View Single Post
Eski 02-06-2012, 23:30   #4
sigortacihasim
Ağaçsever
 
sigortacihasim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
Antalya da gözlemeciler olsun,bazı bahçelievlerde ve köylerde,beldelerde hala kullanılır bunlar.
Unlar önce elenir.Sonra hamur tutulur,ahşap teknelerde dinlendirilir.Bazende geniş tepsilerde.sonra bezelere ayrılıp o duvarda asılı resmi görülen ekmek tahtası üzerine un serpilerek oklava ile daire şeklinde yufka açılır.Yanında dört taşın üzerine koyulmuş o kara saç vardır.Saçın altında genelde hizar talaşı (çam talaşı),çalı çırpı veya kesilmiş kuru dallar yakılır.Saç iyice kızdırılır.Yufka saça yatırılır,oklava ile alt üst çevrilir.Bu şekilde yufka ekmeği yapılır.Yapıldığı zaman 300-400-500 tane yapılır .Bir iki ev paylaşır.Bunlar üst üste konur,çarşaflara sarılarak evin bir köşesinde saklanır.Yemek ihtiyacında gereği kadar adet yufka alınır.Sofraya geldiğinde,üstüne su serpilirek yumuşatılır ve ekmek yerine aşa katık edilir.Başka türlüsü de yapınan yufkanın içine peynir,ıspanak,pazı veya kıyma harcı konarak yufka ikiye katlanır,kızgın saç üstüne konur.Üzerine fırça ile yağ sürülür ve bir tarafı pişince oklava ile çevrilerek diğer tarafı pişirilir.Buna da malum gözleme denir.

sigortacihasim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön