agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (http://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

Güler 14-07-2010 11:13

Güzel olur mu da lâf mı? H a r i k a. :D :D

tropik 15-07-2010 09:49

Güler abla canım çok çekti ya bir olgunlaşsalar. :D

borap 20-07-2010 09:35

Değerli hurma kurutan arkadaşlar,
Anlaşılan kurutulan hurmaların tadını çıkartıyorsunuz. Ben çıkartıyorum. Enfes bir kuruyemiş oldu. Normal olarak çevresi beyazlandı (tartarik asit). Haftada 3-4 adet tüketiyorum. 130 adet (yedi kasa) kurutmuştum 20 adet kaldı. Yalnız birkaç tanesinin içi yesil küflü olarak çıktı. Derhal çöpe attık tabii ki. Ortalama ağırlıkları 50 gr. civarınd (tazeyken 150 gr.'dı). Herkese afiyet olsun.

denizakvaryumu 21-09-2010 15:32

2 Eklenti(ler)
Değişik kurutmalar ,bizim kayısı ve incirler gibi

Eklenti 172251

Eklenti 172250
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Or...ried_fruit.jpg

Güler 22-09-2010 14:51

Ayyy ne güzel. Beni bunların bulunduğu yere kapatsalar, dibine darı ekerim.

asbilgiç 22-09-2010 22:04

Kurutulmuş Trabzon Hurmasını ilk kez bu sitede duydum.Arkadaşlar öyle güzel anlatmışlar ki bir çıksa da bende kurutsam diyorum.

Güler 23-09-2010 00:05

Sevgili asbilgiç, eğer korogaki yapmayı düşünüyorsanız mutlaka başlığı tepeden tırnağa okumalısınız.
Ben dahil site arkadaşlarımızın çoğu bunu denedik ama başarılı olanlarımız çok az.
Arkadaşımız MeyveliTepe nasıl yapılacağını çok güzel anlatmış. Mutlaka okumalısınız.

asbilgiç 23-09-2010 07:52

Teşekkür ederim Güler Hanım.Dönüp dönüp okuyorum.Bu tadı gerçekten çok merak ettim.Deneyeceğim.

fatma sunay 25-09-2010 19:26

Sevgili hurma sever arkadaşlar hepinizin yorumlarını okudum ve bilgiler çok güzel. Hurma kurutma işlemini gayet iyi öğrendim sayılır.Benim bahçemde de çok miktarda hurma var ve her sene toplayıp eşe dosta dağıtıyorum. Çünkü İstanbula götürme imkanım yok. Şimdi tek sorunum bu hurmaları kurutmak istiyorum ama asılı şekilde kalırlarsa bahara kadar kalırlarmı **** başka bir yöntemi varmı.Mesela dlimlense acaba öylede kururmu.Sayın Meyvelitepe bu işin uzmanı olarak sizin bilgilerinizi bekliyorum.

MeyveliTepe 25-09-2010 21:37

Sn.Fatma Sunay,

Hurma kurutma ve saklamada en pratik yol, bu başlıkta okuduğunuz üzere hurmaları kabuğunu soyup bir sundurma altında, bol hava akımı ile kuruttuktan sonra (2-3 ay kadar) toplayıp jelatine sararak veya vakumlayarak saklamak. Toplama kıvamına iyi karar vermek lazım. Çok kurursa çarık gibi oluyor ve çok sertleşiyor. Az kurursa küflenmeye aday olabiliyor. Yani, bahara kadar asılı kalmamalı. Ekim ayında iplere dizilip asılırsa en geç Ocak ayında toplanması gerekir.

Dilimlenerek kurutma işinin karadenizde yapıldığını duydum ama bana çok pratik gelmedi. En azından o şekilde fazla bir miktar kurutmak kolay olmayacaktır.

fatma sunay 27-09-2010 18:39

Sn. MeyveliTepe bilgileriniz için teşkkür ederim. Kasım ayında İstanbula döndüğüm için hurmaları bahara kadar nasıl değerlendiririm diye çareler arıyorum ama asılı bırakıp gitmek akılı bir iş değil.Malesef bütün hurmaları gene dağıtacağım. Sağlık olsun.

ihsankaya45 25-10-2010 14:59

hurmalar kızarmaya başlıyor

aslan_k 25-10-2010 16:01

Bir aydır bahçeye gidemedim, bu hafta gideceğim hurmalar toplanma kıvamına gelmiş midir acaba merak ediyorum?

Vonalı 01-11-2010 09:09

Bizim buralarda hurmalar sarardı ama tam olgunlaşmadı.

Kurutmayı bir deneyeyim dedim.

Tarifteki gibi kabuklarını soydum sıcak suya daldırdım.

Havalar güzeldi önceleri. balkona astım. dışı kabuk bağladı biraz.

Bir hafta sonra yağmur başladı. içeri aldım. kaloriferin üstüne astım.

ikinci günü üzerinde küfler oluştu.

baktım ki çürüyecek. bende koparıp tadına bakayım dedim.

sapının meyveye bağlandığı o damarsız kısım çürümeye başlamıştı.

o kısmı attıktan sonra içini yedim. çok ama çok güzeldi. şekerlenmiş ve iyice olgunaşmıştı.

sanırım bu hurmayı kurutma için soğuk ve kuru hava yani ayaz gerekli.

onun haricinde ne olursa olsun küflenecekler gibi.

benim tavsiyem tam kurumasını beklemeden suyu çekilip rengi kiremit rengine dönünce alıp afiyetle yemek. o zaman çok lezzetli oluyor.

