agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-08-2007, 00:16   #1
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Peru gezisinden anılar

Nisan 2007 de yaptığımız Peru Gezisi ile ilgili anılarımdan derlenmiştir. Duruma göre devamı verilecektir. Çok kısacıkta olsa yaşamlarını bizimle paylaşan Peru halkından, depremde hayatlarını kaybedenlere allahtan rahmet diliyorum...

sevgili sanal gezginler,
bugün grup icin büyük gün. Machu Picchu' ya gidiliyor. Biz Machu ya kutsal vadiden gittik. Minibüsle Aques Allentes denen bir kasabaya gittik, buradan da trene bindik. Machu ya trenle ulasim var. Tren Machu Picchu Kanyonundan zik zaklar cizerek; kimi zaman vadiden iniyor, kimi zaman da yükseliyor. Sonunda 2800 mt yükseklikteki ana girişe ulaşılıyor. Aques Allentesten Machu 56 km. sürüyor. 1.45 dakikalık yol. Bir de Cusco'dan direkt gelen tren var, bu da 3 saat 45 dakikada Machu Picchu da oluyor ve 110 km mesafeli. İki yolu da kullanabilirsiniz. Klasik olarak cusco dan trenle Machu'ya gidenler, ara duraklarda iniyor ve buradan da orman içinden giden bir yol (inka yolu) ile 3 gece 4 gün yürüyorlar. Asıl olan bunu gerceklestirmekti. Ama bunun icin biraz yaşlı kaldık galiba. Geçilen yol üzerinde inka yıkıntıları da geziliyor. Manzarayı anlata anlata bitiremediler. İmrendik, ama o kadar ! Tren istasyonu bir karnaval yeri gibi, satıcılar ve yerel kıyafetli insanlar (foto 1, 2). Yagmur da yok yani şanslıyız !! Herşey mükemmel gidiyor. Tren 3 adet; bir tanesi yerel halkın kullandığı hani şu tren içinde ter kokusunu hissettiğiniz, tavuklar, ördekler olan cinsinden. Bir digeri daha hallice , biz en lüksüne, turist trenine bindik . Burada sizi tren kapısında görevliler karşılıyor. Yerler belli, yiyecek filanda veriliyor. Bir de şovlari var görmek lazım, biraz evvel bize servis yapan kızlı erkekli görevlilerin, daha sonra kıyafet değiştirip yerel danslarını ve hatta işi abartarak defile (alpaga kazak satmak icin) yaptıklarını görmek çok ilginçti. Tren bileti 54 USD. Tren Urubamba nehri boyunca yoluna devam ediyor.(foto 3) manzaralar muhteşem birde Veronica adlı ulu, karlı tepenin yanından geçiyoruz (fotosunu alacaginiz olsun). Daha sonra Machu picchu eteklerine vardık. Buradan kısa bir otobüs yolculuğu yapildi (foto 4).
Devamı aşağıda.
Gezekalin .
Umit Kuru

Eklenen Resimler
    
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 00:44   #2
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Peru Gezisi Anıları (Machu Picchu)

Machu Picchu tüm güzelliği ile karşımızda. (foto 5,6,7,8) . Hava açık, sis sadece tepelerde var. Rehber burası için çok istisna bir gün diyor. Ortalık aşırı kalabalık değil ve hersey hayal ettigimiz gibi. Söyleyin allah aşkına !! Fotolara baktığınızda anlattıklarımı bir gezi sever olarak abartılı bulabilirmisiniz?
Belki meraklısına biraz daha Peru (foto 9).

Gezekalın.
Dr.Ümit Kuru

Eklenen Resimler
     
himmetk beğendi.
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 07:59   #3
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Ümit Bey, harika manzaralar. Ben demiştim size, elinizde makina geziyorsunuz.
Geze kalın

Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 08:25   #4
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Ümit Bey fotograflarınıza diyecek yok. Gerçekten harika. Üstüne üstlük bir de güzel anlatımla süslenince nerdeyse Peru'ya gitmiş kadar olduk.

Tren bileti oldukça pahallı. Bölgede konakladınız mı?

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 08:48   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
2 nolu mesjın son resmi, Erich Von Danieken'in meşhur duvarı mı? Hani nasıl yapıldığı pek belli olmayan?

