agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Kaktüs > Kaktüs Bakım, Üretim
(https)




Beğeni Düzeni644Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-05-2012, 08:15   #301
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-04-2012
Şehir: GB
Mesajlar: 130
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MKurtoglu Mesajı Göster
Çiçek Çoşturan marka kaktüs toprağı satılıyor. Bu toprakla deneme yapmalısınız. Ben oldukça iyi sonuç aldım.
Şaşırtmayı bu toprağa yapabilirsek süper. Yoksa sadece çimlendirme için mi?

dryad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2012, 19:32   #302
Ağaçsever
 
kaktüs_35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 91
Galeri: 6
Merhaba MKurtoglu ve dryad bu gün ekili olan kaktüs tohumları baktım ve patlamış olarak ortalama 20-30 kaktüscük gördüm. Bu arada MKurtoglu verdiğiniz öneriyi en yakın zamanda denicem. Kaktüs tohumlarını aldığım kişi sadece sadece torfun içinde denemiş ve basarı olarını %60 larda olduğunu söyledi. Gerçeklik payı ne olabilir?

Dryad bence sadece çimlendirmek için ve belli bir süre kalabilir. Daha uygun bir toplarğa alıncak kadar.

dryad beğendi.
kaktüs_35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2012, 20:40   #303
Ağaç Dostu
 
MKurtoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2011
Şehir: Bursa
Mesajlar: 277
Çiçek Çoşturan marka kaktüs toprağı oldukça başarılı sonuç veriyor. Tohumları sulayıpta propagation kabının kapağını kapattığımda oluşan rutubetli ortam, toprağın yosunlanmasına sebeb olmuyor. Tohumlar canlı ve dimdik ayaktalar. Büyük kaktüslerin toprak değişiminde de bu markayı tercih ettim. Sulama sonrası toprak oldukça hızlı kuruyor. Kök çürümesi kaynaklı sorunumu çözdü. Torf rutubeti üzeride tutuyor.

kaktüs_35 beğendi.

Düzenleyen MKurtoglu : 12-05-2012 saat 00:30
MKurtoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2012, 08:41   #304
Ağaçsever
 
kaktüs_35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 91
Galeri: 6
Çok teşekkürler Mkurtoglu

kaktüs_35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2012, 15:44   #305
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Kaktüs tohumla üretimi konusunda güzel bir makale...


"...Kaktüslerin tohumla üretimi ve bakımı üretici için mutluluk verici olmasının yanısıra büyük bir çaba ve çalışma gerektirir.İşi kolaylaştırmak için hangi kaktüs türünün tohumla üretileceğine karar vermek gerekir zira bazı kaktüs türlerinin tohumla üretimi diğer türlere nazaran hem daha zorlu, hem de uzun bir süreç gerektirir.

Mesela Blossfeldianaların tohumları oldukça ufak olduklarından filizleri de cılız bir haldedir ve erişkin boya gelmesi için uzun zaman gerekir. Bu aşamada toprak üzerinde yosunlaşma ve mantar hastalıkları filizlerin gelişiminde tehdit edici faktörlerdir. Bundan başka bazı Opuntia türleri oldukça zor çimlenirler, bunun için Opuntia tohumlarını ekmeden evvel hafifçe zımpara işlemine tabi tutmak, aşındırmak faydalı olacaktır. Bunun yanısıra Ariocarpusların tohumları kolay çimlenirken filizlerinin gelişimi yavaştır.

Kaktüsleri tohumla üretim konusunda tecrübeli olan yetiştiriciler için üretimi zor olan türleri tohumdan yetiştirmek her ne kadar memnun edici olsa da bu zevkli uğraşa yeni merak salanların daha kolay çimlenen türlerden başlaması daha yerinde bir seçim olacaktır. Cereus,Echinofossulocactus, Echinopsis, Gymnocalycium, Lobivia, Mammillaria,Notocactus ve Rebutia türleri yeni başlayanlara uygun türlerdir.

Tohumların çimlenmeye müsait olması ve çimlenecek sağlıkta olması önemlidir. Ariocarpus ve Opuntiaların tohumları bir yılı aşkın bir süre bekletilebilirken, Rebutia tohumları bir seneyi geçtikten sonra çimlenme verimini kaybederler.


Tohum ekimi ve hazırlık:

Tohum ekilecek olan çimlendirme kabının sağlam kapanan, aynı zamanda havalandırmaya müsait olması önemlidir. Önemli olan tohumun nemli bir ortamda kalması, toprağının çabuk kurumayacağı bir ortam sağlamaktır. Bunun için piyasada cam ve benzeri saydam bir malzemeden oluşan kapaklı çimlendirme kapları mevcuttur. Bazı modellerde ise alttan ısıtma düzeneği çimlendirme süresini kısalttığından daha çok tercih edilir.

