agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Kullanıcı Hizmetleri > SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU
(https)




Beğeni Düzeni591Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-08-2013, 16:09   #1231
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leventali Mesajı Göster
Herkese Merhabalar ve Bayramlar..
Kendimi elbet bir başlıkla tanıtırım ama önce chat dili'ne takılınca gözüm, ilk mesaj buna nasip olacakmış... Yazılımcıyım. Mesleleğim gereği en ileri teknolojiyi, en yakından takip etmek durumundayım.

Okumayı ve yazmayı sevdiğimden bir türlü chat dili'ne ben de alışamadım. Kendi kızımın bana attığı mesajları anlayamayınca, çağırıp bana chat dili'ni öğretmesini istedim İletişim iletişimdir. Neden bu dili kullandığını sorduğumda verdiği cevap üzerine "160 Karakterlik Gençlik" diye bir yazı yazmıştım. Zira o zamanlarda 1 mesaj 1 kontörle ücretlendiriliyordu. Tüm sevinçlerini, üzüntülerini, ders notlarını, dedikodularını, hırslarını, öfkelerini bu 160 karaktere sığdırmak zorundalardı.

Sosyal medya devrimiyle, bu dil daha da yaygınlaştı. Ve şimdi bir kuşak, yeni kuşağın dilinden şikayetçi. Uzun yazmayı sevmeyen, kısacık kelimelerle dünyanın cümlesini kurabilme yeteneğine sahipler. Ve malesef biz kabul etsek de etmesek de bu dil yaygın biçimde kullanılıyor. Ve bu dil artık Türkçe'yi bozmak anlamına gelmiyor.

Sanırım bizim kuşağın büyük bölümü aşırı duygusal bu konuda. Ve bu sadece bize has birşey de değil. Yabancılar da cinsiyetlerini, boylarını, vs. konuları tek harfle ifade ediyorlar. Kısacık bir cümlede çok şey anlatmak konusunda en büyük sıkıntıyı biz yazılımcılar yaşarız. Zira bir hata mesajını üç beş cümle öbeğiyle verdiremezsiniz. Verdirseniz de kimse okumaz.

Kendinizden değer biçin; bir program yüklüyorsunuz devam, devam, devam (next, next....) deyip kuruyorsunuz. Benim üye olurken okumadığım üyelik sözleşmesi gibi, onlarca kutucuğu işaretledik tamam dedik bugüne değin ve hala diyoruz. Kaldı ki artık simgeler, kelimelerin önüne geçti. Dün sokağa birden çıkan gençliği Türkiye'nin büyük bir kesiminin anlayamaması da bundandır. Hatta ebevyenlerinin bile...

Acaba onların dilini reddederek iletişimi mi koparıyoruz yeni nesille. Çünkü yaşadıkları çağ, teknoloji ve geçirdikleri süreç onların bu dili kullanmaya devam edeceğini gösteriyor. Onları yanımıza çekemeyeceğimiz bir gerçekken, bizim onlarla aramıza Chat Dili'diyerek set çekmemiz ne kadar manidar? 2013 üniversite mezuniyetlerindeki pankartlardaki toplam kelime sayısı ne kadardı acaba? ya anlattıkları???

Foruma üye olurken bu şartınızı da kabul ettim. Her ne kadar içten kabul etmesem de. Sadece bu konudaki duygularımı paylaşmak istedim. Biz de gençlere uyalım, ***, *** yazalım demiyorum. Ama bunları da yasaklamayalım. Yasaklamayalım ki bu kelimeleri gören gençler, böylesine önemli bir forumu ıskalamasınlar araştırmalarında.

Saygı ve Sevgilerle...
Levent Ali Keten
Söz konusu sosyal medya ise dediklerinize katılıyorum. Anlık iletişim için sorun yok, ne kadar hızlı iletişim o kadar hızlı hareket...

Oysa geçmişten gelen bilgilerin unutulmamak için derlendiği ve gelecek kuşaklara aktarılmasının amaçlandığı bu tür mecralarda chat dili işe yaramaz. Yapılan iş doğası gereği aceleye gelmez Acele yapılamayan bir işte acele konuşmaya ve yazmaya da gerek yok...