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 09:21   #6
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
sevgili Zenfree,
Machu Pichu da konaklama mümkün ama biz orada konaklamadık. Genellikle turlar kutsal vadi boyunca yapılıyor. Biz machu picchu ya terne bindiğimiz Aques Allentes şehrinde kaldık. Peruya gidiş pahalı (uçak bileti 1000 EU civarında) sonrası çok ucuz.

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 09:25   #7
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Sevgili Todor,
Erich Von Danieken amcamın esas konuları Nazca çizgilerinde. Bu akşam o zaman baştan başlayıp yani paracas dan başlayıp kısa bir peru tanıtımı yapayım. Peru adrenalinin ve endorfinin üst noktaya çıktığı bir ülke. Bir daha dünyanın herhangi bir ülkesinde bu kadar tatmin olacağımı sanmıyorum. Tarih, doğa, sosyal yaşam yani ne ararsan farklı ve özgün. Akşama fırsat bulunca size küçük galapagosu , paracası anlatır ve fotolarım. Yani az sonra....
Gezekalın

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 10:20   #8
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Bir yerlede okumuştum ya da izlemiştim toprak kayması nedeniyle " bölgeye sınırlı sayıda turist kabul ediliyor" diye. O nedenle pahallı olabileceğini düşünmüştüm.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 10:51   #9
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Machu Pichu yoğun mevsimde (haziran-ekim arası) çok turist çeken bir yer. Biz nisan ayında gittik. Karıncalar (www.karincalar.com) diye bir şirkeri ile gittik. Bize kişi başı harcamalar dahil 3000 EU mal oldu. Orada da karşımıza çok profesyonel bir lokal acenta çıktı ve çok iyi yerlerde kalıp, çok bilgilendik.Gittiğimiz mevsim orası için düşük mevsimdi. Bu nedenle kalabalık yoktu. Uçak ayarlayıp buradan lokal acenta ayarlayıp gidenlerde bizim yaptığımız turu yaklaşık 1500 USD civarında yapabiliyorlar. İnka yolu için mutlaka rezervasyon yapmanız gerekiyor. Oraya gidip ben geldim dediğiniz zaman problem oluyor. Peru rakım yüksek bir ülke . Rakım 4000 mt lere kadar çıkıyorsunuz. İnsanı fena yapabiliyor (Akut dağ hastalığı). Ancak içimde iki şey ahh keşke !!! dedirtecek kadar kaldı ; bir tanesi inka yolu, diğeri de amazonlar. Perunun amazonlar bölgesi maalesef tam hakkını alamayan turistik alanlardan . Bir şekilde gitmeyi düşünenlere tavsiye ederim. Ekoturizme yeni başlıyorlar. Peru ya karincalar dışında da gidenler var; mesela fest travel, SMS gibi ama çok daha pahalılar. İnşallah birgün sizlere de nasip olur. Machu Picchu hayallerimde olan bir yerdi. Bir diğeri Ankor Wat; Kamboçya, hani İndiana Jones hikayelerinin geçtiği yer. Bu sene galiba gitmeyi beceremiyeceğim.
Gezekalın.

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 15:40   #10
Ağaç Dostu
 
kuyucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 369
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Mutlaka bir gün işime yarayacak )

kuyucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 22:11   #11
nesquick
 
Giriş Tarihi: 25-08-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 12
Arjantin e kadar gidip te Peru ya uğramadığıma daha çok üzülüyorum şimdi
ÇoK güzel ve özenli yorumlamışsınız, teşekkürler...

nesquick Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 00:29   #12
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Peru anıları 2 (Peru Galapagosu-Ballestas Adaları)

