agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (http://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

KAPTANzst 06-11-2010 17:09

5 Eklenti(ler)
Bende bugün yaptım kurutma işini. Sizler içinde fotoğrafladım

KAPTANzst 06-11-2010 17:13

4 Eklenti(ler)
Devam ederken kaynayan suya dıkkat edin. Kararma oldu. Suya 10 sn batırılan meyvelerden su yüzünde beyaz lekeler oluştu. Sanırım şeker gibi bir madde bu.
Yaptığım işlemden sonra astım. Bu görünüşü bile bana yetıyor

Güler 06-11-2010 17:24

Maşallah, maşallah görünümleri çok güzel. Ama hemen pencereleri kapıları açın. Mutlaka korender gerekiyor.
Geçen sene ben de böyle depoya koymuş ve İstanbul'a gitmiştim. Pencereler kapılar açık olarak bırakıldığı halde 15 gün sonra geldiğimde hepsinin küflenip felâket sinek deposu olduğunu gördüm.
Bütün emeklerim çöpe gitti.

Bence siz bu durumu sayın MeyveliTepe ile bir konuşun. Üstad o.

MeyveliTepe 06-11-2010 17:39

1 Eklenti(ler)
Eklenti 178927

Geçen hafta yoktuk. Hazırladığım askılara yardımcım biraz soyup asmış. Bazıları neredeyse kurumuş. Küçüldükleri için aralara yenilerini de astık.

Bugün yeni askılar hazırladım. Tam imalata geçiyoruz.

Sn.Kaptanzst,

Toplarken saplarını tam olması gerektiği gibi ayarlamışsınız. Astığınız yer tam kapalı ise işiniz zor. Fotoğraf çektiğiniz yer dışarıya tam açık ise olabilir, yalnız karşı duvardaki pencereleri hep açık tutmalısınız.

Biz bir ipe beşer tane bağlıyoruz genelde, daha pratik oluyor.

KAPTANzst 06-11-2010 17:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 713236)
Maşallah, maşallah görünümleri çok güzel. Ama hemen pencereleri kapıları açın. Mutlaka korender gerekiyor.
Geçen sene ben de böyle depoya koymuş ve İstanbul'a gitmiştim. Pencereler kapılar açık olarak bırakıldığı halde 15 gün sonra geldiğimde hepsinin küflenip felâket sinek deposu olduğunu gördüm.
Bütün emeklerim çöpe gitti.

Bence siz bu durumu sayın MeyveliTepe ile bir konuşun. Üstad o.


Burası binanın 4. katı ve pencere ve kapısı yok. 1 odada 4 pencere 2 kapı tamamen açık

İlginize teşekkür ederim

KAPTANzst 06-11-2010 17:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 713245)
Eklenti 178927

Geçen hafta yoktuk. Hazırladığım askılara yardımcım biraz soyup asmış. Bazıları neredeyse kurumuş. Küçüldükleri için aralara yenilerini de astık.

Bugün yeni askılar hazırladım. Tam imalata geçiyoruz.

Sn.Kaptanzst,

Toplarken saplarını tam olması gerektiği gibi ayarlamışsınız. Astığınız yer tam kapalı ise işiniz zor. Fotoğraf çektiğiniz yer dışarıya tam açık ise olabilir, yalnız karşı duvardaki pencereleri hep açık tutmalısınız.

Biz bir ipe beşer tane bağlıyoruz genelde, daha pratik oluyor.


Sayın meyvelitepe burada ve sızın sıtenızden takıp ediyorum sizi. Burası inşaat halinde ve kapı ve pencereler takılmamış.Gayet havadar ve yüksek olduğundan akım bol

MeyveliTepe 06-11-2010 17:54

Sürekli hava akımı varsa sorun yok. Yine de devamlı izleyin. Üzerleri kabuk bağlıyor ve bu kabuk dokunduğunuzda kuru ise ortamın iyi olduğunu gösterir. Islak ya da nemli ise yeterli hava akımı yok demektir. Bir hafta sonra hurmalar neredeyse yarı yarıya küçülmüş olmalı.

Bir terslik olursa yerlerini değiştirmeyi düşünürsünüz.

Güler 06-11-2010 18:16

Sayın MeyveliTepe 334 numaralı mesajdaki fotoğrafı izlerken sanki etrafta tel varmış gibi geldi bana.

Ben de pergoyaya astım hurmaları kuşlar didiklemesin diye koruma altına alayım mı? Elimde ince dokunmuş ağ var.

MeyveliTepe 06-11-2010 18:25

Arka planda görülen tel 10 metre kadar uzaktaki bahçe teli.

Kuşlar kuruyan hurmaları gagalıyorsa ağ kullanabilirsiniz. Fakat bahçede çok kuş olduğu halde bizimkilere hiç gelmediler. Kuşlar olgunlaşmış ya da yumuşak dokulu meyveleri gagalamayı seviyorlar.

