agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni24Beğeniler
  • 2 Gönderen hk50
  • 3 Gönderen hk50
  • 1 Gönderen selis
  • 1 Gönderen sigortacihasim
  • 2 Gönderen kelebek çalısı
  • 2 Gönderen hk50
  • 1 Gönderen hk50
  • 1 Gönderen kelebek çalısı
  • 1 Gönderen mandalinci
  • 3 Gönderen hk50
  • 1 Gönderen hk50
  • 1 Gönderen s.toprak
  • 1 Gönderen hk50
  • 4 Gönderen ehicran

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-06-2012, 22:15   #1
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,881
Galeri: 14
Eski, ekmek yapma ekipmanları

Yufka ekmek yapma tahtası
Un eleği

 
Eklenen Resimler
  
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2012, 22:25   #2
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,881
Galeri: 14
Adına ne dersek diyelim.Geçmişde bu alet ve edeavat vardı.Anneannelerimiz,Ninelerimiz bu işin ustası idiler.
Kaybolanlar arasına katılmadan,bulabildiklerimi beğenilerinize sunmak istedim.
Saygılar.

Eklenen Resimler
 
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2012, 23:10   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,978
Galeri: 9
Hk50 buna ekmek sacı diyorlardı değil mi? Başka bir adı daha olabilir..
Annem halâ kullanır ..

hk50 beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2012, 23:30   #4
Ağaçsever
 
sigortacihasim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
Antalya da gözlemeciler olsun,bazı bahçelievlerde ve köylerde,beldelerde hala kullanılır bunlar.
Unlar önce elenir.Sonra hamur tutulur,ahşap teknelerde dinlendirilir.Bazende geniş tepsilerde.sonra bezelere ayrılıp o duvarda asılı resmi görülen ekmek tahtası üzerine un serpilerek oklava ile daire şeklinde yufka açılır.Yanında dört taşın üzerine koyulmuş o kara saç vardır.Saçın altında genelde hizar talaşı (çam talaşı),çalı çırpı veya kesilmiş kuru dallar yakılır.Saç iyice kızdırılır.Yufka saça yatırılır,oklava ile alt üst çevrilir.Bu şekilde yufka ekmeği yapılır.Yapıldığı zaman 300-400-500 tane yapılır .Bir iki ev paylaşır.Bunlar üst üste konur,çarşaflara sarılarak evin bir köşesinde saklanır.Yemek ihtiyacında gereği kadar adet yufka alınır.Sofraya geldiğinde,üstüne su serpilirek yumuşatılır ve ekmek yerine aşa katık edilir.Başka türlüsü de yapınan yufkanın içine peynir,ıspanak,pazı veya kıyma harcı konarak yufka ikiye katlanır,kızgın saç üstüne konur.Üzerine fırça ile yağ sürülür ve bir tarafı pişince oklava ile çevrilerek diğer tarafı pişirilir.Buna da malum gözleme denir.

hk50 beğendi.
sigortacihasim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2012, 02:16   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,602
Galeri: 44
Aslında cittaslow-yavaş şehir dendiğinde nedense aklıma gelen hep böyle geleneksel yeme ve içme alışkanlıklarını sürdüren, belki de bir mahallenin toplanıp bütün bir günü sadece bazlama yapımına ayırmaları, hamuru hazırlayıp, oklava ile açmaları, ateşi yakıp da sacın üzerinde yüzlerce bazlama pişirilişini, zamanın unutulduğu, paylaşımın, el vermenin, işbirliği-imecenin ön planda tutulduğu, tamamen doğal, samimi ve mutlu bir tablonun parçası olan sahneler geliyor.

Böyle bir ortamı yaşamak mümkün olduğunda yenilen bir tek bazlamanın tadı bir ömür akıldan çıkmaz bence.

O kadar telaş ve stres içinde yaşıyoruz ki ne zamanı verimli değerlendirebiliyoruz, ne de yaptığımız işten keyif alabiliyoruz. Geleneksel yaşantının rutinini düşünmek bile insanı rahatlatıyor.

Yukarıda fotoğraflanan ekipmanları bulmak, kullanmak neyse ki hala mümkün.

hk50 ve Ozlem A beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2012, 21:48   #6
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,881
Galeri: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Hk50 buna ekmek sacı diyorlardı değil mi? Başka bir adı daha olabilir..
Annem halâ kullanır ..
Doğru,ekmek saçı deniyor.Bir kaç çeşit olabiliyor.Küçükleri ters çevrilip içinde saç kavurma yapılıyor.
Şimdi Tüplüsü ve katı yakıtlılarıda mevcut var.

hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2012, 22:46   #7
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,881
Galeri: 14
Bir zamanlar yufka etmek yapılaçak un bu aletle (Şinik) ölçülür,ölçü sayısına göre yapılaçak ekmek sayısıda bilinirmiş.
Birde özel şinikçiler varmış.

Eklenen Resimler
 
mandalinci ve mrduran beğendi.
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2012, 22:51   #8
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,881
Galeri: 14
Un değirmeni sohbetleri geride kaldı.

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2012, 22:58   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,602
Galeri: 44
Şinik: 8 kiloluk tahıl ölçeği olarak geçiyor sorgulama yaptığımızda. Bir çeşit standartmış demek ki ölçü konusunda. Bilmiyordum. Yeni bir bilgi oldu. Teşekkürler.

hk50 beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 06:29   #10
Ağaç Dostu
 
mandalinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Ankara - İzmir
Mesajlar: 1,467
Galeri: 6
Şinik, nedir, ne kadarlık bir ölçüdür, merak ederdim. Teşekkürler bilgi için

hk50 beğendi.
mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 19:54   #11
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,881
Galeri: 14
Dogalgaz saçı

Eklenen Resimler
 
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2012, 22:20   #12
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,881
Galeri: 14
Bir zamanlar bu köhne viraneye dönmüş tandırın karşısında üç dört kişi yufka ekmek yapar.Bir kişide tandırın üzerinde saç.Yakaçak olarak genelde saman kavak talaşı.Saçın üzerinde yufkayı pişirirken.İçlerinden sesi güzel olan bayan bir türkü tutturur.(Hiç bir düzenlemesi yok.olduğu gibi.Otantik)
Ahşap evin penceresinden dışarı yayılır.


Ekmek ettim terledim,
Dama çıktım parladım.
Nazlı yar görsün diye,
Beyaz mendil salladım

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen hk50 : 16-06-2012 saat 10:24
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2012, 21:58   #13
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,881
Galeri: 14
Yufka ekmek (Bazlama) pişiyor tandırda.

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2012, 10:01   #14
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
O ölçüye bizde "ayar" denirdi. 8 kg oldugunu şimdi öğrenmiş oldum.
Bir kez silme doldurunca "yarım ayar" derlerdi. Onunla bugday dağıtılırdı.

hk50 beğendi.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2012, 14:22   #15
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,881
Galeri: 14
Ekmek yapma elamanları.

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2012, 16:33   #16
Yeni Üye
 
ehicran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2009
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 18
Ekmek yapan teyzelerden duyduğum bir söz;
"Ateş düzeldi, hamur tükendi,
Geçim düzeldi ömür tükendi"

hk50, mrduran, Ozlem A ve 1 kişi beğendi.
ehicran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018