Peru ya uçuşumuz Paris üzerinden oldu. İstanbul Paris ve Paristen de Lima’ya toplam 13-14 saat uçuş oldu. Allahtan uçakta ye, iç soran yok. Vizyon filmleri de derken uçuş iyi gitti. (Peru ya veya benzeri uçuş yapanlara ipucu; hangi havayolları ile uçarsanız uçun, gitmeden önce mutlaka o havayollarının web sayfası üzeriden abonesi olun. Uçuş milleri ile bayağı puan kazanıyorsunuz ! Ben söyleyeyim de) Rehberimiz Ursula bizi Lima havaalanında karşıladı. Çok tatlı bir insana benziyor. İspanyolcaya kaçan İngilizcesi ile bizi minibüse bindirdi. Yol boyu da Peru ve Lima hakkında bilgi vermeye çalışıyor. Daha minibüste anladım, tam yerindeyim. Dışarıda insanlar rengarenk, bir karmaşa gidiyor. O da ne ! yol kenarında bir kadın belli ki çocuğunun bitini ayıklıyor. Ursula çaktı manzarayı, bozuntuya vermiyor ”onlar dağlı" deyip geçiştirdi. Utanmasına da gerek yoktu hani, biz biliriz bu manzaraları!!
Fransisco Pizarro, İspanyol komutan Lima yı kuruyor. Yılı 1532. Adama da Ursula ikide bir "fatih Pizarro , fatih Pizarro" demiyor mu, bir iki dayanamadım. Ne fatihi kardeş adam basbayağı istilacı, anasını ağlatmış İnka imparatorluğunun. Efsane altın ülkesi Eldorado'yu ararken 150 adamıyla beraber Peru'nun Batı kıyısına ayak basıyor. İnkalar da bir inanç var; denizden bir adam, keçi sakallı, üzerinde parlak bir giysi (zırh) elinde kılıç ve bir dört ayaklı dev sırtında (at) sahile çıkacak. Adam cuk tarife uyuyor. Pizarro efendi "bunlar bizi kesecekler" derken, İnkalar başlıyorlar “Tanrı geldi” muhabbetine. Bir izzet bir ikram. Başlangıçta işler iyi, ama Pizarro efendi civarda altını, gümüşü görünce kumpaslarını kuruyor. O tarihlerde ülkede, İmparator Huayna Capac'ın iki oğlu Huascar ve Atahualpa arasında taht kavgası var. Bu karışıklıktan yararlanan Pizarro böl ve yönet taktikleri ile 150 kişi ile İnka krallığının sonunu getiriyor (bu taktiği bir yerlerden hatırladınız mı ?). Rehberimiz Ursula "İspanyolların ateşli silahları vardı" filan dediyse de, müzede İspanyol tüfeklerini gördük; yaklaşık 2 mt boyunda ve iki kişi taşıyor. Bir defa ateş etse, bir daha ateşlemek için 15 dakika geçmeli. İspanyollar 300 yıl sömürüyorlar Peru’ yu.1820 yıllarında devrimci lider Simon Bolivar önderliğinde bağımsızlığına kavuşuyor güzelim Peru.
Neyse uzattık otele yerleştik. Zaten yol yorgunuyuz. Hemen uyuduk, ama saat 03 de bir telefon “kalkın bakalım yola düşüyoruz” diyor. Hem bir sürü para ver, hem de Peru işkencesi !!. Kahvatı yapamadan tekrar yoldayız. Hedef Peru’nun Galapagosu , Ballestas Adaları. Paracas’ a gidip oradan sürat motorlarına bineceğiz. Yaklaşık 2 saatlik yol. Yolda bir yerde kahvaltı yaptık. Yörede taksi çolo dedikleri üç tekerli motosikletle triport karışımı ulaşım araçlarının üzerleri de aynen duvarlar gibi. Araçların yanları, arkaları ve ön camları yazılarla dolu (foto 1).

Lima'dan uzaklaşıp kırsala doğru uzaklaştıkça fakirlik her yerde kendini göstermeye başladı. Yoğun kerpiç evler ve düzensiz yapılaşma var. Binaların neredeyse tamamında çatı yok ve sıvasızlar.
Ballestas Adalarına Paracas balıkçı limanından 16-18 kişilik sürat tekneleriyle gidiliyor. Rehberimiz, günün diğer zamanları Pasifik çok azdığı için ve küçük tekneler için tehlikeli olduğundan dolayı çok erken saatlerde gidilmesi gerektiğini anlatıyor. Biz de biletleri aldık, kuyruğa girdik. Yüksek bir sezonda gitmediğimiz için kalabalık yok diyorlar (foto 2). Saat 7 gibi tekneye biniyoruz. Yaklaşık 45 dakikalık bol sulu ve hızlı bir seyahatten sonra penguenler ve pelikanlarla dolu adalara varıyoruz. Yolda El Conbelabro şamdanını görüyoruz. Bu şamdan da Nasca çizgileri gibi bir yeryüzü şekli. Kim yaptırmış, nasıl yapılmış bilen yok. İknaların yazısı iplere düğüm atmak şeklinde ve halen çözümlenebilmiş değil. Bu çizgiler İnka öncesi dönemlere dayanıyor (foto 3)
Yolda yanımızdan bir pelikan, alçak uçuşla geçti (foto 4) . Hemen sarıldık makinalara, basıyoruz deklanjörlere. Ama sürat motorunda bu iş cambazlık istiyor. Kaptan da mübarek, bizim minibüs şöförleri gibi. Adalara yaklaştıkca ortalalık iyice hareketlendi. Aman tanrım, burası sanki Jurasic Park !! Penguenler ve ayı balıkları adeta poz veriyorlar (foto5)

