agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni584Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-10-2018, 13:39   #301
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 630
Sirke olacaktır az sabredin,küfe benzemiyor.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2018, 13:55   #302
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 59
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
evde sirke yapmaya başladım fakat elma sirkesinde hiç bir sorun yok gayet her şey yolunda üzüm sirkesi daha önce baktığım fotolarda genel olark herkes elma sirkesinin fotosunu paylaşmıştı o nedenle üst kısımlarını takip etmek pek mümkün olmadı. aşağıda resimde olanlar sirke anası mı yoksa küf mü söyler misiniz?
Eklenti 681680
Eklenti 681681
Musa Gündoğan bence de ana oluşturuyor sirkeniz. Benim alıç sirkesinin üzerinde de buna benzer bir tabaka oluştu. Sirkem ana yapıyor diye seviniyorum. Çünkü eğer sirkelerim ana yaparsa seneye yapacağım sirkelere bu anaları koyacağım.

Ben 8 litrelik 2 kavanoza elma sirkesi yaptım. mutlu mesut köpürmeye başladılar. Şimdi Yaban mersini arıyorum. Bizim buralara gelmemiş henüz sırada yaban mersini ve ilk defa yapacağım hurma sirkesi var. Hurma sirkesini geçen sene yapamamıştım.

Resulgur ve sardunya18 beğendi.
Ayazkızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2018, 23:51   #303
Ağaç Dostu
 
Resulgur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,414
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey Mesajı Göster
Sayın Resulgur,sirkeleriniz güzel görünüyor,erken olmaya başlamış gibi geldi bana,inşallah sonuçda güzel olur.

Bende bu sene ki çalışmamı paylaşayım o zaman.Şu anda sadece üzüm yapma niyetindeyim,baya yüklü miktarda üzümle başladım,bir kapta elimde plastik eldiven ile hiç erinmeden 7 lt saf üzüm suyu çıkacak kadar üzüm ezdim.El ile sıkılan üzümler tamamen sıkılamıyor,geriye kalan posanın bir kısmını içine su ekleyerek içmek için kaynatalım bakalım sonuç ne olacak diye denedim,gayet kıvamlı bir içecek çıktı ortaya.Geri kalan posayıda iki ayrı 8 er lt lik kavanozlara koydum 3 er lt kadarda su ekledim eski elma sirkemden ve şeker ekleyip işe başladık.İki kavanoz posalı üzüm,bir kavanoz saf üzüm suyu kurdum yani.12 eylülde başladım,ilk üç gün bez taktım,sonra eldivene geçtim,yalnız eldivenin parmak uçlarını delmeyi unutmamalı,aradada havasını elle kaçırmalı.28 eylülde eldivenleri çıkardım,bez taktım üstlerini örttüm,3-4 gün daha,günde bir kere karıştırırım.Sonucu gene burada paylaşırım.
Sn. erkanbey anladığım kadarıyla siz de Sn. meyvelitepe nin tarifi ile sirke yapım sürecini başlatmışsınız. Bende bu şekilde yapmaya çalıştım. Havaların sıcak olduğu dönemde fermantasyon hızlı bir şekilde devam etti, sirke anaları yaklaşık bir ay süre sonunda oluştular. Elma sirkesi 1. anayı oluşturdu ve çöktü 2. anayı oluşturduğunda süzme işlemini yaptım. Üzüm sirkesi anası daha çökmedi ama bayağı kalınlaşmış halde , onuda ana çöktükten sonra cam kaplara alacağım. Bekliyoruz hayırlısı

Resulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 07:49   #304
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 630
Benim sirkeler şu anda 1 aylık oldular,kalınca ana da oluştu, dün akşam süzdüm,tekrar ana bağlayıp dibe çökünce bende şişelere alırım.Bu bahsettiklerim üzüm posasından yapmış olduklarım.Saf üzüm suyundan yaptığım hala ana bağlamadı,hafif alkol kokusu var gibi,şeker miktarı bol heralde ki süreç yavaş ilerliyor.Sonuca bakacağız artık geç olsun da iyi olsun.

sardunya18 beğendi.
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 13:01   #305
Ağaç Dostu
 
Selma_321's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 722
Peki üzümü taneleriyle sıkmadan yapsak olmaz mı ki, illa sıkmamız mı lazım

Selma_321 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 16:15   #306
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 630
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selma_321 Mesajı Göster
Peki üzümü taneleriyle sıkmadan yapsak olmaz mı ki, illa sıkmamız mı lazım
Olur tabi neden olmasın,ama ezmenin süreci hızlandıracağını düşünüyorum.Süzerkende daha rahat olur.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 17:43   #307
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selma_321 Mesajı Göster
Peki üzümü taneleriyle sıkmadan yapsak olmaz mı ki, illa sıkmamız mı lazım
bende aynı sizin gibi hangisini yapsam diye düşünürken elime bir miktar üzümü alarak kavanoz içerisine üzüm taneleri patlayacak şekilde sıktım koydum. İçerisine işlemin hızlı olması için bir miktar bal kattım.

