agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni28Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-12-2013, 16:36   #31
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Su besin icin hesap yapma ve amatorun kendisinin yapabilmesi konusu her baslikta ayni cevaplarla karsilaniyor.

Forum icerisinde hesaplanma ve imalatini aciklamak icin Sn Tezel epey emek sarfetmisler.Buradan ogrenmek mumkun olmuyorsa hemen bu baslikta bir hesaplama yazilimi tanitilmis. Sn Levent Ali ise epeydir bir organizasyon projesi pesindeler.

Malzeme alimi icin de birkac yerde kucuk ambalajlar ile satanlar soylenmis, Ankara`da Mert KImya, Mersin`de Hidiroglu aklimda kalanlar, bu arada Tartes de var.

Hesaplayip, malzeme teminedebilen yapabiliyorsa yapar, aksi takdirde satanlar belli.

Sn Karagulle bu konuyu asagiya kopyaladigim paragrafta gayet guzel aciklamislar :

" Amatör aynı zamanda ticari kaygılardan uzak olduğu zaman rahat olur. Özenilen bir iş yapar. Kendini işine verir işi yaparken huzur bulur.
İşin içine para kazanma veya başka birinin kazandığı paraya haset etme girdiği zaman , işin tadı kaçıyor. "

Tadini kacirmadan goturup sonuclandirsak iyi olacak.

Saygilarimla

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2013, 17:09   #32
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: Mersin / Adana
Mesajlar: 61
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Besin eriyiği abd de olsa hazır kitler halinde bulunur . Diye yazan bir arkadaşa cevaben İdris arkadaş ABD ye gitmeye gerek yok .Türkiye'de de var demiş.

İsteyen besin eriyiğini kendi yapar. İsteyen hazır besin satan yerlerden satın alır.
Hah, ben de tam onu diyorum işte! İsteyen kendi besin çözeltisini kendisi yapabileceğine göre, her seferinde "Kudret Bey yapıyor, ordan alın" tarzındaki önerileri gözümüze sokmazsanız memnun olurum!

Okumamız, yazmamız var. Forumdaki başlıklarda kimin ne yaptığını, ne sattığını anlayabilecek kapasiteye de sahibiz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Amatörce balkonda topraksız ortamda sebze yetiştirmek isteyen insanlar, önce sistemi kurmayı doğru yapmalı.

Bitkinin istediği diğer şartları yerine getirmeli .
Bunlar zaten bilinen, yapılması gereken işler. Herhalde hiç kimse, elinde saksısı bile olmadan bitki yetiştirmeye kalkmaz. E bu işe kalkışanın herhalde sistemle ilgili bilgisi de mevcuttur. Bunlar aşılmış ki, insanlar daha ileri safhalarda kendilerini geliştirmek ya da tatmin etmek istiyorlar.



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Bunu yaparken herhangibir işi kendinden iyi yapanlara haset edeceğine saygı duymalı , ve kendisi için bunu yaptığı için teşekkür etmeli . Bilgiye ve emeğe saygı kaybetmememiz gereken hasletlerimizdendir.
Öncelikle üslubunuzun rahatsız edici olduğunu belirtmekte fayda görüyorum. Burada yazı yazanları tanıyor musunuz? Benim ya da başkalarının hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?

Kimin hangi işi kimden daha iyi yaptığı konusunda fikir yürütürken karşınızdaki insanları ya da yaptıklarını biliyor, tanıyor olmalısınız ki, böyle bir kanıya varabilesiniz. Benim sizi tanımadığım gibi, siz de beni tanımıyorsunuz.

İkincisi kimsenin kimseye haset ettiği falan yok, nereden çıkarıyorsunuz? Bir konuda fikir belirtmek, araştırmak, yapmaya çalışmak sizin oradan bakınca "haset" olarak mı görünüyor?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Bir konu daha önce Ağaçlarda veya bir yerde yazılmış ise, O bilgiyi aktarırken bilgiye ve emeğe saygı gereği bilginin kaynağını bildirilmesi gerekir .
Konuyla ne ilgisi var anlayamadım. Ancak merak buyurmayın, öyle bir durum da olursa, bunu yapacak kadar medeniyet sahibiyim. Emeğe saygı, bilgiye saygı vs. gibi konularda sadece kendinizi ihtimam gösteriyor sanmayın.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Amatör aynı zamanda ticari kaygılardan uzak olduğu zaman rahat olur. Özenilen bir iş yapar. Kendini işine verir işi yaparken huzur bulur.
İşin içine para kazanma veya başka birinin kazandığı paraya haset etme girdiği zaman , işin tadı kaçıyor.

Amatör bu işin tadını çıkarmak ister .

Ticari kaygılar bu dadı bozuyor.
Aynı rahatsız edici üslubunuzu burada da sürdürmüşsünüz. İşin tadının kaçmasının belki de ana nedenlerinden bir tanesi, insanların araştırıcı yönlerinin rahatsızlık veriyor oluşudur. Tadın kaçmasının nedenlerinden biri, tanımadığınız ve hakkında en ufak bir fikre ya da bilgiye sahip olmadığınız kişiler hakkında ahkam kesmeniz olabilir belki de.

Şükürler olsun, maddi anlamda bir sıkıntımız yok. Kimsenin kazandığı paraya haset edecek halimiz de yok.

Son olarak, başlığa bakın, besin çözeltileri konusunda söyleyecek bir şeyleriniz varsa buyrun söyleyin. Eğer söyleyebilecek bir şeyiniz yoksa lütfen bu başlığı insanları yargılama ve niyet okuma amacıyla kullanmayın.

kiziltan beğendi.
fozada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2013, 17:22   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Forum arkadaslarim lutfen sakin olalim.