Eklenen Resimler
     
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 00:36   #13
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Peru Anıları (ballestas adaları-2)

Ballestas Adaları, Humbolt penguenleri, pelikanlar, deniz kuşları ve ayı balıklarıyla adeta doğa müzesi gibi. Ortalıkta yoğun gübre kokusu. bir taraftan gübre, bir taraftan motorun mazot kokusu, bir de çalkalan babam, çalkalan!! Haşat oldum, ama foto çekmek lazım. Bir daha kaç kez bu kadar güzel canlıları yanyana görebilirim ki !!. (foto 7-11)

Eklenen Resimler
     
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 01:02   #14
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Peru Anıları (Ballestas adaları-3)

Dönüş yolunda dalgalar arttı ve teknemizin motorunda bir problem var. Fotoğraf çekmek için bir o yana, bir bu yana dönmekten alt üst olduk hepimiz. Son fotoları da aldık(foto 12). Bu sırada denizin azmasından dolayı tekne kaptanı acele ediyor. Doğal olarak arka taraf banyo yapar gibi neredeyse. Ve teknenin motoru stop ediyor. Teknemizin kaptanı Hektor, 15-20 dakika uğraştıktan ve tekne de biraz sürüklendikten sonra motoru düzeltiyor ve arka taraf ıslanmasın diye mavi bir branda çıkıyor ortaya. Branda yolcular “daha fazla ıslanmasınlar” diye üzerlerine seriliyor. Mazot ve pasifiğin yoğun kokusuna bir de brandanın naylon kokusu karışıyor. Bir ara artık pes ettim, rengim bembeyaz olmuş, hanım bile korktu. Ama değerdi be arkadaş dedim kendi kendime. Bu kelimeleri ,tüm Peru gezisi boyunca çokca söyleğimi şimdi anlıyorum.
Karaya dönüşümüzde, kahve, ananas suyu ve bira falan derken, ekip kendine geldi. Paracas'tan Nasca'ya gitmek üzere hareket ediyoruz. 2 saat sonra oradayız. Ama grup küçük ve kafa dengi, hele bir de rehberin baştan çıkmaya meyli olunca, yerel rehberi de kolaylıkla ayartıp, Paracas Ulusal Koruma Parkına sapıyoruz. Burada MÖ 7000 yıllarına giden yaşam izlerinin bulundugu bir müze var. Küçük, tek bir geniş odadan ibaret, ama İnka öncesi bu bölgedeki uygarlıklara ait çok sayıda kalıntılar var. Uzun kafaları olan insanların kafataslarını görüyoruz.(foto 13) Kafataslarındaki deliklerden o dönemde beyin ameliyatları yapıldığını anlatıyor rehberimiz. Tabii beyini bu hale getirilen insanların, sonucu ne oluyor, orası soru işareti.
Bir başka ilginç durumsa ölülerini fetus pozisyonunda ve dik olarak gömmeleri. Daha sonra Paracas Ulusal Parkı içinde deniz kıyısında bir lokantada (“La Tia Fela”/ “Teyzenin Yeri” ) okyanus balığından oluşan öğle yemeğimizi yerken hemen yanımızda ilerde sıkça karşılaşacağımız Peru'lu yerel müzesyenlerin çaldığı şarkıları dinledik (Foto 14). Ahh ! Bir de rakı olacaktı !
Evet ballestas adaları gezisi bu kadar. Galapagosun yalancısı böyleyse, gerçeği nasıldır kimbilir ?
Benim Peru lu küçük kızla bu gecelik bu kadar!! Ben bu kızı çok sevdim. Kendi gibi küçük laması ile bahşiş kopartmak için çok çabaladı. Bir taraftan bahşiş alacak, bir de dünkü fotoda gördüğünüz rakiplerine parayı kaptırmayacak. Bir foto çektirmek büyüğü-küçüğü 1 Sole (peru para birimi) patlıyor. Bir sole ne kadar mı ? yaklaşık 400 kuruş. Bakmayın siz iyi para verdik biz! Neden mi Machu Picchu nun yerini 1911 lerde yerlilerde den öğrenen Bingham 1 sole bu sırrı öğrenmiş. Yani bir foto için, 1 sole çok!!
Gezekalın.

Eklenen Resimler
    
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 07:49   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kuru.umit Mesajı Göster
Yolda El Conbelabro şamdanını görüyoruz. Bu şamdan da Nasca çizgileri gibi bir yeryüzü şekli. Kim yaptırmış, nasıl yapılmış bilen yok. İknaların yazısı iplere düğüm atmak şeklinde ve halen çözümlenebilmiş değil. Bu çizgiler İnka öncesi dönemlere dayanıyor (foto 3)
Zaten bu şamdanın orta ucunun yönü, Nazca çölündeki çizgilermiş. Peru'daki bir başka enteresan oluşum ise Rostro de Dios (Tanrının yüzü)

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 13:21   #16
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Belgesel izlemiş gibi oldum. Teşekkürler...

Devamı var değil mi?

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 13:46   #17
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
İlginç ve öğretici.
Fotoğraflar da harika.
Teşekkürler.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 17:21   #18
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Peru Anıları (Nazca çizgileri 1)

Sevgili gezgin dostlar,
Peru gezisinin 3. gününde heyecan dorukta. Çünkü Nazca çizgileri üzerinde uçuşumuz var. Bir gün önceki bot turu üzerine yorucu olacağını biliyoruz ama peru gezisi deyince hemen aklımıza Macha Pichu , arkasından da Nazca çizgileri geliyor. Nazca çizgileri üzerinde uçuş internetteki fiyatlarla 50-150 USD arasında. Nazca Peru’nun çöllük alanında. Burada şekiller veya çizgiler ancak yukarıdan belirgin oluyor. Peruya gitmeden önce internetten google earth yardımı ile çizgileri göreyim desem de becerememiştim (todor un gönderdiği adreste net olarak görünüyor..). Sabah otelde alınan kahvaltı sonrasında minibüse atlayıp küçük bir havaalanına gittik. Buraya Cesna tipi küçük uçaklar inip, kalkıyor. Peru ya gittiğimiz mevsimin iyi olduğunun farkına ilk olarak orada vardım. Lokal rehberin anlattığına göre bu küçük alanda gruplar uçaklara binebilmek için çok uzun saatler bekleyebiliyorlarmış. Biz rahat rahat gittik. 3 er kişilik gruplar halinde pırpırlara bindik (foto 1). Uçuş yaklaşık olarak 30-45 dakika sürüyor. Lokal rehber kulağıma “eğer iyi resim çekmek istersen pilotun yan koltuğuna otur” tüyosunu verince atladım ön koltuğa (Allah için arkadaşlardan gene de izin aldım). Benim bir elimde fotoğraf makinesi, bir elimde video kamera, havalandık. Başlarda olay iyi gitti. Nazca uçsuz bucaksız çöl. Bir oraya, bir buraya çizgi göreceğim diye bakıyorum . Gördüğüm her doğruyu da “hah işte çizgi diye bir kameraya, bir fotoya çekiyorum. Meğer gördüklerim yanlış çizgilermiş. Pilot amca “sağda deyince hop sağa dönüş yapacağım. 3,2,1 dedikten sonra resim çek” deyince çekim yapmanın da yolunu anlamış oldum. İlk çizgileri gördük, bu bir astronot. Gerçekten de bir astronota benziyor. Pilot amca “3,2,1 sağda çek dedi. Dedi de, biz de heyecandan el ayak dolaşmış durum da. Hoppala; kaçırdık. Adama da amca bir daha geçsene diyecek halimiz yok ya. “ 3,2,1 solda deyince bu defa arka sola dönmüş uçaktan, bulunduğum yerden çekim yapmaya çalıştım. Galiba uçak kanadını çektik derken, güzel bir astronot fotosu almayı başardık (foto 2). Daha sonra örümcek, kuş, el, çizgiler derken gerçekten muhteşem görüntüler aldık (foto3,4), alamadığımıza da şahit olduk. Tabii ki bir sağ bir sol , foto odakla, video çek derken biraz mideyi bulandırdık ama arka taraf daha berbat durum da. Uçuş süresi sonunda iniş yaptık ve adet olduğu üzere toprağı öptük. Şaka bir tarafa bu çizgiler neden yapılmış ve nasıl yapılmış bilinen bir şey yok. Teoriler var. Bilimsel çalışmayı en fazla yapan Hitler den kaçan bir alman bilim kadını ve ömrü boyunca da çalışmış (Maria Reich): Kendisi de burada ölmüş ve gömülmüş. Kendisini Perulular saygı ile anıyorlar. Anlatılan o ki bu çizgiler inkalardan çok önceleri, bu alanda yaşayanlarca çizilmiş. Astronomik anlamı olduğu ve mevsimlerle ilgili olarak hasat zamanlarını göstermesi amacı ile yapıldığı söyleniyor. Lokal rehberimize göre, bu çizgiler üzerinde binlerce insan uzun sürelerle yürütülerek çizilmiş. Eric V. D. Amcama göre de uzaylılar çizmişler . Kim çizmişse çizmiş, ama iyi çizmiş ve binlerce yıl sonra hala ayaktalar.

Eklenen Resimler
     
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 17:24   #19
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Peru Anıları (Nazca çizgileri 2)

Fotolara devam . Ancak fotoları 70kb ya sığdıracağım diye bu hale sokuyoruz. Teknik kötü filan demeyin sakın, üzülürüm.
Gezekalın.

Eklenen Resimler
   
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 22:39   #20
Ağaç Dostu
 
Arzu Kasapoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,813
Galeri: 256
Sayın kuru.ümit, ağaçlar.net üyeleri olarak Peruyu sizinle beraber gezmiş kadar olduk.Hem resimler için hemde tatildeyken üşenmeden yazdığınız ayrıntılı bilgiler için teşekkürler.

Arzu Kasapoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 23:00   #21
Ağaçsever
 
ortanca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2006
Şehir: dallas texas
Mesajlar: 62
Galeri: 6
teşekkürler

Sayın kuru.ümit
Arkadaşlarında yazmış olduğu gibi,çekmiş olduğunuz güzel resimlere akıcı anlatımınızda eklenmiş.
Bende ilk fırsatta Peru ya gitmek istiyorum..
Birde Atlantis uygarlığı var merakımı cezbeden tabi okyanusun dibinde olduğundan kalıntılarını görmek imkansız..
Bir rivayete göre kızılderililerin ataları Atlantislilermiş ..Ne derece doğrudur bilemem .
Bence kızılderililerde özel insanlar.
.Konuyu dağıtmadan mesajı sonlandırıyorum
Sevgiler..

ortanca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 23:21   #22
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Ümit Bey çektiğiniz videoları youtube gibi bir siteye yükleyemez misiniz onları da izlesek? ))

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2007, 06:25   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Benim aklımda kaldığı kadarı ile, Nazca çölü dünyanın en az yağış alan bölgelerinden birisi. Bu yüzden çizgiler bozulmadan binlerce yıldır kalabilmiş. Bir başka bilgi ise, yüzeyin demiroksit ile kaplı olduğu. Yüzeydeki demiroksit kazınınca alttan farklı renkte bir tabaka çıkıyor.

Bu çizgiler için öne sürülen bir başka teori ise, dinsel ayinlerde kullanıldığı ve ruhbanların önderliğinde bu çizgilerde yürünerek törenler yapıldığı.

Gene bu çizgiler üzerine serilen yün ipliklerden, meşhur inka dokumalarının yapıldığı bir diğer mana yükleme çabası.

Ağzı olan konuşmuş fakat bir gerçek var ki, yerde olduğunuz zaman bu çizgileri fark edemiyorsunuz. Ancak El Conbelabro şamdanı gibi havadan veya uzak mesafeden fark ediliyor.

Anlatılanlara göre, Avrupadan gelen yağmacı askerler bu şamdanı gördüklerinde üç kolu teslis ile bağdaştırıp, yaptıklarının tanrının istediği olduğunu düşünmüşler.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 03:16   #24
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Peru Anıları (Nazca-Lima dönüş yolu 1)

