![]() |
|
![]() |
#151 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-04-2009
|
Forumda dolaştıkça gördüm ki; Benjamin'imin saksı değişiminde yanlış yaptığımı anladım. Yaptığım en önemli yanlış - evdekiler sayesinde yaptığım yanlış tabi - bitkimin köklerini eski topraktan iyice arındırmamış ve ılık suyla yıkamamış olmam. Çıkan toprak çok güzeldi böcek, kurt veya solucan yoktu. Köklerinde eski topraktan az miktar kalıntılar kaldı, bu durum bitkimi nasıl etkiler arkadaşlar? Fazla sarsmak ta istemiyorum zarar görmesin diye. Saygılarımla...! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Ağaç Dostu
|
Bitkinin köklerini eski toprağından arındırmadım demekle neyi kasdettiğinizi anlamadım. Ama saksı değişimlerince bitki saksıdan olduğu gibi çıkartılır ve yeni saksısına toprak ilavesi yapılarak dikilir. Kök temizliğine gelince. Evet bitkide toprak dışına çıkmış çok fazla kök varsa bunları kesmekte yarar vardır. Ama çok fazla kök varsa. Değilse çok şart değildir kökleri kesmek. Ilık sıuyla yıkama olayı ise böyle birşeyin ne amaçla yapılması düşünüldüğünü bilmiyorum. Yani bunu yararı olmaz. Kökleri neden ılık su ile yıkayasınız ki. Zaten geri toprağa koyacaksınız ki zaten fazla kökleri isteğe bağlı olarak kesyorsunuz. Ilık su ile yıkamanın ne yararlı nede zararı olacağını sanmıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Ağaç Dostu
|
Çiçeklerin yapraklarına su püskürtmek genel olarak iyidir. Yani özellikle benjamin gibi bitkiler yapraklarına su püskürtülmesinden hoşlanırlar. Ama bunu güneş yokken yapmak gerekir. Aksi takdirde yaprakları yakabilirsiniz. Su püskürtmek bitkiye canlılık katar yapraklarının daha güzel ve parlak olmasını sağlar. Fakat burada bir şeye dikkat etmek gerekir. Bitkilere püskürteceğiniz su mümkün olduğunca kireçsiz olmalıdır. Aksi takdirde yaprakların üzerinde kireç kalıntıları belirir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-04-2009
|
altinediz arkadaşım ve diğer arkadaşlarım biraz geç olduğu için özür dilerim. Ben forumda dolaşırken, toprak ve saksı değişimde köklerin yıkanması gerektiğini söyleyen üyeler vardı. Bu şekilde kökleri kaplayan sert çamur tabakasının temizlenmesi amaçlanmış sanırım. Bu şekilde bitki daha rahat besin ve su alabiliyormuş. Yıkandıktan sonra da kökler kuruyunca yeni saksısına dikiliyormuş. Ilık suyu ise çamurun daha çabuk dağılmasına yardımcı olmak için kullanmış. Ama o konuyu bulamadım, bulsaydım link koyardım. İkinci bir konu ise çiçekciden aldığım bitki besini; bu ürünü kullandım ama faydası olur mu olmaz mı bilemiyorum. Ürünün fotosunu koyuyorum. ![]() ![]() Kullandığım besinin doğru olup olmadığını söyleyebilir misiniz? Saygılarımla...! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Ağaç Dostu
|
benjamin starlight'ım ölüyor derken siteden edindiğim bilgilerle , budama, besin, aydınlık ortam gibi isteklerini yerine getirince canlandı. Nerdeyse tek yaprak kalmamışken , yeni filizler ve yapraklar vermeye başladı. Bu akşama kadar çok mutluyduk. Bu akşam aşağıda fotoğrafını eklediğim bir yaprağın kıvırcık marul yaprağı gibi kıvrıldığını gördüm. Yaprakta ve bitkide gözle görülür bir canlı yok gibi. Yaprağın arka yüzünde çok hafif yapışkan bir sıvı belli belirsiz vardı sanki. Nedir bu ? Yardımcı olursanız çok sevinirim. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Ağaçsever
|
Filizlerin Uçlarında Çürüme Var Neden Olabilir? :(