Sn Tezel bu foruma katilan cok kisinin birseyler ogrenmesi ve yapabilmesine son derece buyuk caba sarfetmisler.

Kendilerinin adinin gectigi yerde, gerekirse aciklama ve ya savunma yapabilecek bilgi, gorgu ve hosgoruye sahpolduklarina inaniyorum. Cevap vermedikleri yerlerde hem savunulmalari, hem de daha fazla elestirilmeleri bence yakisik almiyor.

Hayat sartlari, basimiza gelenler bizleri tahammulsuz yapiyor galiba, hincimizi sanal ortamda birbirimizden cikarmasak iyi olacak.

Bu sekilde devamedilrse forum yonetimi hemen elkoyup birilerini yasakliyor ve ya basligi kapatiyor, lutfen daha saygili olalim hepimiz, ben dahil.. Yoksa bilgi alabilecegimiz, birseyler paylasabilecegimiz basliklar birer birer kapanacak, lutfen..

Saygilarimla

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2013, 18:28   #34
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Benim yazımın hiç bir yerinde , bir kişiyi hedef alan bir sözcük bile yokken , ''bunlar bana söyleniyor'' diye nasıl ve neden düşünülür.

Ve durduk yerde polemik yaratmak istenir.

Niye bu kadar kızgın davranılır ?

Şimdilik bu tartışmaya girmeyeceğim .

Aynı uslupla cevap vermeyeceğim .

TRAKLI beğendi.
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2013, 21:51   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Herkese iyi akşamlar,

Yazacaklarımda kimseyi hedef göstermediğimi açıkça söyledikten sonra bir kaç kelam da ben etmek istedim.

1- Amatör satın almaz kardeşim. Başta bunu herkes iyi anlamalı. Amatörün ruhunda bir şeyi kendi yapması vardır.

Başlığımı inceleyin. Başından sonuna kadar. Besin eriyiği dışında her şeyini kendi ellerimle yaptım.

Bu serayı bugün yeniden yapsam inanın %50 daha ucuza mal ederim. Çünkü o kadar çok hata yaptım ki her hatamın karşılığında para çıktı cebimden. En basit örneğini verim. Tam üç kez profil için nakliye ödedim. 90 tl. Zira hesabı yanlış yaptım eksik geldi. Aklıma bir şey geldi bir daha getirmek zorunda kaldım. vs.

Besin tankım, portakal kasası. İçine naylon serince oldu bir besin tankı. Bitkileri ektiğim yer pvc artık malzemeleri. Onlara bir kuruş para ödemedim gibi geldi bana. Zira hepsini işini yaptığım bir pvc firmasının hurdalığından aldım. Sizce para vermedim mi?

Oraya en az 4 kere gittim. 30 km. Arabayla. 20 tl yakıt yaksam 80 tl yapar.

Malzemeleri Tarsus'tan hurda değil kendini alsam bu kadar tutmuyordu.

Daha bunun gibi ne ahmaklıklar, ne acemilikler...

İşin zevkini sürmek için, bir kaynakçı çağırıp profilleri kaynattırabilirdim. Hazır bir sürü saksı vs. var. Onlardan satın alıp, kendimi üzmeden kurabilirdim. Birine para verip naylonunu çektirebilirdim.

Kimse kusura bakmasın. Böyle yaptığımda bunun adı amatörlük olmaz.

Büyük keyif aldım. Çünkü ben yaptım. Kendim yaptım.

Ucuzluğunu pahalılığını tartışmıyorum bile. Sadece sera demir aksamı için sonradan getirip gösterdim, 1500 tl fiyat verdiler. Yani her şeye rağmen ben bedavaya getirmişim.

Herkes şunu iyi bilmeli ki amatör kendi yaptığında zevk alır.

Bu besin işi o denli abartıldı ki sanılıyor ki besin maddesini hazırlamak çok zor. Sanırsınız nükleer reaktörün fizyon hesabını yapıyoruz.

Neden yapılmasın? Amatör eline yüzüne bulaştıra bulaştıra yapar. Ekeceği üç beş kök bitki. Çok çok kurur, meyve vermez vs. Bir daha dener.

Ben yazılım öğretmenliği de yapıyorum. Çok da iyi bir öğretmenim. Bugüne kadar okuduğum makele, okuduğum kitap, dergi harcadığım paranın haddi hesabı yok.

Öğrettiğim hiç bir şey, beynime programlanmadı. Araştırdım öğrendim. Bir değil, onlarca kaynaktan. Sonra onları en basite indirgeyip, hem kendim kullandım, hem eğitimini verdim.

Hatta otursam bir kitap bile yazabilirim bu konuda.

Bunu neden anlattım biliyor musunuz? Şimdi ben yazacağım kitaba, ya da derste öğrettiğim bir konuya sürekli atıfta bulunmaya kalksam bilgates'den başlayıp, orta okul öğrencisine kadar kişiyi atfetmem gerekir. Evet, bunlardan öğrendim bu işi.

Kaldı ki, diğer eğitim sisteminde de böyledir bu. Bir dersi bin tane hoca anlatır. Onlardan öğrendiklerimizin hiç birine de atıfta bulunmayız.

Ha bir makelede geçen bir bölümü alıntılıyorsak, buna atıf gereklidir.

Son olarak amatörün ruhu ABD'yi keşfetmek için vardır. Yeniden, yeniden, yeniden... ABD'nin varlığı amatörün umurunda bile olmaz.