Nazca uçuşunu bitirince minibüse dönüp Lima ya dönmek üzere hareket ettik. Ama grup azmış bir kere…İki saat gittikten sonra yemek molası deyip bir yerleşim yerine girdik. Bizimkiler bir garip araç gördüler. Jeep desem değil, Renault station desem değil bir garip araç. Meğerse bu araçla çöl safarisi yapılırmış. 15 USD karşılığı binelim dediler. Bununla yapılan aktivitenin adı Bugy Bugy. Grubun gönlü en genci, nüfus kağıdı en yaşlısı bayan Stella herkesi örgütlemiş, gidelim diyorlar. Baktım delikanlı ben hariç, hanım dahil herkes hevesli, serde yiğitlik var ,su koy vermek de olmaz. Son umudum rehberimiz Güneş te. Arkadaş, o da "grup çoğunluğu istiyorsa gidiyoruz" deyince ben de atladım araca (foto 1). Kendimce en güvenli yere, en arkaya kıvrıldım. Şoförü görünce içim biraz rahatladı. Amca biraz yapılı ama çölde ne kadar surat yapar ki dedim. Gerçi bize gözlük diye garip bir şey verdiklerinde işgillenmeliydim ama acemilik işte Foto2). Araç hareket etti; amcam bu kadar sürati, bu şartlarda bu stationdan bozma araba ile nasıl yapar anlamaya çalışıyorum ama daha çok da sağda solda bulunan demirlere tutunmaya çalışıyorum. Araçtan çığlıklar yükseliyor, biraz kendime gelsem "oh size" diyeceğim ama adam çöl tepesine çıkıp, 90 derece aşağıya arabayı şalınca nefes falan kalmıyor.Bir süre sonra durduk. Ben resim cekeceğim diye en önce arabadan fırladım gruptan uzakta resim ayaklarına soluklanıyorum (foto 3). Bizim kızlar arabadan iner inmez, tepelere çıkıp, kaymaya çalışıyorlar (foto 4). Arkadaş sanki bu insanlar değil 2 saat önce "öldük bittik" diyen ? Arka da grupta bir faaliyet var. Amca bir snowboard çıkarttı. Bizimkilere bir şeyler anlatıyor. Hop ne oluyor demeden kızlardan ilki bir tepenin üstünden aşağıya doğru snowbordun üstüne yatmıs kaymaya başladı (foto 5). Şimdi bu kız kuma saplanır derken, aşağıda düz alanda durdu. Hayda diğer kızlardan biri daha diğer bir boarda atladı, hop aşağıda . Galiba güzel bir şey ama insanın sağına soluna kum dolar diye düşünürken, ana !!! 3. kızı bizim hanıma benzettim. Bizim ki atlamış gidiyor. Neyse oda sağ salim indi. Geride kala kala rehber dahil 3 erkek kaldik. Birbirimize bakarken kendimi snowboard (daha doğrusu sandboard) üstünde buldum. Dünyanın en zevkli islerinden birisiymiş. Giderseniz ne yapın yapın bu işi deneyin.

Eklenen Resimler
     
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 03:21   #25
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Sand Board tamamlandıktan tekrar araçlara atladık. Artık alıştım; "bas gaza şöför amca" moduna geçtim. Sonra bir vahanın başında hatıra fotosu çektirip (foto 6,7,8), yemeğimizi lokanta da yiyip, gece Lima ya dönmek üzere minibüse atladık. Lima da saat 20:00 ler civarında olduk. Güzel bir lokantada yemeği yiyip doğru yatağa. Soyunduğumuzda bir tomar kumu getirdiğimizi gördük. Yarın Uçakla Cuzco ya uçuş var. Gezinin şimdiye kadar İnka dönemi öncesini yaptık. Sıra İnkalar bölümünde (foto 9).
Gezekalin. Umit kuru

Eklenen Resimler
    
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 16:27   #26
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Peru Anıları (Cusco-İnkalar 1)