Sevgili agaclar.net Üyeleri belkide eskiden hiç dikkat etmediğimden göremedim fakat... Benjaminimdeki 20 filizden 2 tanesi kararmış çürümüş gibi büyümeden ölmüş minicik. Dün birincisini görmüştüm bugün ikincisini. Alt tablasında su yok toprağı fazla nemli olabilir. Bir defa besin verdim Anadolu yeşil yapraklılar için. Az miktarda. Her gün fıs fıs su yapıyorum yapraklarına ondan mı acaba? Normal bir durum mudur? Bu kadar filizden bazılarının bu halde olması normal mi? Artma ihtimali var mı? Şimdiden teşekkürler. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#158 |
Ağaçsever
|
Sayın Mine Hanım, Filizin ucu kararıp kuruyor. Minikken filiz minicikken renk değiştiriyor büyüyemiyor pörsüyor. Kopup gidiyor. Diğer yapraklar sağlıklı, ortalama 20 filizden 2 tanesi bu şekilde olmuş. Şuanda baktım ışığı açtım dikkatli şekilde bütün filizleri inceledim yeni kararma durumu yok. 30 a yakın filiz var. O ikitanede minicikken gitmiş zaten. Fotoğraf için makinamı aldım ama pilleri bitmiş şarj ediyorum ![]() Her akşam yapraklarına fıs fıs (içme suyu-şebeke suyu değil, kireçsiz) su fıslatıyordum. Bazen düşünüyorum Ficus Benjaminler toprağı kuruyunca su seviyor her akşam fıs fıs su yapmakmı buna neden oldu. Bende korktum fıs fıs suyu seyrekleştirdim. 3 gece sonra bu gece korka korka yeniden yaptım. Sayın Mine Hanım sorun bu fıs fıs sudanmıdır acaba, sağlıklı su fıs fıs süresi nedir Ficus Benjaminler için bilemiyorum ![]() Şimdiden teşekkürler. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Pamuklu orumcek aglari
Herkese selam. Fotograflari yuklemeyi basarabilirsem goreceginiz benjamini 2 ay kadar once aldik. Yaprak dokmeye basladiginda nedenini anlamak icin yakindan bakinca beyaz pamuksu yapilasmayi ve orumcek aglarini gorduk. yaptigim incelemede hareket eden zararliya rastlamadim. Yeri direkt gunes almayan cam kenari geldiginden beri orada. sulama konusunda topragin nemi gidince sulaniyor sanirim (annem suluyor abartmis olabilir kendisi uyarildi) ama altinda su birikmemisti. bocek ilaci sıksak olur mu yoksa baska bir nedeni olabilir mi? hemen yaninda surekli cikleyen bi cennet papagi var da.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2010
|
Merhabalar.Benjaminin toprağında minik beyaz böcekler gördüm.Bu böceklerin çiçeğin köklerine zararı olur mu?Bu böceklerden nasıl kurtulabilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-12-2010
|
bejamin... yardım!
benjaminimde ve bir çiçeğimin dallarında ve yapraklarında basara gibi yapışkan bir böcek var resimler aşağıda yardım edin lütfen nasıl kurtulurum!!! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-12-2010
|
resimler bunlar dallarındada var fakat çekemedim lütfen yardım edin 10 yıldır bunları siliyoruz bir çare ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
|
Mine Pakkaner 'e sor ben bilemedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#165 |
Ağaçsever
|
bilmiyorum ne zamandır bunula ilgili çare arıyorsun ama bunun çok kolay birkaç yolu var desem.duyunca şaşıracağına eminim.eğer merak ediyorsan mesajıma cevap ver arkadaşım.bunun eğitimini hollandada aldım yardımcı olbilirimn |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#168 |
Ağaçsever
|
Evet acemi fusün doğru söylüyor ama onu yapmadan önce saksının üstünü güzelce kapatmanızı ve arap sabunuyla güzelce yaprakları yıkamanızı tavsiye ederim.bakmaayın kocakarı ilacı gibi göründüğüne çok etkili.önce temizlik sonra ilaç.iz bile kalmayacağından emin olabilirsiniz.daha sonra eğer bulabilrseniz decis ve herhangi bir fungusiti karışım yapıp ilaçlamanızı tavsiye ederim. Litreye 2 cc kadarlık bir karıpımdan bahsediyorum.inşallah yardımcı olur bu sana ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-01-2011
|
Dallarda beyaza dönük böcekler...