Çimlendirme kabı aydınlık ama direkt güneş almayan bir ortama yerleştirilir. Direkt güneş altında taze filizlerin yanması kaçınılmazdır. Filizleri direkt güneş ışığından korumak için bir kağıtla gölgelik yapılabilir.

Aydınlık olmayan mevsimlerde çimlendirme için yapay ışık kullanılması faydalı olacaktır.Geçmiş yıllarda uygun ışık spektrumunu sağlaması sebebiyle Philips Son T Agro 400 Sodyum buharlı lambalar sıklıkla kullanılırken günümüzde enerji tasarrufu yağan Tasarruflu Lambalar tercih sebebidir. Normal tasarruflu lambalar yani sıklıkla evlerde kullandıklarımızdan ziyade burada kastedilen,
çimlendirmeye uygun tasarruflu lambaların ışık rengi "865" ya da "Günışığı" olması gerekir. Büyük bir kapalı ortam çimlendirme kutusu için 2 adet 18 Wattlık ışık kaynağı beklenen sonucu elde etmek için yeterlidir. Reflektör kullanımı ya da çimlendirme kutusunun kenarlarını folyo ile kaplamak ışığı daha verimli kılacaktır.

Name:  1.jpg
Views: 3647
Size:  17.2 KB

Gelişen teknoloji sayesinde ışık kaynakları da daha verimli hale gelmiştir. Bu anlamda Led Bitki Lambaları hem tasarruflu, hem de bitkinin ihtiyacı olan ışık miktarını, rengini sağlaması sebebiyle enerji tasarruflu lambalara alternatiftir. Çimlendirme ortamı gün aşırı 12 saatlik periyodlarla aydınlatılmalıdır. Bu periyodları ayarlamak için zamanlayıcı prizlerin manuel ya da elektronik olanları yardımcı olacaktır. Işık kaynağı çimlendirme kabına çok yakın yerleştirilmemelidir, aksi taktirde ortamda ışığın yaydığı ısı artacaktır. Özellikle sodyum basınçlı lambalar oldukça fazla ısı vermektedirler. Enerji tasarruflu lambalar ise yüksek ısı vermediklerinden çimlendirme kabının 5 cm. üzerine yerleştirilmelidirler. Ortamın ısı ve nemini kontrol etmek için termometre ve higrometreden faydalanılabilir. Isı 25 derece ve nem %70-80 ayarında kalmalıdır.

Çimlenmede aydınlık kadar önemli olan bir diğer faktör de 12 satlik karanlık periyodudur. Bu periyotta çimlendirme kabı içi ısı 15 derecelere kadar düşebilir. Periyodlar arası oluşan ısı farkı çimlenme gücünü ve filizlerin dayanıklılığını arttırır. Çimlendirmede her bir kaktüs türü için ayrı bir saksı kullanılmalıdır. Aynı türlerin aynı ortamda kalması ileriki dönemlerde bakım konusunda fayda sağlar. Çimlenen tohumlar genellikle 2 yapraklı bir hal alır ve farklı türler bile olsalar ilk filizler dikenlerini geliştirene kadar aynı türmüş gibi gözükür. İlerleyen aylarda gövde ve diken yapısı şekillenmeye başlar ve türler farklılık gösterir. Tohum ekim zamanı yapay ışık kaynağı sağlanması durumunda Ocak, Şubat iken doğal ışıkta çimlenme başarısı Mart, Nisan aylarında artar.

Tohum ekiminde kullanılacak saksı karışımı:

Saksı dibinde 2 cm. yüksekliğinde Sphagnum tavsiye edilir. Bu malzeme suyu bünyesine çeker ve ardından tekrar toprağa geri verdiğinden olumlu bir etkisi vardır. Nemli ortam sağlanması için suyu içine hapseden bir malzeme kullanılması şarttır. Ardından kaktüs toprağına bir miktar (%10-20) perlit karıştırılıp saksı kenarlarına gelecek şekilde bu karışım ile doldurulur. Perlit kök gelişimi ve yapılanması için tercih edilen bir malzemedir. Toprağın sterilizasyonu için 30 saniye kadar mikrodalgada ısıtılması ya da ısıya veya buhara maruz kalması önemlidir. Bu sayede steril bir ortamda filizler hastalıklardan korunmuş olacaktır. Toprak karışımı üzerine 1-1,5 mm.lik lava ya da taş parçaları eklenir. Bu köklendirmede filizlerin dayanıklılığını arttırıcı bir malzemedir. Son olarak bir etiket üzerine yazılacak bitki türü ve tarihi ile hazırlık son bulur.

