agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Mürdüm eriği marmelatı (http://www.agaclar.net/forum/kiler/22154.htm)

ciceksever70 18-09-2010 09:25

Mürdüm eriği marmelatı
 
Mürdüm erigi marmeladi ya da receli tarifi ariyorum. Daha önce yapanlar var mi acaba?

acemifüsun 18-09-2010 10:35

Sevgili ciceksever70 mürdüm eriklerinin çekirdeklerini çıkarıp, yıkayıp, yarım bardak su ilave edip, kapaklı bir çelik tencereye koyun. Kısık ateşte erikler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

Pişirdiğiniz erikler soğuyunca onları kevgirden geçirin ve bu kevgirden geçen erikleri bir su bardağı ile ölçün. Ölçtüğünüz erikler diyelim 3 bardak oldu, buna 3 bardağa yakın toz şeker koyun ve kısık ateşte ağzı açık kaynatın, köpük oluşursa ; köpükleri kaşıkla biraz alın, kaynadıktan 3-4 dakika sonra yarım limon suyu ilave edip, 2 dakika da onunla kaynatın ve ocaktan alın. Eğer güneşte tutma imkanınız varsa tencerenin üstünü temiz bir tülbentle örtün ve bir kaç gün güneşde tutun.

Ben tüm marmelatları bu ölçüde ve yöntemde yapıyorum. Aslında kayası, şeftali, normal eriğe hiç su ilave etmiyorum , fakat kızılcık dediğim ölçüden biraz daha su gerektiriyor, mürdüm eriği de biraz su istiyor. Umarım size yardımcı olabilmişimdir, kolay gelsin:)

Sevgi Durul 18-09-2010 11:03

Sevgili acemifüsun tarifinizi deneyeceğim. Teşekkür ederim.

ciceksever70 18-09-2010 12:33

Tesekkür ederim sevgili acemifüsun.

raddle 18-09-2010 17:11

Sevgili çiçeksever70,

Eğer çok tatlı olmasını istemiyorsanız, kaynattıktan sonra ölçüp, bu ölçünün yarısı kadar şeker ilave edebilirsiniz. Bu işlemi ayıklama işini yaptıktan sonra da yapabilirsin. Kavanozlara koymadan önce, kavanozlara iki-üç tane karanfil atarsan hoş bir koku elde edersin. Kolay gelsin.

malina 18-09-2010 18:37

Kıvamı tutturmak için, gereğinden çok kaynatmayın. Güneşte tutma olanağınız yoksa soğutup ısıtma yöntemini kullanabilirsiniz.

Yani reçeliniz soğuyuncaya kadar bekleyin, sonra kaynamaya başlayınca altını kapatın. 2-3 kez bunu yapmanız yeterli oluyor...

bahtiyar02 18-09-2010 18:41

Verdiğiniz bilgilerden dolayı Çok teşekkür ederim.
saygılar

Kiraz 18-09-2010 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 696827)
Kıvamı tutturmak için, gereğinden çok kaynatmayın. Güneşte tutma olanağınız yoksa soğutup ısıtma yöntemini kullanabilirsiniz.

Yani reçeliniz soğuyuncaya kadar bekleyin, sonra kaynamaya başlayınca altını kapatın. 2-3 kez bunu yapmanız yeterli oluyor...

Mutalaka deneyeceğim, reçelde şekeri az kullandığım için çabuk kıvam almıyor, fazla kaynatıp da güzel rengin ve tadın gitmesini istemiyorum, çok işime yarayacak.

ciceksever70 18-09-2010 20:01

Tesekkür ederim sevgili Malina. Rahmetli babaannemin de recelleri kaynatip soguttuktan sonra tekrar kaynattigini hatirladim simdi.
Tüm yanit verenlere tesekkür ederim yarin deneyecegim.

zenfree 20-09-2010 09:51

Bu tarifi ben de deneyeceğim. Teşekkürler.

ciceksever70 20-09-2010 09:58

Ben buldugum tarifleri biraz kendime göre uygulayip recelimi pisirdim. Cok da basarili bir sonuc oldu. Internette bir gece önceden eriklerin üzerine seker döküp bekletin diyen bir tarif buldum. Önce bu uygulamayi yaptim sonra sevgili Malina`nin önerisini uygulayip iki kez sogutup kaynattim. Biz cok tatli sevmedigimiz icin sekeri göz karari koydum. Pisirmesi cok kolay bir recel oldu. Herkese tekrar tesekkürler.

zenfree 20-09-2010 10:04

Afiyet olsun Sevgili Çiçeksever. Bari fotografını görseydik.:)

sakagun 20-09-2010 16:31

2 Eklenti(ler)
Ben de yaptım. Olgunlaşıp ağaçtan yere düşen, yumuşak eriklerden yaptığımdan su katmadım. Kevgirden geçirmeden önce blenderda karıştırdım.

acemifüsun 20-09-2010 16:39

Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor:)

sakagun 20-09-2010 16:41

Sayenizde. Tarif sizden, ben sadece uyguladım.

malina 20-09-2010 16:59

Alıntı:

bir gece önceden eriklerin üzerine seker döküp bekletin diyen bir tarif buldum
Bunu neredeyse tüm reçellerde uygulamak gerek. Portakal kabuğu, ceviz gibi istisnaları var tabii...