Olursa zaten amatör olmaz.


Besin eriyiğini hazır satın almak mı? Belki evet. Ama nereye kadar?

Hazırını almak Ucuz mu? Kesinlikle ve kesinlikle HAYIR.

Bu eriyiği bir amatör hazırlayabilir mi? 76 yaşındaki anneme bir kere göstersem, o bile hazırlar.

Maddeler temin edilebilir mi?

Edilir tabi. En pahalı yerden alacağınız maddelerle bile onlarca ton besin sıvısı elde edebilirsiniz. Örneğin Elinize kağıt kalem alın, 13 maddeyi emirkimya dan fiyatlarını netten alın. Ben aldım. Pipet ve beher de dahil 150 tl. 20 tl de kargo parası.

Ha bir de çuvalla almak var. İş o hesaba girdiği zaman bu 150 tl ye alacağınız birim miktarı, 10-15 tl ye alırsınız.

Şimdi hazır satın almanın neresi ucuz biri çıkıp bana anlatsın?

20 m2 seram var ve ektiğim ürünler başlığımda var. Bu maddeleri satın aldığımda bana 1 yıl yetecek ve artacak besin maddesini ben bu fiyata, hemde en pahalı örneğini verdim, mal edeceğim.

Sitede bunu hazırlayan arkadaşlardan ricam, 50 tl vermeye hazırım. Benim bir yıllık ekeceğim ürünlerin maddelerini karşılayan varsa hemen satın alayım.

İstiyorlarsa buradan yazmayıp özelden hesap numaralarını versinler hemen çıkayım paralarını.

Ama bu ücrete bunu yapacak olan kişi yoksa lütfen kimse hazırını satın al demesin.

kiziltan beğendi.
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2013, 22:33   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sevgili Levent Ali

Yazdiklariniza katiliyorum. Ama cok uzamis, bence " kendim yapyim ben yaptim " yazdigin yerde konu bitmis. Amatorun sevinci 4-5 domates ve 2-3 marul yetistirmek, ucuza malosun degil. Herseyi yapmissin, daha basligin ilk fotografindan gorduk zaten. Dedigin dogru besin isi cok zor degil.

Ppm soyle, mol hesabi, atom agirligi falan darken is zor gibi gorunuyor, halbuki adam koymus hydrobuddy diye bir program basmis gitmis. Bizim derdimiz donume 75-80 ton domates degilse yeter o programin hesaplari.

Gecenlerde yazdim, herkes marul hasattan sonra dayanmiyor diye sikayet ediyor bakin cozumu silicon katmakmis diye, okudugum 20 kadar yerden not aldigim 5-6 kaynagi da yazdim. Yahu bir tane cevap/soru yok. Okadar yazacagima deseydim ki besin solusyonu soyle boyle 5 dakikada cevap gelirdi.

Araba kullanmiyoruz ki saga, sola, aynaya bakip gidelim, yapacagimiz amatorce bir is, kapatip gozu, Bismillah.... dalacagiz, , olursa ne ala, olmazsa ilk basarisiz degiliz ya! Bir daha, bir daha sonunda olacak, olacagi paraya olur, cana gelmiyor ya.

Bak veren var mi bana besini demissin ya, bence cevap bekleme sen, isini yapmaya bak.
Iyi geceler
Engin

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2013, 23:04   #37
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Ne güzel oldu . Besin eriyiğini yapan bir arkadaşımız daha oldu .

Sebep olandan allah razı olsun .))

Şimdi bundan da anlam çıkaran olur . Olsun canı sağolsun .

Herkesin amatörlüğe yakışır şekilde besin eriyiğinden diğer her şeye kadar elinden geldiği kadar kendisi yapması dileğiyle ,
Sağlıcakla kalın .

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2013, 23:19   #38
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Hadi Tartışma çıkaralım

Ben daha önce Tartesten ve Adını bahs etmeyelim , malum forum kişisinden eriyik almıştım .

Yeni başlayan biri sorduğunda Tartesten veya malum forumkişisinden aldım memnunum diyordum .

Buna kızanlar oldu . Her seferinde ondan alın demeyin dendi.

Şimdi ,

Besin eriyiği tedarik etmek istiyorum , diyen biri olursa ne diyeceğiz ?

Amatörsün, Kardeşim

KENDİN YAPMAYI DENE BU İŞ O KADAR ZOR DEĞİL Mİ DİYECEĞİZ.

150 tl neki kardeşim , amatörsün kendin dene bak daha mutlu olacaksın mı diyeceğiz.

Bence mahsuru yok . Çok da iyi olur. Bir dünya para harcanıyor.
Onun yanında 150 tl ne ki malzemeyi alır, amatörlüğün tadını çıkarır.

Mahsurlarını-yanlışlarını yaparken öğrenir nasıl olsa. (yukarıda bahs edildiği için söyledim)

Bu sözlerim kinaye gibi algılanmasın .
Doğru bir kanal açıldı .

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2013, 23:25   #39
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Umumi istek üzerine , Yazıyorum .
Gerçi ben daha önce tersini çok fazla söyleyenlerden değilim . (Belki bir kaç kere söylemişimdir.) Şimdi artık aşağıdaki gibi söylenmesini isteyen arkadaşlarım için söylüyorum .

Besin eriyiğine ihtiyacı olanlar , hazırı var , onlardan almayın, kendiniz yapın . AMATÖRLÜK BUNU GEREKTİRİR.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 00:32   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Allah uzun ömür versin İsmail Ağabey,

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 01:32   #41
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leventali Mesajı Göster
Allah uzun ömür versin İsmail Ağabey,
Sağol Kardeşim , cümlemize sağlıklı, hayırlı ömürler versin .

