agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Madensulu kıymalı börek (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/40227.htm)

Güler 02-11-2016 14:11

Madensulu kıymalı börek
 
Sizde de öyle mi olur bilmiyorum; her sene yeni bir şeye dadanır sık sık onu yaparım.
Daha önceleri patatesli börek yapmadığım hafta olmazdı, geçen sene istiridye şeklindeki böreğe dadanmıştım bu sene de bu kıymalı tepsi böreğine.
Gelen gidenimiz de çok olunca bayağı yasak savar oldu.

Sizlere şimdi tarifini vereceğim ama şu an evde yufka olmadığı için yapamıyorum, hafta sonu pazardan yufka alınca yapacağım o zaman da fotoğraflarım, gerçi çok kolay bir tarif.

Malzemeleri:

5 adet yufka
2 orta boy kuru soğan
1 irice patates
250 gr. kıyma
3 veya 4 yumurta
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 şişe maden suyu
tut, karabiber kekik.

Tavaya az bir zeytinyağı koyup küçük küçük doğranmış soğanları hafifçe pembeleştiriyorsunuz, daha sonra bu soğanları tavanın kenarına doğru çekip aynı tavanın içine kıymayı koyup biraz kavuruyorsunuz, kıymanın rengi döndüğünde soğanla beraber karıştırarak biraz daha kavuruyorsunuz.
(Çok fazla kavrulmasın)
Sonra buna tuz, kekik ve karabiber ilave edip ateşin altını söndürüyorsunuz.

İrice bir patatesi soyup yıkadıktan sonra rondoda çekin veya rendeleyin ve çiğ durumda tavadaki kıymalara ilave edin ve bu iç malzemesinin soğumasını bekleyin.

İç malzeme soğuyunca bunu tava içinde üç eşit parçaya bölün yani kaşıkla işaretleyin.

Fırın tepsisini yağlayın ve bir bütün yufkayı kenarlarından taşarcasına serin.
İkinci yufkayı hiç taşırmadan büzerek fırın tepsisine yerleştirin.
İkinci yufka üzerine tavada üçe böldüğünüz malzemelerin birincisini serperek yerleştirin.
Sonra üçüncü yufkayı da yine büzerek serin ve tavadaki ikinci malzemeyi üzerine serpin.
Sonra dördüncü yufkayı yine büzerek yayın ve tavada kalan son malzemeyi de yerleştirdikten sonra beşinci yufkayı yine büzerek serin ve tepsi kenarlarından sarkan en alttaki yufkanın kenarlarını bohça gibi katlayın.

Ayrı bir kap içinde çırptığınız yumurtalara önce yarım çay bardağı zeytinyağını sonra da iki şişe maden suyunu (oda sıcaklığında) ilave edin.
Maden suyunu ilave edince köpürme yapar.

Bu malzemeyi tepsi içindeki yufkaların üzerine yavaş yavaş boşaltın, bir çatal ve kaşık yardımı ile de yufka üzerinde sık sık delikler (yufkayı aşırı parçalamadan) açarak malzemenin alt katlara işlemesini sağlayın.

170 derece turboda ısıtılmış fırına sürerek böreğin kızarmasını sağlayın. aşağı yukarı 30-35 dakikada pişiyor, alt kısmına bir bakın hafifçe pembeleşmiş ise fazla kurutmadan fırından alın ve 50 gr. kadar sert tereyağını çatal yardımı ile kızarmış böreğin üstüne gezdire gezdire sürün.
Eğer böreğinizin daha yumuşak olmasını istiyorsanız bir başka tepsiyi börek üzerine kapatarak 10 dakika kadar bekletin ama ben bekletmeden sıcacık çay eşliğinde bayıla bayıla yiyorum.
(işte kilolar da böyle geliyor dermişim)

eoe1234 02-11-2016 19:38

Afiyet olsun Güler hanım .

yalper 02-11-2016 20:41

Keyifli bir anlatım, afiyet olsun

Güler 02-11-2016 20:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eoe1234 (Mesaj 1484364)
Afiyet olsun Güler hanım .