Şeker, mevyenin içindeki suyun dışarı çıkmasını sağlar ve şekeri eritmek, pişmeyi sağlamak için ekleyeceğiniz suya gerek kalmaz. Dışarıdan su eklenmeyen reçeller de daha güzel olur :)

Elinize sağlık, rengi güzel görünüyor :)

acemifüsun 20-09-2010 17:26

''bir gece önceden eriklerin üzerine seker döküp bekletin diyen bir tarif buldum''
Reçellerin hemen hemen hepsini ben de bu şekilde yapıyorum:)
Marmaletları diğer yöntemle.

ciceksever70 21-09-2010 07:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 697256)
Afiyet olsun Sevgili Çiçeksever. Bari fotografını görseydik.:)

Ikinci yapisimda cekerim sevgili Zenfree söz. Yalniz biz icinde taneleri olsun istedigimiz icin ben meyveleri oldugu gibi birakiyorum. Burada taneli hazir recel bulmak imkansiz cünkü hep püre gibi satiliyor. Elma, armut recelini hep bahceden topladigim meyvelerden yapiyorum ama erik sulu oluyordu önceden simdi tutturdum.

denizakvaryumu 21-09-2010 07:39

Bazı arkadaşlar kızacak ama bu rafine toz şekeri vücut, bir zehir gibi algılıyor...

Yani reçel yerken aslında insanlar zehirleniyor, kendinizin çocuklarınızın sağlığını düşünüyorsanız linki okuyun...

Rafine toz şeker yerine elma suyunu sıkın ve onunla reçel yapın derim.

http://www.gidahareketi.org/Rafine-S...50-haberi.aspx

Kiraz 21-09-2010 08:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 (Mesaj 697253)
Internette bir gece önceden eriklerin üzerine seker döküp bekletin diyen bir tarif buldum.

Sn. Malina'nın da yazısındaki gibi sertleşen meyvelere bu uygulama iyi olmuyor. Çilek, vişne gibi şeklinin bozulmasını istemediğiniz reçellerde ve tüm marmelatlarda oluyor ama ayvada denerseniz meyve çok sertleşir. Bu nedenle sert meyveler önce yumuşayıncaya kadar pişirilip sonra şeker ilave ediliyor.

Reçelinizin rengi çok güzel, elinize sağlık.

sakagun 21-09-2010 09:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 697565)
Rafine toz şeker yerine elma suyunu sıkın ve onunla reçel yapın derim.

Elma suyuyla reçel yapılabildiğini bilmiyordum. Bir sonraki reçelimi elma suyula deneyeceğim.

denizakvaryumu 21-09-2010 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 697588)
Elma suyuyla reçel yapılabildiğini bilmiyordum. Bir sonraki reçelimi elma suyula deneyeceğim.

http://sineksekiz.wordpress.com/2009...uyu-ve-pekmez/

zenfree 21-09-2010 13:59

Elma suyunda şeker yok mu?

denizakvaryumu 21-09-2010 14:03

İnsan vücudu niçin doğal şekere ihtiyaç duyuyor? Düzenli ve dengeli bir şekilde doğal şeker tüketmeyen bir kişinin vücudunda ne gibi tahribatlar ortaya çıkabilir?

Eski tıbba göre, doğal şeker karaciğer için çok önemli, şeker olmazsa karaciğer sentez yapamaz ve ölür! Ayrıca, beynin çalışması için de yine doğal şekere ihtiyaç var. Tabi burada eski tıbba göre uygulanmış, tamamı ile insan doğasına uyumlu olan doğal şekerden bahsediyoruz. Rafine şekerin, insan doğasına uyumlu olmadığı ve organlarımız bu şekeri tanımadığı için vücudumuzda zehir etkisi ile büyük tahribatlar yaptığını tekrar hatırlatalım

Doğal meyve şekeri: Meyvelerde hem früktoz hem glikoz hem de sakaroz bulunuyor. İnsan doğasına birebir uyumlu. Früktoz, yaş veya kuru meyveler aracılığı ile doğal yolla kolaylıkla alınabilir. Ayrıca, şeker oranı yüksek meyvelerin kaynatılıp, pekmez yapılması ile de doğal meyve şekeri elde edilebilir.



http://www.gidahareketi.org/Rafine-S...50-haberi.aspx

zenfree 21-09-2010 14:22

Sevgili denizakvaryumu bilgiler için teşekkürler. Hazır elma sularında beyaz şeker kullanıldığını düşünüyorum. O nedenle yazmıştım.

denizakvaryumu 21-09-2010 15:00

Hazır elma suları 2 türlü...

Şeker eklenmiş ve şeker eklenmemiş.

Paketin üstünde "şeker eklenmemiş" yazan çeşitlerini alın .

Ama en iyisi robotda kendiniz sıkın, bu şekilde daha kıvamlı oluyor.

acemifüsun 23-09-2010 18:38

Rafine şeker konusunda çok haklısınız sevgili denizakvaryumu, bu konuyu hatırlamamız çok yararlı. Bizim evde reçel ve marmelat aslında çok yenmiyor, çocuklar bal seviyorlar. Ben çeşit bulunsun diye hepsinden biraz yapıyorum, en azından hazır satılanlardan daha az zararlı.

sakagun 25-09-2010 10:33

Elma suyuyla reçel
 
1 Eklenti(ler)
Hemen denendi. Önce katı meyve sıkacağında elmaları sıktım. Sonra elmaları koyulaşıncaya kadar kaynattım. İçine erikleri kattım. Evde pekmez olmadığı için pekmez yerine 1 kaşık bal kattım. Oluşan köpükleri aldım. İndirmeye yakın içine birkaç damla limon sıktım.

Kokusu etkilemiş olacak ki iki arı mutfağa girdi, doğru tencerenin yanına uçtular.

Soldaki şekerle yapılan reçel, sağdaki elma suyuyla yapılan. Sıcak olduğu için henüz tadına bakamadım.

acemifüsun 25-09-2010 16:31

Elinize sağlık sevgili sakagün, tadı da güzeldir:)

sakagun 25-09-2010 17:01

Tadı güzel. Biraz sulu bir reçel. Marmelatını da denemek lazım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024