Teşekkür, saygılar, selamlar gibi kelimeleri yazmalarını bile istemiyoruz ki, kısaltmak zorunda kalsınlar...

Ben de böyle düşünüyorum

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2013, 15:57   #1232
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Yeni yeni terimler gelişiyor. "Sosyal Medya Canavarı" gibi. Olmak ya da olmamak. Kıstasını nasıl belirleyeceğiz? Üniversitede Nurgün Ersan adında bir hocamız vardı, sosyoloji dersimize giren. "Ben, Bence" demek, diyebilmek her babayiğidin harcı olmadığı gibi, her konuda da olmaz, demişti. Bir kişinin bence diyebilmesi için o işin en ileri derece araştırmalarında bulunmuş, deneylerinde bulunmuş kişinin olsa olsa hakkı vardır. O da yılların birikimiyle.
Her kelime kolay kullanıldığı gibi bu kelimede kolay kullanılıyor. Ve yeni yeni cümleler türüyor.

@ işareti çok eskiye dayalı bir işarettir, yazılımcı olarak teknik detaya girmeyeceğim. Ama hemen her alanda, iletilmesini istediğiniz mesajın direk o kişi ya da kişilere ulaşmasını istiyorsanız, onun nick' (kullanıcı adı)inin önüne @ işareti koyarsınız. Şu anda en yaygın kullanımı facebook, twiter vs...

Sosyal Medya Canavarlığı kıstası internet başında geçirilen zamanla ilgiliyse, şu an dünyada milyarlarca insan bu canavarı oluşturuyor. Ki ben de bunlardan biriyim.

Neden yazdığıma gelince: 9600 modemlerle bbs'lere bağlanıldığı dönem kadar eskidir internet kullanıcılığım. O zamanlardan bu zamana paylaşım amaçlı oluşturulan hemen her web sayfalarının (forumlar da dahil) binlerce kullanıcısı olur ama yazı yazan, yazmaya cesaret edebilen %1'i bile bulmaz. Bunun en büyük nedeni, insanların topluluk içinde sessiz kalmasıyla birebir aynı olduğunu düşünüyorum. Aşağılanma korkusu, çekingenlik, eleştirilme korkusu, küçük düşürülme korkusu, korkusu, korkusu...

Eğer akademik bir konumda site değilse, köylü Mehmet ağadan, Profesör Ahmet Bey'e kadar kitleyi kapsıyorsa sitenin içeriği, lütfen bırakın herkes dilediği gibi yazsın konuşsun. Türk Dil Kurumu gibi, siyasetin dibine vurmuş (sadece bugün değil, geçmişten bugüne) bir kurum varken, 20 yılda yazım kurallarını hallaç pamuğu etmişken, bugün kim Türkçe'nin doğru kullanımından bahsedebilir ki?

Elbette kimsenin iyi niyetini sorgulamıyorum. Ama artık bu konunun da suyu çıkarılıyor gibime geliyor. Hatalı bir cümle yazdı diye, imla kuralına uygun yazmadı diye, Türkiye'nin T'sini küçük yazdı diye, kesme işaretiyle ayırmadı diye, bağlaçları düzgün yazamadı diye, kişinin sorusundan çok yazısı eleştiriliyor. Tabi bunu okuyanlar da bir daha bir şey sormak ya da cevap yazmak için klavyenin tuşuna bile basmıyor.

İyi bir Türkçe kullanımı için, olanca çok insanın önce katılımcı olarak konuşması, yazması, cevap vermesi gerekmiyor mu? Hele ki bu kadar duygusal yapıda bir toplum için...

Bir bebeğin bile kelimeyi doğru telafuz etmesi için kaç yıl geçmesi gerekiyor?

Bu işin artık abartıldığı kanısındayım. Her kafadan bir ses çıksa da su akıp yatağını buluyor.

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2013, 19:52   #1233
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Merhaba Malina,

Bende gelecek kuşaklar benzeri siteleri okuduğunda bu konudaki görüşlerin farklı olduğunu anlasınlar diye yazdım İnanın bu konuların benim için çok büyük önemi yok. İçerikle ilgileniyorum. Bu konudaki hassasiyetleri de anlayışla karşılıyorum. Çünkü zaman değerleri hızlı kaybettiriyor; belki de en büyük telaş bundan ki ben de zaman zaman bu telaşa düşmüyor değilim.

Saygı ve sevgilerle..

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2013, 15:33   #1234
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leventali Mesajı Göster
Ben de gelecek kuşaklar benzeri siteleri okuduğunda bu konudaki görüşlerin farklı olduğunu anlasınlar diye yazdım
Peki

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leventali Mesajı Göster
İnanın bu konuların benim için çok büyük önemi yok. İçerikle ilgileniyorum.
Bizim de amacımız içerik zaten
Soruyu/sorunu/cevapları anlayacağımız temizlikte bir Türkçe ile yazılmış içerik.

Dilimizi kaybedersek anlaşmanın ortak ve en temel zemini kaybetmez miyiz?

katmer beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2013, 17:09   #1235
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Bu siteden alıştığım Türkçe'nin temiz yazım kuralları sayesinde, yazdığım sosyal medya, blog ve forumların hepsinde artık otomatikman düzgün yazıyorum.


Öyle ki, bir gün başka bir forumda tartışırken, başka bir üye Sen çok güzel yazıyorsun, ortokul mezunu olduğunu söylüyorsun ama herhalde yalan söylüyorsun. Çünkü böyle düzgün yazan birisi ancak üniversite eğitimi almış biri olabilir diye yazıp, eğitimim konusunda beni yalancılıkla suçlamıştı.

Oysa, üniversite eğitimi almış olan ve tartıştığımız diğer bir çok üyenin yazdığı berbat Türkçe'nin farkında bile değildi.

Bunu hatırlatınca bir şey diyemedi. )


Az eğitimime rağmen, böyle düzgün yazmamın nedenin Ağaçlar.net sitesi üyesi olmamdan kaynaklandığını ve bu siteye bir göz atmasını önerdim.

(Mutlaka bazen ufak tefek harf-imla hataları oluyor ama sonradan düzeltiyorum).

İnternet'te temiz yazılan ve hele de uzun yazıları temiz bir şekilde okumak keyif veriyor.

Berbat yazılan çoğu yazıyı yarısına kadar bile okuyamıyorum artık.

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2013, 10:02   #1236
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-01-2010
Şehir: Mersin,Adana
Mesajlar: 11
Türkçe dilimizi konuşuyoruz.

Tüm Dostaların "736.TÜRK DİL BAYRAMI"nı kutlarım.

organik toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2013, 18:54   #1237
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-08-2013
Şehir: ardahan
Mesajlar: 4
Alıntı:
dilin kullanımı konusunda hassas bir site daha...

Bende şimdi üye oldum ve ilk olarak bu konu gözüme çarptı ve çok hoşuma gitti gerçekten takdir edilmesi gereken bir durum site yöneticilerine teşekkürler.

muhammetali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2013, 13:38   #1238
Yeni Üye
 
M.Emin Uzunoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Ben de yeni üyeyim. Klavyem almanca olsa da Türkce kurallari karsisindaki tutumunuzun takdire sayan buluyorum. Ancak leventali agabeyimizin de dedigi gibi fazla abartilmamasi gerektigi kanisindayim.

Her ne olursa olsun Türkceyi düzgün kullanan ve Türkcenin düzgün kullanilmasina gayret eden bu ve bunun gibi bir kac forum sitesi kaldi. Dilimizin yozlasmasindan her gün sikayet ederken zannedersem düzgün kullanarak somut bir is yapmis oluruz.
Iyi forumlar.

Yücel Özlem beğendi.
M.Emin Uzunoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 16:12   #1239
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 314
Sayın Olcim,

Noktalama işaretlerini kasten mi böyle yazıyorsunuz. Yazınızdan eğitim alanında olduğunuz anlaşılıyor. Lütfen özen gösterin.

Sonul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 16:23   #1240
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Sayın Sonul,

Sevgili olcim'in memleket özlemi ile yazdığı mesajda dikkatinizi çeken noktalama işaretleri mi oldu?

Sevgi ve dostlukla geçen bir toplantının çoşkusunu hala yaşarken lütfen bu tür mesajları , bu cümlelerle ve bu başlıkta dile getirmeyelim.

pamuktopu beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 16:35   #1241
Ağaç Dostu
 
olcim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 936
Her nedense arada bir, benim yazılarımda ki noktalama işaretlerine kafayı takanlar oluyor .
Yıllardır yazı yazıyorum , birazcıkta ben dikkatsizce yazı yazsam hoş görülemez mi acaba ?
Bazen yazı da hata yapmamak adına geriliyorum ; sadece beğenip çıkıyorum .
Neyse ki çabuk küsen biri değilim , hemen unutuyorum , yeniden yazıyorum .

Galiba üstteki mesajımda duygularım anlaşılmamış veyahutta görmezden gelinmiş . Önemli değil , benim mesleğim sadece öğretmek değil . Öğretirken öğreniyorum da ...
Noktalama işaretlerinin kullanımı ile ilgili ders almaya ihtiyacım yok . Ancak eleştirilmekten de korkmam , aksine beni teşvik eder .

Elbette bazen klavyenin kurbanı da oluyorum , bunun da abartılacak bir durum olduğunu sanmıyorum .

maki01 ve pamuktopu beğendi.
olcim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 16:41   #1242
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,523
Galeri: 765
Sevgili olcim, noktalama işaretlerinizin yerleşmesinde bir sorun yok. Sadece, sözcük bitiminde boşluk bırakmadan noktalama işaretini koyarsanız, daha doğru olur. Sevgilerimle...

Bu vesileyle, her yere burnumu sokmamak adına yazmadığım toplantı başlığına da yazmış oldum. Yine çok güzel bir toplantı, yeni dostluklar arkadaşlıklar. Birazcık ta kıskandım.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 16:43   #1243
Ağaç Dostu
 
olcim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 936
Bu arada şunu da belirtmek isterim :
1. Çoğu mesaj da cümleler küçük harfle başlıyor .
2. Özel adlar yazılırken büyük harf kullanılmıyor .
3. Fazlalık anlatan kelimeler ayrı yazılmıyor .
4. Hitap sözcüklerinden sonra virgül kullanılıp , alt satırdan büyük harfle başlanılmıyor .

vs. vs. vs .

Sayın Sonul ,
Bence siz de mesajınızda hata olup olmadığını kontrol ederseniz iyi olur kanaatindeyim .

tener ve maki01 beğendi.
olcim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 16:51   #1244
Ağaç Dostu
 
olcim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 936
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Sevgili olcim, noktalama işaretlerinizin yerleşmesinde bir sorun yok. Sadece, sözcük bitiminde boşluk bırakmadan noktalama işaretini koyarsanız, daha doğru olur. Sevgilerimle...

Bu vesileyle, her yere burnumu sokmamak adına yazmadığım toplantı başlığına da yazmış oldum. Yine çok güzel bir toplantı, yeni dostluklar arkadaşlıklar. Birazcık ta kıskandım.
Sayın SDurul ,
Mesaj yazılan bölüm ile paylaşım ekranının metin bölümü arasındaki farklılık benden kaynaklanmıyor . Şurada iki satır yazı diğer tarafta tek satıra iniyor . Kaldı ki bazı kuralları panelde uygulamak zor oluyor . Birilerine rahatsızlık veriyorsam özür dilerim . Eleştirirken yapıcı olmakta fayda vardır diye düşünüyorum . Üstelik herkes hata yapabilir . Eminim buradaki bir çok yazılarda sürüsü ile yazım hatası vardır , yanlış noktalama işaretleri kullanılmıştır . Biraz alıcı gözle bakarsanız bunu sizde farkedersiniz .

Cuvaldız ve iğne meselesi sadece !

maki01 ve nkutsay beğendi.
olcim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 16:55   #1245
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,523
Galeri: 765
Mesajımda rahatsız olduğumu belirten bir cümle olduğunu sanmıyorum.

Sizi kıracak bir şey yazdıysam özür dilerim. Karışmamalıydım aslında.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 17:02   #1246
Ağaç Dostu
 
olcim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 936
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Mesajımda rahatsız olduğumu belirten bir cümle olduğunu sanmıyorum.

Sizi kıracak bir şey yazdıysam özür dilerim. Karışmamalıydım aslında.
İnanınız kırılmadım , F ve Q klavye de yazmak çok zor oluyor , hep aynı pc de yazmayınca sorun oluyor . Neyse boş veriniz asıl ben özür dilerim . Detaylara takılıp kalmaktan hoşlanmıyorum , umarım akşamınız mutlu devam eder .

maki01 beğendi.
olcim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 17:28   #1247
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 820
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sayın Sonul,

Sevgili olcim'in memleket özlemi ile yazdığı mesajda dikkatinizi çeken noktalama işaretleri mi oldu?

Sevgi ve dostlukla geçen bir toplantının çoşkusunu hala yaşarken lütfen bu tür mesajları , bu cümlelerle ve bu başlıkta dile getirmeyelim.
Nasıl?
Ruhsal durumumuza göre Türkçe yazım kurallarını esnetebiliyor muyuz?

drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 17:40   #1248
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Sevgili drhegeli,

Mesajlar 6. Adana Toplantısı (24 Kasım 2013) başlığında sevgili olcim'in aşağıda alıntıladığım mesajı üzerine yazıldı, daha sonra bu başlığa taşındı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olcim Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar ,

Her ne kadar hiç kimseyi tanımıyor olsam da ; memleketimin insanlarını görmek ailemi görmüş kadar memnun olmama sebebiyet verdi . Görselleri paylaşmanız ayrıca sevindirdi , orada olmak vardı ya neyse , vekil göndereceğim dedim ne yazık ki oda mümkün olmadı

Bir gün mutlaka bu toplantılardan birine katılacağım ümidini içimde yaşatıyorum , sizleri sayfalardan izlemek ve takipte olmak dahi mutlu olmama ,kalbimin heyecanla atmasına yetiyor .

Sevgilerimle...
Sizce esnetmiş miyim?

pamuktopu beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 18:43   #1249
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 820
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sizce esnetmiş miyim?
Alıntıladığınız metni, ilgili konu başlığında okudum. Ancak iki satırını okuyabildim. Noktalama işaretlerine takıldım. Bir-iki kez başa dönmek zorunda kalınca vazgeçtim; yazıyı atladım.

Uyaran üyemize karşı çıktığınız için soruyorum:

"Metnin duygusal yoğunluğu, onu Türkçe yazım kurallarına uymaktan muaf tutar mı?"

drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 19:09   #1250
Ağaç Dostu
 
pamuktopu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2013
Şehir: ADANA
Mesajlar: 177
Üslup haklı olmaktan önemlidir.(İsmail Cem)

maki01 ve pria beğendi.

Düzenleyen pamuktopu : 26-11-2013 saat 19:22 Neden: Cümlenin kaynağı belirtilmemiş
pamuktopu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 19:19   #1251
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
1. olcim'im mesajında siz bir noktalama işareti hatası bulabildiniz mi?

2. Varsayalım ki benim de bulamadığım bir yanlış kullanım var.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sonul Mesajı Göster
Sayın Olcim,

Noktalama işaretlerini kasten mi böyle yazıyorsunuz..
Böyle mi hatırlatılmalı?

3.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli Mesajı Göster
Nasıl?
Ruhsal durumumuza göre Türkçe yazım kurallarını esnetebiliyor muyuz?
Ve sizin ısrarla sorduğunuz soruya yanıtım ise, "Evet, hoşgörebilirim". Elbette genel ahlak kurallarına aykırı ögeler içermiyor ve kasıtlı olarak Türkçe katledilmiyorsa . Kaldı ki (Başlığı okumak için zaman ayırabilirseniz, göreceksiniz) aynı başlıkta yazılmış Türkçe yazım kurallarına uygun olmayan onlarca mesaj arasından neredeyse en düzgün bir dille yazılmış bir mesaj cımbızla çekilmiş gibi hissettirmiyorsa...