Tohum ekimi:

Tohumlar toprağa belli aralıklarla dağıtılır ve üzerlerine bir miktar bastırarak toprağa iyice batması sağlanır. Bu aşamada mantara karşı önlem almak için inceltilmiş bir mantar ilacı ile ya da kaktüs tohumlarını steril etmek için kullanılan (Chimosol vb.) bir mantar ilacı ile spreyleme yapılır. Sulama yapıldıktan sonra çimlendirme kabının kapağı kapatılmalı ve ışı 10 derceden az 30 dereceden fazla olmamalıdır. Birçok kaktüs tohumu ortalama 20-25 derece ısıda rahatlıkla çimlendirilebilir.

Name:  2.jpg
Views: 4172
Size:  20.2 KB

Çimlenme:

Astrophytum, Coryphanta türleri gibi kaktüs tohumları kısa sürede, Mammillaria tohumları ortalama 2 haftada çimlenirken, Opuntialar için bu süreç daha uzun sürebilir. Çimlenme olana kadar toprak tamamen kurumaması önemli bir husustur. Çimlenme gerçekleştikten sonra filizler görünse bile ilk dikenler görünene kadar çimlendirme kutusunun kapağı tamamen açılmamalıdır. İlk dikenler görünmesi ile birlikte kapak belli ölçülerde aralanıp ardından tamamen açılmalıdır. Aksi taktirde taze filizler ısı farkından zarar görüp, ölebilirler. Üst kapak tamamen açıldıktan sonra mantara karşı koruma ihtiyacı da ortadan kalkmaktadır. Fakat yine de gözlemlemek önemlidir.

Yetiştirme:

Filizler en az 5-6 ay aynı saksıda yetiştirilirken toprağın alkalikleşmesine karşı yağmur suyu ile sulanması önerilir. Dikenler gelişip iyice belirginleştikten sonra sulama suyuna az miktarda besin ilave edilebilir. Gelişen ve büyüyen bitki sağlıklı ve dirençli bir gövdeye ulaştıktan sonra şaşırtılır. Yani yeni bir saksı harçıyla yeni bir saksıya alınabilir. Şaşırtma esnasında köklerin zarar görmemesi için toprak tamamen kuru olmalıdır. Kurşun kalem veya tahta sivri uçlu bir malzemeyi bitki altına batırıp bitki bulunduğu ortamdan alınıp yeni otamına aktarılır.

Name:  3.jpg
Views: 3635
Size:  12.1 KB

Şaşırtmada kullanılacak saksı ölçüsü bitkiden biraz daha büyük olmalıdır. Çok büyük saksılar kullanılmamalıdır. Bitki saksılandıktan sonra direkt güneş almayan aydınlık bir yerde konumlandırılmalıdır.
2 yaşına geldikten sonra uygun ortam sağlanması sonucu bitki çiçeklenecek yetişkinliğe ulaşmıştır..."

Kaynak : Elisabeth Manke, Das BLV Kakteen Buch

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2012, 16:26   #306
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Teşekkür ederiz.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2012, 19:28   #307
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Rica ederim.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2012, 01:14   #308
Ağaç Dostu
 
MKurtoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2011
Şehir: Bursa
Mesajlar: 277
Sayın Selenn,

Detaylı bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu bilgiler ışığında özellikle aydınlatma konusunda yeni çalışmalar başlatacağım. Son günlerde led aydınlatmalar ile uğraşıyorum. Evdeki tüm aydınlatmaları lede geçtim. Bu aydınlatmaların, bitki yetiştirimi için kullanılması ısı yaymamaları ve ekonomik olmalarının avantajı için tercih ediliyor olmaları ilgimi çekmişti.

Tohum çimlendirme deneyimlerimde, özellikle kış aylarındaki çalışmalarımda, toprak yüzeyinde yosunlanma ve pamucak oluşumu çimlenenlerin üzerini örterek, yeşil canlı görüntüde kararmalara ve ardından çürümelere sebeb olduğuna tanık olmuştum. Nisan ortası başlattığım çalışmada yosun ve pamucak oluşumuna rastlamadım.

Tohum çimlendirmede en büyük yardımcım propagation kapları oldu. Bu kabın kapağı üzerinde sürgülü iki adet kapakçığın açıklığını ayarlayarak, iç ortam rutubetini kontrol altında tutabiliyorsunuz. Çimlendirme toprağı ne çok kuruyor, ne de çok nemli kalıyor. Şeffaf kapağıda yeterince ışık almasını sağlıyor. Bir iki saksıda streç film kaplayarak deneme yaptığımda aşırı rutubet olduğunu gördüm. Toplu iğne ile üzerine delik açarak, olumsuzluğu gidermeye çalıştım. Bu propagation kaplarnı satışı Bauhausta yapılıyor.