Merhabalar, 5 aydır Benjamin bitkisi bakıyorum. Evlenince teyzem ev hediyesi olarak vermişti. O yüzden benim için önemli bir bitki. Başlarda bitki halinden memnundu. Gün geçtikçe daha da serpildi, yeni filizler verdi, bol yapraklı mutlu bir bitki... Yani daha düne kadar ben öyle sanıyordum. Hala yemyeşil ve bol yapraklı. Ama dallarının üzerinde şişmiş sivilce boyutunda (2-3 mm) beyaz-pembe arası renkte böcekler farkettik, tüm dallarda mevcut. Kimi büyük, kimi küçük. Yazılanları okudum. Pamuklu bit falan değil bu böcek. Pamuklu bit gibi tırtıklı pırtıklı değil. Siil gibi etli, kıyılarında da sanki minik minik yuvarlaklı bir görüntüsü var. Benjaminin yaprakları da yapışkanlı gibi. Daha önce bunun normal oldugunu zannetmiştim ama buraya yazılanlardan iyi birşey olmadığını anladım. Ayrıca toprağında da çok ayaklı kahverengi böcekler geziniyor. Eşim bir yerden okumuş, sigara suyu ya da kahve suyu bu kahverengi böcekleri felç edip öldürüyormuş. Sigara suyu döktük ama işe yaradı mı bilmiyorum. Siz ne önerirsiniz? O beyaz böcekler için ve diğer sorunlar için ne yapmam gerek? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#170 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-12-2010
|
yeşil yapraklarda zararlı
arkadaslar yaklasık 1-2 ay once aldıgım benjamini (ficus dresena belkide) salonumda besliyorum su ana kadar herhangibir sorun olmadı sadece dinlenmiş çeşme suyu ile suladıgım veyapraklarına su puskurttugum icin yapraklardaki kireç tortuları kalıyordu onlarıda temizliyordum. fakat son 1-2 haftadır benjaminim yapraklarında ki ozellikle yeni cıkan yapraklarda resimdeki gibi yırtılmalar gordum. sanırım bir zararlı var. ısıkta kackere bakmama ragmen ne topragında be govdesinde hic zararlıya rastlamadım. sadece son zamanlarda kucuk sineklerden olmaya basladı salonda bu sinekler boyle birsey yapabilir mi ? yardımcı olacak arkadaslar varsa sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#171 |
Yeni Üye
|
pit-pire-böcek ne varsa bizim benjaminde
Arkadaşlar, Daha önce yazmıştım ama henüz yanıt alamadım. Belki problemimi resimlersem daha kolay yanıt alırım diye tekrar yazıyorum. Resimlerde görüldüğü gibi ağacın ince dallarında o tuhaf böceklerden var, yaprağının üstünde de pamuklu bit sanırım. Diğer iletilerden bunun pamuklu bit olduğuna kanaat ettim, yaprakların kimisi de resimdeki gibi yapış yapış. Bitlere insektisit tavsiye edilmiş, böceklere, yapışkanlığa ne gibi bir ilaç ya da ne gibi bir şey uygulamam gerek? Lütfen yardımcı olun. Hepsine birden fayda edecek bir ilaç var mıdır acaba? Çeşit çeşit ilacı bir arada kullanırsam da bitki kendinden geçmesin. Kırkayak gibi böceklerden eser kalmadı. Dibine kahve pişirip soğutup döktüm, hepsi felç olup öldü sanırım. Artık yoklar ya da ben görmüyorum. Şu bitlerden böceklerden de bir kurtulsaydım... Düzenleyen gürpınar : 12-01-2011 saat 09:47 Neden: imla hatası sebebiyle düzenledim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Ağaç Dostu
|
