18-09-2010, 09:25 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
|
Mürdüm eriği marmelatı
Mürdüm erigi marmeladi ya da receli tarifi ariyorum. Daha önce yapanlar var mi acaba? |
18-09-2010, 10:35 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili ciceksever70 mürdüm eriklerinin çekirdeklerini çıkarıp, yıkayıp, yarım bardak su ilave edip, kapaklı bir çelik tencereye koyun. Kısık ateşte erikler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişirdiğiniz erikler soğuyunca onları kevgirden geçirin ve bu kevgirden geçen erikleri bir su bardağı ile ölçün. Ölçtüğünüz erikler diyelim 3 bardak oldu, buna 3 bardağa yakın toz şeker koyun ve kısık ateşte ağzı açık kaynatın, köpük oluşursa ; köpükleri kaşıkla biraz alın, kaynadıktan 3-4 dakika sonra yarım limon suyu ilave edip, 2 dakika da onunla kaynatın ve ocaktan alın. Eğer güneşte tutma imkanınız varsa tencerenin üstünü temiz bir tülbentle örtün ve bir kaç gün güneşde tutun. Ben tüm marmelatları bu ölçüde ve yöntemde yapıyorum. Aslında kayası, şeftali, normal eriğe hiç su ilave etmiyorum , fakat kızılcık dediğim ölçüden biraz daha su gerektiriyor, mürdüm eriği de biraz su istiyor. Umarım size yardımcı olabilmişimdir, kolay gelsin Düzenleyen acemifüsun : 18-09-2010 saat 11:10 |
18-09-2010, 12:33 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
|
Tesekkür ederim sevgili acemifüsun. |
18-09-2010, 17:11 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili çiçeksever70, Eğer çok tatlı olmasını istemiyorsanız, kaynattıktan sonra ölçüp, bu ölçünün yarısı kadar şeker ilave edebilirsiniz. Bu işlemi ayıklama işini yaptıktan sonra da yapabilirsin. Kavanozlara koymadan önce, kavanozlara iki-üç tane karanfil atarsan hoş bir koku elde edersin. Kolay gelsin. |
18-09-2010, 18:37 | #6 |
agaclar.net
|
Kıvamı tutturmak için, gereğinden çok kaynatmayın. Güneşte tutma olanağınız yoksa soğutup ısıtma yöntemini kullanabilirsiniz. Yani reçeliniz soğuyuncaya kadar bekleyin, sonra kaynamaya başlayınca altını kapatın. 2-3 kez bunu yapmanız yeterli oluyor... |
18-09-2010, 18:48 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Mutalaka deneyeceğim, reçelde şekeri az kullandığım için çabuk kıvam almıyor, fazla kaynatıp da güzel rengin ve tadın gitmesini istemiyorum, çok işime yarayacak. |
18-09-2010, 20:01 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
|
Tesekkür ederim sevgili Malina. Rahmetli babaannemin de recelleri kaynatip soguttuktan sonra tekrar kaynattigini hatirladim simdi. Tüm yanit verenlere tesekkür ederim yarin deneyecegim. |
20-09-2010, 09:58 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
|
Ben buldugum tarifleri biraz kendime göre uygulayip recelimi pisirdim. Cok da basarili bir sonuc oldu. Internette bir gece önceden eriklerin üzerine seker döküp bekletin diyen bir tarif buldum. Önce bu uygulamayi yaptim sonra sevgili Malina`nin önerisini uygulayip iki kez sogutup kaynattim. Biz cok tatli sevmedigimiz icin sekeri göz karari koydum. Pisirmesi cok kolay bir recel oldu. Herkese tekrar tesekkürler. |
