22-11-2009, 16:29 | #181 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Sn akcan67, bu bilgi için çok geç artık çünkü ben hurmaları getiren kadın 2 dedi, 2 verdim artık. Özellikle istediğim için 2 demiş olabilir. Ben de bir daha bulamaycağımı düşünerek sevinerek aldım zaten. Helal olsun napalım. 5 kilo getirmişti. Dün pazara gittiğimde gördüm, bahçeden ne çıkarsa getirmişti teyzemin birisi, 1,5 dedi. Fazla canım acımasın diye başkasına da sormadım, ondan da elindeki kalan 1,5 kiloyu aldım. Akşam 6 kilosunu işledim. Dün geceden beri bütün kapıları açık oturuyorum evde, onlar çabucak kabuklansın küflenmesin diye üşümeye razıyım Yoğurt mayaladım o sıcak ister, onu da iyice sarıp sarmalayarak korudum. Ev haala ısınmış değil Artık yeter; ev sıcak, herhalde sorun olmaz, gündüzki akım yeterli olur diye düşünüyorum. |
24-11-2009, 21:18 | #182 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Hurmalar gayet iyi durumda. Herhangi bir küflenme vs. yok. Mükemmel yenecek durumdalar. Saklanabilmeleri için biraz daha kurumaları lazım. Sinek ya da kanatlı kuş zararı da yok. Tek problem iki ayaklı kanatsız ve bıyıklı kuşlar |
24-11-2009, 21:44 | #184 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Düzelttim. Sanırım daha açıklayıcı oldu |
24-11-2009, 22:17 | #187 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Öyle daha iyi olacağını sanmam. Çünkü kuruma sürecinde önce dışı ince ama geçirgen bir kabuk bağlıyor, sonra içi süratle olgunlaşıp yumuşuyor, sonra da yumuşayan içi yavaş yavaş koyulaşıp kayısı kıvamına geliyor. Söylediğiniz gibi kesilme sonucunda bu süreç bozulabilir. |
25-11-2009, 03:40 | #190 |
Ağaç Dostu
|
Yok yok güler abla seneye kadar bekleyemeyeceğim, bizde bıyıklı kuş olup bir yerlere dalarız, sanada bıyık takar aramızda idare ederiz. |
25-11-2009, 07:16 | #191 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Üç hafta oldu galiba |
25-11-2009, 08:40 | #193 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Sn.Denizakvaryumu, soğuk bölgelerde de kurur. Isının kurumaya bir etkisi yok. Bana kalırsa daha da iyi kuruyacaktır çünkü havadaki nem oranı daha az. Korede tipi yemiş, don görmüş hurmanın daha iyi olduğuna dair bir yerlerde bir yazı okuduğumu hatırlıyorum. |
25-11-2009, 08:44 | #194 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Bir haftadır bizim buralarda hava böyle. Ona rağmen olumsuz bir etki olmadı. |
25-11-2009, 11:56 | #197 |
Ağaç Dostu
|
Sormamın nedeni dış ortam ile iç ortam farklılıkları, bazı arkadaşların dışarıda küflenip cürüdüklerini yazınca bunun nem ve rutubetten kaynaklanabileceğini düşündüm, rutubetsiz ılık hatta sıcak bir ordamda daha iyi olabileceğini düşünüp sıcak odaya aldım, gördüm ki çok daha kısa bir sürede kuruyabiliyorlar. Sizinkiler üç haftada bu duruma gelmişler, benimkiler bir haftada sizinkilerden daha da fazla kuruduğunu fotoğraflardan tespit edebiliyorum. Demek istediğim şudur ki rüzgarlı hava yeterli olabilir ama sıcak hava da kurumayı hızlandırıyor. |
25-11-2009, 12:15 | #198 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
25-11-2009, 13:34 | #199 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Sn.Lilium, bu iş tamamıyle nem transferi ile ilgilidir. Konu ile ilgili fizik kuralları birebir geçerlidir. Bu yıl hurma kurutmada üçüncü yılım ve her türlü hava durumunu fazlasıyla yaşadım diyebilirim. İlk yıl deneme yılıydı, 8-10kg kadar. Geçen yıl 175 kilo, bu yıl da 200 kilodan fazla. Fırın kurutmasını da etkilerini izlemek bakımından denedim. Siz nasıl istiyorsanız öyle yapabilirsiniz. Büyük miktarlar için daha iyi bir yol bulursanız ne güzel, hep birlikte öyle yaparız. |
25-11-2009, 13:52 | #200 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-08-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 168
|
1 ay oldu kurutmaya başlayalı ve ilk hacminin üçte birine düştü hurmalar. Meyvelerin dışında beyazlık, doğal şeker, mutlaka meydana gelmesi gerekiyormu. |
25-11-2009, 20:12 | #202 |
Ağaç Dostu
|
Kuru hurma!
Bunlar 8 gün oldu askıya koyalı (solmamış olanlar iki günlük). Kuruma şartları bakımından rüzgarın önemi herşeyden önce geliyor. <<<<<<<<<Sayın meyvelitepe haklı. Benim ilk gözlemlediğim de öyle. |
26-11-2009, 00:06 | #204 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Arkadaşlar Hurmaların kururken ilk önce dışlarının kabuk bağlaması için hava akımı şart.Durgun bir havada bu oluşum daha çok zamana yayılıyor.Dolayısıyla küflenme ihtimali çabuk gerçekleşiyor.İkinci hafta yaptığım hurmalarda ilk günlerde havalar yağmurlu geçtiğinden dolayı küflenme oldu. Fakat ilk hafta ve üçüncü hafta yaptığım hurmaların kuruması gayet güzel. Hurmaları kurutma işlemine başlamadan önce en azında ilk bir kaç günün hava durumunu iyi gözlemleyip hurmaları öyle asmak lazım. |
30-11-2009, 11:13 | #205 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2008
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 113
|
Sayın denizakvaryumu, Nevşehir Ankara'dan daha soğuk olmasına rağmen yaklaşık 2 ay önce astığım hurma kurudu ve 10 gün önce yenilerini astım onlarda kurumaya başladılar. Bilginiz olsun, selamlar. |
30-11-2009, 15:34 | #206 |
Ağaç Dostu
|
Hurmaların kuruması havadaki neme bağlı, Nevşehir Ankara'dan daha kuru havaya sahip. Ormanlar kuzeydan Ankara yakınlarına kadar sokuluyor (Özellikle göknarlar bile yakında). Bu nedenle Nevşehir de kuruma daha çabuk ve sağlıklı olur. |
30-11-2009, 22:01 | #207 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
|
arkadaşlar herkese teşekkürler. bu hurma kurutma işine ben de merak salmaya başladım. ama merak ettiğim konularda var. kurutma işlemi ortalama kaç hafta sürer kurutulmuş hurmanın raf ömrü nedir kurutulmuş hurmanın tadı tazesine yakınmıdır. |
01-12-2009, 01:09 | #208 |
Ağaç Dostu
|
Sıcak ortamda bir kaç tanede olsa on beş günde kurutabildiğim hurmalar, daha tam olarak kurumasada yenilebilir duruma geldiler, bu gidişle tam kuruyamıyacaklar galiba, çünkü dayanamıyorum bir iki bir iki derken bir iki tane kaldı. Güler abla yarın salı pazarda bir kaçtane de olsa bulabiliriz hele bi gel. |
01-12-2009, 19:48 | #210 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu beyazlık ne zaman oluşuyor? |
|
|
|