KAPTANzst 09-11-2010 11:03

3 Eklenti(ler)
Yeni hazırlananlar ile 3 gün önce asılanlar arasındaki fark.
Bu arada o kadar cereyan yapıyorki/Hava akımı) ben grip oldum bu sıcaklarda:=))

Eklenti 179296

Eklenti 179297

Eklenti 179298

Güler 09-11-2010 11:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 713265)
Arka planda görülen tel 10 metre kadar uzaktaki bahçe teli.

Kuşlar kuruyan hurmaları gagalıyorsa ağ kullanabilirsiniz. Fakat bahçede çok kuş olduğu halde bizimkilere hiç gelmediler. Kuşlar olgunlaşmış ya da yumuşak dokulu meyveleri gagalamayı seviyorlar.

Teşekkür ederim.
Bu arada size birşey danışmak istiyorum.
Dün kasap94 ün bahçesine gittik, o da hurmalarını asmış. Sitede açıklayacak ama neticesini bekliyor. Ama ben sabırsızım galiba.

Kasap94, korogaki yapacağı hurmaları batıracağı sıcak suyun içine bir miktar yabani kekik atmış. Annesi, anneannesi evvelden elma kuruturlarmış. Kuruttukları bu meyveler güvelenmesin diye kekikli sıcak suya batırılıp da kurutulurmuş o zaman küflenme de olmazmış.
Kasap94 de bir kısım hurmaları kekikli suya batırmış bir kısım hurmaları da sizin tarif ettiğiniz şekilde yapmış. Kekikli suya batırdıkları sanki daha çabuk kurumaya başlamışlar gibi.
Bu konuda sizin düşünceniz nedir?

Güler 09-11-2010 11:34

Offff bu ne güzelliktir sayın kaptanzst? Yutkunmaktan bir hal oldum.
Ellerinize sağlık.
Şimdi bir şey daha farkettim. Sizin son resimlerinizde kurumaya yüz tutmuş hurmalar pırıl pırıl. Büzüşmeye başladıkları halde parlak parlaklar.
Kasap94 ün kekikli suya batırdıkları mat ve kahve rengi. Lilium da bunu tenkit edip durdu.
Kasap94 den rica edelim de yakın bir fotoğraf yüklesin, kararı beraberce verelim.

MeyveliTepe 09-11-2010 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 714060)
...
Kasap94 de bir kısım hurmaları kekikli suya batırmış bir kısım hurmaları da sizin tarif ettiğiniz şekilde yapmış. Kekikli suya batırdıkları sanki daha çabuk kurumaya başlamışlar gibi.
Bu konuda sizin düşünceniz nedir?

Denemediğim için bir şey söyleyemiyorum. Fakat en azından herhangi bir mahzuru olmaması lazım. Sanırım hep birlikte izleyeceğiz.

Buralarda lodos başladı. Nem oranı %40 civarında ve epey kuru sayılır. Bu havada asılanlar hızla kurumaya başladılar.

KAPTANzst 10-11-2010 16:34

Kekikli suda bende yaptım ama henüz renk farkını göremedim. Degişik denemeler yaptım diyebiliriz. mesela suya batırma zamanları farklı olanlar var10-20 30 sn olarakvede kekikli suda.ben ilk burada gördüm yazılanları tam okudun birazda meyvelitepenin sitesinden takip ettim. Sonrada bi sentez yaparak uyguladım. Şu anki görünümleri gerçekten muazzam. Havalarda kuru ve güneşli gidiyor.İyi rastladı hava şartları. Asılan yerdede çok kuvvetlı hava akımı oluyor. Gereken herşey uygun.
Bakalım sonuç ne olur

MeyveliTepe 10-11-2010 17:18

İlk baştaki renk farkı meyvenin olgunlaşma seviyesi ile ilgilidir. Olgunlaşmaya yakın meyvelerin rengi canlı turuncu ve parlak olur, diğerleri daha açık renk ve mat. Kuruyunca bir fark kalmaz.

Güler 11-11-2010 11:56

Ben de gelip-gidip kendi hurmalarımı inceliyorum. Kaptanzst'nin ki kadar parlak değiller ama bu lodos ve güneş iyi geldi ki 4 günde bayağı fark ettiler.
Haydi hayırlısı.
Sayın MeyveliTepe sayenizde güzel bir endüstri oluşturduk, sağ olun.

acemifüsun 11-11-2010 15:22

Benim denemelik yaptığım üç beş hurma bugün tam bir haftasını doldurdu. Güneş ve lodos hurmaların kuruması için çok olumlu etken. Hurmalar yarı yarıya hacim ve ağırlık olarak küçüldü. Tadını beğenirsek daha çok miktarda yapacağım:)

Güler 11-11-2010 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 714879)
Tadını beğenirsek daha çok miktarda yapacağım:)

Bence hiç vakit kaybetmeyin sonra siz de benim gibi çok üzülürsünüz.