Çimlendirme çalışmasında sulama için sisleme yöntemini tercih ediyorum. Hem çimlenen bitkilerin toprak üzerinde yatmasınıda önlüyor. Pompalayarak kap içini basınçlandırdığım, 8-10 litre su alan ilaçlama kabından kullanıyorum. Üzerinde 2 mete hortum ve ucunda alüminyum borusu ile el kabzalı tetiğine bastığımda sulamayı sağladığım çok faydalı bir ilaçlama kabı büyük yarar sağlıyor. Sera rafları arasında sulama yapmayı kolaylaştırdığı gibi 8-10 litre suyu dinlendirme işleminide gerçekleştirmiş oluyorum. Sulamada birçok kez saksı devirdiğim oldu. Artık iş kazalarını sıfırladım.

Türkiye'de kaktüs ve sukulent tohumunda çeşitlilik yok. Almanya'da bulduğum bir firmadan eş dost aracılığı ile tohum ediniyorum. Fakat kaktüs ve sukulent ile ilgilenmeyen dostlarımla aynı ortak dili kullanamıyoruz. Tohum paketleri üzerindeki botanik terimler, bu konu ile ilgilenmeyen kişiler için yorucu ve karmaşık gelebiliyor. Bir de senede bir Türkiye'ye olan ziyaretlerini beklemem gerekiyor. Bazen onları mı, kaktüs tohumlarını mı beklediğim düşünülmesinden, alınganlık göstermelerinden korkuyorum.

Bunlarda benim yaşayarak öğrendiğim deneyimlerim.

MKurtoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2012, 11:34   #309
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Beyaz pamukçuklar ve yosunlar rutubetten, havasızlıktan kaynaklanır tohumlar ekildikten sonra üzerine kapalı olan tabakayı ara sıra kaldırıp havalandırmak gerekir ve tabakadaki birikmiş su damlacıklarını silmek gerekiyor. Birde toprak konusunda aşağıdaki linkte sadece ince kum kullanıldığı yazıyor, karışım çürüyebilecek mantar yapabilecek organik maddeler içerdiği için tercih edilmiyor, bu bana daha mantıklı geliyor çünkü tamamen inorganik bir karışımda bu durum söz konusu olmaz ama herkesin kendine göre bir karışımı vardır tabi ki yakın zamanda sadece ince kum kullanarak deneme yapacağım ince perlitte olabilir.

Tam açıklama şöyle;
Şöyle ki, özellikle tohumdan yetiştirirken çimlenme süresine kadar, kapalı bir ortamda, rutubet ve hararet koşulları belli bir seviyede tutulmaya çalışılan saksıda mantar, küf vs gibi olumsuzlukların oluşması mümkün), bu nedenle kullanılan malzemenin steril olması ve mantar oluşumunu zorlaştıracak nitelikte olması gereklidir. Kum, steril olmayabilir, ama en azından içinde çürüyüp mantar oluşturabilecek malzeme yoktur, bu nedenle güvenilirdir.

Tohum ile Üretim

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2012, 14:55   #310
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Sayın MKurtoglu,

Ledler ve enerji tasarruflu lambalar arasında ben de çok gidip geldim. Ledlerin enerji tasarrufu yapması ve fazla ısı yaymaması sebebiyle tam bu lambalardan edinmeye karar vermiştim ki Alman Kaktüs Topluluğunun yazışma portalında özellikle kaktüsler konusunda yetersiz ışık spektrumuna sahip oldukları ile ilgili birçok mesaja rastlayınca vazgeçtim.

Aslında ev içerisinde sera mantığıyla her tarafta aydınlatmalar, kablolar bana hitap etmiyor. Eskiden Bursa'daki evimde balkonda aydınlık ortamda bitkilerim son derece sağlıklı büyürlerdi ve böyle yapay bir aydınlatmaya hiç gereksinim duymadan rahatlıkla tohumdan üretim yapabiliyordum ama şartlar gereği Almanya'nın güneş kıtlığı sebebiyle (özellikle bulunduğum şehir olan Wuppertal'da) yapay ışık kaçınılmaz oldu.
Şuanda kış aylarına nazaran daha aydınlık günlere sahip olduğumuzdan geçenlerde bir enerji tasarruflu bitki lambası alıp denemeye karar verdim. Kışın kilerde sanırım daha aydınlık bir ortama ihtiyaç olduğundan lamba sayısını arttırmak gerekebilir ama şimdilik bu lamba ile denemek istiyorum.

Hoş cam önünde yapay ışık olmadan Adenium tohumları çok kolay çimlendi. Bu tohumlar da üstelik uzun zamandır elimde olan ve çimlenme veriminin son derece düştüğü tohumlardı. Bu çerçevede taze tohumların yapay ışık olmadan da çimleneceğini varsayıyorum ama yine de denemek istedim.

Bahsettiğiniz üretim kaplarını kullanıyorum ben de. Üsütündeki sürgülü kapaklar büyük avantaj sağlıyor.

Tohumları ekeli 2 gün oldu. Gelişmeleri paylaşırım.

Eklenen Resimler
     
selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2012, 08:51   #311
Ağaç Dostu
 
MKurtoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2011
Şehir: Bursa
Mesajlar: 277
Sayın Selenn,

Mesajınızda bitki yetiştirme ampulunun ambalajından yola çıkarak, değerli bilgi edindim. Bu eksikliğide gidermiş oldunuz. Çok teşekkürler.

Bauhaus'un Megaman marka ampullerinin satışını yaptığını hatırlayarak, W1514P ve W1511P tasarruflu ampullerini aradım. Görevli Megaman markanın bu tip ampulünü satmadıklarını belirttiler. Tüm aramalarım sonuçsuz kaldı. Ben de Bauhaus müşteri hizmetlerine mail atarak, bitki satış reyonlarında bu ampullerin satışı için başvuruda bulundum.

Cevap alır almaz sizlerle paylaşırım.

kaktüs_35 beğendi.
MKurtoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2012, 22:29   #312
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Merhabalar, mart ayında kafamıza göre ektiğimiz karışık kaktüs tohumlarından biri dahi filizlenmedi. Bu forumda elde ettiğim bilgilerle tekrar deneyeceğim? Hazırı var 3-5 liraya ne uğraşıyorsun diyenlere inat yine yeniden : ) Bilgi veren herkese teşekkürler

philis ve kaktüs_35 beğendi.
SerminS Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2012, 21:01   #313
Ağaç Dostu
 
MKurtoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2011
Şehir: Bursa
Mesajlar: 277
Bauhaus ile yaptığım yazışmanın ardından, cevap mailleri süratle geldi. Sizlerle paylaşmak istedim. Özellikle ekonomik ampul olması ve fiyatının avantajı göz önünde bulundurulursa, tohum çimlendirme sonrası ışık sorununu çözmüş olacağız. İnşallah talebimi değerlendirerek, ürün yelpazelerine eklerler.


Değerli Müşterimiz,
Sayın MKurtoğlu,

Bauhaus Online sayfamızı ziyaretiniz için Teşekkür ederiz.

Değerli Müşterimiz, Megaman Firmasının Bitki Yetiştirmede kullanılan
Ampul ürünleri, Elektro Uzmanlık Bölümümüze Talebiniz üzerine iletilmiştir.

Bauhaus Online sayfamızda, Ürün Çeşidimize bir yenisi daha eklemekten
Mutluluk duyarız.

Değerli Müşterimiz, Talebiniz firmamızca değerlendirilecek ve tarafınıza en kısa
zamanda tekrar, Megaman ampul ürünleri hakkında bilgi verilecektir.

Bilgilerinize sunar, Bauhaus 'u tercih ettiğiniz için Teşekkür ederiz.

Saygılarımızla

Turgay TÜRKER
BAUHAUS ONLİNE SATIŞ DANIŞMANI
ÇAĞRI MERKEZİ TEL NO: 0(212) 414 95 14
DAHİLİ : 4695

Osmaniye Mah. Ekrem Kurt Blv.
Marmara Forum AVM. B Blok Bakırköy/İSTANBUL
Tel : 0212 - 414 95 00 PBX - Dir.: 0212 - 414 95 22
Faks : 0212 - 466 07 83

E-Mail: online@bauhaus.com.tr

kaktüs_35 beğendi.
MKurtoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2012, 18:54   #314
Yeni Üye
 
melihabulem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7
bende Praktikerden almıştım kaktüs tohumu yaklaşık 3 ay oluyo 19 tane kaksüt fidelerim var şuan gelişimleri çok güzel hergün fark ediyo sanki onlar büyüdükçe ben seviçden havalara uçuyorum aranıza yeni katıldım resimlerine ekleyeceğim umarım türleri kaonusunda bana yardım edersiniz

kaktüs_35 beğendi.
melihabulem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2012, 21:31   #315
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Evdeki ışık değerini dijital fotoğraf makinesiyle ölçmek mümkün, çekim yaparken ekranın sağ köşesinde görünen F harfinin yanındaki değer bulunulan yeri ışık değerdir.