Güler 01-11-2010 12:54

Bizim bahçedekiler daha korogaki yapılacak kıvamda değil. Yeşilliği tam gitmedi ama aralarında bir iki tane de olmuşları çıkıyor. Yemesi de öyle güzel ki. Tabii kuşlardan kurtarabilirsem.
Ağacın yaprakları tam dökülmedi bu kadar yaprak arasında olmaya yüz tutanlarını da nasıl bulup da gagalıyorlar anlayamıyorum. Ben bile ağacın altına girip yaprakların arasından olmuşları zor buluyorum.

MeyveliTepe 02-11-2010 00:09

Biz başladık üretime. Daha soyulacak çok hurma var :)

acemifüsun 03-11-2010 21:41

Beni de heveslendirdiniz:) Bugün pazardan kendi ürettiğini satan köylü satıcıdan denemek için 1,5kg. Trabzon hurması aldım, umarım küflendirmeden kurutabilirim:)

Vonalı 04-11-2010 07:51

Kapalı mekanda hemen küfleniyor.
Açık havada kurutmak gerekiyor.
Yağmur vurmayan ve güneş gören bir balkon ideal bir kurutma yeri.
henüz olgunlaşmamış olanları yavaş yavaş kurumalı ki hem olgunlaşsın hemde kurusun.
renginin yavaş yavaş turunculaşmasından olgunlaştığı belli oluyor zaten.

acemifüsun 04-11-2010 20:53

Yarın hurmaları soyup, kaynar suya batırıp, ön balkona asacağım. Saksı çokluğunun yanında bir de iplere asılı hurmaları gören komşular ne düşünür bilmem artık:)

Lilium 04-11-2010 23:43

İlk etepta bu kadın kafayı yemiş diyecektir,(bana da öyle dediler) hurmayı yiyince de bu kadın akıllı kadınmış diyecektir.:)

Vonalı 05-11-2010 08:51

Bizim çok büyük bir hurma ağacımız var. Çocukluğumdan beri her yıl yakaşık 250-300 kg hurma olur. ama burlarda tam hurmaların olgunlaşma zamanı kar yağmaya soğuk düşmeye başlar ve hurmalar soğuktan çürür, yerlere dökülür, kuşlar yer ve şans eseri içlerinden erken olan 1-2 tanesi olursa onları ancak toplayıp yiyebilirdik. çok olduğu yıllardada erkenden toplar toplanmış halde yumuşayıncaya kadar bekletip pekmez yapardık ama pekmez yapması çok zahmetlidir kaynatırken bir "küstü"mü ne bezden geçer suyu ne süzgeçten bütün emekler boşa gider .çok ustalık isteyen bir iştir hurma pekmezi yapmak. o yüzden kimse uğraşmazdı hurmalarla. olanları toplar yerdik gerisi de ziyan olur giderdi. ama bu kurutma işi bütün hurmaları ziyan olmaktan kurtaracak gibi görünüyor.

MeyveliTepe 05-11-2010 08:56

Ağacınız hala duruyorsa tam zamanı, çakıları bileyip soymaya başlayın. Bir tekini bile ziyan etmeden büyün yıl yeme, eşe dosta hediye etme şansınız var :)

Güler 05-11-2010 09:00

Biz de bugün kolları sıvıyoruz. Allah yardımcımız olsun.

Selehattin 67 05-11-2010 11:48

küçük olmasına rağmen bir ağaç bendede var bende şimdiden[haftasonu] başlayacağım inşallah başarılı olurum başarırsam bikaç ağaç daha dikeceğim

Vonalı 05-11-2010 12:24

hurmanın kabuklarını soyup, sapına ip bağlayıp kaynayan suyun içinde 1 dakika kadar tuttuktan sonra üstü kapalı güneş alan bir yere asıp kurumasını bekliyorsunuz. işlem basit.
püf noktası ise asla kapalı bir odada kurutayım , soba ,kalorifer üstünde kurutayım diye düşünmeyin. çünkü kapalı mekanda hemen küfleniyor.

kurutacağınız hurmalarda yeşil görüntüsünden kurtulup sarı bir görüntü almaya başlayan meyvelerden seçilmeli.

MeyveliTepe 05-11-2010 12:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Vonalı (Mesaj 712787)
hurmanın kabuklarını soyup, sapına ip bağlayıp kaynayan suyun içinde 1 dakika kadar tuttuktan sonra üstü kapalı güneş alan bir yere asıp kurumasını bekliyorsunuz. işlem basit.
püf noktası ise asla kapalı bir odada kurutayım , soba ,kalorifer üstünde kurutayım diye düşünmeyin. çünkü kapalı mekanda hemen küfleniyor.

kurutacağınız hurmalarda yeşil görüntüsünden kurtulup sarı bir görüntü almaya başlayan meyvelerden seçilmeli.

1 Dakika fazla. Ona kadar sayın yeter.

KAPTANzst 05-11-2010 14:32

Bu sıralar en popüler iş hurma kurutma. Herkese kolay gelsın

acemifüsun 05-11-2010 21:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 712667)
İlk etepta bu kadın kafayı yemiş diyecektir,(bana da öyle dediler) hurmayı yiyince de bu kadın akıllı kadınmış diyecektir.:)

:)) Bugün herhalde hurmaları astığımda komşular tarafından tescillendim:)

Güler 05-11-2010 21:46

Alışırlar... alışırlar.

Güler 06-11-2010 17:08

Benim de derya kuzularım bugün iplere asıldı.

Hurmaları soyarken " ayyy bu kabuklar ne güzel kompost gübre olur" dedim. Oğuz da hemen yapalım dedi.
Sahi, MeyveliTepe sizde de çok kabuk çıkıyordur, onları kompostda değerlendiriyor musunuz?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024