşımız MeyveliTepe'nin bizlere öğrettiği usulde kuruttuğumuz hurmalardaki lezzeti aldıktan sonra böyle dilimlemeyi sanırım hiç denemem. Meyve içindeki tadın dışa vurması diye bir şey yok bu dilimlemede. Oysa o çikolatamsı tad çok başka bir lezzet. Tabii bu benim fikrim. Paylaşımınızdan çok arkadaşımız faydalanacaktır, tekrar teşekkür ederim. |
3 Eklenti(ler)
Sayın MeyveliTepe, İstanbul'a gelirken malina'ya bahçeden 5-10 tane hurma getirdim. Aralık ayı başı. Ben karogakilerimi daha evvel hazırlayıp kurutmaya asmıştım. Gerçi malina'ya getirdiklerim de çok sertti, yine de bir deneyin belki olur demiştim.
malina daha evvelki seneler denemiş ve başarılı da olmuştu. Bu gün telefonda konuşurken " benimkilerin şekerleri dışa vurmaya başladılar " dedim, onun hurmalarını sordum. malina "benim hurmalarda bir terslik var, daha tam küçülmediler ama dışları iyiden iyiye beyazlaştı" dedi bana fotoğraflarını yolladı. Onun hurmaları çok rüzgar alan terasta tam da denize karşı. Fotoğrafları inceledim bana göre bu şekerlenmeye pek benzemiyor, hem kurumadan böyle şekerlenme olmaz gibi, yakından görmediğim için küflenme mi onu da tam alayamadım, sizin fikriniz nedir? |
Küf değil bunlar, şekerlerlenme. Bazen böyle aşırı şekerlenme olabiliyor. Resimde en altta görünenden küçük bir parça alınıp tadına bakılarak test edilebilir.
|
1 Eklenti(ler)
Korogakilerim harika oldu. ;)
Bu sıralar sık sık yemek davetlerim oluyor, gelen misafirlerimize korogakilerimi böyle ikram ediyorum. Önce şaşırıyorlar ama tadına bakanlar tekrar istiyorlar, hele bazıları evlerine götürmek için bir kaç tane bütün alıyorlar. 250 tane az mı yaptık ne? |
[QUOTE=Güler;1529299]Korogakilerim harika oldu. ;)tadına bakanlar tekrar istiyorlar, 250 tane az mı yaptık ne?
Bari bu başlıkta teşekkürlerimizi sunalım Güler hanım. Çok lezzetli idi. Seneye payımız iki üç misli miktarda olursa çok makbule geçecek;) Şimdiden bitti:D |
Sevgili OSMAN45, seve seve. Oğuz da üç ağacın meyvelerini de yapalım seneye diyor. :D
Bu akşam da yemekte misafirlerimiz vardı, tadına bakınca " valla hiç anlamam Güler balkondaki iki diziyi ben alıyorum" diyerek on adede haciz koydu. Afiyetle yesinler, onlar beğendikçe daha da hoşumuza gidiyor. |
Resimleri görüp yazılan methiyeleri okuyunca adres yazsammı ki, hiccc düşünmedim!
Unutmayın ki, komşu hakkı var. |
Selam; Arkadaşlar benim bu sene kurutmaya astığım hurmalara minik sinekler dadandı geçen senelerde hiç olmamıştı, ne yapmam gerekir tavsiyede bulunursanız sevinirim...
|
Alıntı:
Sinekler geldiyse belli belirsiz de olsa küflenme başlamıştır. Önüne büyücek bir fan koyun, sürekli hava üflesin. |
1 Eklenti(ler)
2019 model hurmalarin kuruyup kendini kurtaranlar ve henüz yeni astiklarim. Bu yıl havalar hurma kurutmak için çok müsait.
|
Bahçemden
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Sanırım en iyi kurutma tarzı böyle olsa gerek. Dilimlediğniz zaman kurumuş olan sakızlaşıyor gibi geliyor bana. Hurma genellikle ılıman iklim meyvesi olarak bilinir ama 1200 rakımda bahçeme iki fide 🌱 diktim. İlk başta üzerinde çok meyve vardı fındık büyüklüğüne gelince döküldüler sadece iki tanesi kaldı belli bir büyüklüğe gelince onlarda aynı gün dibine düştü. Bir hafta kadar bekletip ve görücüye segilendikten sonra yedim. 1200 rakımda yetişir ise daha fazla diker bol olan meyveyi bu tarz kurutmak isterim. |
Kurutulmuş Trabzon hurması gerçekten enfes bir tada sahip... Ben bu meyveyi zaten severim, ama kurutulduğunu bilmiyordum eskiden... Sanırım 5-6 yıl önce Gürcistan'a giden bir ahbabım getirmişti, o zaman öğrendim... Tadına bayıldım... Bu meyve ülkemizde rahatça yetişiyor, keşke daha çok ekilse de daha çok kurutulmuşu üretilse... :p
|
Ağaçların üzerinde kalanlar kurutulsa yeter.
|
Ben bu meyveyi 1968-69 yıllarda Bursada yazlık Sefa Sineması bahçesinde tanışmıştım.
Kocaman bir ağaç ikinci kata kadar dallanıp budaklanarak üzerinde koca koca sarı meyvesi vardı. Domates sanmıştım nasıl yendiğini dahi bilmiyordum. Aynı bahçenin içinde dokuma tezgahları vardı bende burada çalışıp akşamları makiniste yardımcı olur bilet keserdim. Bir gün merak edip ağaca tırmanarak bir tanesini koparıp ısırdım tadı hoşuma gitti, bi daha bi daha derken Faruk abiye yakalandım. Babası Rasim amca dokunma çocuğa dedi. Geri kalan hurmalar halâ hurma gördükçe anımsarım. Şimdi ta Honduras dan gelen tatsız hurmaları yemekteyim Viyana'da. |
trabzon hurmaları istanbul da kaç tane çekirdek ektiysem 1 tane bile çimlenmedi.
direk bitki almak lazım. |
|
Videonun üçüncü dakikasında başlayan kesme işlemi tehlikeli bir uygulama. Sakın denemeyin.
Kesme diski, olması gereken çaptan çok büyük. Kesme diski kesinlikle koruyucunun içinde kullanılmalıdır. Parça yerinden oynasa, kesme sırasında bir titreme oluştursanız veya sıkışma olsa disk parçalanabilir. Diskin dönme hızı o kadar yüksektir ki, parçaları yaralayıcıdır. |
Saçma masraflı ve tehlikeli bir iş yapmış bence
>Bu videoyu hiç kaile almayın derim,. |
Soyma işlemini yaptım, şimdi gidip asacağım :)
|
|
Konuyu çok güzel anlatan bir video. Burada bulunsun:
|
Sevgili Lilium, ellerine sağlık afiyetle tüketin.
Sayın CornusMas, paylaştığınız video da çok güzel ve enteresan. Biz agaclar.net'te sıcak suya batırarak yapıyorduk ki Forumda bunu bize öğreten sayın MeyveliTepe olmuştur. Sizin paylaşımınızı da denemek hoş olacak, teşekkür ederiz. |
2021 Sezonuna hurma kurutmak isteyen arkadaşlar inceleyebilirsiniz.
Askılarımız ile çok daha fazla hurmayı çok daha küçük alanlarda kurutabilirsiniz. Yerli üretimimizdir. Saplı kancalı Çin mallarından değildir. https://www.facebook.com/groups/3601...845/?ref=share |
5 Eklenti(ler)
Aparatımızı kullanan yerel işletmemiz.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024