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 07:05   #42
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Son kez yazayım ben de. Amaç satın almak değil kendi çabamızla bir şeyler yapmak. Uzatmasak da kimsenin kalbi kırılmasa, isteyenler bize katılsa, istemeyenler de gidip hazır besin çözeltisi alsa, herkes keyfine baksa olmaz mı?

Kavgaya gürültüye gerek yok, birbirimizi kırmaya hiç gerek yok. Hele ortada fol yok yumurta yok birbirimizi yiyeceğiz nerdeyse.

Gidişat bu işi çok az kişinin istediği yönde ilerliyor, bence yine de eriğiyi biz yapalım derim diyorum ve bir daha da bu konu hakkında yazmıyorum. (Tartışma babında yani )

kiziltan ve leventali beğendi.
h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 09:08   #43
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: Mersin / Adana
Mesajlar: 61
Levent Ali Bey olayı net bir şekilde özetlemiş.

Besin çözeltisi hazırlamak son derece kolay. Uzay mekiğine yedek parça üretmiyoruz arkadaş. Olay çözülmüş, bitmiş, nihayete ermiş yani. Zaten o başlıktasınız şu an. Hesap makinesi var. Bitkinin ihtiyaçlarını yazıp sadece "tek" bir butona tıklayarak sonucu gram gram alıyorsunuz.

Ortalama zeka seviyesine sahip bir kişi çok değil, 3-4 saat kurcalasa programın nasıl çalıştığını görür. 3-4 gün kurcalasa bilmediği yeri kalmaz. Aklına takılan, tereddüt uyandıran, acaba dedirten bir nokta olursa onu da bu başlıktan öğrenir.

Yani zannedildiği gibi besin çözeltilerinin formülleri "sır" değil. Şu anda maruldan ıspanağa, gerberadan domatese, süs biberinden salatalığa birçok bitkinin kaç gram gübre istediğini biliyorum. İşin o boyutu çoktan bitti yani.

kiziltan beğendi.
fozada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 09:26   #44
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Fozada

Yazdiklariniz bilinenin tekrari, katilmamam mumkun degil. Bu is icin yola cikilmis daha once ama olmamis, nedenlerini tam bilemiyoruz. Forum icerisinde eski basliklar okundugunda bircok tartismanin izleri goruluyor, izleri cunku bazi mesajlar silinmis.
Ama tartisan kisiler hep ayni, sonunda bir iki kisi kusup gitmis.

Amatorun birseyleri yapmaya calismasi ve karsiligini maddi degil manevi almasi kelimenin taniminda zaten var. Siz programi cozmussunuz, cok guzel, ben bilgisayar ozurlu sayilirim, gec anliyorum bazi seyleri. Iste forum burada devreye giriyor, anlamadigim seyi sizden ogrenebilirsem tamam.

Besin solusyonu yapilacak artik, geri donus yok. " Akacak kan damarda durmaz ". Yanlislik bu girisimin birilerine karsi hareket olarak algilanmasi, bu isin maddi kiskanclik falan sanilmasi. Madem bu iste maddi cikar yok, neden kiskanclik olsun? Illede var denirse buyuk para var demek olur. Arkadas yilda kac tane satilabilir ki? Tanesi 10 TL olsa kac bin TL yapar, bunun yuzde kaci kar olur, boyle hesaplarsan goruruz ki profesyonellerle calismayan, sadece bir avuc amatore besin satan para kazanamaz, mumkun degil. Soralim Tartes`e amatorlere yilda satisi nekadarmis, sadece besin degil tum satisi nekadarmis, o buyuk organizasyon ve taninmis sirket ne satiyor ben ne yapabilirim, bu ruya olur baska sey degil.

Ogrenmeye calisan, birseyler yapmaya calisanin tesvikedilmesi gerek, ben 2500 km uzaktan orada besin satip para kazanabilir miyim? Boyle bir mantik var mi?

Insana en zor gelenlerden birisi dogru oldugunu ispatlamak zorunda kalmasi, neyse yardimlasarak calismaya devam, bu is yapilacak. Anlamsiz tartismalarla vakit kaybetmenin ve ortamin gerilmesine katki saglamanin anlami yok.
Saygilarimla

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 09:54   #45
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: Mersin / Adana
Mesajlar: 61
Sn. Kızıltan,

Bir de şu var ki, burada tartışmak sadece amatörlerin hakkı diye bir şey de yok. Yani kişi profesyonel olarak sebze, meyve yetiştirmek istiyordur, burada fikir alışverişinde bulunmak onun da doğal hakkı. Bildiğim kadarıyla forum kuralları buna engel değil herhalde. Profesyonelce düşünmek ayıp da değil, sakıncalı da değil.

kiziltan beğendi.
fozada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 10:21   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Fozada haklisiniz, katiliyorum. Yanlis olan su olur, ticaret yapip para kazanir ama yok ben yardim ediyorum dersen. Ben yapip satacagim, kazanacagim demenin ayibi yok, forum ticaret ile ilgili kurallari neyse onu uygulatir. Baska kimseyi ilgilendirmez.
Saygilarimla

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 11:08   #47
Ağaçsever
 
casper1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 86
Bende forumdan kendi gübremi hazırlamayı öğrenirim diye konuları okudum fakat hiç bir şey anlayamadım. Herkes yazılan terimleri anlamayabilir.Birde konular orta yerinde sık sık kesintiye uğruyor sulandırılıyor iyice kafam karışıyor.Bende Topraksız Tarım diye bir kitap var onu aldım.Oh canavar gibi o kadar basit anlatılmış ki bir yıldır artık kendim hazırlıyorum.O meşhur programı da indirdim ne işe yaradığını bilsem de ingilizcem olmadığı için bir şey anlayamadım.Ama gerçekten topraksız tarımla uğraşanlar için güzel bir kaynak.Formülü yaz elindeki gübreyi,su değerlerini yaz o kendi hesaplasın.

casper1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 11:45   #48
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Casper1
Merhaba, okudugunuz o kitabin adini yazsaniz bulup almak isterim.

Hydrobuudy icin pek fazla ingilizceye gerek yok, ana sayfayi acinca sol tarafta kimyevi malzemeler cikiyor, ppm olarak istediklerinizi yazinca hesapla diyor ve sonuclar tusuna basiyorsunuz gram olarak veriyor. Bu cok kisa ve anlasilmaz oldu, bilene karismamali, siz Sn Fozada ile yazissaniz faydali olur. Ukalalik saymazsaniz, anlayabilmek icin soyle yapiniz. Herhangi bir formul secip ppm degerleri kendisine yazsaniz, size programi acarak nereye bu degerleri yazacaginizi, sonra ne yapacaginizi yazabilirler, boylece anlasilir olur. Bu bizler icin de faydali olur. Inaniyorum ki Sn Fozada yardimci olurlar.
Sizi bir kere de hesap makinasi ile hesaplarsaniz, program ile sizin bulacaginiz sonucu kiyaslama sansi olur. Sizinle beraber bizler de ogreniriz.
Saygilarimla

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 16:12   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sayin Casper1

Elimden geldigince Hydro Buddy programinin kullanilisini size yazayim.

Programi actiginizda ekranda " current version is up to date " yaziyor, yani programin son guncellenmis halini goruyrsunuz. Bu programi kullananlar hesapladiklari formulleri hafizaya koyup saklayabiliyor, dolayisiyla yeni acanlarin onlari gorme sansi var.
" select formulation " a tiklayip oradan bu arsiv formulleri gorebilirsiniz.

" Volume " bolumunde once kullanacagimiz birimi sececegiz, litre-gallon-metrekup var birisini secelim, sanirim litre secmek faydali. Buraya 100 rakamini yani 100 ltreyi secelim.

" concentration units " bolumunde girecegimiz degerin birimini seciyoruz, ornegin ppm gireceksek isaretliyoruz.

" Mass units " bolumunde kullanacagimiz agirlik birimi olarak gram-ons seceneklerinden birisini secelim, ornegin gram olsun.

Simdi sunu yapmis olduk, imaledecegimiz konsantre solusyon miktarini 100 litre sectik.
Girecegimiz ve hesaplanip gorecegimiz birimler ppm ve gram oldu.

"Solution Preparation Type " kismina geldik, " Concentration A+B solutions " yani konsantre olarak A ve B solusyonlari hazirlama veya " Direct addition " yani tum hesaplanacak malzemeyi secmis oldugumuz hacimda suya dogrudan karistirma secenekleri var. Ikinciyi secelim isterseniz.

" Calculation type " input desired concentrations " yani istedigimiz lonsantrasyon miktarini grime ve ya " concentrations from weights " yani agirliklardan giderek girme secenekleri var, birinciyi girelim.

Simdi sira geldi elimizdeki hesaplatmak istedigimiz formulun ppm degerlerini girelim.
Nereye, sol taraftaki sutunda kullanacagimiz malzemelerin listesi var. Buraya yazili olanlardan baska malzeme eklemek mumkun ama bu is biraz karistirir kafanizi, simdilik kalsin. Burada " Target " yani ulasmak istedigimiz hedef sutununa ppm degerlerimizi yazalim, kullanmadigimiz malzemeler " 0 " ( sifir ) olarak yaziliyor.

Is bitti sayilir. Sag altta buyuk pencere var " carry out calculation " yani hesaplamayi yap. Bismillah..... deyip tiklayalim. Burada " instrumental error too high .... " mesaji gorurseniz, bazi malzemenin miktari cok cok az oldugundan senin terazin oioetin bunlari olcemez haa! diye uyarildik. Istersen diyor hazirlanacak toplam hacmi ( hani 100 litre yazmistik ya onu ) artir diyor. Olur diyor ve " Volume " penceresinde 100 rakamini 200 yapiyoruz . Sonra gidip " carry out calculation - sag alttaki buyuk pencere" ye tiklayip yap kardesim hesabi diyoruz.

En ustte " main page " in yaninda " Results " yaziyor ya tiklayalim oraya. Bu results sonuclar demek.

Simdi yeni sayfa geldi, soldan saga, malzemenin adi - formula - agirligi ( gram ) ve maliyeti yazili. ( Bu maliyete takilmayin, o yaklasik gubre fiyatlariyla ABD de kaca maloluru gosteriyor sanirim, bizi ilgilendirmiyor.

Alt taraf solda tablo var, malzeme adi, hesaplanan ppm degerleri, hata orani, olcumde kullanacagimiz terazi falan gibi aletlerin hata toleranslari yazili. Simdi hata su biz bir ppm degeri basta yazdik ama, kullnilan malzemelerden hesap yaparken tam olarak hepsini tutturamiyor ve bazi sapmalar oluyor. Hata orani cok yuksek cikan element varsa, ya baska malzeme yazacagiz veya bir bilene soracagiz ne yapalim diye.!! Ornegin N(NO3-) ile N(NH4+) arasinda secim ve ya ayarlama yapalim mi dersiniz?

Sag tarafta " Total cost " yazili yani maliyet, biz bununla ilgilenmiyoruz.
" Predicted EC value " bu ise yapilan hesaba gore cikmasi beklenen EC degeri.
Bir cumle de uyari veriyor bu islem 200 litre icin yapildi.

Bakalim ne oldu, hesaplanan gram degerleri ile malzemeyi dogrudan 200 litreye katacagiz, belli bir sirayla ve karistirarak. A ve B solusyon yapmadik.

Bu cikan 200 litre 100 misli seyreltilecek yani sulandirilacak, 1 litresini 100 litre suya katacagiz ve kullanacagiz.

Arkadasim siz hesap makinasi ile kendiniz ayni ppm degerlerden hesaplayip cikan sonucu kontrol edebilirsiniz. Ben henuz o tip hesabi tam yapamiyorum.

Ilk basta ortada gri ve bayaz sutunlar var ya orada " select formulation from DB" yani arsivden formul sec yazan yere tiklarsak bir liste cikiyor, orada ornegin " strawberry fruiting ( growing edge ) " i secelim, yani growing edge firmasinin meyveye durmus cilek icin verdigi formula sectik. Sag alttaki " carry out calculation " a tiklayalim, yani hesapla kardesim dedik hemen gidip ust koseden ikinci siradaki " Results " yani sonuclara tiklayalim, acilan sayfada gerekli malzemenin gram olarak goruyoruz. Orada 100 litre ve EC 1.3 mS/cm oldugu/olacagi yazili zaten.

Bu arada baslangic kisminda " Solution preparation type " penceresinde " Concentrated A+B solutions " secenegini secseydik, yani "direct addition "byerine bunu secseydik, geri kalan islemleri aynen yapsaydik, "results" tiklayinca acilacak ikinci sayfada ustteki tabloda malzemelerin yaninda " A" ve ya "B" olarak hangi stok solusyonunda oldugu yazili cikacak.

Siz bunlari bir deneyin, daha detay lazimsa Sn Fozada`ya sorariz. Umarim hatasiz yazmisimdir, hata varsa birisi uyarir sanirim
Saygilarimla

fozada beğendi.

Düzenleyen kiziltan : 11-12-2013 saat 17:46 Neden: Ek paragraf yazimi
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 08:52   #50
Ağaçsever
 
casper1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 86
Çok teşekkür ederim anlatımınız gayet başarılı,denemelere başlıyorum.Kitaba gelince reklam olmasın diye yazmamıştım. Prof.Ayşe GÜL ün yazdığı Hasat yayıncılıktan çıkan bir kitap.Basım tarihi eski bazı verilen bilgiler eski de olsa hesaplama için kullanılabilir

casper1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 09:48   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sayin casper

Denemeleri sizin yapmaniz kolay. Elde hesap makinasi bir hesap yapip ayni degerleri programa girip hesaplatip karsilastirmak cok fikir verecektir.

Programa hazir kubreleri girmek bu baslikta anlatilmis, kompoze gubreyi data olarak girmek sonra uzerine ne ilave edilecek hesaplatmak mumkun, bunu cozeyim size anlatmaya calisirim.

Merakettigim bir sey var, bazen hesaplama sonucu belli bir element icin buyuk hata yuzdesi veriyor, programin hesaplama mantigini bilmeyince anlamak zorlasiyor. Cozmeye calisiyorum, cozemezsem sizden elde hesaplamaniz icin yardim isterim.

Umarim baska katilan ve yapici onerileri olanlar cikar hep beraber birseyler ogreniriz.
Basarilar dilerim.
Saygilarimla


Düzenleyen kiziltan : 12-12-2013 saat 09:50 Neden: yazim hatasi
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 10:32   #52
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: Mersin / Adana
Mesajlar: 61
Sayın Kızıltan,

Yukarıda bir çırpıda anlatmışsınız programın işleyişini. İşte bu kadar basit. Ben videolu bir anlatım hazırlayacaktım, ancak gördüm ki gerek kalmamış.

Hesaplama sonucu programın bazı elementler için (ki büyük çoğunlukla mikro olanlarda) verdiği hata uyarısını kastediyorsanız, programın kendi oluşturduğu bir uyarı mesajı. Zaten netice olarak hesaplamayı yapıyor, o da hesap öncesi bir uyarı oluyor. Yanlış anlamadıysam bahsettiğiniz şey budur.

Biliyorsunuz, her üretici, her şirket, her bilim insanı kendi formülünü geliştiriyor. Yani sözgelimi salatalık için tek formül şudur diye bir durum olmuyor. Dolayısı ile farklı konsantrasyonlarla karşılaşmak her zaman olası. Ancak bunların büyük bölümü sadece NPK bölümünde değişiklik gösteriyor. Kalan elementlerde genelde oranlar büyük farklılıklar göstermiyor.

fozada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 10:47   #53
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
O zaman ortalama bir oran tutturablirsek, çözeltiyi hazırlamak o kadar zor olmasa gerek. Sonuçta her şirket kendine göre bir formül bulduğuna göre yine de oran birbirine yakındır diye düşünüyorum.

İz elementlerin zaten az miktarda kullanıldığını düşündüğümüzde ki artık çoğu kompoze gübrede iz element takviyeli üretilmeye başlanıyor.

Bizim hazırlayacağımız eriyik de daha ucuza mal edilebilir.

Hangi gübreler ne kadar kullanılacak bunları toparlamak lazım aslında. Yani ne kadar Amonyum nitrat ne kadar Kalsiyum nitrat vb.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 11:11   #54
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sayin Fozada

Tesekkurler. Program hesaplamayi yapip " Results " bolumune gecince bazi elementler icin ( ornegin K ) % 40 a varan hata oranlari acikliyor. Bu kabuledilemez saniyorum.