Buyrun beraber olsun. ;)

eoe1234 04-11-2016 17:07

Teşükürler bende şimdi sizin böreği bişircem. Sizide bekleriz.

Güler 12-11-2016 16:01

1 Eklenti(ler)
Yufkayı aldım ve bu gün böreği pişirirken sizlere kolaylık olsun diye fotoğrafladım.,

2 adet soğanı rondadan geçirip çok az bir zeytin yağında hafifçe pembeleştirdim


Güler 12-11-2016 16:03

2 Eklenti(ler)
Soğanları tavanın bir kenarına çekerek kıymayı ilave ettim ve kıymaları da biraz kavurdum


Güler 12-11-2016 16:05

1 Eklenti(ler)
Bir adet irice bir patatesi de çiğ olarak rondadan geçirdim. (hafifçe, çok ufaltmayın)


Güler 12-11-2016 16:09

1 Eklenti(ler)
Altını söndürdüğünüz soğanlı, kıymalı iç malzemesine biraz tuz, karabiber, kekik ve çiğ patatesi de ilave ederek iyice karıştırın ve malzemeleri üçe bölün.



Güler 12-11-2016 16:10

1 Eklenti(ler)
Hafifçe yağladığınız fırın tepsisine bir adet yufkayı taşırarak serin.

Güler 12-11-2016 16:12

2 Eklenti(ler)
İkinci yufkayı tepsiye büzerek yerleştirin ve üçe böldüğünüz iç malzemesinin birincisini serperek yayın.,


Güler 12-11-2016 16:15

1 Eklenti(ler)
Daha sonra üçüncü yufkayı da büzerek yine iç malzemesini serpin, dördüncü yufkayı da büzerek yerleştirin ve kalan son iç malzemesini de yerleştirin.


Güler 12-11-2016 16:17

1 Eklenti(ler)
Son kalan beşinci yufkayı da yine büzerek tepsiye yerleştirdikten sonra taşırdığınız ilk yufkanın kenarlarını da içe doğru bohçalıyarak kapatın.


Güler 12-11-2016 16:23

4 Eklenti(ler)
4 adet yumurtayı çırptıktan sonra 1/2 çay bardağı zeytinyağını ilave edin ve biraz daha çırpın, daha sonra iki şişe maden suyunu da ilave ederek hızla çırpın.
Maden suyunu ilave edince köpürme yapar, bu malzemeyi tepsi içindeki yufkanın üzerine boşaltın ve bir çatal ile yufkanın üzerinde delikler açarak (yufkayı yırtmadan) malzemenin alt kısma geçmesini sağlayın ve bir kaşık yardımı ile de malzemeyi her tarafa yedirmeye gayret edin.


Güler 12-11-2016 16:26

1 Eklenti(ler)
Böreğimiz fırına girmeye hazır.
170 derece turboda ısıtılmış fırına sürün. 30-35 dakika pişmesi için kafi.

Eklenti 632933


Güler 12-11-2016 16:30

2 Eklenti(ler)
Altı da hafifçe pembeleşen böreği fırından çıkartır çıkartmaz 40-50 gr. kadar bir tereyağını üzerine sürerek yedirin.
(Daha da yumuşak olsun istiyorsanız diğer bir tepsiyi böreğin üzerine kapatın 5-10 dakika kadar bekleyin)


Güler 12-11-2016 16:31

1 Eklenti(ler)
.....ve afiyet olsun


Ozlem A 13-11-2016 09:10

Süper olmuş, sadece fotoğraflara bakarak yapabiliriz. Ellerinize sağlık :)

YeniGine 14-11-2016 22:44

Maşallah; her zamanki gibi yine harikasınız sevgili Güler Hanım. Emeklerinize sağlık... Teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024