agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1535.htm)

Koyu yeşil 06-11-2007 08:44

3 Eklenti(ler)
Günaydın Mine Hanım,

Menekşelerin istediğiniz gibi detay resimlerini çekmeye çalıştım. Teşekkür ederim.

Koyu yeşil 06-11-2007 13:26

1 Eklenti(ler)
Bu fotoğraf belki daha iyidir? Sayıgılar.

Mine Pakkaner 06-11-2007 18:49

Böyle bir durumu ilk kez görüyorum. Yaprağın beyazlayan dokusu yeşil yeri gibi mi, yani tek fark renk oluşumu mu, yaprağın tüylü gevrek yapsısı aynı mı? Yaprak arkası da beyaz mı? Sanki virüs enfeksiyonu gibi.

Bu durumla karşılaşan başka üyemiz var mı?

Oğuzhan 06-11-2007 20:09

Benim bazı yapraklarda oluyor.Ama bu kadar fazla değil.Ben o yaprağı kırıp uzaklaştırıyorum.Bazı memekşe türleri bu şekilde var.Yaprakları alacalı oluyor.Menekşeler çok değişik bir tür.Bazen süpriz yapabiliyorlar.Mesela katmerli bir menekşe daha sonra yalın kat açabiliyor.Ya da tam tersi.Yaprak şekilleri bazen değişebiliyor.

Oğuzhan 06-11-2007 20:11

Bu durum benim sakız sardunyada olmuştu.Yeni çıkan yapraklar bu şekilde alacalı idi.Saçı kıbrıs verince eski halini almıştı.Yapraklar yeşillenmişti.

Koyu yeşil 06-11-2007 21:38

Benim kafam iyice karıştı arkadaşlar. Menekşelerimin yaprakları eskiden yemyeşildi. Biliyorum bazı menekşeler beyaz kırçıllı yapraklara sahip oluyor. Ama bendekilerin yapraklarındaki beyazlamalar sanki giderek ilerliyor. Yarın sabah iyice inceleyip Mine Hanım'ın sorularını yanıtlamaya çalışacağım. (İşyerimde duruyorlarda...)

Bu arada saçı kıbrıs nedir? İlk kez duyuyorum.

zenfree 06-11-2007 21:45

Saçı kıbrıs aşağıdaki başlıkta.

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/2772.htm

Koyu yeşil 07-11-2007 09:36

Mine Hanım, yaprağın arka kısmında ve genel dokusunda hiçbir değişiklik yok. Göbekten yeni çıkan minik yapraklarda ya beyaz, ya da bol beyaz benekli çıkmaya başlamış. Genlerinde mi bir bozukluk var acaba :)

BAHÇECİ 11-11-2007 14:13

Kadi Lokmasi:


Ben Daha önce De Yazmiştim. Bahçemdeki Zararlilar Için Kadi Lokmasi Teşhisi Konmuştu. Fakat Neden Ortaya çiktiği Ve Onunla Nasil Mücadele Edildiği Konusunda Bilgi Alamadim Veya Ben Yanliş Yere Yaziyorum. Bilgilendirirseniz Sevinirim. Selamlar

-----------------------
Mustafa Yilmaz Bodrum

Mine Pakkaner 15-11-2007 01:11

Kadılokması başlığına bakınız.
Bir de büyük harfleri sadece cümle başları ve özel isim başları şeklinde dil bilgisi kuralları dahilinde kullanmanızı rica edeceğim. Bu şekilde okumak zor oluyor.

Hakan KINACI 16-11-2007 08:21

Imdat
 
Pepinomda beyaz sinekler var, yanında başka çiçeklerimde var ve ev de salonda duruyor hepsi ama sadece pepinomda beyaz çok küçük sinekler var.
Bahçede kullandığımız zirai ilaç ile ilaçladım pepinom ölüyordu, toparladı ama sinekler hiç kaybolmadı.
Zirai ilaç satan bir dükkandan beyaz sinekler için bir ilaç istiyorum dedim şu an ismini hatırlamıyorum onu da uyguladım, yine duruyorlar.
Bu ara da yıakama da yaptım, bütün yapraklarını yıkadım sanki hiç yıkamamışım gibi sinekler yine duruyordu.
Son olarak evde sinek sivri sinekler için kullanılan detan sıktım ama yine çare yok.
Artık son çare balkona atacağım şiddetli rüzgar ve yağmura maruz kalacak ve pepinom can verecek.
Başka çare bulamadım artık. Ne yapmalıyım ki pepinomu kaybetmeyeyim?