Programin hesaplama mantigini cozemedim, bu nedenle bircok hesaplama yapip nezaman bu oranda hata yaptigini bulmam lazim. Sonrasinda o hesaplanan formule ait girilen malzelerin turlerinde degisiklik yaparak orani dusurmeyi denemem lazim.

Bir ornek vereyim, Arsiv bolumunden bir hazir formul ve hesap alalim, diyelim " Tomato ( Howard Resh ) " , bu kisi internette epeyce yazan ve satis yapan profesyonel, mantiksal olarak hata yapmamis olmali diyelim.

Hesaplamayi yapinca, S icin istenen 168 ppm cikan 66.525 ppm hata % 60
Ca icin istenen 180 ppm cikan 131.62 hata % % 26.9

Ayni sekilde N(NO3-) icin istenen 140 ppm cikan 209.225 hata % 49.4

Simdi bunlar kabuledilebilir sapmalar mi? Sanmam. Neden boyle cikti ? N(NH4+) hammadde olarak girsek farkeder mi?

Deneyip hesaplatmak lazim dedigim bu.

Anlamadigim bir sey daha : Formul arsivi DB den Lettuce 2 ( Howard Resh ) secip hesaplatirken su mesaj cikiyor.
Error. There must be at least ONE substance containing each element for which a nen zero
concentration is desired.

OK vererek israrla devam edince bu defa su mesaj cikiyor.
Pesinden , No substance is providing N(NH4+)

Bu mesajlarda ne demek istiyor anlamadim. Sorun ingilizcemde degil, elde hesaplamanin mantigini bilmememde.

Aciklayabilirseniz memnun olurum, aksi takdirde kitabi alip okuyup ogenmem ve programin hangi algoritmayla calistigini anlamam gerek.

Bu programi iyi kullanabilir ve aciklayarak herkese anlatabilirsek isteyen herkes rahatca kullanabilir. Kalir az miktarda malzemenin nasil alinacagi, o pek sorun degil bir cozum bulacagim, fikir hazir ama once bu program icin cok basit ve hatta ingilizce bilmeyi gerektirmeyen bir aciklamayi buraya koymak lazim. Sanirim onceki mesajda yazdigim gibi olursa cok kolay anlasilabilecek.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 11:22   #55
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn h_dogan

Merhaba. Ortalikta bakilacak kaynak cok, internette herseye guvenmek mumkun degil, ama universitelerin arastirma sonuclari var, bunlara guvenmek gerek diyorum. Ticari mallarin icerigi tam olarak yazilmamis olabilir. Guvenilir formul bulunur hesaplanir mesele degil.

Neyse hesaplamayi yapinca geriye bir nokta kaliyor, gram seviyesinde hammadde alabilmek. Bu cok zor degil, bakiniz 250 litre seviyesinde besin icin maliyet 3-4 TL civarinda, bunu yapsan ve istesen satamazsin ki. Ben size bunu gondersem bana 3 TL nasil gondereceksin? 50 kisi ilgilense, 5 TL lik malzeme istese yapar 250 TL, bakiniz ben varim, koyarim parayi bedava vereyim, ne olacak ki ? Alti ustu 200-300 TL harcadim. Bir aksam ocakbasinda arkadaslarla oturduk harcadik derim, bitti. Ama 50-60 kisinin isine yaradi.

Adam gibi hesaplamayi basaralim, herkese nasil Hydro Buddy ile hesaplayacak anlatalim bitsin. Burada bizim, marul, salatalik, biber, cilek, domates, patlican, kavun falan diyelim 10 cesit biyki icin bir formul arsivi cikarmamiz surse surse bir hafta surer. Yapanlar deneme sonuclarini gobderdikce formulde gerekli degistirmeler olur zaten. Sorun cilek ve domates gibi yetistirme devresinde 2-3 defa formul degistiririlenler icin ciksa bile onlar da universitelerin arastirmalarinda var, onlari da hazirlariz. Ortaya bir arsiv cikar isteyen bilgiyi kullanir. Unutmayalim amatorler kullanacak metrekare basina domates verim rekoru kirmaya calismiyoruz.

Hadi biraz gayret su Hydro Buddy isini etraflica birlikte cozelim, birbirimize birseyler ogretelim, Sn Fozada sanirim is size dusuyor. Kolay gelsin.

Saygilarimla
Engin KIZILTAN


Düzenleyen kiziltan : 12-12-2013 saat 11:25 Neden: imla hatalari
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 13:08   #56
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Evet amaç para kazanmak değil Sn. kiziltan. Bir şeyler öğrenmek için çabalıyoruz tabi sadece kendimiz değil birçok kişinin de öğrenip yapmasını istiyoruz. Bunu yaparken ille de o formüle %100 uyacağız diye bir kural da yok. İstesek de sapmalar olacak.

Besin formüllerinin bitki gelişimine göre değişmesi normal çünkü bitki büyüdükçe organları da değişecek. Yani fide döneminde sadece vejetatif gelişecek belli olgunluğa varınca da generatif yani bizim istediğimiz faza geçecek. Buna göre de besin değerleri doğal olarak değişecek.

kiziltan beğendi.
h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 13:13   #57
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-03-2013
Şehir: Mersin / Adana
Mesajlar: 61
Şimdi programın hesaplama mantığını anlatarak başlasak en iyisi olacak sanırım. Programın mantığını, en iyi programı yazan kişi bilebileceğinden benimkisi fikir yürütmek olacak tabii, ancak basit bir testle anlaşılabiliyor.

Programı yazan kişi, algoritmasını üretirken Hoagland besin çözeltisini kendisine referans olarak almış. Dolayısı ile yapılan tüm hesaplamalarda element ihtiyaçlarının birbirlerine oranları konusunda Hoagland mantığı yürütüyor. Siz programa bitkinin N ihtiyacını miktar olarak girdiğinizde P ve K ihtiyaçlarını Hoagland çerçevesinde belirliyor.

Tabii ki burada kullanılan gübrelerden sağlanan NPK değerlerini ayrı bir hesaplamaya tabi tutuyor. Yani MKP kullanıyorsanız farklı bir hesaplama, fosforik asit kullanıyorsanız daha farklı bir hesaplama. Bu NPK değerlerine yansımıyor, sadece kullanılacak gübrelerdeki gramajları değiştiriyor.

Programın kendi veritabanında formüller mevcut. Onları girdiğinizde de sonuç değerlerde sapma görebiliyorsunuz. Bu şu anlama geliyor; mevcut formül Hoagland formülüne göre eksik ya da yüksek oranda NPK değeri içeriyor. Dolayısı ile bu değerler program tarafından tırpanlanıyor.

Test etmenin yolu kolay, Wikipedi'den Hoagland solüsyonunun değerlerini programa elle girin ve hesaplatın. Sıfır düzeyinde bir sapma olduğunu görebilirsiniz.

Şimdi bu durum nasıl bir sorun yaratabilir sorusuna gelecek olursak, bu sapmalar ortaya ucube bir formül çıkarmıyor. Sadece değerlerin Hoagland referansına göre abartılı olduğunu varsayarak o yönde bir düzeltme gerçekleştiriyor.

Yukarıda çeşitli formüller var diye bahsederken aslında bu tür durumları da gözönünde bulundurarak yazmıştım. Tabi ki her gördüğümüz formülün üstüne balıklama atlamıyoruz. Üniversitelerin araştırma sonuçlarını yayınladıkları raporlar var. Bu raporlarda, kullanılan formülasyon, kaynağı da gösterilerek açıklanıyor. Ben birkaç formülü programda denedim, sapmanın %2-3 düzeylerinde olduğunu gördüm. Yani makul, mantıklı formülasyonlarda program da bir sıkıntı çıkarmıyor.

Programın verdiği N(NH4+) uyarısı da, formülasyonda amonyum içeren bir gübrenin bulunduğuna işaret ediyor. "No substance is providing N(NH4+)" uyarısı, amonyum içeren bir madde yok anlamında.

O formülasyonu kullanırken gübre ekleme bölümünden amonyum sülfat gübresini eklerseniz sorun çözülür. Tabi başka bir formüle geçerken amonyum sülfatı geri kaldırın, yoksa bu kez de "bu formül amonyum içermez" uyarısı gelir.

Yazdıklarım, program hakkında benim kişisel görüşlerimden ibarettir.

kiziltan beğendi.
fozada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 13:32   #58
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sagol Fozada sagol, kisisel gorusum dedigin benim kafamdaki soru isaretlerini epeyce ortadan kaldirdi, yasa!

Su Hoagland uzerinde epey okudum, bir amator olarak alacagim verim % 10-15 dusuk olabilir onkabuluyle giren icin cok iyi sanirim. Sorun domates, biber, salatalik gibi uzun surede yetisen bitkilerde ilk devre, ciceklenme ve meyve asamalarinda sadece EC degil formul degisiklikleri gerekirse onlem almali. Bu formuller de var, lazim olunca koyariz ortaya.

Bilgisayar ozurlu sayilirim, isime yarayan programin lazim olanindan fazlasini bilmem, ugrasmam da ogrenmek icin. Ornegin excel de 4 temel islemle formul yazarim ama mantiksal komutlari bilmem, lazim olmadi bana.

Simdi bir soru, Hydro Buddy nin kullanimiyla ilgili bazi aciklamalari yazayim, ingilizcesi olmayanlar da kullanabilsin dedim, ama acilan satfalari kopyalayip uzerine yazmam gerek. Kopyalayamiyorum. Ne yapmaliyim ? Ornegin " Types of calculations " ve ya " Selecting Chemicals " sayfalarini kopyalayabilsem uzerlerine turkcelerini yazabilir buraya yuklerim, aksi takdirde ust solda su yaziyor o su anlama gelir gibi uzun ve sikici anlatimlar gerekecek. Bana bu islem icin yardimci olursaniz turkce bir kullanma kilavuzu cikar ortaya ve isteyen herkes okur ve rahatlikla anlayarak kullanir.

Burada ki sohbet cok hosuma gitti, hedefe yonelik somut oneri ve bilgi, araya birisi girip sulandirmazsa kisa surede bir sonuca varacagiz arkadaslar. Sagolun.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

fozada beğendi.

Düzenleyen kiziltan : 12-12-2013 saat 13:34 Neden: imla hatalari
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 13:50   #59
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Print screen yapıp paintte düzenleseniz daha kolay olur diye düşünüyorum Sn. kiziltan.

fozada beğendi.
h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 14:05   #60
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn h_dogan

Benim actigim sayfalar print friendly degil, print secenegini acamiyorum, aslinda farenin sag tusu hic pencere acmiyor, islevsiz.

Bu basligin hemen basindaki mesajlarda Sn the_mc nin yaptigi seyi yapmak, ingilizce sayfanin uzerine yazmak istiyorum ama yapamadim.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024