Benjamin çabuk bitleniyor. Yazın güneş almayan gölge bir alanda tutup, kışın içeri alırsanız daha sağlıklı oluyorlar. Sn. Gürpınar, pembe oluşumları ne olduğunu bilmiyorum ama arapsabunu-zeytinyağı-sarımsak ve su ile hazırlayacağınız ev yapımı ilaç işe yarar. Elinizde neemazal varsa daha çabuk sonuca ulaşırsınız. Bitkiniz küçükse gördüklerinizi toplamanızı, sonra sıvıyı püskürtmenizi öneririm. On gün sonra bir uygulama daha yapmanız gerekiyor. "Tarif 5 1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin,karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.) Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz." |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#173 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Böyle bir yazı buldum:http://www.tropikanacicek.com.tr/cic...cek_bakimi.asp 2 . Yapraklarda yırtık, yanık veya lekeler olması: Yanık ve lekeler kahverengi ve kuru ise susuzluktan; kOYU kahverengi lekeler, yumuşaksa ve bu bölgeler İncel*mişse fazla sudan; beyaz ya da açık sarıysa, soğuk ya da yaprakların basınçlı suy*la yıkanmasından; ilaç yanığı, suyun yaprak üstündeyken güneş altında kalma*sından oluşur. Yaprak altlarına yerleşmiş böcekler ya da mantar hastalıkları da bu tür sonuçlar doğurabilir. Ayrıca insan ve hayvanların verdiği fiziksel zararlar da yapraklarda yırtılmaya neden olur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#174 |
Ağaç Dostu
|
Sayın kiraz ilginiz icin tesekkurler oncelikle, benim bir zararlıdan suphelenme sebebim aslında 3 ressimdeki yapragın gun ve gun acıldıgını gozlemlemiş olmam. her aksam işten geldigimde bakıyorum ordaki yırtılma turu sey ilerliyor ve buyuyor.Bir cok yaparakta aynı sekilde bi durum var zaten benjamin birinin dokunması carpması zor olacak bir yerde duruyor. Neyseki yerini sevdi sanırım ki yeni yapraklar acıyor. birde çiçeklerimi sulamak icin baska bir damacana daha almaya karar verdim diger suyu filtre sistemleri falan cok ugrastırıcı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-10-2009
|
Alıntı:
pembe renkli kubbe gibi çıkıntılı böcekler koşnil (Kanlı balsıra:Ceroplastes rusci). koşnil ve kabuklu bitlere karşı tarım ilacı olarak en etkilisi supracide isimli ilaçtır. ancak mekanik olarak toplayarak mücadele edebilirsiniz. ayrıca tarımsal ilaca başvurmadan önce sayın kirazın önerdiği ev yapımı ilacı da deneyebilirsiniz bence. neemazal da etkili olabilir. pek çok zararlıya karşı etkili. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#176 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Yeni Üye
|
Kiraz ve Nby, Yanıtlarınız için sağolun. Yanıtlara göre bitkiye önce neemazal ya da sarımsaklı karışımı uygulamayı düşünüyorum bitler için. Bu arada böceklerin birazını de elle toplarız. Bitkimiz büyük, topla topla bitmez herhalde. Ama belki neemazal da etki eder demiş Nby. Neemazal o böceklere etki etmezse, o zaman da supracide yi alır işi kökünden hallederiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#178 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-04-2011
|
Herkese merhaba, ben aralık ayında bir arkadaştan benjamin aldım. Ağacın yaşı ve sağlığı hakkında herangi bir bilgim yok. Bir kaç gün içersinde üstteki dallarda toprağa benzeyen yumruları gördüm. Bu deformasyonlar portakal büyüklüğünde ve oldukça sert. Aylar geçtikçe ufakta olsa bir büyüme gözlemledim. Internette çok araştırma yaptım ama sorunuma bir yanıt bulamadım. Toprakta, kökte ve yapraklarda hiç bir sorun veya hastalık yok. Ne yapıcağımı bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#179 | |
Ağaç Dostu
|
Benjamin Hastalığı
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |