Herkese Merhabalar ve Bayramlar..
Kendimi elbet bir başlıkla tanıtırım ama önce chat dili'ne takılınca gözüm, ilk mesaj buna nasip olacakmış... Yazılımcıyım. Mesleleğim gereği en ileri teknolojiyi, en yakından takip etmek durumundayım.
Okumayı ve yazmayı sevdiğimden bir türlü chat dili'ne ben de alışamadım. Kendi kızımın bana attığı mesajları anlayamayınca, çağırıp bana chat dili'ni öğretmesini istedim

İletişim iletişimdir. Neden bu dili kullandığını sorduğumda verdiği cevap üzerine "160 Karakterlik Gençlik" diye bir yazı yazmıştım. Zira o zamanlarda 1 mesaj 1 kontörle ücretlendiriliyordu. Tüm sevinçlerini, üzüntülerini, ders notlarını, dedikodularını, hırslarını, öfkelerini bu 160 karaktere sığdırmak zorundalardı.
Sosyal medya devrimiyle, bu dil daha da yaygınlaştı. Ve şimdi bir kuşak, yeni kuşağın dilinden şikayetçi.
Uzun yazmayı sevmeyen, kısacık kelimelerle dünyanın cümlesini kurabilme yeteneğine sahipler. Ve malesef biz kabul etsek de etmesek de bu dil yaygın biçimde kullanılıyor. Ve bu dil artık Türkçe'yi bozmak anlamına gelmiyor.
Sanırım bizim kuşağın büyük bölümü aşırı duygusal bu konuda. Ve bu sadece bize has birşey de değil. Yabancılar da cinsiyetlerini, boylarını, vs. konuları tek harfle ifade ediyorlar. Kısacık bir cümlede çok şey anlatmak konusunda en büyük sıkıntıyı biz yazılımcılar yaşarız. Zira bir hata mesajını üç beş cümle öbeğiyle verdiremezsiniz. Verdirseniz de kimse okumaz.
Kendinizden değer biçin; bir program yüklüyorsunuz devam, devam, devam (next, next....) deyip kuruyorsunuz. Benim üye olurken okumadığım üyelik sözleşmesi gibi, onlarca kutucuğu işaretledik tamam dedik bugüne değin ve hala diyoruz. Kaldı ki artık simgeler, kelimelerin önüne geçti. Dün sokağa birden çıkan gençliği Türkiye'nin büyük bir kesiminin anlayamaması da bundandır. Hatta ebevyenlerinin bile...
Acaba onların dilini reddederek iletişimi mi koparıyoruz yeni nesille. Çünkü yaşadıkları çağ, teknoloji ve geçirdikleri süreç onların bu dili kullanmaya devam edeceğini gösteriyor. Onları yanımıza çekemeyeceğimiz bir gerçekken, bizim onlarla aramıza Chat Dili'diyerek set çekmemiz ne kadar manidar? 2013 üniversite mezuniyetlerindeki pankartlardaki toplam kelime sayısı ne kadardı acaba? ya anlattıkları???
Foruma üye olurken bu şartınızı da kabul ettim. Her ne kadar içten kabul etmesem de. Sadece bu konudaki duygularımı paylaşmak istedim. Biz de gençlere uyalım, ***, *** yazalım demiyorum. Ama bunları da yasaklamayalım. Yasaklamayalım ki bu kelimeleri gören gençler, böylesine önemli bir forumu ıskalamasınlar araştırmalarında.
Saygı ve Sevgilerle...
Levent Ali Keten