View Single Post
Eski 02-11-2016, 14:11   #1
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Madensulu kıymalı börek

Sizde de öyle mi olur bilmiyorum; her sene yeni bir şeye dadanır sık sık onu yaparım.
Daha önceleri patatesli börek yapmadığım hafta olmazdı, geçen sene istiridye şeklindeki böreğe dadanmıştım bu sene de bu kıymalı tepsi böreğine.
Gelen gidenimiz de çok olunca bayağı yasak savar oldu.

Sizlere şimdi tarifini vereceğim ama şu an evde yufka olmadığı için yapamıyorum, hafta sonu pazardan yufka alınca yapacağım o zaman da fotoğraflarım, gerçi çok kolay bir tarif.

Malzemeleri:

5 adet yufka
2 orta boy kuru soğan
1 irice patates
250 gr. kıyma
3 veya 4 yumurta
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 şişe maden suyu
tut, karabiber kekik.

Tavaya az bir zeytinyağı koyup küçük küçük doğranmış soğanları hafifçe pembeleştiriyorsunuz, daha sonra bu soğanları tavanın kenarına doğru çekip aynı tavanın içine kıymayı koyup biraz kavuruyorsunuz, kıymanın rengi döndüğünde soğanla beraber karıştırarak biraz daha kavuruyorsunuz.
(Çok fazla kavrulmasın)
Sonra buna tuz, kekik ve karabiber ilave edip ateşin altını söndürüyorsunuz.

İrice bir patatesi soyup yıkadıktan sonra rondoda çekin veya rendeleyin ve çiğ durumda tavadaki kıymalara ilave edin ve bu iç malzemesinin soğumasını bekleyin.

İç malzeme soğuyunca bunu tava içinde üç eşit parçaya bölün yani kaşıkla işaretleyin.

Fırın tepsisini yağlayın ve bir bütün yufkayı kenarlarından taşarcasına serin.
İkinci yufkayı hiç taşırmadan büzerek fırın tepsisine yerleştirin.
İkinci yufka üzerine tavada üçe böldüğünüz malzemelerin birincisini serperek yerleştirin.
Sonra üçüncü yufkayı da yine büzerek serin ve tavadaki ikinci malzemeyi üzerine serpin.
Sonra dördüncü yufkayı yine büzerek yayın ve tavada kalan son malzemeyi de yerleştirdikten sonra beşinci yufkayı yine büzerek serin ve tepsi kenarlarından sarkan en alttaki yufkanın kenarlarını bohça gibi katlayın.

Ayrı bir kap içinde çırptığınız yumurtalara önce yarım çay bardağı zeytinyağını sonra da iki şişe maden suyunu (oda sıcaklığında) ilave edin.
Maden suyunu ilave edince köpürme yapar.

Bu malzemeyi tepsi içindeki yufkaların üzerine yavaş yavaş boşaltın, bir çatal ve kaşık yardımı ile de yufka üzerinde sık sık delikler (yufkayı aşırı parçalamadan) açarak malzemenin alt katlara işlemesini sağlayın.

170 derece turboda ısıtılmış fırına sürerek böreğin kızarmasını sağlayın. aşağı yukarı 30-35 dakikada pişiyor, alt kısmına bir bakın hafifçe pembeleşmiş ise fazla kurutmadan fırından alın ve 50 gr. kadar sert tereyağını çatal yardımı ile kızarmış böreğin üstüne gezdire gezdire sürün.
Eğer böreğinizin daha yumuşak olmasını istiyorsanız bir başka tepsiyi börek üzerine kapatarak 10 dakika kadar bekletin ama ben bekletmeden sıcacık çay eşliğinde bayıla bayıla yiyorum.
(işte kilolar da böyle geliyor dermişim)

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön