![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() Acer Palmatum'un tohumdan yetiştirilme denemelerimi-mizi yazacağımız bir yer Cemboa kardeşimin dediğine göre iki gün ılık suda bekletilerek 6 mm dibe ekilen tohumlar 6 hafta 20-25 derece arasında bekletilp 8 hafta 4-5 derece arasında bekletildikten sonra sıcaklık 13 dereceye yükseltilecek. Benim denemelerim : 10. ayın sonlarında dikmiş olduğum tohumlardan hiç çıkan yok 11. ayda ekmiş olduğum (çalıntı ) tohumlar yıl başında 4-5 gün kadar evin üst katında soğukta bir yerde bekledi (gerçi 10. ayda ektiklerimde aynı ortamda kaldı) ve bir tane ot ![]() Ahanda çıka çıka bu çıktı . ![]() ![]() Bu gün başladığım tohum çalışmalarımda ise tohumların kabuklarını soyup içindeki tohumları bir bardak ılık suya attım. 1 plastik su bardağına 3 tane tohum içi olmak üzere 1. bardağa 3 tohumu 2 saat sonra ektim diğer 9 bardağı da 3 gün içinde ılık sudan çıkarıp ekmeyi düşünüyorum ayrıca güneş ışığını yapay olarak verebilmek için de 2 tane Grolux Florasan kullanmaya başladım (belki ışığı gören gelir diye ) Gelişmeler hakkında bilgi ver Cem ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |||
Ağaç Dostu
|
Arkadaşların (sağolsunlar) yetiştirme ile ilgili yazılarını buraya nasıl alacağımı bilmediğim için ancak böyle taşıdım. Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
|||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Japon Akçağacı-Japanese Maple-Acer Palmatum Nasıl Çimlendirilir
Acer Palmatum tohumları nadir çimlenmesiyle kötü ün salmıştır. Japon Akçağacını çimlendirmek zor değildir. Ancak, eğer eşiniz buzdolabının bir bölümünü kullanmanıza izin vermezse işiniz zor olabilir. Öncelikle tohumları ılık suya atıyoruz (sıcak değil!) ve 48 saat bekletiyoruz. Bu tohumun örtüsünü biraz yumuşatıyor. Daha sonra tohumu nemli (çok ıslak değil!) küçük bir sfagnum (yosun) ya da turba ile (çürümüş bitkilerden elde edilen yosun) ile karıştırın ve plastik fermuarlı bir torbaya koyun. Tohumları bu nemli atmosferde oda sıcaklığında 4-6 hafta bırakın. Şimdi işin zor kısmına geldik. Fermuarlı torbayı 60-90 gün buzdolabında bırakın (bir sitede 1-5 dereceden bahsediyordu). Bu, tohumların kış sezonunu yaşaması için yapılan bir doğal ortam taklididir. Teknik olarak buna “katmanlaşma/tabakalaşma” denir. 90 gün sonra iyi topraklı karışıma ekin. Eğer tohum yayıcınız varsa bunu kullanın yoksa 18-20 derece ılık bir yer bulun ve oraya koyun. Tohumları kendi boyları kadar derinliğe gömün: 6 mm tohum karışımıyla Ön Soğutma döneminden sonra aşamalı olarak dereceyi 13’e yükseltin. Tohum çimlenecektir. Çimlenen tohumları 2-3 inçlik saksılara alın. http://japanese-maple.com/frequently...questions.html bakalım bu işe yarayacak mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2005
|
burda bir çelişki var backyard."Fermuarlı torbayı 60-90 gün buzdolabında bırakın" "18-20 derece ılık bir yer bulun ve oraya koyun." "Ön Soğutma döneminden sonra aşamalı olarak dereceyi 13’e yükseltin." bu sıralamada bir hata var |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() vee... Benim hanımın izinden dönmüş olması asıl sorun ![]() daha eve gelir gelmez "bu ne bee bir sürü bardak, tabak, vıdı, vada, vidi..." ![]() Buz dolabında ki yer mi? Bir süre sonra görmeden atarım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düzenleyen bonsaisever : 29-01-2006 saat 14:46 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
1. aşama Tohum nemlendirme: Tohumları bu nemli atmosferde oda sıcaklığında 4-6 hafta bırakın (20-25C) 2.aşama Tohum soğutma: 60-90 gün buzdolabında bırakın (1-5C) 3. aşama - Çimlendirme: Ön Soğutma döneminden sonra aşamalı olarak dereceyi 13’e yükseltin. Tohum çimlenecektir 4. aşama - Saksıya alma: Çimlenen tohumları 2-3 inçlik bir saksıya sığabilecek kadar olduğu zaman, saksıya alın (işte burada 18-20C sabit oda sıcaklığında tutun diyor olabilir) bu da olmazsa gidip bir japona soracağım ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
bonsaisever albendede okadadr aynı soru benim kafamda dolanıp duruyo doal ortamında nasıl buluyyo bu sıcaklıkları diye |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
ararken bunu buldum TÜRLER----------------: ÇİÇEK ZAMANI-TOHUM ALMA -TOHUM SAÇMA ZAMANI AKÇAAĞAÇLAR Acer Campestra ------ : Nisan-------------Mayıs----------Ocak Acer Palmatum -------: Nisan-------------Ağustos--------Kasım Acer Platanoides------: Mart-Nisan--------Ekim-----------Şubat Acer Pseuodoplatanus-: Nisan-------------Eylül-----------Ekim Acer Rubrum----------: Mart-Nisan-------Nisan-----------Haziran Acer Saccharinum-----: Mart------------- Nisan-----------Haziran |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
burda aşamalarımızı ayrıntılı olarak paylaşalım.daha önce suda bekletip topraka ektiğim acer lerimi salonda tutuyorum.ortalama sıcaklık 23 derece.4 martta 6 haftası tmamlanacak ve buzdolabına 4 derceye koyacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
dediğim gibi iki guruba ayırdım kabukları soyulup çekirdekleri çıkarılmış olanlar ve kabuklular olarak. onlarıda suda ne kadar beklediklerini ektiğim plastik bardaklara yazdım ve senin gibi buz dolabına koyacağım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
ağaç dostu
|
Alıntı:
Bu arada benden size bir uyarı. Mesleğim nedeniyle bildiğim bir durum. Buzdolabının içinde heryer aynı ısıda değildir. Genellikle kapağın alt raflarını kullanın, en güvenli yerdir. Özellikle içeride soğuk havanın üflendiği bölümlerden uzak durun. Yoksa derece dördü gösterirken tohumlarınız birer buz parçası olur ama farketmezsiniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Cem aramıza bir tane Tohumdan Palmatumcu daha eklendi (üstün gayretlerim sonucu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() abileri, ablaları nasıl büyüyor diyimi? Maşallah diyin ![]() Düzenleyen bonsaisever : 30-01-2006 saat 00:26 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Tohumları buzdalabına koymaya gerek yok Dışarıda bir saksa veya kutunun içerisindede katlamaya alınabilir bazı akçaağaç türlerinde çimlenme engeli yoktur ekilir ekilmez çimlenir. japon akçaağacında (Acer palmatum) 43 C sıcak suda iki gün bırakıldıktan sonra ekilirse iyi bir çimlenme gösterir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
ormanbotaniği içinde bulunduğumuz günlerin 0-7 derece arsında olduğunu düşünürsek dışarı koyalımmı suda iki gün durduktan sonra? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
|
bu bonsai forumunda biri şöyle demiş: Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Al sana Cem deşeledikçe işin moku çıkıyor işte. Abe bu steril toprak da neyin nesi. Şimdi git toprak al çamaşır suyuna koy bulaşık makinasında yıka... ![]() Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Dün akşam en az 22 saat en fazla 36 saat suda beklemiş her bir bardakta 3 er tane tohum olan 2 bardak kabukları çıkarılmış, 2 bardak kabuklu tohumu yaklaşık 1 gün 20-25 derecede beklettikten sonra streç ile bardakların ağzını kapatarak buzdolabının 5C deki bölümüne attım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
acer viridis
Forumların birinde bütün acer tohumlarının derin uykuda olmadığı bilgisi verildikten sonra acerin bütün alttürlerine baktım özellikle palmatum alttürlerine.Aslında en güzel yapraklı bir türünün derin uykuda olmadığını ve soğuk sıcak katlamaya gerek duymadığını üğrendim.ve hemen sipariş verdim bu türün adı Acer palmatum Viridis fotosunuda koyuyorum.(özellikle bonsaiseverin dikkaitine) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
MD Bu tohumlar, uzun bir soğutma dönemi verilmediği takdirde çimlenmez. Tohumları 48 saat suda bekletin, süzün ve elekten geçirilmiş turba ile ve sert kum ya da vermikolit ile karıştırın. (turba ve sert kum eşit miktarda olsun, nemlendirmek için spreyleyin, ortasını çok ıslatmayın yoksa tohumlar çürür) Politen bir torbaya koyup, ağzını hafifçe bağlayın, bu türün etiketinde yazdığı kadar hafta saklayın, örneğin MD- 14 hafts soğutma, bazı tohumlar ılık katmanlama ister, bu da etiketin üstünde belirtilir Örn. MD16- 2 hafta 16-20 ° C, ardından 14 hafta ön soğutma Ağaç tohumları, ön soğutmadan önce eğer 2 hafta 18-20 derecede saklanırsa, daha düzgün çimlenir. Çantadaki tohumları, taze havanın girmesi ve tohumların hava alması için haftada iki kere karıştırın yukarıdaki acer viridisin çimlenme tarifi budur...vispeten diğerlerine göre daha kolay. ben sizede biraz sevap kazandıriim sayın admin ![]() çok çalıştım bugün çoook (admine yazdı) Düzenleyen cemboa : 03-02-2006 saat 14:21 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|