Buna da itiraz edebilirsiniz, "Kasıt aramayın" diyebilirsiniz ancak mesleği eğitimle ilgili bir kişi bile noktalama işaretini yazım hatası nedeni ile yanlış yerde kullanabilir.

Yine de tartışmak istiyorsak yeri toplantı başlığı olmamalı ve üslup da daha az kırıcı olmalı diye düşünüyorum. malina, bu nedenle mesajları buraya taşıdı.


Düzenleyen maki01 : 26-11-2013 saat 19:23 Neden: Noktalama işareti hatalarımı düzelttim.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 19:27   #1252
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Hay Türkçe kadar taş düşşün başınıza diyesim geliyor

Sokakta ayakkabınıza bir sakız, ona da bir naylon poşet yapışmış ama duruma uyanmadan yürürken ya da dişinize takılmış maydanozu fark etmeden konuşmaya devam ederken ya da arka taraftan fena halde kaçmış naylon çorabınızı gördüğü halde sizi uyarmayan arkadaşınıza gücenirsiniz değil mi? Çünkü derli toplu olmak istersiniz...

İnternette derli toplu görüneceğimiz alan yazılarımızdır.

Uyarılan yazının düzeltilmemiş halini göremediğimiz için, toplantı sonrası yazışmalarda böyle bir uyarı yapılır mı yapılmaz mı konusunda yorum yapamayacağım...

Üyelerin imla hataları konusunda birbirlerini uyarmaları böyle de sonuçlanabiliyor. Dişimizdeki maydanozu haber verenlere (söyleyiş biçimine bakmadan) teşekkür ediyoruz ama imla hatalarını haber verenlere kızıyoruz

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 19:30   #1253
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Ayağıma yapışmış sakız için beni, başıma vurarak ya da azarlayarak uyaracaksa , uyarmasın lütfen

Sakaki beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 19:33   #1254
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sevgili drhegeli, sorunuz maki01'e, ve arkadaşımız size kendi düşüncesini yazacaktır.
Eğer bana sormuş olsaydınız; "Metnin duygusal yoğunluğu, onu Türkçe yazım kurallarına uymaktan muaf tutar mı?"

Cevabım, hayır olurdu, ancak mesajın ilk yazım hali nasıldır bilemiyorum.
Bizler burada yeni üyelerimizi karşılarken-onlara hoş geldiniz derken, lütfen güzel Türkçemizi doğru kullanmaya, imlâ kurallarına uymaya özen gösteriniz diyoruz.

Ufak tefek ihlâllerin üzerinde çok durmuyor ancak blok halinde yazılan yazıları okurken çektiğimiz zorlukları, hele bu blok yazılarda hiç noktalama işareti yoksa, anlamakta zorluk çektiğimizi söylüyoruz.

Pek çok kere " Forumunuzda Türkçeye gösterdiğiniz özen için üye oldum" diye yazan üyelere rastlamışımdır.

Eğitim düzeyi yüksek olan, meslekleri eğitmen olan bir çok arkadaşımız bile maalesef bu hususlara moderatör arkadaşımız Sakaki'nin oğlu 10 yaşındaki Karahan kadar özen göstermiyorlar.

Eminim ki bu bilmemekten değil, yazılan mesajın okunmadan gönderilmesinden kaynaklanıyor veya ehemmiyet verilmiyor.

(Pardon, ben yazana kadar çok mesaj yazılmış, son okuduğum drhegeli'nin mesajıydı)

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 20:27   #1255
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 820
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
1...
2...
3...
1) Alıntılanan metindeki noktalama işaretlerinin hemen hemen hepsinin önünde boşluk var. İmzanıza tıklayınca bu çıkıyor:

Alıntı:
Noktalama işaretlerine dikkat etmeli misiniz?


Hepsine dikkat etseniz iyi olur ama özellikle dikkat etmenizi istediklerimiz şunlar:
  • Cümleye büyük harf ile başlayın, anlamına uygun noktalama işareti ile bitirin.
  • Nokta, virgül gibi işaretlerden sonra mutlaka boşluk bırakın.
  • Bu boşluğu işaretlerden önce bırakmamaya dikkat edin.
  • " (tırnak) ve ( (Parantez) kullanırken, boşluk bırakmayın.
2) Üslubu tartışmadığım için bu sorunuzu pas geçiyorum.
3) İsminizin altında moderatör ve imzanızda Türkçenin doğru kullanımı hakkında yazdığı için size sordum. Yanıtladınız, teşekkür ederim.

maki01 ve OSMAN45 beğendi.
drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 21:21   #1256
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Önünde boşluk bırakmamıştım aslında alıntılayarak baktım, yine de göremedim.

Moderasyonda görev almış olmam hata yapmamam anlamına gelmiyor. Elbette bilgi eksikliğinden ya da yazım (typing) sırasında yanlış tuşa basmamdan kaynaklanan hatalarım vardır. Elimden geldiğince özen göstermeye çalışıyorum, hatalarımı nedense mesajı gönderdikten sonra fark ediyorum. Bu bazen anlam bozukluğu da olabiliyor, gönderdikten sonra üçüncü kez okurken farkına varıyorum ve dönüp düzeltiyorum.

Evet, ben de Türkçemizin doğru kullanılmasını istiyor ve kendime de hatırlatmak üzere imzama ekliyorum.

Farklı bir şey anlatmaya çalıştım, başaramadım sanırım

drhegeli, katmer, pria ve 3 kişi beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 21:43   #1257
Ağaç Dostu
 
pamuktopu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2013
Şehir: ADANA
Mesajlar: 177
Kalabalık bir meydandayken, dişimde domates olduğu ahaliye ilan edilse ve tüm dikkatler üzerime çevrilse çok utanırım

pamuktopu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2013, 18:05   #1258
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pamuktopu Mesajı Göster
Kalabalık bir meydandayken, dişimde domates olduğu ahaliye ilan edilse ve tüm dikkatler üzerime çevrilse çok utanırım
Kulağına söylediklerimiz de oluyor ama bazen aldığımız cevapları buraya yazmaya ben utanırım...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2013, 20:28   #1259
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Bu konuya fazla yakın olmak istemiyorum aslında, özelden veya açıktan uyardığımız arkadaşlarımız alınıp kırılabiliyorlar çünkü.
Ne var ki, basit yazım kurallarına uymak bu kadar da zor değil, özellikle eğitimli arkadaşlarımız için.

Üyeliğimin ilk zamanlarında bir kaç kelimeyi yanlış kullanıyormuşum, "çünkü" yerine "çünki" gibi meselâ.
Sayın Yücel Özlem bana yanlış kullandığım kelimelerin doğru yazılışlarını örnekleyerek bir mesaj gönderdi.

Bir hayli "çünki"li mesaj yazmışım, mesajlarımdaki yanlış kullandığım kelimeleri bir bir tarayıp düzelttim.
Sayın Özlem'in bu uyarısından da çok mutlu oldum, hiç mi hiç alınmadım.
Bu vesile ile kendisine tekrar teşekkür ederim.

Yanlış bilip yanlış yazmak hepimizin yapabileceği bir şey, ancak doğruyu görüp yanlışta ısrar etmek ve de savunmak gereksiz alınganlık gibi geliyor bana
Saygı ve sevgilerimle.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2013, 21:18   #1260
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Adalet hanım, sizin "çünki"leriniz güzeldi, size has bir uslûp oluşturuyordu ve bana göre Türkçe yanlışı da değildi

Forumda, yan yana gelen sözcüklerin anlamlı, düzgün cümleler oluşturması, bunların temel noktalama işaretleri ve basit imla kurallarının uygulanmasıyla okunur olması, paragraflara dikkat edilmesi asgari olarak beklenmesi gereken bir şey. Fazladan anlatılan şey her ne ise, daha da kolay okunabilmesini sağlamak mümkün tabii.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024