acemifüsun 11-11-2010 17:17

Haftaya yine alıp, kurutmaya çalışacağım Güler hanımcığım:) Başta sizin ve MeyveliTepenin, arkadaşlarımın ağız tadlarına güveniyorum:)

KAPTANzst 11-11-2010 17:53

Ben ilk defa denedim. En büyük şansım hava şartlarının uygunluğu olsa gerek. Başkası yapsa ben kıskanırdım:=)) Meyvelitepeden öğreneceğimiz çok şey daha var. Çıkıp hurmalara baktıkça ömrüm artıyor....Tadınıda sizlerden duyduk. Saymadım ama 200 yakın yaptım. birazda dalında olgunlaşsın diye ayırdım ama sürekli aklımda. Biraz dahamı yapsam diye:=))

MeyveliTepe 11-11-2010 19:41

Teşekkürler, kendi adıma da çok keyifli bir durum. Hurmaların kurutulabildiğini Japonlardan öğrenip ilk denemeyi yapmamızdan sonra üçüncü yıl ve artık ne kadar çok kişi hurma kurutuyor. Köyde de hemen her evde balkonlara dizi dizi sallandırıldı. Adamlar zahmete girmediği için kadınlar yapıyor şimdilik, ama biliyorum ki gelecek yıl adamlar da ellerine alacak çakıları :)

Lilium 11-11-2010 21:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 714879)
Tadını beğenirsek daha çok miktarda yapacağım:)

Daha çok yapmadığına üzüleceğine şimdiden söyleyebilirim.

Kuruduktan sonra yarıp içine yarım ceviz koyup yemek çok daha nefis oluyor, en azından ben yemeye doyamadığımı söyleyebilirim. Deneyin hak vereceksiniz.

Bu yıl havalar da hurma kurutmaya çok müsait, ben daha hurma işine el atamadım işlerimden dolayı, bayram sonuna bıraktım, inşallah bayram sonuda havalar böyle olur.

acemifüsun 11-11-2010 21:29

İkinci partiyi ben de herhalde bayram sonrası yapacağım sevgili Lilium:) İnşallah onları da böyle sorunsuz kurutabiliriz:)

MeyveliTepe 11-11-2010 21:32

Kurutmak için meyvelerin yumuşamamış olması lazım, aman dikkat.

acemifüsun 11-11-2010 21:47

Satın alırken yeşilden yeni sarıya dönenleri seçmiştim Sn MeyveliTepe. Yeni kurutacaklarımı üreticiye önceden iyice tarif edip, sipariş vereceğim. Özellikle sapların uzun kesilmesini isteyeceğim:)

MeyveliTepe 11-11-2010 21:50

Bu çok iyi olur. Özellikle de saplar ilmek geçirilecek kadar uzun olursa kolaylık olur.

Güler 12-11-2010 00:41

Ben oldum olasıya Trabzon hurmasını severim.
Çocukluğumda da rahmetli annem en az 250 tane alır, köşkün çatı katına astırırdı. Ben okuldan geldiğimde önce çatı katına uğrar hafifçe olmuş olanlarını yerdim. Hem de kendi usulümle. Önce olmuş olan hurmaların altına işaret parmağımı batırır daha sonra ellerimi arkada birleştirerek ayak parmaklarımın üzerinde yükselir ve delik kısmından emerdim. Hiç elimi sürmeden. Ne de büyük keyif alırdım.
Rahmetli annem de " kızım içlerini emiyorsun kabuk ve sapları ipte asılı kalıyor, sinek yapar, koparsana onları" diye dert yanardı.

Sitede sayın MeyveliTepe'den korogakiyi öğrendik. İlk denemem hüsran oldu ama sağolsunlar kendi yaptıklarından bana göndermek lütfunda bulundular da ne kadar tatlı ve güzel olduklarını öğrendim.

Bu sene yaptıklarım şimdilik iyi durumdalar, ama daha bir ağaç hurmam var onları da kendi usulümde tüketeceğim.

Vonalı 15-11-2010 06:55

3 Eklenti(ler)
Bunlarda benim 16 gündür kurumakta olan hurmalarım.

Vonalı 15-11-2010 06:58

1 Eklenti(ler)
kivi kurutması denemem. bakalım kuruyacak mı?

acemifüsun 21-11-2010 20:31

4.11.2010 da kurutmaya başladığım Trabzon hurmalarının bu akşamki denememden sonra kuruduklarına karar verdim. Hurmaların içlerini kestim, dışları ile aynı renkte. Tadını çok merak ediyordum, gerçekten güzel. Hurmaların yaş meyve tadı bana biraz buruk gelirdi ve sevmezdim, fakat kuruyunca burukluk kalmamış, çok tatlanmış, beğendim. Sn MeyveliTepe'ye ve arkadaşlarıma teşekkür ederim:) İkinci parti kurutmaya yakında başlayacağım:)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024