burada en önemli kısmın karıştırmak olduğunu çok sonra farkettim çünkü ben günde 1 kez **** 2 güne 1 kez karıştırıyordum daha doğrusu hep unuttuğumuzdan geç karıştırıyorduk. sonra üzüm üzerinde kef oluşmaya başladı hemen burada yukarıda da yazdım. bir arkadaş kefi al karıştırmaya devam et muhtemelen yine oluşum devam edecektir demişti. dediği gibi kef i attım 2 hün günde 2-3 defa karıştırınca şuan sirke anası oluşmaya başladı.

yani velhasıl kelam ister suyunu çıkarın ister çıkarmayın olay karıştırmakta

sardunya18 ve Selma_321 beğendi.
Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 18:03   #308
Ağaç Dostu
 
Selma_321's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 722
Teşekkür ederim..

Selma_321 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2018, 14:02   #309
Yeni Üye
 
şehirliköylü's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3
Selamlar, ben de 'fermente mutfağım'daki tarifleri takip ederek, hayatımda ilk defa, bahçedeki incirlerden incir sirkesi yaptım. Birden fazla defa kalın sirke anaları oluştu. Sirkenin keskinliği ve tadı güzel diye kanaat getirince şişeye alıp kullanmaya başladım ancak bir süre sonra üzeri beyazlanıyor. Bir-iki kere tekrar süzdüm ama beyazlanmayı önleyemiyorum. Tadı güzel, küf kokusu yok, fermentasyon devam mı ediyor yoksa bozuluyor mu anlayamadım. Sorunun ne olduğunu söyleyebilir misiniz?
Name:  incirsirke2.jpg
Views: 100
Size:  45.1 KB

sardunya18 beğendi.
şehirliköylü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2018, 22:53   #310
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 59
Bu sene yaban mersini senesi galiba yaban mersininin padişahını buldum. 8 litrelik kavanoza kurdum... Her gün karıştırıyorum... yarın öbür gün çarşıya inip hurma aşacağım ve hurma sirkesi kuracağım. Çok faydalı olduğu söyleniyor.

sardunya18 beğendi.
Ayazkızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2018, 09:52   #311
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,746
@ şehirliköylü, sanırım bu beyazlıklar (selülözik yapı) birleşip sirke anasını oluşturacak tekrar.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2018, 11:21   #312
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 460
@şehirliköylü tekrar süzüp ağzı dar şişeye koyun ve buz dolabında saklayın.
@erkanbey sizin üzüm suyundan yaptığınız sirke ne durumda benim yaptığımda henüz ana oluşumu yok .Aynı gün elma suyundan yaptığım sirkede ana oluşmaya başladı .Her sirke deneyimi ayrı bir olay oluyor .İlk defa trabzon hurması sirkesi de kurdum onun oluşumunu merak la beklemekteyim

sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2018, 20:46   #313
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 630
Posalardan yaptığım üzümler bayağı bir kalın ana oluşturdular,saf üzüm suyu oluşturmuyor diye,ananın birini onun içine atıverdim,biraz zamana bırakacağız artık.

Resulgur ve sardunya18 beğendi.
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2018, 13:01   #314
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 59
Alıç Sirkesi 1cm'e yakın ana yaptı. Arkadaşım annesine şifa olsun diye isteyince süzüp hepsini verdim. Posayı atmadım. Üzerine su Küçük bir ana parçası ve şeker ilave ettim bakalım ne olacak diye beklemeye aldım. Bir kaç gün geçti tekrar ana yapmaya başladı.

Bir kaç yıl önce sirke yapan bir arkadaşım bizim yaptığımız sirkeler için. "Biz sizin sirke dediğiniz şeye tükenmez" deriz. "Sirke öyle olmaz. Biz meyvenin suyunu sıkarız içine hiçbir şey katmadan sirkeleşmeye bırakırız. Esas sirke böyle olur." demişti. Haklı mı ne?

Amaan neyse ne. Ben bizim yaptığımızı sirke niyetine içiyorum, salatalarıma koyuyorum. Önemli olan niyet. Bahçe alıp bolluğa kavuşunca sirkeyi birde onun tarifine göre yaparım.

Ayazkızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2018, 14:27   #315
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 567
arkadaşlar bu sirke olayı gerçekten çok güzel bir şey. sadece merak ettiğim konu ise şu. daha önce üzüm sirkesi denemiştim lakin karıştırma sürecinde biraz geç davrandığım için sirke kötü kokulu bir sirkeye dönüşmüştü bende tavsiye üzerine temizlik malzemesi olur diye ayırıp ağzınıda kapatıp komuştum sonrasında baktım üzerinde epeyce kalın sirke anası oluştu ancak ben onu da attım kötü kokulu sirkeden oldu diye şimdi sorum şu kullanılabilir miydi? elimde mevcutta halen elma sirkesi anası mevcut.

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018