Tam Güneş: f 16-22160000- 320000 Lux
Hafif Gölge: f 8-11 40000- 80000 Lux
Gölge: 4-5.6 10000-20000 Lux
Koyu gölge: 5000 Lux'dür.

selenn ve acemi25 beğendi.
Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2012, 17:06   #316
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu Mesajı Göster
Evdeki ışık değerini dijital fotoğraf makinesiyle ölçmek mümkün, çekim yaparken ekranın sağ köşesinde görünen F harfinin yanındaki değer bulunulan yeri ışık değerdir.

Tam Güneş: f 16-22160000- 320000 Lux
Hafif Gölge: f 8-11 40000- 80000 Lux
Gölge: 4-5.6 10000-20000 Lux
Koyu gölge: 5000 Lux'dür.
Teşekkürler, deneyeceğim.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2012, 17:18   #317
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Daha evvel paylaştığım yapay ışık altında üretmeye çalıştığım tohumlarda çimlenme başladıktan sonra kapağını açmadan sadece çimlendirme kabı üzerindeki havalandırma sürgülerini açarak pamuksulaşmaya engel olmaya çalıştım. Yine de ortamdaki nemden dolayı toprak üzerinde pamuksu tabaka oluştu. Bunun üzerine yapay ışıklandırmayı devam ettirdim fakat havalandırmayı kapağı açarak yaptım. Birden kapağı açmadım ama kademeli olarak arttırdım. Bugün ilk kez kapağı tamamen kaldırdım.

Çimlenen bitkiler oldukça sevimli gözüküyorlar.

Kendi Mammillariamdan aldığım tohumlardan yetişenler. Fakat toprak üzerine ufak akvaryum taşı eklediğim saksıdaki filizler daha dirençli gözüküyor. 2. fotoğrafta toprak üzerine akvaryum taşı kullanmadığım saksıdakiler daha az çimlendi ve daha dirençsizler.
Name:  IMG_4848.jpg
Views: 6020
Size:  47.4 KB

Name:  IMG_4862.jpg
Views: 8821
Size:  67.9 KB

Adenium arabicum ve pink tohumları elimde kalmış eski tohumlardı. Fakat aradan seneler geçmesine rağmen oldukça kolay ve bol çimlendiler. Filizler henüz 2 yapraklı. Biraz büyümelerini bekleyip şaşırtacağım.
Name:  IMG_4866.jpg
Views: 3486
Size:  37.3 KB

Name:  IMG_4867.jpg
Views: 3530
Size:  33.4 KB

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2012, 18:59   #318
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-08-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 74
maşallah selen hanım çok güzel çimlenmişler, ben de ismini bilmediğim bir kaktüsümden tohum aldım oldukça bol tohum vardı bir kısmını kurumaya bıraktım bir kısmını da ektim 3 farklı şekilde hemde, umarım çimlenirler sizinkiler gibi,
yalnız ben yapay ışıklandırma vs kullanmadım güneşe güvendim ama bu yıl İstanbul'da güneş görene aşkolsun akşama fotoğraf eklemeye çalışacağım

selenn beğendi.
denizhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2012, 22:15   #319
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-08-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 74
tohumlar fidana fidanlar kaktüse

Eklenen Resimler
  
denizhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 17:10   #320
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Bunlar da benim minikler
Net hatırlayamamakla birlikte 3-4 aylık varlar.
İşin garibi, bir sürü tohumu aynı kaba ekmiştim. Çıkan çok az oldu ve yaşatamadıklarım da var tabi. Fakat yeni çimlenen 4 adet kaktüsüm daha var. Üstelik aynı kap içerisinde, 3 ay sonra
Şeffaf peynir kabındalar, deneme amaçlı o kaba ekmiştim. Şimdi 2 tanesi öyle yakın ki birbirlerine ve küçük, nasıl ayrılır ki. Şimdilik dursunlar diyorum, azıcık ele gelince ayırmaya çalışacağım Kısacası güzel ve heyecanlı bir bekleyiş tohumdan yetiştirmek. Acaba diyorum aynı kapta 3 ay sonra da çıkan olur mu ki
(Sudaki kirece maalesef çözüm bulamıyorum. Suyu dinlendirsem de aynı )