Sevgili Sanal gezginler,
Peruyu coğrafik olarak 3 bölgeye ayırıyorlar. Sahil kesimi Pasifik kıyısında, ilginçtir yeşil yok ve dün gördüğünüz gibi çöl. Daha iç kısımlar And dağlarına kadar ve İnka toprakları ,yani dağlık bölge. Son olarak da amazonlar. Sonuncu bölümü göremedik ama Peru gezisi fırsatı yakalayanlar bunu da yapsınlar derim.
Cusco İknaların başşehri imiş. İknalar civaralarında bulunan 70-80 kabileyi hakimiyetleri altına alıp imparatorluk kuruyorlar. Cusco da imparatorluk merkezi. Bu arkadaşlar güneş tapıyorlar. Bilindik hikaye, zaman zaman güneş tanrısına insan kurban ediyorlar. İspanyollar İnkaları yendikleri zaman Cusco’yu da elden geçiriyorlar. İlk yaptıkları da muhteşem güneş tapınağını kiliseye çevirmek olmuş (foto1). Tabii ki başka kiliselerde (foto2) Cusco çok güzel bir şehir. Sanki kocaman bir tiyatro platformu gibi (foto3)
Gezinin Cusco çevresi ayağında Kenko, , pucapucara, Tambomachay, sacsayhuaman gibi inka kalıntılarının bulunduğu yerler vardı. Buraları kısmen ayakta olan yerler. Bunlar birer kale veya gözlemevi şeklinde kalıntılar. Machu Picchu yanında pek kıymeti harbiyeleri yok. Cusco'ya hakim bir tepe olan kenko da ön çok hatırladığım şey lamaları ile çocuklar. Bir kez daha anladım ki dünyada asla çirkin çocuk yok. Hele de böylesine yerel kıyafeti içinde olanlar. Boyundan büyük bir hayvani çekiştire çekiştire alana bir getirişi vardı, herkesin görmesini isterdim. Bu çocuk ve laması benim Peru favorilerimden, ayrıca her köşe başında rengarenk giysileri ile insanlar size poz veriyorlar; tabii ki 1 sole karşılığı (Foto 4,5).

Eklenen Resimler
     
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 16:35   #27
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Peru Anıları (Cusco-İnkalar-2)

Sonra Sacsayhuaman kalesine gittik. Bu bölümlere gidiş tek biletle oluyor ve aşağı yukarı 70 sol civarında. Sacsayhuaman muhteşem bir kale. İnka taş isçiliği gerçekten çok iyi. Adamlar taşları öylesine düzgün olarak kesmişler ki üst üste ve yana yana kondukları zaman yıkılmaları mümkün degil (Foto 1,2). Ancak bu aşılmaz zannedilen kalede, 100000 kişilik peru ordusu bir avuç İspanyolca alt edilmiş. İnanılır gibi değil !!
Peru da nisan ayı yağmurlu mevsimin sonu oluyor yani yeşilin ve çiçeklerin sonu. Önümüzdeki günler kuru mevsimin başlangıcı, ortalık sararacakmış. Bu kale dev gibi taşlarla inşa edilmiş, çok heybetli görünüyor. Ama etraftaki çiçekler bu taş yığınını öylesine sevimli hale getirmişler ki(foto 3). Akşam yemeğini Don Antonio adlı bir restoranda yedik. Aşağı yukarı her restoranda yerel oyunlarından örnekler izledik. Bol renkli giysileri içinde biraz Latin, biraz Afrikalı , biraz da İspanyol karışımı oyunları var(foto 4,5). Bir müddet sonra fazlaca gürültülü gelebiliyor. Ama bizim halk danslarının daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

Eklenen Resimler
     
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 16:43   #28
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Peru Anıları (Cusco-İnkalar-3)

Yemekleri ve içkilerini ayrı bir konu yapacaktım ama yeri gelmişken söyleyeyim; her restoranda önce karşınıza pisco sour denen bir içki getiriyorlar(foto1). Bu bir brandy türü içki. Ben beğendim ama diğerlerinden şüpheliyim. Akşamı otelde geçirdik(fot 2). Otel İspanyol sömürgecilerden kalma muhteşem bir butik otel. Belki de başta söylemeliydim. Cusco ya iner inmez nefes darlığı çekmeye başlıyorsunuz. Rakım 3200-3600 mt lerde. Allahtan ki bir gece öncesinden diazomid tablet almışız. Her otelde coca yapraklarından çay var. Rahatlatıyor ama herşeye rağmen ilk gece uyuyamadık. İlerleyen günlerde Bolivya ya gideceğiz. Rakım 4000 mt lere çıkıyor. Orayı düşünmek bile istemiyoruz.
Yarın önemli bir gün çünkü kutsal vadiye doğru yolculuk var.
Gezekalın.

Eklenen Resimler
  
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 21:53   #29
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Ümit Bey, elinize ve fotoğraflarınıza sağlık. Hem fotoğraflar hem de verdiğiniz bilgiler çok güzel

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 22:54   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Ellerinize sağlık. Keyfi ve deneyimi paylaşmak böyle birşey. Sizin gibi insanları gezdirdiğimiz noktada gerçek bir çoğalma duygusu yaşıyoruz. Bugün yazınızı okumak için üye olduğum bu forumda internette sayısı az düzeyli ortamlardan birini keşfetmenin keyfini de yaşıyorum. Siz heryerde hep gezekalın...

karınca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024