arkadaşlar; akcan67 ve meyvelitepenin tarif ettiği gibi
kurutma esnasında ilk bir kaç gün havanın açık olması kurutulacak hurmanın sert olması ve en önemlisi hava sirkilasyonunun fazla olup hurmanın dış ve iç yüzeyinde bulunan su miktarının buharlaşması . bundan sonra kurumasını beklemek ve Trabzon hurmasının kalite olarak bir kaç çeşit olduğu kurutmada başarısızlığın buna da bağlı olabileceği unutulmamalıdır. |
Siz de kuruttunuz mu? Nasıl oldu?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Yukarıda yazdığım gibi: güneşten ziyade hava sirkilasyonu fazla olan yere astım yirmi iki günde tamamen buruştu ne küf oldu ne çürüme.süper oldu güneşi ve sirkilasyonu az yerde yer ter küflenme oldu. ilk yaptığımdan 1 hafta sonra biraz daha kurutmak için soymaya kalktığım hurmaların dış yüzeyleri biraz sulanmıştı (ilk yaptıklarımda kuru idi) neticede bunları astım fakat 5 gün sonra dış yüzeyi sim siyah olmuştu onları attım burada edindiğim tecrübe ; iyi hurma kurutmak için ilk birkaç gün havanın iyi olması ,sirkilasyon olması ve hurmanın yumuşamadan dalından alınması. |
Arkadaşlar bu fikri verenlerin hepsine candan teşekkürler. Sayenizde olağanüstü bir tat öğrenip yeme şansına kavuştuk.
MeyveliTepenin verdiği tarifi uygulayıp hurmaları kuruttuk. Arada acemiliğimizden ve hava şartlarından bazılarını küflendirdik. Ama sonuçta kış akşamlarında doğal olarak yaptığımız bir tatlımız oldu. Dilimleyip birazda kaymak takviyesi ile müthiş güzel bu lezzeti afiyetle hem kendimiz hemde misafirlerimiz yiyoruz. Sayenizde hergün yeni birşeyler öğrenip etrafımızada faydalı oluyoruz. Herkese çok teşekkürler. |
2 Eklenti(ler)
Sayın MeyveliTepe'nin gönderdiği korogaki.
Eklenti 121394 Eklenti 121395 Tadı çok güzel. Seneye mutlaka denemelisiniz. |
Biz henüz ne tadını nede kendini biliyoruz.
|
Selamlar
korogaki'yi bende taddım çok güzel. Kurutmak için hangi cins trabzon hurması dikilmesini önerirsiniz. |
Alıntı:
|
Sertken tadı buruk olanın meyve eti lekesiz olduğu için kurutmada daha makbul de diyebiliriz.
|
Bu civarda trabzon hurması,hatay hurması ve ismini bilmediğim üzüm tanesi büyüklüğünde hurma yetişiyor.
Bir Hataylı olarak ilk defa hurmanın kurutulduğunu gördümO.oTadını merak ettim bende hurma stoklayıp bu yıl deniyeceğim tadını merak ettim:):P |
İmdat !!!
3 Eklenti(ler)
Kurutulmuş Trabzon hurmasının kutuda ki haline bakın.
Eklenti 122958 Eklenti 122959 Eklenti 122960 Pamuklanmış küf oluşmuş. |
Bir yıl bekletecektik bir ay sonra böyle oldu, henüz iki tane yemiştim.
|
Büyük geçmiş olsun, uzmanına müracaat......
|
Sn.Nariçi, geçmiş olsun. Sanırım nem almışlar, bu da küflenmelerine sebep olmuş. Bizimkiler de içeride ama delikli selede, rutubetsiz ortamda duruyor. Geçen yıl da uzun müddet bir sepette tutmuş, sonra da sıkıca, hava boşluğu bırakmadan jelatinlere sarmıştık.
|
Ben de kapalı tutmak istedim ki hava almasın diye. Oda sıcaklığında duruyordu. Eğer ısı etkilese yaz sıcaklarına hiç dayanmaz.
Açıkta da kalsa çok kururdu. Şimdi önemli olan saklama koşullarını iyi öğrenmek. Seneye yine deneyeceğiz. Şimdi bunu dökeceğiz, tavaklar yese zararlı olur mu? |
Sn. Nariçi
Çok geçmiş olsun. Gerçekten üzüntü verici bir görüntü. Ama yeniliğe açık her girişim ve deneyimin riskli sonuçları da var. Bence açıkta bırakıp kuruyabildiği kadar kurusaydılar. Yani içindeki nem oranı azaldıkça saklaması daha uygun olur. Ayrıca onları heba etmeyin, toprağa gömün gübre olmasını sağlayın. |
Bütün arkaşlara teşekkür ederim, yılgınlık yok başladığımız işi başarıncaya kadar devam edeceğiz, türkler gibi bitirdi olumsuzluğu olumluya dönene kadar.
|
Alıntı:
Nem rutubet küf yapmış, hava almıyan poşetlerde sanırım saklanabilir. |
Sn Nariçi geçmiş olsun. Kötü tecrübeler de en az iyileri kadar öğretici oluyor.
Anlatılan yapım aşamalarından çok şey öğrenildi ama bunun yanında meyvenin cinsi, olgunluğu, sıcak suya daldırma tecrübeleri, kurutma sırasında hava akışının önemi, saklama yöntemleri de bazı (maalesef) kötü sonuçarla daha da kalıcı halde belleklere yerleşti. Seneye denemeler çok daha başarılı olacak, şimdilik iyi sonuçların fotoğrafları ile avunacağız. |
Kuruttuğunuz hurmaları poşetlere koyduktan sonra elektirik süpürgesi ile çekerek hava almayan poşetler elde edebilirsiniz.
Not:Belki yeri değil ama evlerinizdeki kullanmadığınız silikon yastık ve yorganlarınız içinde aybı işlemi yapabilirsiniz.Hacim olarakda epey bir tasarruf etmiş olursunuz. |
Aslında kapalı kutuda yağlı pişirme kağıdı arasında koymuştum. Açıp kapayınca hava almış olabilir. Değişik alternatifli şekilde ambalajlamak gerekiyor. Araştırmaden net sonuçlar alıncaya kadar.
|
2 Eklenti(ler)
Bir kaçtane hurmayı naylon poşetlere koymuştum dayanamayıp yimiştim, hanım iki tanesini saklamış, bak bunlar küflenmiş diye getirdi bugün, baktım küf değildi üzerlerinde beyaz pudra şekeri gibi beyazlık oluşmuştu.
Dayanamadım hemen kalite kontrolü yaptım, Hanım mı o bağırıyordu küflü şeyleri yedin diye, ama çoktan mideme inmişlerdi. Eklenti 123687 Eklenti 123688 |
Sayın Lilium
Trabzon hurması kurutulmuşu benim ilgimi çekti. Ne şekilde saklandığı ile ilgili bilgi verebilirmisin acaba? |
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
dört cins hurmanın kurusu
|
O ne güzel bir tattı yaaa.
Teşekkür ederim sayın MeyveliTepe. Öyle de bereketli olduki şaşarsınız. Bir tane Ferda'ya verdim ailede 3 kişi tadına baktı. Bir tane malina'ya verdim, yemek için oğlunu bekledi. İki tane oğluma verdim 6 kişi tadına baktı. Biz Oğuz'la birer tane yedik. İki tanesini dilim dilim yaptık en az 6-7 kişi yedi. Kalanları da ben yedim. Netice: Herkes çok beğendi. |
Afiyet olsun :)
|
Beyaz şekerimsi kısım toplayıp saklam kabına alınca ortaya çıktı. Rüzgar da çok bekletmişim , beyazlaşacak diye.
Her gelene, bakın size ne tattıracağım diye yaptığım test çalışmalarım bitti. Sonuç, herkes sevdi en çok da kızım. |
Çikolatalı trabzon hurmasıyla güzel olurmu? :D
Canım çekti. :D :D |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:44. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024