Eklenen Resimler
 
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2012, 16:28   #321
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-10-2011
Şehir: ADANA
Mesajlar: 670
iyi günler Selen hanım ben de atlas çiçeği tohumu sipraiş ettim de acaba bu çiçek hakkında bildiğiniz özel bilgiler var mı şimdi ben Adana da yaşadığım için hava çok sıcak ve daha da ısnmaya devam edecek gibi görünüyor.Acaba atlas çiçeği tohumları 36-37 derece gibi gündüz sıcaklığı olan yerlerde çimlenir mi ya da ölür mü.çimlenme için hümik asit kullanabilirmiyiz.toprağına perlit cocopet ve vermikülit koysak faydalı olur mu.Bilgi verirseniz çok teşekkür ederim

mmanager Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2012, 10:32   #322
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 129
10 gün önce tohumdan deneme yaptım. 10 adet filizlenme oldu daha da çıkacak mı bakalım . Tohumdan bitki yetiştirmek çok zevkli bir olay '' Sanki çocuklarım gibi ''

Yaşatabiliecekmiyiz bakalım .

beyz66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2012, 09:28   #323
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mmanager Mesajı Göster
iyi günler Selen hanım ben de atlas çiçeği tohumu sipraiş ettim de acaba bu çiçek hakkında bildiğiniz özel bilgiler var mı şimdi ben Adana da yaşadığım için hava çok sıcak ve daha da ısnmaya devam edecek gibi görünüyor.Acaba atlas çiçeği tohumları 36-37 derece gibi gündüz sıcaklığı olan yerlerde çimlenir mi ya da ölür mü.çimlenme için hümik asit kullanabilirmiyiz.toprağına perlit cocopet ve vermikülit koysak faydalı olur mu.Bilgi verirseniz çok teşekkür ederim
Merhaba sayın mmanager, öncelikle geç yanıtım için özür dilerim. Uzun bir süredir bilgisayarımdan uzaktaydım ve siteye malesef giremedim.

Tohumları ektiniz mi bilmiyorum ama ben yine de size yanıt vermek istedim. Adana sıcak bir iklim avantajlarınız bana göre daha fazladır. Çimlenme için sıcak hava olumlu bir etken; toprak nemli olduğu sürece ısınıp tohumları kolaylıkla patlatıyor ama nemle sıcalık bir arada olunca hastalıklara karşı dikkat etmeniz gerekebilir. Humik asit ben hiç kullanmadım bu nedenle ezbere birşey söylemek istemem.

Toprak karışımında perliti ve cocopeati ben birlikte kullanmıyorum. İki malzeme de su tuttuğundan aşırı nemli bir ortamda yeni filzler bence sağlıklı gelişmiyor. Ben toprağa bir miktar Cocopeat, bir miktar da akvaryum taşı katarak çimlendirdim tohumlarımı.

Mantar hastalığı sıcak iklimlerde daha sık rastlanan bir sorun, bu nedenle toprak yüzeyinde pamuksu bir oluşum izlerseniz sulandırılmış bir fungusit ile spreyleme yaparak filizleri korumuş olursunuz. Çimlenme başladıktan sonra filizler son derece hassas oluyor bu nedenle direkt güneş ışığından korumanızı tavsiye ederim. Gövde biraz belirginleştikçe gövde rengi bize yol gösteriyor. Canlı yeşil bir gövde yeterli ışığı alıyor anlamına geliyor.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2012, 13:39   #324
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-10-2011
Şehir: ADANA
Mesajlar: 670
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selenn Mesajı Göster
Merhaba sayın mmanager, öncelikle geç yanıtım için özür dilerim. Uzun bir süredir bilgisayarımdan uzaktaydım ve siteye malesef giremedim.

Tohumları ektiniz mi bilmiyorum ama ben yine de size yanıt vermek istedim. Adana sıcak bir iklim avantajlarınız bana göre daha fazladır. Çimlenme için sıcak hava olumlu bir etken; toprak nemli olduğu sürece ısınıp tohumları kolaylıkla patlatıyor ama nemle sıcalık bir arada olunca hastalıklara karşı dikkat etmeniz gerekebilir. Humik asit ben hiç kullanmadım bu nedenle ezbere birşey söylemek istemem.

Toprak karışımında perliti ve cocopeati ben birlikte kullanmıyorum. İki malzeme de su tuttuğundan aşırı nemli bir ortamda yeni filzler bence sağlıklı gelişmiyor. Ben toprağa bir miktar Cocopeat, bir miktar da akvaryum taşı katarak çimlendirdim tohumlarımı.