20-09-2010, 16:59 | #16 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Şeker, mevyenin içindeki suyun dışarı çıkmasını sağlar ve şekeri eritmek, pişmeyi sağlamak için ekleyeceğiniz suya gerek kalmaz. Dışarıdan su eklenmeyen reçeller de daha güzel olur Elinize sağlık, rengi güzel görünüyor |
|
21-09-2010, 07:14 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
|
Ikinci yapisimda cekerim sevgili Zenfree söz. Yalniz biz icinde taneleri olsun istedigimiz icin ben meyveleri oldugu gibi birakiyorum. Burada taneli hazir recel bulmak imkansiz cünkü hep püre gibi satiliyor. Elma, armut recelini hep bahceden topladigim meyvelerden yapiyorum ama erik sulu oluyordu önceden simdi tutturdum. |
21-09-2010, 07:39 | #19 |
Ağaç Dostu
|
Bazı arkadaşlar kızacak ama bu rafine toz şekeri vücut, bir zehir gibi algılıyor... Yani reçel yerken aslında insanlar zehirleniyor, kendinizin çocuklarınızın sağlığını düşünüyorsanız linki okuyun... Rafine toz şeker yerine elma suyunu sıkın ve onunla reçel yapın derim. http://www.gidahareketi.org/Rafine-S...50-haberi.aspx |
21-09-2010, 08:15 | #20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Reçelinizin rengi çok güzel, elinize sağlık. |
|
21-09-2010, 09:03 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Elma suyuyla reçel yapılabildiğini bilmiyordum. Bir sonraki reçelimi elma suyula deneyeceğim. Düzenleyen sakagun : 21-09-2010 saat 10:15 |
21-09-2010, 09:12 | #22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
21-09-2010, 14:03 | #24 |
Ağaç Dostu
|
İnsan vücudu niçin doğal şekere ihtiyaç duyuyor? Düzenli ve dengeli bir şekilde doğal şeker tüketmeyen bir kişinin vücudunda ne gibi tahribatlar ortaya çıkabilir? Eski tıbba göre, doğal şeker karaciğer için çok önemli, şeker olmazsa karaciğer sentez yapamaz ve ölür! Ayrıca, beynin çalışması için de yine doğal şekere ihtiyaç var. Tabi burada eski tıbba göre uygulanmış, tamamı ile insan doğasına uyumlu olan doğal şekerden bahsediyoruz. Rafine şekerin, insan doğasına uyumlu olmadığı ve organlarımız bu şekeri tanımadığı için vücudumuzda zehir etkisi ile büyük tahribatlar yaptığını tekrar hatırlatalım Doğal meyve şekeri: Meyvelerde hem früktoz hem glikoz hem de sakaroz bulunuyor. İnsan doğasına birebir uyumlu. Früktoz, yaş veya kuru meyveler aracılığı ile doğal yolla kolaylıkla alınabilir. Ayrıca, şeker oranı yüksek meyvelerin kaynatılıp, pekmez yapılması ile de doğal meyve şekeri elde edilebilir. http://www.gidahareketi.org/Rafine-S...50-haberi.aspx |
23-09-2010, 18:38 | #27 |
Ağaç Dostu
|
Rafine şeker konusunda çok haklısınız sevgili denizakvaryumu, bu konuyu hatırlamamız çok yararlı. Bizim evde reçel ve marmelat aslında çok yenmiyor, çocuklar bal seviyorlar. Ben çeşit bulunsun diye hepsinden biraz yapıyorum, en azından hazır satılanlardan daha az zararlı. |
25-09-2010, 10:33 | #28 |
Ağaç Dostu
|
Elma suyuyla reçel
Hemen denendi. Önce katı meyve sıkacağında elmaları sıktım. Sonra elmaları koyulaşıncaya kadar kaynattım. İçine erikleri kattım. Evde pekmez olmadığı için pekmez yerine 1 kaşık bal kattım. Oluşan köpükleri aldım. İndirmeye yakın içine birkaç damla limon sıktım. Kokusu etkilemiş olacak ki iki arı mutfağa girdi, doğru tencerenin yanına uçtular. Soldaki şekerle yapılan reçel, sağdaki elma suyuyla yapılan. Sıcak olduğu için henüz tadına bakamadım. |
|
|