02-11-2016, 14:11 | #1 |
Moderatör
|
Madensulu kıymalı börek
Sizde de öyle mi olur bilmiyorum; her sene yeni bir şeye dadanır sık sık onu yaparım. Daha önceleri patatesli börek yapmadığım hafta olmazdı, geçen sene istiridye şeklindeki böreğe dadanmıştım bu sene de bu kıymalı tepsi böreğine. Gelen gidenimiz de çok olunca bayağı yasak savar oldu. Sizlere şimdi tarifini vereceğim ama şu an evde yufka olmadığı için yapamıyorum, hafta sonu pazardan yufka alınca yapacağım o zaman da fotoğraflarım, gerçi çok kolay bir tarif. Malzemeleri: 5 adet yufka 2 orta boy kuru soğan 1 irice patates 250 gr. kıyma 3 veya 4 yumurta 1/2 çay bardağı zeytinyağı 2 şişe maden suyu tut, karabiber kekik. Tavaya az bir zeytinyağı koyup küçük küçük doğranmış soğanları hafifçe pembeleştiriyorsunuz, daha sonra bu soğanları tavanın kenarına doğru çekip aynı tavanın içine kıymayı koyup biraz kavuruyorsunuz, kıymanın rengi döndüğünde soğanla beraber karıştırarak biraz daha kavuruyorsunuz. (Çok fazla kavrulmasın) Sonra buna tuz, kekik ve karabiber ilave edip ateşin altını söndürüyorsunuz. İrice bir patatesi soyup yıkadıktan sonra rondoda çekin veya rendeleyin ve çiğ durumda tavadaki kıymalara ilave edin ve bu iç malzemesinin soğumasını bekleyin. İç malzeme soğuyunca bunu tava içinde üç eşit parçaya bölün yani kaşıkla işaretleyin. Fırın tepsisini yağlayın ve bir bütün yufkayı kenarlarından taşarcasına serin. İkinci yufkayı hiç taşırmadan büzerek fırın tepsisine yerleştirin. İkinci yufka üzerine tavada üçe böldüğünüz malzemelerin birincisini serperek yerleştirin. Sonra üçüncü yufkayı da yine büzerek serin ve tavadaki ikinci malzemeyi üzerine serpin. Sonra dördüncü yufkayı yine büzerek yayın ve tavada kalan son malzemeyi de yerleştirdikten sonra beşinci yufkayı yine büzerek serin ve tepsi kenarlarından sarkan en alttaki yufkanın kenarlarını bohça gibi katlayın. Ayrı bir kap içinde çırptığınız yumurtalara önce yarım çay bardağı zeytinyağını sonra da iki şişe maden suyunu (oda sıcaklığında) ilave edin. Maden suyunu ilave edince köpürme yapar. Bu malzemeyi tepsi içindeki yufkaların üzerine yavaş yavaş boşaltın, bir çatal ve kaşık yardımı ile de yufka üzerinde sık sık delikler (yufkayı aşırı parçalamadan) açarak malzemenin alt katlara işlemesini sağlayın. 170 derece turboda ısıtılmış fırına sürerek böreğin kızarmasını sağlayın. aşağı yukarı 30-35 dakikada pişiyor, alt kısmına bir bakın hafifçe pembeleşmiş ise fazla kurutmadan fırından alın ve 50 gr. kadar sert tereyağını çatal yardımı ile kızarmış böreğin üstüne gezdire gezdire sürün. Eğer böreğinizin daha yumuşak olmasını istiyorsanız bir başka tepsiyi börek üzerine kapatarak 10 dakika kadar bekletin ama ben bekletmeden sıcacık çay eşliğinde bayıla bayıla yiyorum. (işte kilolar da böyle geliyor dermişim) |
02-11-2016, 19:38 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: BuRSa
Mesajlar: 124
|
Afiyet olsun Güler hanım . |
02-11-2016, 20:41 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 155
|
Keyifli bir anlatım, afiyet olsun |
04-11-2016, 17:07 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: BuRSa
Mesajlar: 124
|
Teşükürler bende şimdi sizin böreği bişircem. Sizide bekleriz. |
12-11-2016, 16:23 | #14 |
Moderatör
|
4 adet yumurtayı çırptıktan sonra 1/2 çay bardağı zeytinyağını ilave edin ve biraz daha çırpın, daha sonra iki şişe maden suyunu da ilave ederek hızla çırpın. Maden suyunu ilave edince köpürme yapar, bu malzemeyi tepsi içindeki yufkanın üzerine boşaltın ve bir çatal ile yufkanın üzerinde delikler açarak (yufkayı yırtmadan) malzemenin alt kısma geçmesini sağlayın ve bir kaşık yardımı ile de malzemeyi her tarafa yedirmeye gayret edin. |
12-11-2016, 16:30 | #16 |
Moderatör
|
Altı da hafifçe pembeleşen böreği fırından çıkartır çıkartmaz 40-50 gr. kadar bir tereyağını üzerine sürerek yedirin. (Daha da yumuşak olsun istiyorsanız diğer bir tepsiyi böreğin üzerine kapatın 5-10 dakika kadar bekleyin) |
13-11-2016, 09:10 | #18 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Süper olmuş, sadece fotoğraflara bakarak yapabiliriz. Ellerinize sağlık |
14-11-2016, 22:44 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Maşallah; her zamanki gibi yine harikasınız sevgili Güler Hanım. Emeklerinize sağlık... Teşekkürler. |
|
|