agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (http://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

gurbik67 04-01-2010 21:45

arkadaşlar; akcan67 ve meyvelitepenin tarif ettiği gibi
kurutma esnasında ilk bir kaç gün havanın açık olması kurutulacak hurmanın sert olması ve en önemlisi hava sirkilasyonunun fazla olup hurmanın dış ve iç yüzeyinde bulunan su miktarının buharlaşması .
bundan sonra kurumasını beklemek ve
Trabzon hurmasının kalite olarak bir kaç çeşit olduğu kurutmada başarısızlığın buna da bağlı olabileceği unutulmamalıdır.

MeyveliTepe 04-01-2010 21:51

Siz de kuruttunuz mu? Nasıl oldu?

selmaa 04-01-2010 22:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 557844)
Biraz fazla asılı kalınca beyazlaşma oluyor fakat şart değil. Yenecek kıvama gelmiş, her bir hurma 45-50gr ağırlığa düşmüş ise daha fazla beklemeye gerek yok.

Sayın Meyvelitepe topu topu 20 tane hepsi illede sizinkiler gibi beyzlaşmasını beklicem. O bahsettiğiniz çukulata tadı çok kuruyunca oluşuyor diye anladım o tadı yakalamak istiyorum. Ben sonradan öğrendim kurutulduğunu ancak 20 taneyle yakaladım. Hiç yoktan iyidir. Sayenizde tabi.:p

gurbik67 06-01-2010 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 558048)
Siz de kuruttunuz mu? Nasıl oldu?

sayın meyvelitepe yazılanlardan çıkardığım sonuç itibarı ile dört ayrı yere asmış olduğum hurmalar için tecrübe edinmek istedim.

Yukarıda yazdığım gibi:

güneşten ziyade hava sirkilasyonu fazla olan yere astım yirmi iki günde tamamen buruştu ne küf oldu ne çürüme.süper oldu

güneşi ve sirkilasyonu az yerde yer ter küflenme oldu.

ilk yaptığımdan 1 hafta sonra biraz daha kurutmak için soymaya kalktığım hurmaların dış yüzeyleri biraz sulanmıştı (ilk yaptıklarımda kuru idi) neticede bunları astım fakat 5 gün sonra dış yüzeyi sim siyah olmuştu onları attım

burada edindiğim tecrübe ; iyi hurma kurutmak için ilk birkaç gün havanın iyi olması ,sirkilasyon olması ve hurmanın yumuşamadan dalından alınması.

nikomedia 07-01-2010 11:45

Arkadaşlar bu fikri verenlerin hepsine candan teşekkürler. Sayenizde olağanüstü bir tat öğrenip yeme şansına kavuştuk.
MeyveliTepenin verdiği tarifi uygulayıp hurmaları kuruttuk. Arada acemiliğimizden ve hava şartlarından bazılarını küflendirdik. Ama sonuçta kış akşamlarında doğal olarak yaptığımız bir tatlımız oldu. Dilimleyip birazda kaymak takviyesi ile müthiş güzel bu lezzeti afiyetle hem kendimiz hemde misafirlerimiz yiyoruz.
Sayenizde hergün yeni birşeyler öğrenip etrafımızada faydalı oluyoruz. Herkese çok teşekkürler.

Güler 10-01-2010 16:33

2 Eklenti(ler)
Sayın MeyveliTepe'nin gönderdiği korogaki.

Eklenti 121394

Eklenti 121395

Tadı çok güzel.
Seneye mutlaka denemelisiniz.

nazlı06 10-01-2010 18:58

Biz henüz ne tadını nede kendini biliyoruz.

ihsankaya45 22-01-2010 15:12

Selamlar
korogaki'yi bende taddım çok güzel. Kurutmak için hangi cins trabzon hurması dikilmesini önerirsiniz.

akcan67 22-01-2010 17:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ihsankaya45 (Mesaj 568062)
Selamlar
korogaki'yi bende taddım çok güzel. Kurutmak için hangi cins trabzon hurması dikilmesini önerirsiniz.

Tadına baktığınız hurma için özel bir cins gerekmiyor.Trabzon hurması,cennet hurması,domates hurması diye farklı isimler kullanılsada bu isimleri telaffuz ederek aşılı fide bulmaya çalışın. herhangi bir hurma ağacının dibinden fışkıran fideyi dikebilirsiniz.Daha sonrada aşı yapmanız gerekir.

MeyveliTepe 22-01-2010 18:31

Sertken tadı buruk olanın meyve eti lekesiz olduğu için kurutmada daha makbul de diyebiliriz.

dronewerq 24-01-2010 17:17

Bu civarda trabzon hurması,hatay hurması ve ismini bilmediğim üzüm tanesi büyüklüğünde hurma yetişiyor.
Bir Hataylı olarak ilk defa hurmanın kurutulduğunu gördümO.oTadını merak ettim bende hurma stoklayıp bu yıl deniyeceğim tadını merak ettim:):P

nariçi 24-01-2010 17:50

İmdat !!!
 
3 Eklenti(ler)
Kurutulmuş Trabzon hurmasının kutuda ki haline bakın.

Eklenti 122958
Eklenti 122959
Eklenti 122960

Pamuklanmış küf oluşmuş.

nariçi 24-01-2010 18:15

Bir yıl bekletecektik bir ay sonra böyle oldu, henüz iki tane yemiştim.

Güler 24-01-2010 18:51

Büyük geçmiş olsun, uzmanına müracaat......

MeyveliTepe 24-01-2010 18:56

Sn.Nariçi, geçmiş olsun. Sanırım nem almışlar, bu da küflenmelerine sebep olmuş. Bizimkiler de içeride ama delikli selede, rutubetsiz ortamda duruyor. Geçen yıl da uzun müddet bir sepette tutmuş, sonra da sıkıca, hava boşluğu bırakmadan jelatinlere sarmıştık.

nariçi 24-01-2010 19:13

Ben de kapalı tutmak istedim ki hava almasın diye. Oda sıcaklığında duruyordu. Eğer ısı etkilese yaz sıcaklarına hiç dayanmaz.
Açıkta da kalsa çok kururdu.

Şimdi önemli olan saklama koşullarını iyi öğrenmek. Seneye yine deneyeceğiz. Şimdi bunu dökeceğiz, tavaklar yese zararlı olur mu?

ismail seyrek 24-01-2010 21:17

Sn. Nariçi
Çok geçmiş olsun. Gerçekten üzüntü verici bir görüntü.
Ama yeniliğe açık her girişim ve deneyimin riskli sonuçları da var.
Bence açıkta bırakıp kuruyabildiği kadar kurusaydılar. Yani içindeki nem oranı azaldıkça
saklaması daha uygun olur.
Ayrıca onları heba etmeyin, toprağa gömün gübre olmasını sağlayın.

nariçi 24-01-2010 21:24

Bütün arkaşlara teşekkür ederim, yılgınlık yok başladığımız işi başarıncaya kadar devam edeceğiz, türkler gibi bitirdi olumsuzluğu olumluya dönene kadar.

Lilium 24-01-2010 21:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 568440)
Kurutulmuş Trabzon hurmasının kutuda ki haline bakın.

Pamuklanmış küf oluşmuş.

Geçmiş olsun.

Nem rutubet küf yapmış, hava almıyan poşetlerde sanırım saklanabilir.

Kiraz 24-01-2010 21:35

Sn Nariçi geçmiş olsun. Kötü tecrübeler de en az iyileri kadar öğretici oluyor.

Anlatılan yapım aşamalarından çok şey öğrenildi ama bunun yanında meyvenin cinsi, olgunluğu, sıcak suya daldırma tecrübeleri, kurutma sırasında hava akışının önemi, saklama yöntemleri de bazı (maalesef) kötü sonuçarla daha da kalıcı halde belleklere yerleşti.

Seneye denemeler çok daha başarılı olacak, şimdilik iyi sonuçların fotoğrafları ile avunacağız.

akcan67 24-01-2010 21:37

Kuruttuğunuz hurmaları poşetlere koyduktan sonra elektirik süpürgesi ile çekerek hava almayan poşetler elde edebilirsiniz.

Not:Belki yeri değil ama evlerinizdeki kullanmadığınız silikon yastık ve yorganlarınız içinde aybı işlemi yapabilirsiniz.Hacim olarakda epey bir tasarruf etmiş olursunuz.

nariçi 24-01-2010 22:22

Aslında kapalı kutuda yağlı pişirme kağıdı arasında koymuştum. Açıp kapayınca hava almış olabilir. Değişik alternatifli şekilde ambalajlamak gerekiyor. Araştırmaden net sonuçlar alıncaya kadar.

Lilium 31-01-2010 15:27

2 Eklenti(ler)
Bir kaçtane hurmayı naylon poşetlere koymuştum dayanamayıp yimiştim, hanım iki tanesini saklamış, bak bunlar küflenmiş diye getirdi bugün, baktım küf değildi üzerlerinde beyaz pudra şekeri gibi beyazlık oluşmuştu.
Dayanamadım hemen kalite kontrolü yaptım, Hanım mı o bağırıyordu küflü şeyleri yedin diye, ama çoktan mideme inmişlerdi.

Eklenti 123687

Eklenti 123688

muratkoç 31-01-2010 15:33

Sayın Lilium
Trabzon hurması kurutulmuşu benim ilgimi çekti. Ne şekilde saklandığı ile ilgili bilgi verebilirmisin acaba?

MeyveliTepe 31-01-2010 17:21

1 Eklenti(ler)
Eklenti 123710

ismail seyrek 03-02-2010 13:57

1 Eklenti(ler)
dört cins hurmanın kurusu

Güler 03-02-2010 14:49

O ne güzel bir tattı yaaa.
Teşekkür ederim sayın MeyveliTepe. Öyle de bereketli olduki şaşarsınız. Bir tane Ferda'ya verdim ailede 3 kişi tadına baktı. Bir tane malina'ya verdim, yemek için oğlunu bekledi. İki tane oğluma verdim 6 kişi tadına baktı. Biz Oğuz'la birer tane yedik. İki tanesini dilim dilim yaptık en az 6-7 kişi yedi.
Kalanları da ben yedim.
Netice: Herkes çok beğendi.

MeyveliTepe 03-02-2010 14:52

Afiyet olsun :)

cukurovalı 03-02-2010 15:38

Beyaz şekerimsi kısım toplayıp saklam kabına alınca ortaya çıktı. Rüzgar da çok bekletmişim , beyazlaşacak diye.

Her gelene, bakın size ne tattıracağım diye yaptığım test çalışmalarım bitti.

Sonuç, herkes sevdi en çok da kızım.

tropik 14-07-2010 10:27

Çikolatalı trabzon hurmasıyla güzel olurmu? :D
Canım çekti. :D :D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024