denizakvaryumu 16-11-2007 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakan KINACI (Mesaj 173490)
Pepinomda beyaz sinekler var, yanında başka çiçeklerimde var ve ev de salonda duruyor hepsi ama sadece pepinomda beyaz çok küçük sinekler var.
Bahçede kullandığımız zirai ilaç ile ilaçladım pepinom ölüyordu, toparladı ama sinekler hiç kaybolmadı.
Zirai ilaç satan bir dükkandan beyaz sinekler için bir ilaç istiyorum dedim şu an ismini hatırlamıyorum onu da uyguladım, yine duruyorlar.
Bu ara da yıakama da yaptım, bütün yapraklarını yıkadım sanki hiç yıkamamışım gibi sinekler yine duruyordu.
Son olarak evde sinek sivri sinekler için kullanılan detan sıktım ama yine çare yok.
Artık son çare balkona atacağım şiddetli rüzgar ve yağmura maruz kalacak ve pepinom can verecek.
Başka çare bulamadım artık. Ne yapmalıyım ki pepinomu kaybetmeyeyim?

Beyaz sinekler, havanın sıcak (ama çok sıcak değil), nisbi hava neminin oldukça yüksek olduğu ortamları çok severler. Beyaz sineklerde yumurta sayısı çok, döl sayısı oldukça yüksektir. Dolayısıyla çoğalma kapasitesi yüksek olan bir böcektir. Pekçok doğal düşmanı olmakla birlikte, turunçgiller gibi kapama bahçelerin dışında, kimyasal mücadele yapmaktan başka çare bulunmamaktadır. Çoğalma kapasitesi yüksek olduğu için bazı kimyasallara karşı dayanıklılık geliştirebilmektedir, bu yüzden kimyasal kullanırken mutlaka farklı gruptan insektisitleri dönüşümlü olarak kullanmak gerekir.

Kimyasal mücadelenin yanısıra, Biyoteknik mücadele yöntemlerinden olan, yapışkan tuzak kullanmak da iyi sonuç vermektedir. Özellikle düşük yoğunlukta beyaz sinek varsa yapışkan tuzaklar başarılı olmakta, yüksek beyaz sinek yoğunluğunda ise tek başına etkili olmamaktadır.

Yapılan araştırmalara göre, beyaz sineklerin renkli ve parlak cisimlere yönelme eğiliminde oldukları, ve en çok sarı renge yöneldikleri belirlenmiştir. Piyasada sarı yapışkan tuzaklar satılmakla birlikte, kırtasiyeden alınabilecek birkaç malzeme ile evde de yapılabilir. Bunun için gerekenler;

Sarı renkli bir plastik: Genellikle sarı renkli telli dosyalar kullanılabilmektedir. Telli dosyanın sadece sarı renkli kapağı kesilip kullanılır.

Diğer bir malzeme ise; Geç kuruyan, yapışkan bir madde. Bunun için de genellikle, her yerde bulunabilen Fare yapışkanı (tutkalı) kullanılmaktadır.

Telli dosyanın sarı kapağı kesilir, üzerine fare yapışkanı ince bir tabaka halinde ve her iki yüzeyini de kaplayacak şekilde sürülür. üst kısmına bir delik açılarak ip bağlanır ve iple bitkilere çok yakın bir yere asılır. Böylece beyaz sinek yoğunluğu azaltılmış olur.

Yoğunluğun yüksek olduğu yerlerde beyaz sineklere etkili, sebzelerde kısa süreli, süs bitkilerinde uzun süreli insektisitler kullanılır.

Sebzeler için Hekplan 20 SP (Acetamiprid)=3 gün, Actellic 50 EC (Pirimiphos methyl)=4 gün, Applaud (Buprofezin)=1 gün vb

Süs bitkileri için Basudin (Diazinon)=21 gün, Afidrex 40 EC (Dimethoate)=7-10 gün,

Kullanılabilir. Kullanılabilecek daha pekçok insektisit mevcuttur.

http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/4601.htm

Hakan KINACI 16-11-2007 10:31

Evet, gerçektende hava sıcak ama denildiği gib çok sıcak değil, ortamda nem her zaman var çünki bitkilerimin olduğu yerde 300 litrelik bir akvaryum var.
İlginç olan bir şey de bu sinekler, diğer salon bitkilerimin, menekşemin ve mum çiçeklerimin üzerine gitmemesi, sadece ve sadece pepinoda durmaları.
Pepinoyu hafifce oynattığınızda bir sürü beyaz sineğin hepsi birden havalanması ve yine dönüp pepinonun üzerine konması çok ilgi çekici, bu yüzden pepinoya büyük çöp poşeti geçirdikten sonra balkona terfi ettirip, yukarıda belirtilen zirai ilaçlama işlemine acilen başlayacağım.

gilan 28-11-2007 23:25

3 Eklenti(ler)
Kumkatımın ciddi bir sorunu var, umarım çare bulabiliriz :( Bir süredir çok fazla yaprak döküyordu, sonunda nedenini keşfettim. Birkaç yaprağının resmini koyuyorum.

Eklenti 25697
Eklenti 25698 Eklenti 25699

Forumu biraz araştırdım. Bu resimler galeri sineğine benziyor sanırım ama emin değilim. Kumkatlarda rastlanan bir durum mudur onu da bilmiyorum. Sayın fmt79
Trigard 75 WP (Cyromazine)
Agrimec EC (Abamectin)
önermiş galeri sinekleri için. Kumkatıma da uygun olur mu bu ilaçlar acaba? Bir de üstünde çok sayıda henüz olgunlaşmamış meyvesi var. Meyvelere zarar vermeyecek cinsten bir ilaç var mı?
Şimdiden teşekkürler.

lerdemir 29-11-2007 12:22

Meyveniz var ise "sistemik" olmayan bir ilaç uygulamanız gerekiyormuş benim daha önce sormuş olduğum bir soruya uzman arkadaşımızdan almış olduğum bilgiye istinaden. Çünkü bu durumda -kaba anlatımla- yiyecek olarak tüketilecek meyvenin içine geçiyormuş o zararlı ilaç... Ama daha teknik ve detaylı bilgi kalmadı aklımda. "Sistemik" sözcüğü ile forumda arama yapılabilir diye düşünüyorum bu konu hakkında.

Yanlışım varsa uzmanlarımız uyarırsa çok mutlu olurum...

Bakın, şu başlıkta Mine Hn "sistemik ilaç" hakkında kısaca şöyle demiş:"
"Sistemik etkili ilaç bitkinin özsuyuna geçer ve içinde dolaşır."

gilan 30-11-2007 17:52

Teşekkürler Lerdemir,
Eğer mümkün olursa meyvelerimi kaybetmeyi hiç istemiyorum tabi ki.

Ama henüz sorunun galeri sineği olduğundan bile emin değilim. Teşhis koyabilecek ve de ilaç önerebilecek uzmanlarımızı bekliyorum :(

chakuza 01-12-2007 13:38

buyuk bi ihtimal yapak galeri sinegi. onun hakkında internetten **** ziraatla ilgili kitaplardan kaynak bulabilirsin:)

polatuz 01-12-2007 17:58

Balkonda bulunan ficuslar ile kişniş yapraklarında, sanki üzerleri toz ile kaplanmış gibi noktalar oluştu. Sizce bu ne olabilir. Yapraklarda dökülme yok. Küçük yapraklı ficuslarda bu hastalık varken, bonsai olarak aldığım farklı tür (daha büyük yapraklı) ficusta görünmüyor. Aşağıya bir kaç resmini koydum. Teşhis ve tedavi konusunda öneride bulunabilir misiniz.

Ficus yaprağı
http://an-mak.com/images/ficus_1.jpg

http://an-mak.com/images/ficus_2.jpg

Kişniş yaprağı
http://an-mak.com/images/kisnis.jpg

Crocus Şen 08-12-2007 20:54

Bende çiçek satan büyük bir marketten sari kenarli kiliçtan aldim,aldigimda yanlarinda 3 grup kök vardi,bunlari ayirdim ve baska saksilara diktim ve bu kökleri ese dosta verdim.Elimde kalan büyük kiliçta ise hiçbir hareket yok!alali yaklasik 3 ay oldu,sabah günesi alan bir yerde duruyor ve sulamasina da çok dikkat ediyorum sürekli ölcüyorum boyuda ayni ve hiçbir gelisme yok ayni zamanda en uzun kiliçlarin uçlarinda beyaz pamukçuklar gördüm.hiç uzamamalari ve yavru çikarmamalari beni çok üzdü yardimlarinizi bekliyorumm..Bu çiçegi çok isteyerek aldim,kurtarmak için ne yapmaliyim?

Ophrys 09-12-2007 01:06

Polatuz bitkilerinizde kırmızı örümcek zararlısı var gibi.

csen sizin kılıçta da pamuklu bit olsa gerek.

Ev yapımı ilaçlar başlığında sorununuza uygun karışımları bulabilirsiniz

Koyu yeşil 17-12-2007 11:10

Seradan aldığım mum çiçeğimin saksısında eve geldikten sonra siyah sinekcikler oluştu. Daha önce de başıma gelmişte ve güneşte bir süre bıraktığımda yok olmuşlardı. Sanırım güneş zayıf olduğundan bu metod şimdi işe yaramadı. Sarımsak yağ ve arap sabunu denedim. Yine başarılı olamadım. Diğer bitkilerime de dadandılar. Çimlenmesini beklediğim plumeria tohumlarımın toprağına da yerleştiler. Sanki yoprağın içine yuvalıyorlar. Yapraklara konup uçuşuyorlar. Bakınca pireye benziyor biraz ama değil. Bunlardan nasıl kurtulabilirim.

Buket Aknar 23-12-2007 10:42

2 Eklenti(ler)
Bugün evdeki salon bitkilerimin birisinin üzerinde beyaz bir canlı gördüm. Forumda bu gibi bitki zararlılarına bir baktığımda hangisi olduğunu tam da anlayamadım. Çektiğim fotoğrafta da ayrıntı tam belli değil ancak acaba pamuklu veya unlu bit mi diye merak ediyorum? Üzeri beyaz, okuduklarıma göre pamuklu bite çok benziyor çevresinde pamuk gibi bir oluşum var. 2-3 tane olduğunu görünce önce fotoğraflarını çektim sonra elimle aldım, elimle aldığımda parmağım beyaz değil ezilmiş sıvılı bir madde bulaştı. Uygulayabileceğim birşey varsa hemen yapmalıyım diye düşünüyorum. Çünkü evimde birçok salon bitkisi var ve onlara da geçerse neler olur diye düşündüğümde içimi bir korku alıyor.
Yazılanları okuduğumda arapsabunlu, zeytinyağlı bir karışım gördüm. Doğrusu hangisi ne yapmalıyım?

Koyu yeşil 23-12-2007 19:53

Buket Hanım bir parça bez **** kağıt mendille bitkinizden temizleyip, arapsabunlu karışımı uygulamanızı önerebilirim.

Mine Pakkaner 23-12-2007 21:56

Pamuklu bit bu. Koyu yeşilin önerisinden başka kimyasal ilaç kullanmak isterseniz bununla ilgili pek çok öneriyi ve mücadele yöntemlerini başlıkta kısa bir araştırma ile bulacaksınız.

Buket Aknar 24-12-2007 16:47

Parmağımla üzerindeki 2-3 taneyi aldıktan sonra bu sabah tekrar kontrol ettiğimde üzerinde başka göremedim . Yarına tekrar ortaya çıkarlar mı bilmiyorum. Üzerinde olmasa da kimyasal mücadele değil ama arap sabunlu karışımı yapmam gerekir mi ? ( öncelikle doğal yöntemleri tercih etmekteyim, çaresiz kalırsam kimyasal yöntem kullanmalıyım diye düşünüyorum.)

Filiz 25-12-2007 15:43

Merhabalar, saksılarımın üzerinde uçuşan sirke sineklerine acayip bozuluyorum :( . Sitede arattım ama sirke sineği ile ilgili birşey bulamadım (varsa da yerini bilen söylesin lütfen). Ben ismini sirke sineği olarak biliyorum çünkü özellikle üzüm bozulunca ya da herhangibir meyve bozulunca etrafına doluşurlar organik gübre de kullanmıyorum acaba sorun torftan mı kaynaklanıyor kimyasal kullanmadan nasıl mücadele ederim?

bahçevan 25-12-2007 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 187324)
Parmağımla üzerindeki 2-3 taneyi aldıktan sonra bu sabah tekrar kontrol ettiğimde üzerinde başka göremedim . Yarına tekrar ortaya çıkarlar mı bilmiyorum. Üzerinde olmasa da kimyasal mücadele değil ama arap sabunlu karışımı yapmam gerekir mi ? ( öncelikle doğal yöntemleri tercih etmekteyim, çaresiz kalırsam kimyasal yöntem kullanmalıyım diye düşünüyorum.)

selam Buket hnm saksınızı en son nezaman değiştirdiniz.Bu konuyu göz ardı etmeyiniz.Silme yöntemini devam ettirmeniz daha faydalı.Çünkü fazla bir alan teşkil etmiyor sanıyorum saygılar

Buket Aknar 25-12-2007 21:02

İlginiz için teşekkürler, çiçeği yaklaşık bir buçuk ay önce aldım ve henüz saksı değiştirmedim ama saksısının küçük olduğunu düşünüyorum. Bugün de baktım henüz yeni bir şey görmedim. Umarım bir daha çıkmazlar.

Sergül 26-12-2007 16:36

Yardımlarınızı bekliyorum
 
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhaba. Yıllarca menekşe yetiştirdim,bir menekşeden onlarca menekşe yetiştirdim. Hatta birtanesi bir koyu renk, birsonraki sefer açık renk açardı. Ev değişikliği nedeni ile menekşelerimi verdim.Şimdi yeniden yetiştiremiyorum.Size menekşemin resmini gönderiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim. Acaba toprağı kalitesiz,suyu süzmüyormu? :confused:

günsu 26-12-2007 18:46

Bence
 
Toprağı ıslaksa hiç su verme, ortası iyi gibi ama, belki kendine gelir.
Yanmış gibi duruyor sanki fazla gübre yakmış olabilirmi:confused:


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024