Mantar hastalığı sıcak iklimlerde daha sık rastlanan bir sorun, bu nedenle toprak yüzeyinde pamuksu bir oluşum izlerseniz sulandırılmış bir fungusit ile spreyleme yaparak filizleri korumuş olursunuz. Çimlenme başladıktan sonra filizler son derece hassas oluyor bu nedenle direkt güneş ışığından korumanızı tavsiye ederim. Gövde biraz belirginleştikçe gövde rengi bize yol gösteriyor. Canlı yeşil bir gövde yeterli ışığı alıyor anlamına geliyor.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
İyi günler Selen Hanım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Zaten ben de bu cevabı yeni okudum o kadar çok sayfa var ki bende de o kadar çok merak olduğundan bazı sayfaları unutabiliyorum.Adana sıcağında tohumlar kavrulur veya pişer gibi düşünerek bu günleri beklemiştim zira 39 -40 derecede bazı bitkiler ya gelişimini durduruyor ya da ölüyor diye korkmuştum.Atlas tohumları ışıkla çimleniyor diye okumuştum şimdi burada saat 6.00 gibi hava aydınlanıyor ve 6-30 gibi kararıyorsa bu ışık yeterli olur mu akşam bir kaç saat de gün ışığı ampüllerle yapay takviye yapmaya gerek var mı .Ayrıca yabancı bir sitede ekilecek toprak karışımını sterilize etmek için fırında 30-40 dakika ısıtmak gerekiryazıyordu ya da kaynar su döküp soğutarak sterilize edilebilir diyordu.Sizce hangisi daha uygun olur bilgi verirseniz çok teşekkür ederim....Saygılarımla

mmanager Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2012, 17:11   #325
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Sayın mmanager, ben yapay ışıklandırmayı mecbur kalmasam kullanmazdım şahsen. Burada güneşi çok az görüyoruz. Hava kapalı ve yağmurlu genelde. Bu nedenle yapay ışıklandırmayı günde 12 saat kullanıyorum. Ama sizin bulunduğunuz ortamda gerek yok bence. Zaten yeterli aydınlık ve sıcaklık mevcut.

Toprağın sterilizasyonu konusunda ben de çok fazla teknik okudum, duydum. Hatta fırınladım da toprağı ama inanın ne kadar teknik ve titiz yaklaşırsanız o kadar sonuç olumsuz oluyor. Toprağı steril edip de ektiğim tohumlardan bir tanesi bile çimlenmedi. Toprak yüzeyinde küflenme ve pamuksu yapı gibi nemin sebep olduğu problemleri zaten yaşıyoruz ama çok da titizlenmemek gerek diye düşünüyorum artık.

İllaki steril olsun isterseniz fırını ısıtıp kapatın bir tepsiye yaydığınız toprağı fırında tutun. Çıkardıktan sonra havalandırarak soğutup kullanın. Bunun dezavantajı ise zararlılar ölüyor ama yanısıra topraktaki mineraller ve bitkinin ihtiyacını karşılayan maddeler de ölüyor. Bir başka iyi yanı ise eğer unlu bit gibi ya da kök biti gibi zararlıların bulunduğu toprağı tekrar kullanmak isterseniz fırınlamak çok işe yarıyor ama vitamin takviyesi şart oluyor.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2012, 18:09   #326
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-10-2011
Şehir: ADANA
Mesajlar: 670
Tekrar teşekkkür ederim aslında elimde mantar ilacı vardı fungusit yazıyordu üzerinde ondan kullansam sterilizasyona gerek olmaz sanırım sizce nasıl olur bu fikir...İyi akşamlar

selenn beğendi.
mmanager Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2012, 19:35   #327
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Toprak yüzeyinde pamuksu oluşumlar görürseniz elinizdeki fungusiti suyla inceltip spreyleme yapabilirsiniz. Kolay gelsin.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 10:37   #328
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-10-2011
Şehir: ADANA
Mesajlar: 670
çimlenme

tohumdan kaktüs üretiminde bir haftayı geçti tohumları ekeli ,,,, Sabırsızlıkla bekliyordum buğulanan plastik kapağı dayanamadım açtım bir de ne göreyim çimlenmeler başlamış tek tük acaba böyle ara sıra birkaç saniyeliğine açarsam zarar verirmiyim ortama...Bilgi sahibi arkadaşlardan cevap bekliyorum saygılarımla.....

mmanager Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 10:57   #329
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Gün içerisinde birkaç dakika üst kapağı açıp havalandırın. Çimlenme başlamış gözünüz aydın Aman nemli kalsın ortam...

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2012, 20:21   #330
Ağaç Dostu
 
furkyt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-09-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 247
Kaktüs tohumu aldım bugün allahını seven yardıma koşsun yoksa ben bu sabırsızlıkla hemen ekim yapıcam napmam gerek şimdi benim beklim mi ekim mi neye ekim nereye ekim ekmim baş ucumamı koyim sakla samanı gelir gelir zamanı mı yapim

furkyt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
çimlendirme, inşaat kumu, kaktüs, kaktüs tohumu, tohum


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024